fotoğrafı geçen hafta buradaki bir petshopta çektim. amcam deniz akvaryumu kurmuş ve benimde hayalim olan bu bölgenin balıklarından salmış içine. alttaki akvaryumda izmarit ağırlıklıydı fotoğrafını çekmedim onun. fakat üstteki canımı sıktı. içine eşkinaları doldurmuştu. eşkina bilindiği gibi karanlık balığı. yazık olmuş hayvanlara. yüzlerinden okunuyor mutsuzlukları desem yeridir.
hazır konuyuda açmışken bir soru sorayım. eşkinayı seven ustalar bakacaktır mutlaka konuya. eşkina için oltaya tekeyi ne şekilde takmaktasınız? aşağıdaki şema doğru yöntemmidir?
evet, balıklar için üzücü bir durum. kendi doğal ortamından alınp orada tutulması pek şık olmamış.. usta değilim ama eşkina avında çok bulundum. tekeyi iğneye kuyruk kısmından geçirip kafa kısmından çıkarıyorum. iğne boydan boya tekenin içinden geçiyor. diğer bir yöntemde kuyruğunun üst kısmından geçirip sonra tekeyi bir tur attırıp karın kısmından tekrar dışarı geçiriyorum. bu yöntemde sağlam oluyor. yani resimdeknin tam tersi şeklinde iğneyi geçirip sonra karın kısmından uykarı geçiriorum. bilmem anlatabildimmi bu kıt türkçemle
bende anlattıgınız iki yöntemi kullanıyorum. resimdeki yöntem tekeyi öldürmeyip hareketli kalmasını sağlıyormuş. o yüzden sordum kullanıp verim alan varmı diye.
resmini koyduğunuz tarz tekeyi suda en uzun süre canlı tutmayı sağlıyacak şekil,ayrıca kendi gözlemlerim noktasında genelde teke hep kuyruk bölgesinden alıyor ilk saldırıyı,
Eşkina stili teke taktığınız zaman eğer harami balık var ise vay halinize. Eşkina yemini vakumlayarak direkt mideye indirdiğinden iğnenin yemi çok fazla tutmaması birşey ifade etmiyor, sonuçta iğne de yem de her türlü mideye gidiyor. Pekii ya ispari varsa, izmarit varsa o tekeyi nasıl kurtarırsınız. En basit yöntem sağ veya sol tarafınıza midyeleri kırıp mazmuz yapmaktır. Kolay yem kolay hedef, eşkina ortaya çıkana kadar bu mazmuz sizin tekeleri kurtarır.
genelde bende kafası kopuk tekeleri geri çekiyorum. diğer balıklar sanırım yemin kafasını alan gövdesini bırakan.
tekeyi takılacak en doğru şekil budur.Uzun süre canlı kalır,kurşunsuz yeldirme tabir ettiğimiz sistemde çok iyi iş yapar,yalnız ara sıra çekiştirip tekenin kayalara yapışması önlenmelidir.
teke ben eşkina ve levrek avında 2 tekeyi yüz yüze gelecek şekilde kuyruğundan takıyorum.böyle olunca 2 teke ile bir birlerini rahatsız edip suda daha çok hareketli oluyor ve balığın dikkatini çekiyor.denemekye fayda var bence ne dersiniz.
Değerli arkadaşlarım Tekeyi iğneye bu şekilde takarsanız kösteklein dönmesi ihtimali çok fazla artar. önce tekenin kuyruğunu alın tırnak ucunla. ve yukarıdaki resimde görülen iğneyi tam ters olarak kestiğiniz kuyruktan içeri doğru sürün sürün ve alttan çıkartın yani o tekenin şekli gibi iğne içinde kaybolur duruma gelsin. Ve tekenın burnunuda kırmayı unutmayınız. yemli balıkta en önemli mesele budur. Yukarıdaki şekilde taktığınız takdirde çok fazla fire verirsiniz. Sevgiler.
Resimde gözüken takma şekli doğrudur.Teke'nin hareketini yapması için en doğru sistemdir.İğneyi saklayarak takma sistemini Karagöz,Mercan vs balıklar için dip yemlisi avlar için kullanmakdayım birde belini kırarak.İçine saklayarak takılan iğnede teke rahat oynayamaz.
hayvanın belini kırmayacaksın burnunu hafif kıracaksın. önmli olan tekenin rahat hareket etmesimi zannediyorsunuz yemli avlarda. Yemin duruşu önemsizmi. Alttaki linklerdeki balıklar marmarada bu sistemle tutulmuştur. Benim dediğim yöntemi iyi balıkçılar bilir ancak kimseye söylemezler. Sende lütfen nasıl olduğunu iyi anla ve merana gittiğnde bir dene ondan sonra doğru- yanlış olduğuna karar verelim. http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=25897 http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=25688
Tekenin kuyruğunu kır-kes, İğneyi bu kırdığın yerden tak ve fazla işeri girmeden alttan çıkar, İğne Teke ile aynı paralelde olsun.
Bizim buradaki tekelerin bir tanesi iğneyi fazla fazla dolduruyor, böyle takabilmem için iğnenin 2/0 falan olması lazım
Eşkine için konuşmuştum ben.Teke'nin hareketi diye. Dalga gelince Eşkine vurma olasılığı yükselir,Çünkü Teke oynar. Elimiz ile misinayla oynarken Eşkine vurma olasılığı yükselir,Çünkü Teke oynar. Teke oynadıkça gözündeki fosfor balığın dikkatini çeker. Teke nekadar çok oynarsa oynasın Eşkine yakalama şansı okadar artar.
herkesin ayrı bir stili var, ben senelerce deneyerek son ve verimli şekli kendimce buldum zannederim, kuyruk üstü oynak eklemden yukarıdan aşağı sonra iğneyi çevirerek kafa altı oynal eklemden alttan yukarı, hem kolay çalınamıyor hem yere paralel ve dik duruyor, burunu kırmak lazım,