Değerli dostlar, forumda daha önce de tartışıldı, biliyorum bu konu. ama yine hatırlatmakta fayda var, gündemde tutulmalı bence.. Malum kurşun içeren her türlü oltanın kullanım klavuzunda yazıldığı gibi, kurşunu mümkün olduğunca ele, özellikle yüze sürmemek gerekli, zehirli materyal olduğu biliniyor. Oltamızın suda kaldığı süre boyunca suya verdiği zarar da gözardı edilmemeli, hele ki koptuğunda yüzyıllarca suyu zehirlemeye devam ediyor. Alternatifi, o da pek yok. aynı özkütleye sahip, ağır bir metal / cisim yok. Peki elimizdeki kurşunu daha zararsız hale getiremez miyiz? mesela kurşunun üstü makaron gibi plastikle kaplansa? izole edilse? ne dersiniz?
Farklı şeyler yapıla bilir ama duydupuma göre önümüzdeki yıl kurşun yasaklanacakmış tabi bi kaynağım yok yerine Pik kurşunlar yapılacakmış bence daha güzel olur pas olayı başlar bu seferde
Avize taşlarını kullansak olmazmı acaba ? Cam da doğada pek yokolmayan bişey ama zehirli bi maddesi yok diye biliyorum ağırlık olarakta kuşundan geri kalmaz bence..
Avize taşı işiyle ilgilenmekteyim bu taşların 100 gram olanlarında boyut büyümektedir tabiki şekilde önemli ben bunların top şeklinde olanlarını kullanıyorum ayrıca bamya dediğimiz altı ve üstü sivri olanları vardır yaklaşık 20 ile 50 gram arasındadır
geçen sene bir vatandaşta görmüştüm kurşun değil de böyle plastik benzeri bir şey kullanıyordu sarı kırmızı renkte çok güzel bir düşünce
Bence sevgili balıkçı dostlar kurşumum yerine daha farklı bir madde kullanmayı tavsıye ederim.Biraz fiyatı farklı olacaktır ama gayet saglıklı olacaktır. Ben paslanmaz çelikten bahsediyorum. Sonucta bu malzemede öz kütle olarak yeterince ağır bır malzeme ve pas yapmıyor. Keşke elimizden gelsede denize ve sularımıza zarar vermeyecek bir malzeme kullansak ama öyle bir malzeme yok ayrıca avize taşı olayı biraz kısıtlı kalır. Çünkü bu sonucta sert cam kırılacaktır ve kırılması halınde keskin bir materyal olaraktır. Bence yapılacak en güzel şey şuanda kullandıgımız kursunları uzerınden çıkmayacak kimyasal olmayacak gıda boyaları ile boyamaktır. Kurşunun içinde bir miktar kalayda var bildigim kadarıyla ayrıca çinkoda bulunuyor. Bu maddeler balıkların Üzerinde inanılmaz degişiklikler yapıyor özellikle bu sene gördüğümüz Yara Şeklindeki İSTAVRİT lekeeri bence bu atık malzemelerden dolayı oluyor. Bence en kısa zamanda yapılması gereken en güzel sey dönüşüm bunuda devlet bunyesınde halletmelı sonucta bu buyuk bir organısyon, Deniz dibini taranıp bu maddelerin cıkarılması ve tekrar işlenmesi gerekiyor cunku madde tuzlu suda evrım gecırıyor ve tamamen erıık halde suya karısıyor bu şeklide balıklara ordan kuşlara ve dogaya bıze kadar ulasıyor. Duyarlı bir toplum olma inancını gosterırsek bence hersey duzelecektır.
abim o malzemeyi bende gördüm öz kutlesi agır bır plastık suda 500 yıla kadar yok olmuyor ve cok daha zararlı bır madde hurda plastıkten yapılıyor
Herkese merhaba. Öncelikle çevre bilinci için teşekkürler. Benim geçen sene açtığım bu konuyu incelemenizi tavsiye ederim. Selamlar... Bedava ve Doğaya %100 dost kurşun alternatifi http://balikavi.net/forum/showthread.php?t=28396 .
Gercekten mantıklı peki kulandıgın mazlemeyi tamemen suda cozulur mu dusunuyorsun Yani sonucta dipler takılıyor kıyılarda bu malzeme yırtılır ve dagılır ve hızlı atıslarda havaya seklı ıtıbarı ıle acılmasın
Aslinda cok guzel bir fikrim var.Onuda yapacagim yakinda Elimize gecen uygun ebattaki taslara sekil vererek kendimize agirlik yapabiliriz.Ahanda buda benden bir fikir olsun.Belki isinize yarar.Ben daha once denemistim.
Ben bugün inşaattan bir avuç kadar şekli ve görüntüsü hoşuma giden taşlardan topladım Değişik reklerde ve farklı boyutlarda.. Matkaplada delmeye çalışacam takılıp kalsada kurşun gibi bir tehlike yaratmaz.. Sazan avında kullanacağım için ağırlık dert etmiyorum haa 100 gram ha 150 gram takımı batırsın yeter bence..
Camın (silisyum dioksit) özgül ağırlığı 2,6 gr/cm3 Kurşunun özgül ağırlığı 11,34 gr/cm3 Aynı ağırlığa ulaşmak için camın kütlesi neredeyse 5 kat fazla olmalı, asla kurşun kadar uzağa atamazsınız, yarı yola bile atamazsınız malesef...
Metal alaşım olarak suya dayanımlı tip pirinç kullanılabilir, takribi özgül ağırlığı da 8,5 gr/cm3 tür. Bileşim olarak %53-60 bakır %35-45 çinko, %1-4 arası kurşun içerir (kurşunsuz modelleri de çıktı, 2013 e kadar kurşunlu alaşımlar yasaklanacak zaten tüm dünyada), dayanımı yüksek bir malzemedir, bakır ve çinko da kurşun kadar toksik değildir (tabi ki bunlar da zararlıdır ama daha az). Maliyet olarak da kurşunun tonu 2,500 dolarken pirinç takriben 8000 dolar civarındadır, yani normal kurşunlarımızdan 6-7 kat pahalı olacaktır (üretim maliyetiyle birlikte, alaşım olduğu için maliyet saf metalden yüksektir) Yani kilosu 3-4 tl ye satılan kurşuna karşılık kilosu 20-25 tl gibi olabilir. maliyet/özgül ağırlık/toksisite/kalıba dökülebilirlik olarak aklıma gelen en uygun alternatif bu.
yaklaşık bir sene öncesine kadar olta malzemesi satan mağazalarda bizim şu anda kullanmakta olduğumuz klasik kurşunlardan biraz daha parlak olan ama aynı ağırlıktaki kurşuna göre kütlesi göz kararı % 20 daha büyük olan ağırlıklar satılıyordu. en son sirkecide barracuda isimli bir malzemeciden aldım. sorduğumda bunların çevreye daha duyarlı ağırlıklar olduğunu söylemişti. ama malzeme hakkında bilgi vermedi. ancak son zamanlarda bunları hiçbir yerde tekrar göremedim. bunlarla ilgili bilgisi olan varsa paylaşabilir.