Klasik zargana topuna ince çapari takımını bağlayıp 25 gram kurşunla sonlandıralım. Butakım genellikle sığ yada çok kayalık sularda mükemmel işe yarar, hem herkezden daha fazla balık yakalarsınız hemde daha az yorulursunuz.
Denenmiş ve başarılı olmuş bir sistem kardeşim. Kıraçanın peşinde koşmadımki bileyim, benim yakaladıklarım 15, 20 cm istavritler.
Ben denedim abiler,geceleri çok zevkli bir av yöntemi olduğunu söyleyebilirim.Arada tek tük kıraça gelsede genelde iri istavrit yakaladım.Gündüz denemedim,aklımada gelmedi.
böyle içinde kurşun olan dışı süngerimsi bişe yumurtanın büyüğü gibi altındada üstündede fırdöndü var
üstadım dikkatimi çektide zargana topu çapari falan iyi hoşta konu yanlış yerde sanırsam istavrit çıkan tatlı su bilmiyorum
Merhaba Nedim abi. Zargana topu eskiden kız çocuklarının oynadığı yumruk kadar olan içi dolu değişik renklerdeki topdur.
Haklısın Furkanım lakin ben konuyu açtığımda farklı bir yerde girişi yapmıştım , orada tatlı su avları diye herhangi bir şey yoktu , fark ettiğimde yönetici arkadaşa özelden durumu ilettim ve konuyu başka bir yere taşımasını rica ettim.
İyi güzelde bu zargana topunu fırlattıktan sonra sabit bırakıyormuyuz? yoksa çapari gbi atçekmi yapıyoruz? kullanma konusunu biraz açarsanız çok iyi olacak. RASTGELE
Bu yöntemi Kabataşta da uyguluyorlar, gece uygulanan iğnenin üstüne fosfolu boncuk ta takılabilen bu yöntem, sığ ve kıyısında ışık olan kayalık bölgelerin açıklarında iş yapıyor...
Hepsi iyi hoşta, neden bildiğimiz şamandıra değilde, zargana topu? Zargana topu ağır, diğer uçtaki kurşunda ağır.. Çift merkezli takım atışta pek verimli olmaz. Çaparinin alt ucuna bir kurşun, üst uca bir şamandıra takılsa, daha iyi süzülür gider gibime geliyor..
Serdar bey kurşunu zaten 25 gram kullanıyoruz top kurşundan daha geniş bir hacime sahip olduğu için çekerken sürtünmeden dolayı daha ağır oluyor.
Erhan abi kısa süreli olarak bir bekleme sonrası zarganada yaptığımız gibi usul usul makinamızı sarıyoruz oltaya düşen ilk balıktan sonra takımımız kısa sürede fullemiş vaziyete geliyor.
Tamam, kabul, öyle oluyordur ama, böyle olmasının diğerine avantajı ne? Kanımca bir esprisi var ki, böyle bir şey yapıyorsunuz..
Daha evvelde belirttiğim üzere kayalık ve sığ sularda kullanıyoruz , bu tür bölgelerde çapari yapmak zordur ve çok takımı suda bırakırız top sayesinde takım yüzeyde kalır ve hiç birşeye takılmaz. Oltamızı yavaş yavaş sardığımız içinde köstekdeki balıklarımızda dökülmez.
Şahsi fikrim olarak şunu belirteyim, avantaj açısından bakılacak olursa zaman zaman açıkta ve su üstü balık iyi yapar ( istavrit, sardalya ). Su üstü takım ortalama akıntı olan bölgelerde en fazla 50 gr kurşun ile yapılır ve bunu çok ileri atmak güçtür. Ağır kurşun takıp balığın olduğu bölgeye attığınız zaman ise çapari daha balığı almadan dibe çöker. Ancak anlatılan bu takım ile hem ileri atmak mümkün olur hem de takımın balığın olduğu bölgede yani su üstünde kalması sağlanır.
Tamam, top bir şamandıra görevi görüyor, bunu anladım.. Biz burada topsuz, sıyırtma kurşunu, şamandıra ve yemli kombinasyonu ile bu tür bir şey kullanıyoruz. Çapari olmaz mı, olur, hemde pek iyi olurda, çapari biraz sakat oluyor.. Zira, burada bu şekilde gelen istavritler, kıbrıs eşeği istavridi, hatta beygir istavridi filan gib ibr şey.. Takriben yarım kilodan başlıyor, 2kg'ya kadarı olanı gördüm şahsen.. Bunlardan ikisi çapariye gelirse ki gelir, o çaparinin pek şansı kalmıyor kıyıya köstek vs. zayiatsız dönmeye.. O yüzden biz tek iğnelisini kullanıyoruz.. Benim genelde uyguladığım ise, dibe daha yakın, jig türü bir sistemle zargana vs. kuyruk altı takmak.. Sonra gelsin kofana.. Zevkli oluyor onları tutmak... Ama bu durumda, hafif kurşun (jig diyelim) önde, şamandıra arkada, pek açığa erişilemiyor. Kofana ise biraz açıkta.. Çok değil, 30-40m ancaktır en fazla.. Zargana topu takıncada, bir acayip oluyor, takım havada parende atarak gidiyor, olmuyor.. O yüzden ısrarla soruyorum, püf noktasını, getirisini.. Bu sorunu aşmak için, gene zihni sinir usulü bir sürü şey icat etmek gerekti zaten...