Yeni makineme ne sarayım floro karbon mu yoksa ip misina mı?

Konu, 'Misinalar' kısmında bagova tarafından paylaşıldı.

  1. bagova

    bagova Taner

    Yaş:
    43
    Mesajlar:
    27
    Şehir:
    Hatay
    Kaptanlarım 300 metre florokarbon (Görünmez misine) ve 300 metre ip misina aldım. Ama florokarbonun sert olduğunu ve makineye sarılmaması gerekitğini bazı yerlerde okudum. gerçekten öyle midir? Makinede tamamını florokarbon kullanan yok mu? Birde işin kötü tarafı 3 tane makine ve 3 tane 300 lük florokarbon aldım. Ne yapacağım ben şimdi sarmayayım mı makineye. Okuma avenger 65b bu arada makinem.


    NOT: Hayatımda hiç makine kullanmadım.
     
  2. vayaz

    vayaz engin bilgiç

    Yaş:
    47
    Mesajlar:
    447
    Şehir:
    yalova
    Favori Kamış:
    shimano aspire dx 2.70 20-50 gr
    Favori Makine:
    shimano biomaster sw 4000 - Daiwa Saltist 6000 H
    En İyi Avı:
    levrek 3 kg
    Taner florocarbon misina görünürlüğü düşük ve fiyatı normal misinadan daha pahalı olduğundan genelde sadece takım yaparken veya arçek avında ana bedenle rapala arasında belli mesafede kullanılır. Makinaya sarılmazmı tabiki sarılır sadece o kadar florocarbon misinayı makinaya sarmaya gerek olmadığından insanlar kaçınıyor
     
  3. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Bazen, özellikle bazı sahte avlarında, makineye FC sarmak çok faydalı olur. Sebebi FC'nin ağır olmasıdır, kolayca batar sahte, aksiyonu bozulmaz.

    FC Misina gam yapmaz. Ama doğası gereği serttir. Bu yüzden de her makine FC misina ile başedemez.
     
  4. draco

    draco Kaan

    Mesajlar:
    1.854
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Vercelli Alba Surf, Yamaga Blanks EARLY 94MHR
    Favori Makine:
    JDM Shimano Stella SW8000PG, Daiwa Certate 3012H
    En İyi Avı:
    Tuttuğum ilk ispari. o olmasa burada olmazdım.
    Siz florokarbonu en iyisi makinaya sarmayın, beden yapımında kullanın. 300 metre florokarbon eğer hakikaten florokarbon ise gayet pahalı olmalı. Makinada ziyan etmeyin... Markasını da merak ettim açıkcası. Sakıncası yoksa öğrenmek isterim.

    Ayrıca; sizin oralarda balıklar epey iri gelir, sağlam kafa atan bir balık en ufak kalama hatanızda (biraz sıkı kalması, ummadığınız anda vuruş vs) düğümden kopma eğilimi gösterir florokarbon sertliğinden dolayı. O yüzden mono şok lider, absorber tabir edilen esnek florokarbon türevleri vs gibi misinalara yönelip, onları şoklama ve görünmezlik için kullanmak en doğrusu bence.
     
  5. bagova

    bagova Taner

    Yaş:
    43
    Mesajlar:
    27
    Şehir:
    Hatay
  6. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Her yönden iyisi ip misina, daha doğrusu dyneema ama, her makina bunu kaldırmaz. Burnundan getirir, uygun olmayan bir makineyle ip misina kullanmak.
     
  7. draco

    draco Kaan

    Mesajlar:
    1.854
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Vercelli Alba Surf, Yamaga Blanks EARLY 94MHR
    Favori Makine:
    JDM Shimano Stella SW8000PG, Daiwa Certate 3012H
    En İyi Avı:
    Tuttuğum ilk ispari. o olmasa burada olmazdım.
    Bu misina florokarbon değil. O yüzden rahatlıkla makinanıza sarabilirsiniz. :) 10 küsür liralara 300m florokarbon bulmak mümkün değil. 10-20 metre belki...

    Aslolan ip misina (dyneema, spectra, PE vs) kullanmak, onun üzerine şok emici naylon veya florokarbon kaplama vs misina ile şok lider yapmaktır. Makinaya bir iki tur dolanmış, gerisi kamış halkalarından geçip takıma uzanmış bir uzunlukta şok lider yapılırsa; atış sırasında ilk anda oluşabilecek ip dolanmalarını engellemek, atışta parmağı kesmemek, balığa tasma atarken ipin sertliğinden dolayı ağzını yırtmamak ve takımın sudaki görüntüsünü azaltmak gibi bazı avantajları da vardır.

    Makinaya misina sarmak biraz kolaya kaçmaktır. (Genellikle kullanım kolaylığı ve fiyatından ötürü pek çoğumuz misina kullanmaktayız çoğu avımızda) Misina kullanımı bununla birlikte; avdaki balık vuruş hissiyatını azaltmak, mesafe olarak biraz geri düşmek (aynı çeker değerinde ipler naylon misinalardan ince oldukları için havada daha az sürtünmeyle karşılaşır ve daha uzak mesafelere erişebilirler) gibi dezavantajlara da sahiptir.

    0,41 misina almışsınız misal; misina ipe göre esnektir ve uzak mesafelerde, bilhassa ağır kurşunlarla sağırlaşan kamışlara vuruşu iyi iletmez. Halbuki aynı çeker değerinde ip kullansanız, kabaca atıyorum; çapı 0,15 olur ve bu size hem mesafe sağlar hem de vuruşları çok daha iyi alırsınız.

    İpi makinanıza sararken bir işçi eldiveni takıp iyice gergin halde ortalama bir hızla makinaya sarmak atışlar sırasında oluşabilecek kuş gözü düğümlerini falan engelleyebilecektir. Yeni sardığınız ipi takımsız, sadece kurşun bağlayarak suya 5-10 kere atıp elle tutup boşluk olmayacak şekilde sarmak da yapılması elzem şeylerden biridir. Zira ipler makinaya iyi oturmadığında birbirine dolanma yapabilir ve çoğu kez bu düğümler açılamaz.

    Ayrıca; piyasada çok ucuz satılan ipleri kullanmak; makina sarım kılavuz takımını (yüzük vs) kesmek, tiftiklenmelerden dolayı atışta kuş gözü olması, kamış halkalarındaki seramikleri aşındırmak, dolanmalarda kamışı kırmak gibi moral bozucu sonuçlara götürebilir avcıyı. Ucuz ip yerine sert karakterli bir kaliteli misina kullanmak bence yeğdir. İp kullanımı pek şaka kaldırmaz, tecrübelerle sabittir.

    Umarım yardımcı olabilmişimdir, saygılar...
     
  8. Komodo

    Komodo Selçuk

    Yaş:
    39
    Mesajlar:
    11
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    surf leader
    Favori Makine:
    sanane
    En İyi Avı:
    1 kg
    Makinaya florocarbon misina sarılmaz sakına öyle bir hata yapma .
     
  9. bagova

    bagova Taner

    Yaş:
    43
    Mesajlar:
    27
    Şehir:
    Hatay