Yeni zıpkın heveslisiyim lütfen yardım :)

Konu, 'Zıpkınla Balık Avcılığı' kısmında maavvii tarafından paylaşıldı.

1. maavvii

maavvii Ümit

Favori Kamış:
    Olta, Zıpkın
    En İyi Avı:
    YAYIN (~3 kg.)
    Merhaba sayın hobidaşlarım. ben evveliyatı amatör olta ile avlanan son zamanlarda da zıpkına heves sarmış bir amatör diyebilirsek oyum. eveli yaz bi heves ile bir zıpkın almıştım 80 cm lik. ikinci el aldım kendimi deneme amaçlı. kauçukları iyi ama;
    1. Ok 1m'den sonrasın için etkili olmuyor
    2. okun üzerinde 3 adet germe oyuğu var benim kuvvetim sadece 1 nci ye kadar yetiyor :D acaba ondanmı.

Sonra arkdaşlar ben işten güçten fırsat buldukça gidebildiğim için fazla da araştırmadan sadece şnorkel, gözlük, zıpkın, kısa plastik palet (kauçuk olmayanından :D) bunlarla elbisesiz bünyemin yaz aylarında sudaki soğuğa dayanabileceği ölçüde kendi çapımda bişeyler yapıyordum. bu yaz ilk dalışımı da gerçekleştirdim. su altında çok üşüdüğüm için elbise aldım artık :) çünkü en fazla 15 dk dayanıp 1 saat dışarıda ısınmaya çalışıyordum :D. elbiseyi aldım almasına ama elbise nasıldır ne gibi mekanik özelliğe sahiptir hiç bilmeden aldım. üzerime sıkı ve güzel bi şekilde oturdu. satıcının tecrübelerine güvendim artık :D. biraz acelemde vardı satıcı bana kurşun ve kemer istermisin dedi. bende gerek yok deyip arkadaşları bekletmeyeyim diye gittim tabi. aman Allah'ım oda ne elbiseyi giydim güzel su altına dalamıyorum. :D:D yüzeyden inemiyorum. rezillik taş bağladım :D rahat edemedim. iknci sefere kurşun şart dedim :D. ve hocam biraz uzun olan hikayemi okuduğunuz için teşekkür ederim. şimdi benim sıkıntım şunlardırki;

1.Elbisem içine su alıyo ve her nekadar biraz gecikmeli de olsa yine titremeye başlıyorum. Bu üşümeyi nasıl engelleyebilirim..?

2.Üç metreden sonrasına daldığımda kulaklarımda dehşet verici bir basınç ve gözlerim sanki yerinden fırlayacak gibi oluyo (sitemiz ile tanıştıktan sonra zıpkın konularını da araştırdım hocam kulak ağrısı için güzel şeyler yazmışlar ama tam bir çözüm yok gibi geldi bana)

3. Agaşon nedir ve nasıl yapılır..? (Sitemizdeki agaşon yazısını okudum faydaları ve yararlarını çok güzel konulamışız ama nasıl yapıldığını bilmediğim için anlayamadım :D ( Örneğin balıklar parlak zıpkın ucumu zıpkını attıktan sonra çekerken kayaya sürtünürken gördüklerinde ses ve parıltıdan dolayıdır diye tahmin ediyorum başına üşüşüyorlar agaşon böyle bişeymi ..? )

Şimdiden yardımlarınız için biz yeni çaylaklar adına teşekkür ederim...

2. avcianil

avcianil Anıl YÜCELER

Favori Kamış:
    Lineaeffe Oyster Cast 390,Dam quick super 340 rd makine,Apnea powerpoint 90 zıpkın,
    En İyi Avı:
    Lambuka 5.5 kg,Levrek 1.5 kg,Akya 3 kg,Fangri 1.1kg,Çipura 500gr
    Selamlar ümit abi..Bende bu işe geçen sene başladım,başlamamla beraber baya bi teknik edindim.Senin sorularına çözüm cevaplarım şunlar ;
    1)Elbiseniz kaç mm ? aşırı şekilde üşüyorsanız dalış öncesi kan yapıcı besinlerden tüketmeniz gerekmektedir.
    2)İlk dalışlarda insan bi garip olur aynı şekilde sizede olmuş.İlerledikçe alışacaksınız.
    3)Agaşon zıpkıncılar için klasik bir balık çağırma yöntemidir.Gırtlaktan kalp atışı sesi taklit edilir.Meraklı balık sesi duyunca hemen başınıza üşüşür menzile girincede bum !
    Yardım edebildiysem ne mutlu bana.. Saygılar

3. maavvii

maavvii Ümit

Favori Kamış:
    Olta, Zıpkın
    En İyi Avı:
    YAYIN (~3 kg.)
    çok teşekkür ederim anılcım. çok yardımcı oldun. elbsem 7mm. ve geç kuruyor :D bu elbiseyi hızlı kurutmanın bi yolu ya tekniği vardır umarım :D. Agaşonun ne olduğunu şimdi anladım çok sağolasın. paylaşımın için teşekkürler....

4. fishmanturan

fishmanturan turan dal

Favori Kamış:
    zıpkın,serpme,olta,
    En İyi Avı:
    kefal,levrek,çipura,lahoz,ahtapot,inneci(akrep),demiçi.
    Öncelikle aramıza hoşgeldiniz. zıpkının atışı mil üzerindeki kademelere, birde lastiğe bağlı 1. kademede yakın menzilden avlanabilirsin uzak menzillere atış yapsan bil sonuç alamsazsın yavaşlar mil. en az 2. kademeye getirme lazım ben çift lastikli kullanıyorum mil 2 kademeli her ikisinide takıyorum lastilerin atışı çok güzel. birde elbiseyle üşüyorum demişsin 7mm lik elbiseyle üşümen imkansız ben 3mm likle dalıyorum ve üşümüyorum. o 7mmlik elbisenin seni yakması lazım içinde. ağılıksızda dalman imkansız eğer ağaırlık yetersiz gelirse bile dalışın imkansız daldığında zevk almazsın. dalarsın ama su yinede kaldırır seni. Agoşana gelince normal daldığın gibi nefesini alıyorsun ve belirlediğin bir yere pusuya yatıyorsun kıpramadan bekliyorsun balıkları ürkütmeyecek şekilde bekliyorsun.seni gören balık merak ediyor çünkü tanımadığı bir varlık merak edip sana yaklaşıyor menzile girdikten sonra sen uygun bir şekilde balığı ürkütmeden tak vuruyorsun.

5. maavvii

maavvii Ümit

Favori Kamış:
    Olta, Zıpkın
    En İyi Avı:
    YAYIN (~3 kg.)
    teşşkkür ederim turan hocam. ama ben gerçekten üşüyorum. içine su alıyor bi müddet su soğuk kalıyor sonra suyun soğukluğunu hissetmiyorum yani ısınıyor galiba. ve ileri geri hareket ettiğimde içeriye taze soğuk su giriyor ve ben bir müddet sonra üşümeye başlıyorum :D yani galiba bende bi arıza var hocam :D. ve zıpkının 2. kademesine ilk defa geçenlerde evde denedim takabiliyormuşum :D ama çok zorlandığım bi gerçek su altında nasıl takarım onu bilemicem :D yinede tecrübelerini bizimle paylaştığın için çok teşekkür ederim...

Saygılarımla...

6. fishmanturan

fishmanturan turan dal

Favori Kamış:
    zıpkın,serpme,olta,
    En İyi Avı:
    kefal,levrek,çipura,lahoz,ahtapot,inneci(akrep),demiçi.
    Hocam ozaman senin kıyafetin beden olarak küçük üstüne tam oturdu ve çene kısımından su alıyor değilmi eğer öyleyse yani abi tek bir çare var elbisenin bir büyük bedenini alıcaksın. Zıpkın kurma konusunda da suyun içinde zıpkının kabzasını ağırlık kemerinin tokasına getir lastikleri tut birkerede takmaya çalış. bunu evde çalış istersen yaşına göre o lastikleri takman lazım :) şaka bir yana dediğim tekniği uygularsan sonuç alırsın.

7. egeli

egeli

Favori Kamış:
    olta.zıpkın
    En İyi Avı:
    sabırla bekliyor
    dalmadan önce çikolata ye,sulandırılmış balda içebilirsin ürpermeni alır. Ayrıca şiş kalınlığı 6,50mm olsun lastiklerde problem olabilir uygun lastik kullanırsan menzil artacaktır.

8. burakilk

burakilk Burak

Merhabalar,
    Turan Beyin bilgilendirmeleri için teşekkürler. Belki biliyorsunuzdur ama izninizle dalışlardan önce yaptığımdan bahsedeyim; elbiseyi giymeden önce sıcak su ile hazırlanmış olan şampuanı biraz fazla hazırlayın. Elbiseyi giydikten sonra artan şampuanı içinize dökün, ilk başta sıcak su çıkacak bir yer bulamadığı için yakıyor gibi oluyor fakat vücudunuzun ısınmak için harcayacağı enerji azalıyor ve daha uzun sürlerde üşümeye başlıyorsunuz...

9. nbariso

nbariso N.Barış ÖMÜR

Favori Kamış:
    Olta-Zıpkın
    En İyi Avı:
    Orfoz 11.5 kg
    Arkadaşlar çoğu sorulara cevap vermişler, ama ben sana bir toparlama yapayım.

1- Ağrıdan başlayalım.
    Kulak ağrısını sebebi şudur.

Orta kulak boşluğunda bir miktar hava bulunur. Bu hava öztaki borusu ve onunda devamında sinüzlerinden geçerek burnundan dışarı ulaşır.
    Normalde orta kulak boşluğundaki hava basıncı ile dışarıdaki hava basıncı eşit olduğundan (sebebide demin söylediğim üzere, orta kulak boşluğunun dışarıya kadar ulaşması) , kulak zarın esneme yapmaksızın dimdik durur.
    Su altında ise, dışarıdaki su basıncı , sen derine indikçe artar. Oysaki , orta kulak boşluğundaki hava basıncı değişmediğinde, kulak zarın içeri doğru esner, ve anormal bir ağrı verir.
    Bunu düzenlemenin yolu ise, orta kulağına hava pompalamak. Elinle burnunu kapatıp, burnundan hava üflemeye çalışınca, hava ters tepip , öztaki borusunda geçerek orta kulağına ulaşır ve içeri bükülen kulak zarını , dışarı doğru esnetir ve basıncı eşitler.
    Özet :Burnunu kapatıp burnundan hava vermeye çalış.
    Not: Benim gibi sinüzit rahatsızlığın varsa, dalış zorlaşır veya imkansızlaşır. Sinüslerin doluyken dalma.

2- Agaşon:
    Yeni başlayanlar için pek uygun değil. Yapılabilmesinin zorluğundan değil. Verim alamazsan seni dalıştan soğutur diye söylüyorum. Sen önce taş altı avcılığı yapmaya başla.
    Tek tek taş altlarına bakmaktansa, sakin bir şekilde su üstünde yüz. Balık gördüğünde konsantre ol, ve balığı yukardan takip et. Eğer bir taş altına girerse , inip vurmaya çalışırsın.
    Agaşon nedir biliyomusun, sesler çıkartmak falan değil işin özü.
    Balık meraklı bi hayvandır bildiğin üzre. Su altında değişik bişey varsa mutlaka gidip bi bakmak ister. Bizde onlara göre değişik bişeyiz. Deniz tabanına yatarak, balığı ürkütmeyecek şekildekısıtlı hareketler yaparak (bazılarına göre değişik sesler çıkararak) balığın sana gelmesini beklemektir.

3- Islak elbise (wet suit) nin amacı zaten içine su almamak değildir. Elbise ıslanır ve içine su da alır. Ama aldığı suyu bırakmadığından (yenisi ile değiştirmediğinden) ve sen o suyu vücut sıcaklığın ile ısıttığından seni üştmez.
    Eğer elbisen san tam uymuyorsa, sen onu ısıttğın halde, sağdan soldan içeri soğuk su girerse, üşürsün.
    Fazla kıpraşmamak lazım yani :D

4- Zıpkın hızı:
    Taş altı için çok hızlı olmasına gerek yok, rahat ol. Sonraların tecrübelendikçe, daha iyi markalarda, daha iyi lastikli zıpkınlar alırsın, hızlanırlar.

5- Kurşun kemeri:
    Elbisen kalın olduğu için, biraz fazla kurşun takman lazım, o da seni fazla yorar.
    Yalnız aşırı ağırlık takıpta aşağı inerken rahat edicem dersen, unutmamak lazım, her inişin bir de çıkışı var.

Saygılarımla

10. fakirbalıkçı

fakirbalıkçı Necmi Özgül

Favori Kamış:
    mitchell privilage
    Favori Makine:
    shekspire
    En İyi Avı:
    Çarşı dostluğu
    Mıhtar Teşekkür ederim Yazdıkların için bene bu ağır kilo ile sigrayı bırakırsam dalmayı dğüşünüyordum senden bir şeyler öğreneceğiz desene sağ olasın verdiğin bilgiler için