abilerim bu gün karadeniz rizede derepazarı ilçesinde zargana zamanı olması nedeniyle zargana avına gittim. ilk olarak ipek kullandım ama bu mevzimde balık ipeğe yüz çevirmiyor iç sonra 8 numara siyah tek iğne ve 45 gram ağırlığında beyaz şamandıra kullandım. iğne şamandıra arası 2 metre misina kullandım. yem olarak hamsinin kafasını kesip kalan kısmı 2 ye bölerek fileto yapıp tek kancaya taktım ama hiç balık tutamadım sebebine gelirsek balık o kadar çok vardıki yemi nerdeyse havada kapıyorlardı şamandıra suya düşer düşmez zarganalar dalıyordu yeme ama bir türlü yemi ağızlarına alamadılar gitti her atışımda vuruş var ama bir kanca takılmadı gitti hatta 2 metre önüme kadar yemi 3 4 zargana kovaladığını görüyordum ama makinayı ssarmayı bıraktığımda onlarda yemin peşini bırakıyordu. izlnimlerim balık gerçekten bol ve çok aç ama acaba hamsinin yarısı yem olarak fazlamı büyük geldi bir çözsem bu işi çok iyi bir av olucak tavsiyelerinizi bekliyorum saygılarımı sunarım keyifli avlar dilerim
Zargana avı Deniz çok berrak olduğu için siyah veya koyu renkli tüylü çapariyi (10-15 köstekli ve İğneler mümkünse beyaz renkli) , 50 veya 60 gr. kurşun ile uzağa at makinayı hemen kapat (yani çapari üstten çekilsin) istavriti yoklar gibi çek, kesinlikle zargana yakalarsın. Çünkü ben Ardeşende bugün bu yöntemle istavrit tutmaya çalışırken epey bir zargana aldım. Kimisi çapariyi yutmuş kimisi ise çekerken yakalanmıştı. Rastgelsin diyorum.
Balık var, yeme de istekli fakat takımda bir sıkıntı varmış zannederim. Misina kaçlık kullandın. Bence 0,20'yi geçmemeli zargana takımı. Yem takış şeklin sanıyorum ki doğru. İğne rengini beyaza çevir. Misinayı da 0,18 falan yap. Hamsi yerine varsa sardalya fleto kullan. Sardalya fletoyu boylamasına 2 ye böl. En küçük beyaz iğneyle dikiş atar gibi 3 tur sardalyaya batır. İğnenin ucunu da etin içinde sakla. Balık yutana kadar da tasmalama. Bırak kendi yakalansın. Fc misina kullanırsan etkinliği daha da artar takımın.
abilerim misinam 0.30 ama onda sorun olduğunu sanmıyorum çünkü salıyorlar yeme ama kancada sorun var galiba ağzına alıyor yemi boşa salıyorum misinayı yutsun diye biraz sürüklüyor şamandırayı yemi ağzından atıyor yada takılmıyor ağzına acaba daha büyük kanca kullansam olurmu 5 numara gibi yada dediğiniz gibi birde çapariyle denerim ama bura çok kalabalık takılıyor çaparı durmadan
Bu baliklarin ruh hali bir baska oluyor.bizim burdaki zarganalar camasir teline yem takip atsan gelir o derece.misinadan da olabilir oradaki zarganalar çekingen dir belkide. Ama ben senin yerinde olsam soylre yapardim daha hasas bir şamandıra kullanirdim. yemi biraz daha kuculturdum.sonra izlerdim ekşinı
dediğiniz şekilde vuruşlar alıp da balık tutamamanızın nedeni yemin büyüklüğü gibi geldi bana. yemin biraz ince olmalı ki, yemden ısırık almaya kalktığı anda iğne ağzına biryerlere takılsın. zargana konusunda çok usta değilim ama samsun'daki zargana avcılarından gördüklerimi anlatayım. yemin kalınlığı hamsi fleto'nun üçte biri kadar,hatta belki daha da ince , uzunluğu ise 2,5 - 3 cm uzunluğunda. iğne genelde 10 numara çapraz sinek kanca. misinan kesinlikle 0,20 den kalın olmamalı. bu mevsimde ipeğe bakmaz demişsin ama sabah ve akşam alacakaranlık saatlerinde ipekle de güzel zarganalar tutulabilmekte şu anda samsun'da. haa rize'de durum farklıdır belki. onu bilemem...
0,30 çok kötü bir tercih zargana için. 0,20'yi geçme ve FC misina balığın yemi alış şeklini değiştirecektir. Bence balık takımını gördüğünden ve olta olduğunu bildiğinden tedbirli davranıyor. Yemi, arkadaşların da dediği gibi incelt. İlk zarganayı tutunca zargananın kendi sağlam ve sert etini fleto çıkartıp kullanman başarını arttıracaktır.