Yürüyen samandiranin tarihcesi

Konu, 'Mantarlar' kısmında Balikci34 tarafından paylaşıldı.

  1. Balikci34

    Balikci34 selim

    Yaş:
    63
    Mesajlar:
    2.590
    Şehir:
    Almanya
    Favori Kamış:
    Sportex,Shimano
    Favori Makine:
    Shimano,Daiwa,Dam,Abu
    En İyi Avı:
    Turna
    Yürüyen şamandırayı kim buldu?
    Bu sorunun cevabı seneler öncesine gidiyor ve şöyle baslıyor.Hiç bir balıkcı yokturki bu soruyu kendine sormasın,üç metrelik kamışla beş metrede şamandıra ile dibe yakın nasıl balık yakalarım?bu derinlikteki suda sabit şamandıra ile avlanmak imkansız gibidir,kanca devamlı otlara takılır bu problemin çözümünü bir ingiliz balıkcı buluyor.
    Nottingham stili olarakta bilinen balık avlama şekli ingilterenin suyu azgın akan trent nehrinde deneniyor,bu teknik yeni bir buluşuda beraberinde getiriyor ve buluşuda büyük bir ihtimalle joseph turner 1830 senesinde deniyor,tahtadan ve saridan bir makine yapıyor(Nottingham makinasi yada centerpin makinasi)nedenide trent nehrinde uzun atış yapabilmek ve nehrin ortasında bulunan balıklara yetişebilmek bu nottinghamda yapılan centerpin makinası insanlık tarihinde uzak atıs yapabilen ilk makina olarak tarihe geciyor.
    O zamanlar balıkcılar tahtadan yapılmıs kasnaklar ve üç metre uzunlukta olan kamıslarla balık yakalamaya çalışıyor,nehrin derin yerlerinde basarı ile balık yakalamak için yeni bir buluşa ihtiyaç var,iste yürüyen şamandırayi buluşun baslangıcı,derin sularda avlanmaya olanak saglayan bir stil,ilk yürüyen şamandıra tüylerin ortasinda bulunan sert ama yüzen maddeden ve mantar eklenerek yapılıyor,25 cm uzunlukta olan şamandıranın iki ucuna yuvarlak tel takılarak misinanin burdan geçmesi ve yemin dibe inmesi sağlanıyor derinliğide ayarlanan bir lastikle sabitleniyor(stopper).
    Yürüyen şamandırayı bulanın George holland lakabıyla ,,Nottingham george,,bulduğu zanediliyor,trent nehrinin derin yerlerinde yeni buluşu ile büyük balıklar yakalamayı başarıyor,balıkavı yazari J.W Martin 1896 senesinde yazmıs olduğu kitapta ,,barbel and chup fishing,,bu yeni şamandıra tipinden bahsediyor,bir kaç sene evvel vefat eden george hollandın gelmiş gecmiş en iyi barbe avcısı olduğu söylenir.
    Buluş1850 senesinde şöyle oluşur,G.Holland trent nehrinin collingham bölümünde suyun içindeki oyuk yerlerde büyük barbeler keşfeder ve bunları nasıl avlayacagını düşünür rüyasında görmüş olduğu şamandırayı yapmaya karar verir ve yapar,ertesi gün hemen bu yeni şamandırayı denemeye karar verip günün ilk ışıklarında trent nehrine barbelerin bulundugu yere şamandırayı sallar, şamandıra yavaş yavaş istenilen derinliğe iner ve ardı ardına büyük barbeleri yakalar,akşam olunca o güne kadar hiç bir balıkcının bu büyüklükte ve çoğunlukta barbeyi yere sıralar,artik yöredeki her pubsda G.Hollanddan bahsedilir ve yeni buluş bütün dünyaya yayılır.
    Balikavi yazari H.Cholmondeley-Pennell buluşu daha geliştirir,1870 bu tip şamandıranın yapılış şeklini balıkcılara gösterir ve bu yeni şamandırayı artık tüm dünyadaki balıkcılar kulanmaya başlar…

    [​IMG]
    O zamanlar yapılan şamandıra


    [​IMG]
    [IMG
    Nottingham makinasi
     
  2. karayel

    karayel Yakup ERDEM

    Yaş:
    59
    Mesajlar:
    2.068
    Şehir:
    Sinop
    Favori Kamış:
    şeytan otası
    En İyi Avı:
    kaya balığı (1.5 gram) :)
    Gerçekten güzel.
    Bu gün üzerine oturduğumuz pek çok miras var. Ülkemizde bulunmuş pek çoğunun tarihçesini ancak Deveciyan Efendi nin kitabından biliyoruz. Daha eskiye ait kayıt ise pek yok.
    Avrupa insaniyetinden nefret ettiğim bir toplum, ama tarihine (belki de dar ve kısa olduğundandır) verdiği önem ve Doğu'dan alıp benimseyip pek de güzel becerdiği kayıt tutma kabiliyeti ile bizden oldukça farkılılık gösteriyor.

    Stoper bu gün hala çoğumuzun etkin kullanamadığı ufacık bir gereç, onun tarihçesini ortaya koyan bu güzel emek ürünü için çok teşekkür ediyorum.
     
  3. smyrna

    smyrna Sevil Kurtoğlu

    Yaş:
    58
    Mesajlar:
    7.772
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    olacak inşallah
    Değerli paylaşımınız için teşekkürler :) Emeğinize sağlık :)