Zarganalar

Konu, 'Denizlerimizden Güncel Av Raporları' kısmında ALPER-ANKARA tarafından paylaşıldı.

1. ALPER-ANKARA

ALPER-ANKARA ALPER

Merhabalar, bu benim ilk balık raporum olacak onun için bir sürcü lisan edersek affola...
    kısa bir yıllık izin aldığım (1hafta) geçenlerde hem tatil hemde bütün kış içimde biriken balık tutma hasretiyle alanyanın yolunu tuttum, alanya-manavgat arasında amcamların yazlığına gittim, aslında ben deniz balıkçılığı konusunda çok tecrübeli birisi de değilim, ama oradaki üstadlardan zargana tutmayı öğrendim, denizinde izin verdiği ölçülerde 3 gün olta atma şansı yakaladım, toplamda 5 adet ortalama 80 cm boylarında zargana yakalama fırsatı buldum,İşte birkaç fotoğraf:

nasıl tutuğuma gelince :
    öncelikle sağlam bir kamış ve orta büyüklükte bir makina şart, şamandıralı olta şeklinde yapılıyor, beyaz zargana topu (şamandırası) altına 2,5 metre beden misana bağlayıp ucuna zargana ipeği (ama illede sarı ipek) takıyorum ve kıyıdan at çek yönetemiyle şansımı deniyorum, aslında sabah ve akşam saatlerinde tutulduğu söylense de ben hiç bir sabah balık alamadım..üstad erkal amcamın tarifiyle güneş denize bir kalış kala (bugünlerde yaklaşık saat 19,00 civarı) oltamı atmaya başlarım, çekerken hızlı ve mümkün olduğunca cok hareketi çekmek gerekiyor oltayı yani rutin bir şekilde çekmemek gerekiyor, böylece zargana daha iştahlı sldırmış oluyor ve o müthiş dişleri ipeğe daha iyi dolaşıyor, gerisi ise tamamen size kalmış, oltanın ucunda bir balık var, kenara nasıl alacağınız sizin ustalığınıza kalmış. ben cekerken sadece balık kafa atmasın diye uğraşırım durama göre bazen hızlı bazen yavaş çekerim...
    neyse herkese bol avlar, umarım tekrarlamak nasip olur. sayglar.

Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı: 26 Temmuz 2009
  2. hauki

hauki mustafa cecen

Favori Kamış:
    olta ve zipkin
    En İyi Avı:
    görup de tutamadigim balikti
    Tebrikler Alanya ve manavgat arasi cok guzel bunlar gibi iri zarganalar tutmak mumkun.Eger avlandigin iskele civarinda gupes veya atherina yavrulari cok geziyor ise mutlaka zarganalar suru olarak kiyi seridini tariyordur buda avlanma sansini arttirir birde canli yem herzaman baligi kendi ceker atcek olayin olmaz guzel zarganalar afiyet olsun sizlere..:)

3. korni

korni koral

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    55 kg trakya kıvırcığı
    tebrikler zarganalar çok güzel..:)

4. mallaca

mallaca Halil Barış Şengül

Favori Kamış:
    Makinalı kamış olta,her türlü el oltası,rapala
    En İyi Avı:
    Kiloluk mırmır,Kiloluk iskorpit
    Gerçekten baba zarganalarmış.Kıskandıracak derecede güzel bir av olmuş.Bursa daki zarganalar ipekden anlamıyor.Ne kadar denedi isem ipekle hiç iş yapamadım.Sülük yem veya kuyruk altı favorimdir.

5. ALİCO

ALİCO AliCo

Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Herhalde Toriklerdir. Kofanalarda olabilir.ispendek 13,8 kg, Kırlangıçlar.vs.vs.
    Çok güzel haber bunlar boyle guzel zarganalar meralara girmeye başladıysa arkası kesnı bu balığın avcısı olacaktır. darısı daha güzel avgünlerine inşallah. maaşallah zarganada zarganaymış (16 Lüfer yemi çıkar bundan....) süper....

6. duzensizifade

duzensizifade Hüseyin

biri kulaklarına fısıldasada şu zarganaları bizim buralardada eskisi gibi görebilsek.

7. tarcan

tarcan ...

Favori Kamış:
    .
    Favori Makine:
    .
    En İyi Avı:
    Kefal 325 gram
    .

Ben kesersem kaç tane yem çıkar ?

Tebrikler.

.

8. eozsoyeri

eozsoyeri Erdem Özsoyeri

Güzel balık tebrikler.

9. fish founder

fish founder Özgür

tebrikler,
    gerçekten çok iyi boydalar zarganalar.
    böyle güzel paylaşımlarınızın devamının gelmesi dileklerimle

10. RainboW

RainboW Sertan

Eski zargana raporları aklıma geldi bu raporu görünce. Tebrikler.

11. nihatkr

nihatkr Nihat

Favori Kamış:
    Kesinlikle El Oltası :) ve TELE SURF 4,20 MT 150 GR
    Favori Makine:
    RYOBI ECUSIMA 8000Vi MAKİNE
    En İyi Avı:
    Bir yakalayabilsem
    Selam güzel zarganalar. Lüferlik yem olmuşlar iyice. Afiyet Olsun.

12. GYILMAZ

GYILMAZ GÖKHAN

Favori Kamış:
    Shimano
    Favori Makine:
    Shimano
    En İyi Avı:
    Minakop 3KG
    Tebrikler,Zarganaların maşallahı var,çekmesi baya zevkli olmuştur herhalde?
    Güzel paylaşımlarınızın devamı dileğiyle,

Rasgele,

13. ALPER-ANKARA

ALPER-ANKARA ALPER

Herkese çok Teşekkür Ediyorum, Iyi Dileklerinize Katilmamak Elde Değil, Hakikaten çekmesi çok Zevkli Oldu, Ama Kaliteli Bir Kamiş Yoktu Elimde, Bu Yüzden Son Gün Avim Yarim Kaldi çünkü Kamiş Kirildi..at çek Yöntemi Hakikaten çok Yorucu, Bir Arkadaş Canli Yemden Bahsetmiş, Aslinda Nasill Bir Yöntem Izlemem Gerektiğini Açiklayarak Anlatirsa Cok Memnun Olurum çünkü Sonuçta Ben Bir Tatli Su Balikçisiyim, Deniz Konusunda Bilgiye Açim, Haddim Olmayarak Tuttuğum Baliklari Ve Raporunu Yayinladim Ama Denizde Kiyi Balikçiliği Konusunda Her Türlü Bilgiye Açim, Bahsettiğim çevreyi Bilen Arkadaşlarin çeşitli Baliklari Nasil Avlamam Gerektiği Konusundaki Tavsiyelerine Açiğim..saygilar, Bol Olmasa Bile Neşeli Avlar Diliyorum.

14. hauki

hauki mustafa cecen

Favori Kamış:
    olta ve zipkin
    En İyi Avı:
    Merhaba biraz bilgi veriyim bu konu hakkinda.Avlanmis oldugun iskele kenarlarina mutlaka sabah erken ve aksam ustuleri atherina yavrulari toplanir veya yakin herhangi bir koyda olabilir.önemli olan canlis beyaz yem tutmak.beyaz yem diye parlak gumus rendi olan tum baliklari kapsar ama bize lazim olan maximum parmak kalinliginda kisaca parmak boyutu ve seklindeki baliklar zargana icin guzel olur.ilk siralamada ise,atherina,gupes,tepegöz,kefal,tirsi gibi baliklar olabilir.bu baliklari 0,12-0,15 mm arasi 14 no beyaz igne ve yem olarak tavuk gögsu ile ekmek kullanarak yakalaman mumkun.bu baliklari bir kovada yada ince livarda canli tutman gerek sonra kullandigin samandirali sisteme kuyruga yakin olarak umurga ustunden igneyi cevirerek tak,samandira ve igne arasi 1,5 mt veya ustu olursa daha iyi olur.oltayi atabildigin kadar uzaga at.olta ucuna taktigin yavru balik su icinde yalpalayarak yuzerken avci baliklarida kendine ceker.samdira battigi an makinenin telini acar baliga yol veririz balik yemi iki gagasi arasinda önce tutar ve uzaklasirken yavas yavas yer bu 1-5 dakika zaman alir.baligin yemi yuttugunu baligin ani hizlanarak misineyi cekmesinden ve su ustunde ziplamasindan anlariz.ve baligi tasmalayip cekmeye baslariz.bu avda ana beden 0,25-30 mm arasi misine ve alt beden 0,20-0,25 mm arasinda degisir.90 li yillarda tuttugun boyda zarganalari avlarken biz suru geldigi zaman 100-500 arasinda kalabalik olarak gelirlerdi.insanlar oltalarini atar beklerdi suru her yarim saat ile bir saat arasinda limani yoklardi ve bir anda atili tum samandiralar batar ve herkez baligini cekerdi:) tabi o eski suruler artik yok.ayrica balik suru olarak geziyor ise herhandi bir baliktan ince fleto cikartip kullanabilirsin,ayrica zargana eti,subye-kalamar eti,tavuk eti,kullanarak at cek yapabilirsin,ipek en son care olmali.ve kacirma riski coktur.ayrica oltani attiktan sonra 2 no alba sirti kasik ile aciga atcek yapip kasigi su yuzeyinden cekersen cevredeki zarganalari bölgeye cekmis olursun.rastgele

15. ALPER-ANKARA

ALPER-ANKARA ALPER

üstad, öncelikle verdiğin bilgiler için çok teşekkür ederim, birkaç sorum olacak: yavru balığı yem olarak kullanırken yavru balığı takacağım iğnenin boyutu ne olmalı, birde ,atarken yavru balık iğneden kurtulmuyormu?
    teşekkürler.

Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı: 29 Temmuz 2009
  16. hauki

hauki mustafa cecen

Favori Kamış:
    olta ve zipkin
    En İyi Avı:
    igne boyutu 8-9 no capraz beyaz igne kullanirdik biz.canli baligin kuyruga yakin bir yerinden igneyi gecir diger taraftan ucunu cikartirken baligin omurgasinin ustunden igneyi dundur,bu sekilde balik igneden kolay kolay dusmez.canli yem atarken en buyuk kural oltayi atarken arkya cevirdiginde yem zemine kesinlikle temas etmemeli eger yemi yere yatirip sonra oltayi sallarsan buyuk olasilikla yem igneden firlar.bir diger önemli konu ise oltayi yumusak bir sekilde esneterek atman ve olta suya dusmeden hafif frenlemen misineyi,ki yemle mantar birbiri ustune dusup karismasin.kamis uzunlugu en az 3 mt en ideal 3,20 mt olsun bu sekilde daha esnek atislar yaparsin makine 40 lik icini görur ana bedene 200-300 mt 25-30 mm misine sarcagin icin oltayi attiginda en az 20-30 mt atarsin buda senin isini görur.cunku akdeniz kiyilari önce kayalik veya kumluk olarak baslar ve tam zitti olarak her 25-50 mt dip derinligi ve zemin degisir.eger kiyi kayalikla basliyor ise 25-50 mt arasi kumluk zemin var demektir.ve zargana kiyiya yemlenmeye indiginde ilk kayalik kumluk arasindaki suda yuzer.kiyida avini gördugunde ise kirilan dalga ile beraber sahile kadar inebilir yani 30 cm suya kadar iner...kiyi sularda renginde farkliliklar görulebilir sirtindan iki kahverengi serit gecebilir.en guzel tarifi ise közde super olur:D

17. kaşıkçı

kaşıkçı FARUK

Favori Kamış:
    Hafif olsun kolum ağrıyor sonra. Reklama gerek yok.
    Favori Makine:
    O da hafif olsun. Çok dandik olmasın.
    En İyi Avı:
    Dardanel ton 3'lü paket
    Maşallah nasıl zargana o öyle çevik kuvvet copu gibi. :)