S.A. arkadaşlar. İzmir Beydağ barajı yıl başında hizmete girdi.şu anda su tutma aşamasında. ufak tefek eklemeler ve basit inşa olayları haricinde büyük çoğunluğu tamamlandı.yakın zamanda da sulama kanallarına başlanmasını ümit ediyoruz. Beydağ barajı Küçük Menderes çayı üzerine kurulu bir yer. bir çok köylüyle yaptığım görüşmelerde barajı besleyen çayın üst bölgelerinde çay balıklarının olduğunu öğrendim.ama bölge civar halkı balıkçılık konusunda fazlaca bilgili ve meraklı değil. işin doğasında bu balık milletinin bir şekilde bu barajda oluşumunun olacağını biliyorum. ilerleyen dönemlerde sizce ne olur.?? yani çay balığı türünün olacağı bir şekilde kesin. ama örneğin burada kendiliğinden bir sazan familyası yada turna yada yayın gibi bir balık türü oluşabilirmi.??yoksa içerisine atmak mı gerekir? içerisine balık yavrusu bırakmak istenirse ne tür bir balık bırakılır,bu işin resmi bir kanalı varmı??yani bir yere başvursak bu konuda görevli bir kurum yada kuruluş kimdir acaba?? bir kaç yıl sonra burada balık avının mükemmel bir şey olabileceğini düşünüyorum.çünkü hem Ödemişe,hem Kiraza bir çok ilçeye yakın.hemde bir Gölcük gibi dağa tırmanmak zorunda kalmıycaz.zira gece dönüşleri daha tehlikeli.
Orda kendi kendine de balık oluşabilir ,kuşların paçalarına takılan havyarlar ,yada kuşların dışkıları sayesinde havyarların taşınmasıyla balık oluşur ,inşallah o baraja aynı habitatta yaşayabiliecek balıkların salınması tarafındayım ,dişli balıkla sazan balığı aynı ortamda bulunamaz . Köyişleri ve Dsi yetkili kuruluşlar buralarda zaten o yer ile ilgili balıklandırma projeleri vardır muhtemelen
barajlarda oluşan balıklar genelde doğal olarak yetişir, yani göçmen kuşların diğer göllerde yedikleri havyarlar kuşların gaga kenarlarında diğer bir göle yada gölete,baraja geçer böylece doğal bir üreme olur... (benim fikrim)
Üreme döneminde dibe bırakılan havyarlar ve yeni çıkan yumurtalar barajı besleyen kanallardaki akıntı boyunca rahatlıkla ulaşacaktır. Ama hızlandırmak için barajı besleyen akarsulardan havyarlı balıklar getirilebilir.
evet mümkündür nasıl dersen su olmazsa baraj yapılmaz su varsada zaten derede yaşayan balıklar vardır onlar barajda toplanır hiç balık yoksa bile bir gölde yüzen ördek,balıkçıl,karabatak,karameke,leylek,martı,saztavuğu,cücebatağan,batağan,dalgıç,neyse bu zaten böyle devam ediyor konumuza dönelim bu hayvancıkların gagalarıyla ve ayaklarıyla yumurtalar taşınabiliyor hiç olmadı yeraltı sularıyla minicik balık yavruları göç edebiliyor
diyelim ki; yukarıda verilenlerden hiçbiri gerçekleşmedi, yöre halkı o bölgeye avlamayı istediği balıkları havyar döküm zamanında başka yerlerden getirdiği yetişkin balıkları salarak gölde balık oluşumunu sağlayabilirler...mesela ben böyle bir durumla karşılaşsam, gölete veya baraja sazan, turna ve yayın balıklarını salardım...zaten ilerleyen zamanlarda başka balıkçılarında salacağı farklı balıklarla göldeki balık çeşitliliği artacaktır...ama en iyi balık çeşidinin bir ekosisteme dayalı olarak bulunduğu bir gölde bulunması gereken balıklar sazan, kızılkanat, turna ve yayındır(bana göre)
arkadaşlar henüz attığım maile bir cevap falan gelmedi.pekde geleceğini tahmin etmiyorum ya. herneyse. bu yıl kara avı sezonunda yani ocak-şubat aylarında baraj gölüne gitmiştim.hani ördek falan avlarız diye. gözlemlediğim kadarıyla 4-5 çeşit ördek sürüsü vardı.gölün tam orta yerinde yüzdükleri için atış yapamamıştık.zira vursak bile alıp gelme şansımız yoktu.bizde güzelliğini seyretmekle yetindik. sizlerin bahsettiği göçmen kuşlar ile yumurta taşınması olayı bana da çok mantıklı geldi.gelecek balık avı sezonunda oltaları alıp baraj gölüne gidip şansımızı denemekte fayda var. geçtiğimiz hafta balık krizim tuttu. p.tesi-salı-çarşamba-cuma-cumartesi ve bu hafta p.tesi günleri akşamları hergün Gölcüğe balığa gittim.hem ailecek serinlemiş olduk.Toplamda 60 kadar balık çektim.Hepsi İsrail. be kardeşim 1 tane bile sarı çıkmadı.Artık gölcükte israilden başka bişey bulamıycaz gibime geliyor. İnşallah Beydağ baraj gölünde ilerleyen yıllarda israil haricinde bişeyler tutma sevincini yaşarız.
s.a uğur abi merhaba abi bende ödemiştenim ve dediğin gibi gölcüğe boş gidip gelmekten bıkmıştım ki bir arkadaşım çok güzel bir avlak gösterdi ve ben orada 1 ay arayla önce 5kg sarı ve daha sonra 10kg yayın aldım ve istersen seninlede avlağa gidebiliriz..Bu arada beydağ barajına sazan ve yayın atımı yapıldı bildiğim kadarıyla..Neyse hayırlı günler..
s.a slm arkadaşlar. affınıza sığınaraktan şunu sormak istiyorum. Hadi kuşlar balık yumurtalarını getirdi baraja bıraktı diyelim. Peki erkek balığın bu yumurtaları dölemesi gerekmiyor mu????
Peki yumurtaları karnında olan bir balığı, hiç balık olmayan bir göle bıraksak yinede çoğalabilirler mi?
mantık olarak imkansız ama şunuda unutmaki hiç balığı olmayan bir su bulman imkansız zaten bir suda hiç balık yoksa o suda canlı yaşıyamıyor demektir bu durumda salacağın balıkta kısa sürede ölecektir