5 aydır işim gereği forumdan uzak kalmıstım geçmişe yönelik biraz gezindim forumda... Yeni sezon yaklasırken palamut haberlerini almamız simdiden bu sene palamutun bol olacagını görüyoruz..Lüferde durum ne olacak belirsiz..basında cıkan lüferin soyu tükeniyor haberleri. dönüş balığında av raporuna rastlamamam..aldıgım bir kac duyumda bırakın lüferi, çinekopu gören yok oldu.. bu sene lüfer de durum nasıl olur sizce..
Umut fakirin ekmeği, ben bu baharda kendimce bi öngörüde bulunmuştum ve sonucunuda sabırsızlıkla bekliyorum. Öngörüm şuydu: bu sene yağan ve hala yağmakta olan bol yağmur denizleri iyi besledi. Bunun neticesinde sırasıyla planktonlar küçük balıklar ve daha büyük avcı balıkların bereketinin artacağıydı. Şimdilik öngörüm tuttu gibi örnek verecek olursak; bu sene şu ana kadar deli gibi sardalya tuttuk,istavrit fena değil hatta hatırı sayılır miktarda hamsi bile geldi çaparime. Sırada palamutla lüfer var. Palamutun haberide, dediğiniz gibi geliyor. Sıra lüferde, onuda bayramda görecez İNŞALLAH. Valla ben bunu acayip inandırdım kendime, sırf gazım gitmesin diye elime olta bile almadım yaklaşık 1 aydır. Ama çok fena patlıyacam mevsiminde, takımı tezgahı kurdum tam teçhizat hiç bi eksiğim yok bekliyorum, her an savaşacakmış gibiyim :d
Bence o da bol olacak ama gecikecek... Çok yağmurlu bir yaz geçirdik/geçiriyoruz, sular önceki yıllara göre daha yavaş ısınıyor. Bu bulgular bence lüferin geri göçünü geciktiriyor.
Geçen senede uzmanlar karadenizdeki aşari yağışlar nedeniyle derelerin taşıp denize cok fazla plakton vs balık besini döktüğünü bununla beraber ..balığın bol olacağı söyleniyordu..bu senede yağışlar daha fazla oldu..İnsallah bu senede lüfer bol olur .......
Lüfer 1-2 sene kendine gelemez pek ümitlenmemek lazım, çinekop boyunda av ağırlıklı olacaktır. Palamut ise geçen seneyi zayıf geçirdi, bu sene eğer kıyım yapılmazsa epey tutarız gibime geliyor. Ama lüferin sonu uskumru gibi olacak çok acil önlemler lazım...
bana soracak olursanız bu sene palamut senesi arkadaşlar lüferden ümitli değilim açıkçası ve bu arada 18 cm boy limiti olacak deniyor bizim birlik başkanlarıyla konuştuk bu arada ben aranıza yeni katıldım da her keze merhabalar
Abi 18 cm ne ya. Biraz küçük geldi bana, valla benim bi karışım bile 4cm uzun geliyo bu limite. Ne yapcaklar istavrit kadar palamutu anlamadım Ha bu arada hoş gelmişsiniz. Tanışalım bölümüne bi kaç bişey yazmak adettendir, haberiniz olsun
bu haftasonu sabah zargana avı yaptım 9 tane aldım 2 tanesinde diş izi vardı ve yeniydi bana göre bu hafta alan olur,denenirse.
Gönlümüz tabi ki bol bol lüfer, kofana tutmaktan yana ama benim şahsi fikrim bu sene çok çok az balık yapacağı yönünde... belki balık sadece kanaldan yürüyüp yukarı gitmiştir diyeceğim ama tabiki bilemiyorum.Bu sene mayıs döneminde bir tek balık bile alamadım zaten hepimiz biliyoruz ki doğru düzgün bir rapor göremedik en azından ben hiç görmedim( belki gözümden kaçmıştır karadenize çıkıştan bahsediyorum)...Geçen sene kaç kişiyle konuştum parmak boyundaki yaprakları salmaları için ama nafile üstüne üstlük çoğu insan bu balıkların tutularak bitirilemeyeceğini bile düşünüyor.(Bunu duyduğum zamanlar resmen şok olmuştum ) En sevdiğim ve hastası olduğum bu cins için gerçekten çok çok üzülüyorum.
biz mayısta kaşıkla bir kaç gün çinekop tuttt uk burada 14-15 kasa menekşe uzatmalarıyla çinekop alan teknelerde oldu ama benim bulgularımda geçtigimiz seneleri arayacağımız durumunda.....