Eşkina avı için biraz araştırma yaptım ve özetini çıkardım. Umarım eşkina avına yeni başlıyacaklara yardımcı olur. 1) Nisan-haziran , eylül-aralık av zamanları 2) Şamandaralı olta; derinliği bilinen yerlerde daha iyi, takılma daha az oluyor. Klasik dip oltası, takılma olasılığı yüksek, bazı balıkçılar büyük inşaat çivisi tavsiye ediyorlar. İğne olarak 6 numaradan 1,1/0 numaraya kadar kısa pala çelik iğne kullanılıyor. Daha çok 1, 1/0 tavsiyesi var ama 6 numara kulllanlarda var, 3-4 numara tavsiyesi de bayağı fazla.Ağırlık olarak şamandırayı batırmayacak kadar, dip oltasında ise akıntı durumuna göre keyfinize bağlı. 3) Yem olarak en çok teke tavsiye ediliyor, kaya kurdu, boru kurdu, yengeç ve karides'te kullanılabiliyor. Yemlerin canlı olması performansı çok arttırıyor, cansız yemlerde arada bir hareket vermek gerekiyor. 4) Avcılığı gece yapılıyor, en verimli zamanları 20:00 - 23:00 arası ama sabaha kadar sürebiliyor. Ay ve ışığın bol olduğu gece ve yerlerde verimin az olduğu söyleniyor ama bazı balıkçılar bu faktörlerin çok etkili olmadığı konusunda ısrarlı. 5) Kayalık sahil şeridinde avı yapılıyor. Oltayı çok ileri atmaya gerek yok. 10-15 metre yeterli. Sessiz olmak çok önemli, feneri denize tutmamak gerektiği tavsiye ediliyor. 6) Vuruşlar net oluyor, kamış ucu yay gibi kıvrılıyor, tasma yapmadan ve boşluk verneden çekmek gerekiyor. Geç kalındığında kaya arasına kendisini sıkıştırıyor. Bazı balıkçılar beklendiği takdirde kayadan çıktığını belirtmişler. Büyük balıklar için kepçe kullanmak faydalı olur. 7) Normal bir kamış, biraz sert olsa daha iyi ve gerektiğinde büyük balığı çekebilecek herhangi bir makina kullanılabilir. Sağlam 0.35 - 0.40 mm misina uygun. Daha kalın olması gerektiğini belirten yazılarda var. Daha detaylı bilgileri aşağıdaki linklerden alabilirsiniz. Eksik kesin vardır da, yanlış bir şey varsa tecrübeli arkadaşlar düzeltirlerse sevinirim. Not: Marmara bölgesi av yerleri konusunda çalışıyorum, birazdan foruma eklerim. Kaynakça : rastgeleavc.blogspot.com http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=26265&highlight=e%FEkina baliksevdasi.com
benim gibi henüz bu balık türüyle av anlamında tanışmamış kişiler için konuyu güzel özetlemişsiniz.teşekkürler..
Sağol Serkan. istanbul avlaklar için yeni bir konu açtım http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?p=694306#post694306 burdan inceleyebilirsiniz.
Bende geçen yıl ilk defa gittim eşkinaya ama bağımlısı oldum. Epeyde verimli geçti avlarım. Yaptığım avlar ve çevremden duyduklarım kadarıyla yazdıkların hepsine katılıyorum. Ben yaptığım avlarda hep boru kurdu kullandım. Canlı yada kuru olanınıda kullandım. Pek fark göremedim açıkçası. yani ikiside güzel av yapıyor. Bence Eşkinada 2 önemli şey var, 1 sessizlik 2 ışık; Kafa ışıldağını hiçbir zaman denize doğru tutmayın yem değiştireceğiniz yada kancadan balık çıkaracağınız zaman sırtınızı denize verip ışığı açın işinizi gördükten sonra kapatık deniz tarafına dönebilirsiniz. Birde uyarı bu balık avında 1 eşkinaya 3 iskorpit düşüyor. iskorpit dikenli bir balık ve dikenleri baya bir sızlatıyor. o yüzden avınızın ne olduğunu tam anlamadan balığa yapışmayın yoksa geceniz sızlamayla geçer
eşkina(maruşgil) doğu karadeniz bölgesinde sıkça tutulan bir balık türüdür.Kayalık alanlarda yaşar,liman içleri ve çevresinde de rastlanır.Genelde denizin hareketli olduğu günlerde daha iyi av verir.Dalganın yarım metreye kadar teşvik yaptığı zamanlarda iri balık tutmak kolaylaşır,küçük eşkinalar da liman içi ve çevrelerine sığınır.Dalgalı havalarda sürü halinde gezer ve avlanırlar,yem bulma konusunda dalgalı havaları tercih eder.bu tip sert denizde misina ve yem tercihinde nazlanmaz.Ama sakin hava koşulu ve denizin sakinliğinde oltaya vuruşu biraz daha sakin ve az olur. -Tercihen bol kayalıklı bölgeler seçilmeli. -Denizin hafif dalgalı olması,yem bulmasını kolaylaştırdığı için daha iyi av verir.İri eşkina yakalamak bu tip havalarda daha kolay olur. -Fırtınalı geçmiş birkaç günün ardından oltalarınızı kapıp hemen avlak bölgenize gitmenizde fayda var.Aç kalan balık sürüler halinde yuvalarından çıkar ve avlak bölgenizde el verişli ise unutulmayacak bir gün yaşarsınız. -Normal hava koşullarında yuvalarından(kaya oyukaları) fazla uzaklaşmazlar -Yemde sıralamam kaya kurdu,boru kurdu,karides,yengeç(bu saydıgım yemler dogu Karadeniz için) -Balık yakalandıgında misinaya mola vermemek gerekir.gergin bir şekilde çekmekte fayda var.yoksa kendini midyeli kayalara sokar ve misina kopar. -Akşam ezanı ile vurmaya başlar(hava durumuna göre daha erken saatlerde de vurduğu olur) -yanınızda mutlaka fener olsun(denize tutmayın) -kafasında bulunan taşlar limonlu suda eritilir(1 gün kadar) ve içilir.Böbrek taşı düşürmede kolaylık sağladığı söylenir.