yerliyurt 4,50 ve 15 bg 2 zamanlı parsun motor ile yeniçiftlikten adalara kaç saatte giderim ortalama çınarcık marmara avşa misal olarak giden deneyen varmı
Merhaba Net bir şey elbete söyleyemeyiz ama önce şu ölçümleri yapmakta fayda var. Bu yolculuğa nasıl çıkacaksanız aynı ekipman ve kişi , donanım ile benzer bir hava şartında belirli bir mesafeyi katedin.Örneğin 5 kilometrelik mesafeyi kaç birim zamanda gidiyorsunuz. Sonra Google Maps gibi bir program ile kendinize rota çizin ve uzunluğuna bakın. Tahmini olarak mesafe / tahmini hız ~= gerekli zamanı verecektir. Dönüş içinde yakıt ve lojistik ekipman takviyesini unutmayınız. Manyetik pusulanız ve haritanız ve kullanma bilginizde olması lazım. Bizleride ilgilendirirseniz seviniriz. Selamlar.
Merhaba bende yeniçiflikteyim marmara adasına giderdim arada yazın tabii ama istanbul adalara fiber tekne ile cesaret edemem doğrusu
Tayfun Bey Kardeşim, 4,50 fiber tekne ve 15 HP 2 zamanlı motor ile Yeniçiftlikten Adalara gitmek aşırı bir cesaret işi! 1-Yerliyurt 4,50 fiber tekne 12-15 sene kullandım. Doğrusuçok sağlam tekneler. 2-15 HP ve 2 zamanlı motor böyle uzun yol için hiç uygun değil. Hiç olmazsa 4 zamanlı en az 20 veya 25 HP motor olmalıdır. 3- Hareket ettikten sonra hava durumuna göre sığınacağın hiçbir yer yok. Ani bir hava patlaması halinde çok kötü durumda kalabilirsin. 4-Hava lodos olursa seni Silivriye doğru, Poyraz olursa Tekirdağ ve hatta Çanakkaleye doğru sürükliyecektir. O bölgede yaz aylarında genelde rüzgar poyrazdan esmektedir ve kıyıdan açıldıkça dalgalar büyüyecek ve teknen zorlanacaktır. Netice olarak gel sen bu denemeden vazgeç. Deniz ile şaka olmaz. Selamlar, Süheyl Başak
Benimde 4.55 mursan dolphin teknem var. 20 hp 4 zamanlı honda ile dediğin yolculuğu tekirdağ altınovadan planlıyorum. hesaplarıma göre tam gaz ve tek kişi 1.5 saatte karşıya geçebileceğim
Açıkçası hesaplamadım fakat 4 zamanlı motorların yakıtını düşündüğünüz zaman 10 ile 15 litre arası diye düşünüyorum
. Yanlış anlamayın ama felaket senaryosu yapıp neler planladınız? - Mesela hava bozdu,dalga gideceğin yönde değilde sancaktan geliyor.Mecburen kafayı sancağa verdin.Bu durumda yolun baya bir uzadı. Eee ne oldu o zaman ? Yakıt bitti. - Tam yolun ortasındasın motor şişti,istop etti.Derinlik 300 metre , havada bozuk ,ver elini çanakkale. Tamam sahil güvenliğe ulaştın ama... teknede reflektör varmı ? nasıl bulacaklar seni? gibi gibi gibi... . Sadece planın hakkında merak içindeyim.
Size de hak vermemek mümkün değil fakat medyada mutlaka takip etmişsinizdir; kürekle okyanus geçenleri, 5 beygir mercury motor ile akdenizden trabzona seyahat eden bizden birini, vb. vb. Her zaman işin sonunu düşünüp mükemmel planları da yapsanız başınıza gelecek varsa zaten geliyor. Tabii ki hiç bir önlem almadan bu tür işlere kalkışmak intihardır. Demek istediğim, şu olursa bu olursa diye diye hiçbirşey yapmamaktansa macera ruhlu bir insan olarak gereken önlemleri alıp bu işi başarmak benim açımdan inanılmaz olur. Zaten bizimde okyanus geçmek gibi bir derdimiz yok sadece 30 km. lik bir yoldan bahsediyoruz
Böyle bir macera hoş birşeymiş gibi ulu orta rahatca konuşulacak bir şey değil , inanın yazdıklarınızı okudukca ve en kötü senaryoları kafamda canlandırdıkca; 1 . ya bekarsınız .....2. yada hala çevrenizdekilere karşı olan sorumluluklarınızın farkında değilsiniz. Her iki durumda daha genç olan , kanları kıpır kıpır kaynayan kardeşlerimiz için kötü örnek teşkil eder diye düşünüyorum, sizlerinde bu gereksiz vede anlamsız maceralardan uzak durmanızı şiddetle tavsiye ediyorum.
O sizin görüşünüz. İnsanlar neler başarıyorlar. Her neyse bunu tartışıcak değilim. Kötü örnek olmamak için bu konuda konuşmaya devam etmiyorum
Merhaba Emrah , amacım seni yada konuyu açan arkadaşımızı yermek değil sadece akabinde gelişebilecek kötü durumları bir nebze olsun hatırlatmaya çalıştım, düşününki bu memlekette uçmanın nasıl bir zevk olduğunu tatmak için boğazda köprüden atlayan insanlarımızda oldu, sen diyebilirsinki ben bu türden risklere girmem , maalesef bu kadar uzun bir yol hemde ahşap olmayan fiber bir tekne ile vede tek başına, inan bende çok macera ruhluyum fakat bu benim bile sınırlarımı aşıyor.
Konuyu açan bu üyelik ;her forum sitesinde aynı şeyi sormuş. Bu sebepten Bende ona faydalı bir bilgi vermeyeceğim.... Bu sebepten mesajımı siliyorum...
Sevgili arkadaşım, Ben arkadaşlarımızın söylediğine pek katılmıyorum. Amerikayı keşfeden colombundamı sorumluluk duygusu yoktu. Eğer bu maceracı ruhlar olmasa insanlık ilerlemezdi. Bence gerekli önlemleri ve malzemeleri aldıktan sonra çıkılmayacak bir yolculuk değildir. Meteroloji son dönemde 5 günlük hava raporlarında pek yanılmamaktadır. Mayıs ayını geçirdikten sonra kuvvetli rüzgarlarında azalacağını düşünüp hava tahmin raporlarınıda iyi analiz edince çıkılmayacak bir yolculuk değil. Sonuçta biz 6-7 metrelik teknelerle Tuzladan-Esenköye Mudanyaya kesintisiz gidebiliyoruz. Burada en büyük risk motorun arıza yapması. O nedenle motorunuza iyi güvenmelisiniz ve çok bakımlı olduğuna inanmalısınız. HEsap ettiğiniz yakıttan %25 oranında fazla yakıt mutlaka olmalıdır yanınıza. Hayırlı yolculuklar ola.
Bu tip yazılarla kimseyi korkutmaya gerek yok Mesela hava bozdu diyosunuz... bu hava 5 dakikadamı bozdu ben bu zamana kadar günlük güneşlik havanın 5 dakikada bozduğunu görmedim. Arkadaşımızın gideceği yol 1-1,5 saatlik bir yol. Diyelim hava kapalıydı ve rüzgar vardı bizim bu arkadaşımız yola çıkmaya karar verdi ve atladı tekneye yola çıktı ve bunun üstüne rüzgar üstüne üstüne geldi dalgalar katlanmaya başladı siz haklısınız. Fakat normal bir havada hava 5 dakkada patlamaz bunu gökyüzüne bakarak anlayabilirsiniz. Arkadaşımız düzgün bir havada gerekli ölçümleri yaparak yanına pusula ve harita alırsa daha iyi olur. Çünkü bir rota çizmek önemlidir diğer türlü yolunuz uzar düzgün dümen tutamazsınız boşuna benzin sarfiyatı. Yine arkadaşımız bu yolculuğu gerçekleştirirken motoru boğmazsa yine herhangi bişey olmaz yolculuğunu yarım gaz ve bunun biraz üstünde giderse ve hava tahminlerine uyarsa başarabileceğine inanıyorum. Benimde maceralarım var 2,5hp motorla 320 botla sarayburnunda balık tuttum o akıntıda gitmez diyen arkadaşlar vardı konuyu ben açmadım sadece takip ediyorum konuları orada gördüm demek oluyormuş heee sarayburnuna o akıntıda 2,5 hp motor 320 botla git balık tutta demiyom kimseye ama orda nasıl hareket edeceğini bilirsen hiçbişi olmaz ustam. Galatadan çıkıp sarayburnuna dönerken akıntının vurduğu burun var orda dalgalar her iki taraftan vuruyor işi bilmeyen adam botu orda batırır onuda söyliyim. Profosyenelim demiyom ama isteyince araştırınca olur. Hani bir laf vardır. zoru hemen yaparız imkansız biraz zaman alır... Benim planlarım arasında marmara denizi botla gezmek var fakat motoru en az 6 hp yapmam lazım güzergah olarakta galatadan çıkıp mimarsinan ordan çanakkale, avşa, yalova, adalar ve galataya dönüş. Şimdilik planlarını kuruyom ama bir gün yapıcam
Güvenlik açısından yüksek bir tekne lazım biz marmara adasına 5.80 1115 hp tekneyle giderdik 25 litre+25litre yedek depo ile full elektrik tesisatlı bir tekne ve sürekli tam yol değilde yarım yollu arada 1-2 dakika durdurur arkadan gelen poyrazla akardık normal bir tekne be 15 20 hp motorla ada tarafları 7 8 saat sürer sanırım. Not: Tarcan beyin dediklerini dikkate alın derim kulak arkası etmeyin..
. Konuyu açan bu üyelik ;her forum sitesinde aynı şeyi sormuş. Bu sebepten Bende ona faydalı bir bilgi vermeyeceğim.... Bu sebepten mesajımı siliyorum...
Konuyu açan bu üyelik ;her forum sitesinde aynı şeyi sormuş. Bu sebepten Bende ona faydalı bir bilgi vermeyeceğim.... Bu sebepten mesajımı siliyorum...
Destekleyen arkadaşlarda hep beraber sefere çıksınlar hem kalabalık olurlar hemde maceranın tadına varırlar.Merakla bekliyorum..