zıpkın palamutuna dikkat...

Konu, 'Zıpkınla Balık Avcılığı' kısmında shadow_5020 tarafından paylaşıldı.

1. shadow_5020

shadow_5020 murat

arkadaşlar dün zıpkınla avlanırken palamutu cektim ve tık etti yerine oturdu sandım,tam bırakıyorken bir boşandı aman allahım serce parmagım az kalsın kopuyordu verilmiş sadakam varmış.parmağımı kemiğine kadar gördüm, 6 dikişle kurtuldum.siz siz olun palamuta cok dikkat edin.

şimdi tecrübeli üstatlarımızdan tavsiyeler almak istiyorum.bundan sonra eldivensiz kesinlikle dalmam.alabileceğim en iyi eldiven nedir tavsiyeleriniz marka v.s
    birde *** palamut mafsalı oynak palamutlardandı acaba ip palamut kullanmak daha mı mantıklı olur...yada ne cesit palamut kullanmalıyım

2. Sergen_34

Sergen_34 sergen

Geçmiş olsun.

3. polat1907polat

polat1907polat hasan

sen zıpkını bırak olta balıkçılığına dön bence.en fazla atçekle kolların yorulur.dikişede gerek olmaz.

4. Dentice

Dentice Hasan Hüsnü DEDEOĞLU

Öncelikle büyük geçmiş olsun...1999 yılında aynı olayı bende yaşadım ve sağ el küçük parmağımı kaybediyodum :) hala izini taşırım

5. Zıpkıncı İbo

Zıpkıncı İbo İbrahim Can

Favori Kamış:
    Cressi, Mares, Tusa
    En İyi Avı:
    18 kg Akya
    Gecmis olsun.

Mafsalli palamut daha iyidir bana kalirsa. Yeter ki kaliteli ve saglam olsun, eklem yeri paslanmis filan olmasin. Ip palamut o kadar kullanisli olmaz.

Zipkin yedek parcasi aliminda mutlaka yeni uretilmis urun aramak lazim. Cogunlukla balik malzemesi satan magazalarin bir kosesinde eskiden kalma, toplama yedek parca olur, oradaki lastik, palamut, vs. de ucuz diye tercih edilir. Fakat bence oyle yapmamak lazim. Bilinen, guvenilen bir markanin kendi uretimi yedek parcadan sasmamak lazim. En azindan zipkin ile ayni marka, mumkunse ayni seri yedek parca urunleri tercih etmek lazim.

Zipkin lastiklerinin hem palamut hem de tufege birlesen vidalarindan atmasi ciddi sakatliklara neden olabiliyor. Sadece palamut degil, lastigin kendisi, sis, ip, vida ve pimler, vs. yani kisaca tum parcalarin duzenli bakimi sart. Her dalis sonrasinda tatli su ile yikanip kurulanmali. Tuzlu su, sadece zipkin degil, palet, maske, vs. gibi tum dalis malzemesinin dusmanidir. Eger kisa araliklarla dalinmiyorsa, sezon sonunda mutlaka lastik, kaucuk, plastik parcalarin tatli su ile yikanip kurulandiktan sonra pudralanmasi gerekir. Yoksa mevsim degistikce sicaklik, nem farki nedeniyle deforme olur, sonra yeni sezonda zipkini ilk elinize alip kurdugunuzda lastik vidalarindan atar, parmaklarinizi kesebilir. Hatta sezonluk daliniyorsa, sezon basinda eskimis gorunmese bile lastikleri yenilemekte fayda var.

Lastik kalinligi da onemli. Zipkinin orijinalligini bozmamak en dogrusu bence. Daha sert olsun, menzili artsin deyip de uzerindeki lastikleri daha kalin lastikle degistirmek veya kuramadigini sonradan fark edip daha ince lastik takmak hata olur. Zipkin alirken acele etmeden, iyice inceleyip kendi kuvvetine, boyuna ve yapacagi avin sekline gore karar verip almak en dogrusu bence.

Zipkinin kendisi kadar yedek parcasinda da kalite cok onemli. Ozellikle de lastik ve palamut icin ucuza kacip kiyida kosede kalmis, eski urunleri tercih etmemek lazim. Iki parca balik vuracagim diye masraf etmeyeyim demek dogru degil. Neticede can guvenligi, balik keyfinden once gelir.

Eldiven kullanmak lazim tabi. Cok kalin birseye gerek yok, 3 mm kalinlik iyidir, neopren olduktan sonra markasi onemli degil. Dikislerine filan bakip icinde parmaklarinizi rahatca oynatabildiginizi gordugunuz herhangi bir eldiveni alabilirsiniz.

Oncelikle guvenli dalislar, sonrasinda bereketli avlar dilerim. Zira bu is dalis sporudur, balik avi ise ikinci planda gelir.

6. karalahoz

karalahoz kemal apak

En İyi Avı:
    AKYA-27KG/SIRTI KARA 3.2KG/ZINDAN DELEN
    uZUn zamandan beri zpkin aviyapiyorum boyle birsey basima gelmedi.Bir kac kez lastik firlayi verdi fakat elime zarar gelmedi cunki ben hep ip palamut kullandim kullaniyorum.Arkadasim inatla metal palamut kullaniyordu onunda bas parmagindaki tirnagi koptuktan sonra oda ip palamuta dondu.Gecmis olsun ilk firsatta degistir.

7. shadow_5020

shadow_5020 murat

bnde ip palamuta geçmeye karar verdim.metal palamutun takılan kısmına dikkat ettimde bıcak gibi.en mantıklısı ipe geçmek.

8. nicholai hel

nicholai hel Aykut

Çocukluğumdan beri fırsat buldukça zıpkınla avlanırım. Üniversiteye gidene kadar çok daha aktiftim tabii ama sonrasında da tatillerde hep daldım.

Ekipman konusunda şimdiye kadar hiç sıkıntım, bir kazam Allah'a şükür olmamıştı. Ta ki geçen seneye kadar...

Yıllık iznimde Antalya'ya geldim, malzememi kontrol ettim. Önceki seneden kalan lastiklere güvenmeyip değiştirdim. Palamutta sıkıntı görünmüyordu, değiştirmedim. Mafsallı değil, tek parça tel olanlardan kullanıyordum. Yeni lastikleri güzelce eski palamuta monte ettim.

Tabii aynı güçte almış olsam da yeni lastikler eskilerden biraz daha sertti doğal olarak. Ama sıkıntı yoktu, yine rahat kurabiliyordum. Biraz gezdim, birkaç atış ve av yaptım...

Her defasında lastikleri gerip palamutu takarken dikkatliyimdir. Etrafta iri balık da olsa heyecan yapmadan mutlaka güvenli bir şekilde, palamuta bakarak kurarım.

Aynı şekilde kurdum, palamut yerine oturdu, bırakmamla birlikte lastikler aniden boşaldı! :eek:
    Elimden kayıp geçti lastikler, fakat şiş yerinde!
    V şeklindeki tel palamut tam şişin üzerindeki yuvaya gelen yerinden kırılmış, lastiklerin ucunda iki eşit tel parçası haline gelmişti. Sadece sol elimin içinden geçerken hafif kıvrık olan tel az bir çizik bırakmıştı parmağımda. Ucuz kurtulmuştum...

O gün avı bırakmak durumunda kaldım tabii. Hatta sonrasında da nasip olmadı dalıp av yapmak. Bu seneye kaldı ekipmanım.

Bu yıl gidip mafsallı, kaliteli bir palamut aldım. Aldığım yer de şehirdeki bir av market olmasına rağmen sahibi profesyonel bir zıpkıncı, zıpkınla balık avı turları da düzenliyor, genelde sirkülasyonu fazla olduğu için elinde uzun süre beklemiş ekipman da pek olmaz. Hatta zıpkınıma daha uygun lastikler de aldım aynı sırada onun tavsiyesiyle.

Ertesi gün suya girdim, güvenli bir şekilde zıpkını kurdum, herşey yolunda.
    Yalnız taşaltında iri bir av görüp ilk atışımı yapmamla birlikte sıradışı bir patlama sesi duydum! Bu kez de palamutun lastiğe vidalandığı siyah sert plastik kısım tek taraftan kırılmış lastik boşa çıkmıştı! :eek:

Sonra durup düşündüm, eğer yine kurup bıraktığım anda bu kısım kırılmış olsa ve avcumun içinden geçse, bu sert ve son derece keskin parça mutlaka elimin içinde hatırasını bırakırdı. Geçen yıl ucuz yırttığım gibi...

Şimdi açıkçası lastiği kurup bırakmaktan korkar oldum. Tüfeği tekrar götürüp en kaliteli palamut neyse onu alacağım. Hatta tüfeğim de baya bir eski sayılır, her ne kadar bir sorunu olmasa da onu da komple değiştirebilirim.

Güvenlik en önemli şeydir arkadaşlar. Hele ki zıpkın avında. Ekipmanınız zaten mutlaka kaliteli ve bakımlı olmalı. Ama ne kadar tecrübeli olursanız olun, dalışın her anında tüm detayları düşünerek hareket etmelisiniz. Dalgınlığa, dikkatsizliğe asla gelmez. Üstelik tüm bunlara dikkat ettiğinizi düşünseniz de, zaman zaman böyle tehlikelerle karşılaşabilirsiniz.

Yeni başlayanların kulağına küpe olması dileklerimle...

Herkese sağlıklı dalışlar, keyifli hobiler dilerim...

9. avciceyhan

avciceyhan uğur avcı

Favori Kamış:
    mitchel privilege surf
    Favori Makine:
    mitchel avosurf 7000
    benimde bir arkadaşımın başına geldi aynen dediğiniz gibi parmağından bildiğimiz bir parça et kopmuş ondan sonra istanbula deöner dönmez aradı gel eldiven alalım dedi zaten çok kötü bir durum geçmiş olsun

10. BALIKÇI_ÇAĞDAŞ

BALIKÇI_ÇAĞDAŞ Çağdaş

Sizin bahsettiğiniz palamut ne bilmiyorum ama, bende dün zıpkını çektim. Şiş yerine oturmamış yavaşça bırakıyrken farkettim yoksa fırlıyordu. Bir kerede lastiğin ucundaki demir yerine oturmamış ellerim kıpkırmızı oldu.

11. nicholai hel

nicholai hel Aykut

Palamut dediğimiz parça o senin lastiğin ucundaki demir parçadır sevgili Çağdaş. V gibi bir şekli vardır, lastiğe vidalanır, şişteki yuvaya onu oturtursun.

Yalnız bu anlattığın tecrübeler çok tehlikeli şeyler gerçekten. :eek:
    Çok dikkatli olmalısın yoksa böyle durumlarda çok ciddi yaralanmalara maruz kalabilirsin! Sana tavsiyem bu işte usta birinden ya da bir zıpkın avı kursundan eğitim alman yönündedir. Zıpkıncılık şakaya gelmez! Lütfen söylediklerimi ciddiye al. Yoksa inan zararını görürsün, Allah korusun.

12. RaggaMufin

RaggaMufin Tuna GÜL

Favori Kamış:
    Lineaeffe Olyster 4.20 Surf
    Favori Makine:
    -
    En İyi Avı:
    İstavrit
    çok geçmiş olsun

13. drclnie

drclnie Cihan Gumrukcu

Kesinlikle ip palamut kullanin eldivensiz dalmayin 75 lik zipkinimda kurarken 2 kere yerinden cikip elimde patladi palamut ama eldiven oldugu icin sadece cok kotu bir agri oluyo 115 lik zipkinim gibi onuda ip e ceviricem eldiven bile olsa metal cok agritio şıkışıyo bazen eldivele sis arasina ip kayiyo en azindan

14. volkanules

volkanules Volkan

Favori Kamış:
    Yashino
    Favori Makine:
    mitchell
    En İyi Avı:
    4.300 Eşkina
    yaklaşık 5 sene önce aynı şey başıma geldi o gündur bu gündur zıpkın kömürlükde çürüdü =)

15. erhankarlı

erhankarlı ERHAN

arkadaslar bu yasadıgınız kötü tecrübelerin %99,9 u bilinçsizce aldığınız ucuz ekipmandan ve Kusura bakmayın sizin bu konudaki bilincsizliginizden dolayıdır..zıpkın ile dalmadan önce biraz arastırsaydınız vidoarı seyretseydiniz ve işin ucuzuna kaçmasaydınız bu yasadıklarınızın hiç biri yasanmayacaktı..yani sucu "zıpkıncılık" ta bulmayın hata sizde!! şimdi şöyle özetleyeyim ..zıpkını elinize almadan önce zıpkın nedir nasıl olmalıdır hangi malzemelerden olusmalıdır bilseydiniz zaten hepinize dert oan o "TEL PALAMUT" gibi bir malzemenin bunun gibi ciddi bir sporda kullanılmaması gerektiğini ve kullandıgınız taktirde boyle ciddi kazalara sebebiyet verebilecegini daha önceden biliyor olurdunuz..Tel palamut nedir??!! tel palamut diyebir malzemenin zipkincilikta işi yoktur palamut ,kullandıgınız şişin çentikli veya gül dikenli olmasını göre ya mafsallı yada ip olmalı bu gibi şeyler eskiden kalma ve ucuzolsun diye kullanılıyor..Zıpkın avı hayati tehlike tasıyan vecok ciddi bir disiplinle yapılması gereken bir spordur.. oyle elime 100 tl lik zıpkın aldım girdim suya derseniz sonuc bu olur kacınılmaz.. arastırın belli markaları, kullanılan ekipmanları görun.. ondan sonra gidip tatil yörelerinde şıpıdık terlik kum kovası şişme ördek satan yerlerden zıpkın alırsanız böyle olur sonucu sonra sucu " zıpkıncılık sporuna" atarsınız!..

16. xmen1

xmen1 doğan AYLAKÇI

güvenlik .....:? zıpkın kurulumunda lastiği şiş yuvasında kurulum pozisyonu bittikten sonra dahi iki eli olarak bırakmadan lastiğin gücünü tutum haline iken konturollu yaparak zıpkın dayalı iken göğüs hizzasında eşit anda bırakmak gerekir
    malzeme .....:? kalite garantili ve yedek parçası tezgah altında aniden bulunan olmamalı aldınız firma ile sürekli çalışın ve yaşadınız sorunda servis garanti hizmeti güvencesi alın

ZIPKIN.....:( :? ucuz zıpkın malesef dalgıçlar arsında bozuk zıpkın tabiri ile sizin kıdeminizi ve yeteneğinizi afişe eder DİKKATE alınız ufak zıpkın demiyorum :) 45 li 115 lik fark etmez servisi tetik mekanizması tetik alaşım ve kaldırma direnci atım sesi tetik yumuşaklık ayarı vs yada yüzerlik hareket adişi yada balığa gidiş netliği bunlar size bu sporda okadar masrafın yanında 150 tl kısmanıza yol açmasın tüm yapılan masrafların bir öncesi ile kombineli oldunu unutmayalım zıpkın sporu ben aldım takımım hazır dalıyorum değildir senkopun ne olduğunu dalgç olarak kendinizin vasfının nasıl oldunu biliyormusunuz baskın avcısımısınız yoksa agaşoncu mu olcaksınız yada taş altı karışık tekniklerde vs dier tekniklerde kendinizi tanıyabilmeniz gereken tecrübeyi edinilicek spordur AMA tecrübenin yanı sırasında hatanın sonrasında devam edeceğim diyemiyorsunuz bu sporda ya hatasız olunuyor yada hiç olunamıyor her sene 1 ila 10 dalgıçın senkop yani sığ su baygınlığı olarak hayatını kaybettiğini düşünüm bu sporular sarozda 17 mt ve 35 mt lerde çok büyük trofeleri kaldırıyorladı yani iyi proftular bu sporda doyumsuzluk ve her sonrasında daha fazlasını aramak İŞTE bunu yapmayın sinüzütün dalışta hiç zararını görmezken birgün 8 metrede klıç gibi anlınızı agaşonda patlattını yaşadınızmı bunları yaşadığım için biliyorum dalışta zamanın geçmesi ve kendinizi dinlemeniz vede tamam işte ben aşşada rahatım bekliyorum dersiniz işte beyniniz size oyun oynamaya hazır halde eğer kıyıd 0.3 metrelerde bu dakikanızı dalış sayını bir bady ile sıra sıra test etmeden kafanıza göre derinlerde sadece basınç ayarını yapıyorum ve beklerim diyerek yapmayın palamut olayı buz dağının üstünde bir kar topu iyi sağlıklı dalışlar

17. babatimsah

babatimsah barış

geçmiş olsun. ip palamuta gecmelisin. hem ses en aza iner. kısa taş altı zıpkınlarda palamut kullanırsın. kısa lastik zor olmaz.