Sevgili Vedat abimizin böcek rapalaları ile yapmış olduğu avlardan sonra bende malzemecime yeni gelmiş olan bu sahteyi dün edindim arkadaşlar. Bunu özellikle alabalıkları kandırmak için kullanmayı planlıyorum, devamında elbette turna gibi diğer predatör balıklarda var. Sahip olup kullanan ya da bu malzeme hakkında tavsiye de bulunabilecek arkadaşlarımızdan yorumlarını bekliyorum. Ürün 5,5cm uzunluğunda ve 3,5 gr ağırlığında ve resimdeki ile aynı renkte..
Hayırlı olsun. Çok şirin bişey bu. Canlı gibi Hani al kafeste besle Nasıl bir kamışla düşünüyorsun? Ağırlıksız atış çok zor olur, hele rüzgarda imkansız. Ağırlık taksan anlamı kalmaz. İçinde ince bir bilya gördüm sanki. Batmayan bir rapalamı bu?
Alperen dediğin gibi içinde bilya var, hafifliğinide göz önüne alırsak mecburen spin kamışlarla deneyeceğim kıyıdan. Ancak yabancı kaynaklardan da bir göz attım sırtı çekmeye de müsait. Deneyeceğiz bakalım nerede ne tutarsa artık (inşallah) Bu yüzen tip, birde bunların gagasız popper tarzı olanlar varmış kendi sınıfında.
Arımayaya benziyor, çok sevimli bir sahte. İleri atmak biraz zorlayacaktır mutlaka. Doğal ortamda suya düşmüş bir böcek efekti yaratmak için sahteyide suyun yüzeyinden çekmek gerekecektir. O zaman gagayı neden koymuşlar ben pek anlayamadım.
Sanırım bu bir arı kuşu türü suya dalıp çıkan bir canlıya benzetilmiş. Çekerken 30 -40 cm kadar çekip bırakmak gerekiyor olabilir. Çünkü çekerken gaganın tesiriyle ani bir dibe dalış ve bırakınca da içindeki hava nedeniyle aniden yukarı su üstüne fırlayış olacaktır. Belgesellerde gördüğümüz bu tür kuşlar (3-5 cm kadar böceğe benzeyen kuşlar) dibe aniden dalar küçük balık yakalar ve çıkarlar. Kurbağayı bütün yutan dev alalalar bu kuşu yerken hiç zorlanmaz bence
Popperlar su üstünden ve su şıpırtısı çıkararak geliyor onlarda haliyle gaga yok, bundaki gaga belli bir miktar dalış için olmalı değil mi? Hüseyin abi balıklardan evvel biz düşüyoruz bu yemlere de bakalım balıklarda hakikaten senin gibi düşünecekler mi, denemek için sabırsızlanıyorum...
Bende mavisi var Kanatları kahverengi ama Kasna avı için börtü böcek zamanı kullanırım demiştim, sanırım zamanıda geldi sayılır.
Selam rıfat abicim altın sar kırmızı turuncu turnada süper her zaman kullanılan renkler ala dada iş yapar diye tahmin ediyorum sana şöyle süper bi trofe verir inşallah şöyle kalamaya binip vızzzzzzzz vızzzzzzzzzzzzzzz vızzzzzzzzzzzzzzz diye balığı alırsın inaşllah
Bu gaga aslında tam olarak dalış gagasıda değil ( yada ben öyle görebiliyorum ) Sanki suya düşmüş ama çıkmaya çalışan bir böcek gibi şıpırtı çıkartmaya çalışılmış galiba.
Hüseyin abim ansızın kulakların çınlarsa bilki o kalamanın sesinde adını anıp kulaklarını çınlatıyorumdur yaşa be diyerek
Bu böcek gerçekten tam bir vızvız galiba, biraz yurt dışındaki forumları araştırdım levrek, turna,fenerbalığı,alabalık için çok ideal olduğunu belirtip prakendecilerde bulamamaktan şikayet etmişler. Sığ sularda daha etkin olduğu ve kısa çek bırak yaparak kullanılırsa balıkların çok daha ilgi gösterdiğini belirtmişler... Bu vız vız bakalım bizim sularda ne yapacak haberlerinizi bekliyoruz...
Bu gibi hafifliğinden dolayı atış sıkıntısı çekilebilecek rapalalarla ilgili bir önerim var.Ateş ölçmekte kullanılan derecelerin içindeki civayı boşaltıp,ince bir matkapla veya sivri bir cisimle rapalanın üst tarafından açılacak bir delikten civayı doldurduğumuzda yeterli ağırlığı elde edebiliriz.Ama denge bozulur mu bilemem.Siz ne dersiniz.
Öneri güzelde, sahtenin ağırlığı da arttığından, dalan tür de bir sahte olur. Sanırım Rıfat özellikle yüzen tip istemiş olmalı.
Denge kesin bozulur ama daha önemlisi o delikten akabilecek civanın suyu ne kadar zehirleyebileceğini tahmin bile edemiyorum. Rapalının özelliği zaten hafif olması. Bu firmalar isteseler rapalanın içine kurşun koyup 50 gr da yaparlar. Ama o zaman nasıl su üstünden getireceğiz ve nasıl aksiyon yapacağız?
Nuri abi civayı az koyarsak çok da daldırmayız deyil mi? Alperencim civadan bahsederken doğaya zarar vermeyecek şekilde önlem alarak ibaresini belirtmeye gerek görmemiştim.Yine de belirteyim açtığımız küçük deliği kürdan gibi bir cisimle kapatıp, japon yapıştırıcısı ile sağlamlaştırdıktan sonra kullanmak olmazsa olmazdır.Buna benzer bir rapalayı kullanan bir arkadaşım bahsetmişti uzun zamandırda her hangi bir sızıntı olmadan kullanıyordu.Denge konusunda ise bende şüpheliyim.Ama sadece bir öneriydi.
Alabalık yanısıra mutlaka perch ve kasna avları için denemelisiniz.Sonuçlarını paylaşmak dileği ile saygılar..