Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr Sedat Gönener ile Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Sabri Bilgin, balıkçı ağlarına monte edilen bir cihazın yunusları ağlardan uzaklaştırdığını tespit etti. Bilgin, yunusların, balıkçı ağlarına takılan balıkları yedikleri ve ağlara zarar verdikleri gerekçesiyle avlandığına, telef edildiğine işaret ederek, yunusları ağlardan uzak tutmak için bilimsel çalışmalar yapıldığını belirtti. Karadeniz’de yapılan deneme amaçlı araştırmada, akustik cihazların yaydığı ses dalgalarının, yunusları ağlardan uzak tuttuğunun tespit ettiklerini ifade eden Dr. Bilgin, son çalışmayla dip uzatma ağlarına akustik cihazlar takılıp, avcılık sırasında yunusların ağlardan uzak tutulmasının sağlanabileceğini anlattı. Yunus avı 1983’ten beri Türkiye’de yasak. kaynak: haberler 23.12.2007, 03:51.
Bir yanlışı düzelteyim, yunuslar ağların içindeki balıkları hiçbir zaman yemezler, balıkçılar yunusların halihazırda avlandığı sürüyü çevirmek gibi bir huyu vardır, yani orada yunusların ağlara takılacak olması bizim balıkçıları pek ırgalamaz.Yanlız yunuslar hamsi ağlarını çok kolay parçalayabildikleri için, önce sürü çevrilir eğer içerde kalan yunus var ise pompalı tüfekle vurulur.Bunun dışında herhangi bir ağın içindeki çevrilmiş balıkları yemek için yunusların girdiği görülmüş birşey değildir, o bizim balıkçıların bahanesi.
Maalesef başta Orta ve doğu Karadeniz olmak üzere tüm Karadeniz'de yunuslar barbun-istavrit-mezgit ağlarına dadandığı için balıkçı ile yunuslar arasındaki barış bozulmuş durumdadır. Balıkçılar ağ kaybetmekten bıktılar. Yine Kalkan ağlarına ağızlarından yakalanan hamsileri toplamak için yunuslar dadanır ama bu sefer 6-9 no ağ ipi ve 40 cm ye varan ağ gözü nedeniyle yunuslar bu ağlara yakalanmaktadır. Her yıl oluşan 3000 civarında yunus ölümünün de nedeni budur. Bu o kadar büyük bir sorun halini almıştır ki, çözümü için başvurulan çareler de tükenmiştir. Yani kısaca; Durum Amerika-Avustralya-Yeni Zellanda ve Japonya Orkinos gırgırcılığında başka dip uzatma ağları yani solungaç ağlarıyla avcılıkta başkadır.
Benim kastettiğim ortasu ağları, dip ağlarını daha önce görmedim veya kullanıldığına şahit olmadım, üstteki yazıma düzeltme olarak ortasu ağları içindir diyebiliriz