Galata köprüsü kimler geldi kimler geçti Unkapanı kimler geçti kimler geldi Bu fotoları bir yerlerden bulmuştum ve çok ilgimi çekmişti tarih konusunda yanılmamışımdır inşallah zaten resimler belli ediyorr.
bence bu resim 1957den daha eskidir buharlı vapur 2.resimdeki yandan çarklı yaptığım aratırmalarda gördüğüm kadarıyla yandan çarklı vapurların en sonuncusu 1940da parçalanıp satılmış yanılıyo olabilirim de
İnsanların basında fes var ayrıca 1840 yılında fes kanunu yürürlüğe girdi 1925 te kaldırıldı.Yani 1840-1925 arası bir tarih.
Bence tarih konusunda yaniliyorsunuz.1957 lerde kopru asfalt kapliydi ve fes tarihe karismisti.Insanlarimiz Ataturk Cumhuriyetinin fotr sapkali, uzun gabardin pardosolu, ince gravatli beyfendi gorunumune burunmustu.Esnaf ve sanatkarimiz yelekli , kravatsiz gomlekler, kumas pantolonlar giyerdi ve pek tabiki rural tarzda kasketlerini unutmazdi.Kadinlarimiz aile yapilarina gore ya oldukca kabartilmis kuafor eli degmis saclar ve klasik dopyeslerle karsimiza cikardi, yada gayet modern bas ortuleri, diz alti etekleri uzerine sueterler giyerdi.Yollarda chevrole,dodge, ford gibi amerikan kokenli arabalarin arasina esseklerve at arabalarinin sicak yuzu , onlar kadar agir yukler altina girmis hammallarin cilesi karisirdi. Bence bu fotograflar 1857 veya 1800lerin sonlari.Henuz Osmanli hakim. Cumhuriyet Istanbul'u degil.Fransizliga soyunmus giyim tarzi gayri muslim , aydin ve devlet memurlarinin uzerinde. Kadinimiz Anadolu tarzi, salvar ve basma entarilerle, basortulu.Insanlar arasindaki gelir durumundaki fark acikca goruluyor.Yandan carkli, buharli vapurlar goruntuyu tamamliyor.Bu mesrutiyet sonrasi Istanbul...
galata koprusunun açilisi 1845. ikinci resim 1881 olsa gerek( sol altta oyle gozukuyor) ilk satirda fransizca size birkaç kelime yolluyorum yaziyor. ikinci satirdaki el yazisini okuyamadim. ilk resimde 1900lu yillarin hemen basi veya 1880den sonra olsa gerek.
Tam da tarih kitaplarında yazılan hikayelerden,ne güzelde anlatmışsınız bir inkılap ve herkesin üzerinde bu saydığınız elbiseler ve müreffeh hayat.
Resimlerdeki insanları, ortamı görünce bir an içim bir hoş oldu.Fes takan insanlar, eski binalar, köprüde ahşap sanırım.Denizde daha bi hoş duruyor sanki.O yıllarda yaşamak isterdim doğrusu.
Arkadaşlar herkesten özür dilerim Dün benim doğum günümdü anlayacağınız elliye doğru hızlı adımlarla gidiyorum.Sağolsun bazı dostlarım bana süpriz yapıp bir yaş günü organizasyonu düzenlemişler. Eve gelip pc başında uyuklu gözlerle pc deki eski istanbul resimlerine bakarken eski köprü resimlerine rastlayınca onları sizlerle paylaşayım dedim Tarih başlığını yanlış attığımı şimdi farkettim bu görüntüler 1857 yıllarına ait diye not düşmüşüm bir kaç sene evvel bir yerlerden bulup saklamıştım Ehh!! yeni yaşın heyecanı ve göz yorgunluğu olunca afallamışım. Ayrıca böyle güzel yorumlarınız için herkese ayrı ayrı teşekkür ederim Bu ve bunlara benzer eski foto video paylaşmaya çalışırım tarihleri şaşırmamak kaydıyla Hepiniz sağlıcakla kalın..
Buram buram tarih kokan, nostaljik resimleriniz için teşekkürler, Erkan kardeşim. Kaybolmasınlar bak. Ben yardımcı olamam. Bu vesile, yeni yaşınızı tebrik eder, uzuuuunnn sağlıklı yaşamlar dilerim.:thumb: :thumb:
Tevfik abi sağolasın İstanbul'un eski resimleri yada videolarına bayılıyorum izlerken sanki o tarihlere gidiyormuşum gibi geliyor