Sitede bir çok arkadaşımız şişme botları için ÖTV ödeyerek mağdur oldular. Bugün ben de az kalsın o hataya düşüyordum. Limandaki memur efendi ÖTV ödemen gerekir diyerek beni vergi dairesine yönlendirdi. Bu yanlışlık tamamen müsteşarlıktaki memurların cahilliği, bilgisizliği ve ilgisizliğinden kaynaklanıyor. Mevzuatı takip etmekten aciz insanlar. Karşılarındaki insana tepeden bakmayı da iyi bilirler. Sizden ÖTV ödemenizi isterlerse 2011/1343 sayılı bakanlar kurulu kararı ekinde yer alan ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ KANUNU liste II'nin 89.03 G.T.İ.P no'lu maddesini o memur arkadaşın gözüne sokun. G.T.İ.P no 89.03 Yatlar ve diğer eğlence ve spor tekneleri; kürekli kayıklar ve kanolar (Şişirilebilir olanlar, birim ağırlığı 100 kg.ı geçmeyenler, kürekli kayıklar ve kanolar hariç) ÖTV oranı %8'dir.
bugün ilk mesajımda belirttiğim şekilde ilgili kanun maddesini limandaki memur efendiye okuttum. Bana aynen şöyle dedi: "Aaaa senin bot ötv'den muafmış demekki." Güler misin ağlar mısın...
Limana bağlama kütüğü ruhsatnamesi için başvurduğunuzda motor bot toplam ağırlığı 100 kg.'ı geçtiği taktirde KDV'siz fatura tutarının %8'i kadar ÖTV ödemeniz gerekir. Bağlama kütüğü ruhsatnamesi SGK'nın denizde ilk sorduğu şeydir. Mutlaka çıkarılmalıdır.
arkadaşlar selam, biraz kafam karıştı bugün liman başkanlığından istenen belgelerin yazılı olduğu bir döküman aldım fakat ötv konusu oradada yazıyor ama bizim bot için gereklimi tam anlamadım. Botum 320 sea star. Motor yok. O şekilde liman kaydı yaptırmak istiyorum. Bunun için vergi dairesine gidip ötv (%8) yatırmam gerekiyormu gerekmiyorumu?
Arkadaşlar, yukarıdaki cümleye göre bütün şişirilebilen botlar ÖTV' den muaf olmuyormu? Benmi yanlış anlıyorum??
Hasan Bey, yaptığınız çalışmadan dolayı teşekkürler. 2011/1343 sayılı bakanlar kurulu kararını internette bulamadım. Var ise bana link gönderebilirmisiniz. Yukardaki Yazıdan ben bütün şişme botların (ağırlığına bakmadan) ÖTV den muaf olduğunu anlıyorum. Selamlar
İsmail BEy ; Şİşme olupta ağırlığı 100 kg'ın altında olan botlar vergiden muaftır.Ama 100 kg ın altında olduğunu bi belge ile göstermeniz gerekiyor. Ben aşağıdaki şekilde botun arkasındaki ağırlık yazan fotoyu dosyaya ekleyerek bu sorunu aştım.Çünkü ne faturada ne de CE belgesinde botun ağırlığı yazmıyordu.
Rica ederim, aşağıdaki linkte ilgili liste var. ÖTV kanununa ek liste. Sayfa 6'da 89.03 nolu madde. http://www.tbmm.gov.tr/kanunlar/ekli listeler.pdf
İşin peşini bırakmayıp bakanlığa durumu ilettim ve beklenen cevap 50 gün sonra nihayet geldi. Bu yazının çıktısı ile limana giden arkadaş hiç bir sorun yaşamaz, limandaki tahta kafalar hala konu hakkında bilgi sahibi olmamakta direniyorlar ve ısrarla yazı istiyorlardı, al sana yazı :thumb: