Sülünes yemi ile balık avı

Denizde kumlu zeminde gömülü olarak yaşamını sürdürür, böylece bir çok avcıdan kendini kumun altında gizleyerek korumuş olur. Kum tepeciği ile kendini gömülü olduğu yerde belli eder, midye türleri ile akrabalığı olsada, onlar kadar iyi sonuç veren bir yemdir. Sülünesin rengi kirli sarıdır, kum üzerinde yerini belli eden sülünesi çıkarmak için ince bir tel kullanılır, sülünesler çok duyarlı canlılardır, kendilerine dokunan yada bir şey hissettiklerinde hemen kabuklarını kapatırlar, işte bu durumda sülünesin başından içine doğru sokulan telle beraber, sülünes kendini duyarlılığı ile hemen korumak amaçlı kapatır, teli kendimize doğru çektiğimizde ise sülünes tele takılı olarak kumun içinden çıkarılır. Bu işlem sülünese hiç bir zarar vermez, yaşamını etkilemez. Sülünes dayanıklı bir yemdir, uzun süreler muhafaza edilebilir, ölü haliyle bile verimli avlar gerçekleştirilebilir, hemen hemen midye türevi yemlerle yakalanabilen tüm balıklar, sülüneslede yakalanabilmektedir.

Sülünesin iki kabuğunun arasından kesilmesiSülünesin boyu genellikle bir parmak büyüklüğündedir, sol resimde görüldüğü üzere sülünes yem olarak hazırlanma aşamasında, kendini korumak amaçlı kabukları kapalı durumdadır, sülünesin yem yapılacak kısmı içindeki et olduğundan öncelikle iki kabuk arasında, sülünesi koruyan zar, bıçak yardımıyla hafifçe çizilerek kabuklar iki yana açılır, kabuğun içinde dolgun bir et vardır.

Sülünesin kabuğu açılmış haliİki kabuğu açılan sülünes, yan resimde görüldüğü gibi içi dolgun bir ete sahiptir, orta kısmı çok yumuşaktır, hafifçe siyahımsı olan kısım yem olmaya elverişli değildir, midye gibi görünen sarı bütün et ise oltada kullanılacak yemdir.

Sülünes yemi kabuğundan çıkarma işlemiSülünesin baş tarafı, etinin en değerli yeridir, oltada kullanılmaya en uygun yeri burasıdır, bir solucan tipinde gözüken etinin bu yeri, sualtında balıklarında ilgisini çeker. Baş tarafı kesilerek, parça parça kullanılabileceği gibi, avın ve iğnenin büyüklüğüne göre bütün olarakta takılabilir.

Orta kısmı çok yumuşak olduğundan iğneye takmaya elverişli değildir, daha çok baş kısımları kullanılır. Özellikle hava aldığı iki taraftada bulunan baş kısmındaki et, çok serttir, bu et resimdede görüldüğü gibi parça parça kesilir ve iğneye takılır. Sülünesin arta kalan kabuklarıyla balıkları çevreye toplamak amaçlı yemleme yapılabilmektedir, kabuklarıda bu şekilde değerlendirilir.

Parça parça kesilmiş sülünes

Sülünes iğneye nasıl takılır

İğneye takılmış sülünesAv beklentisi büyükse, sülünes bir iğneyi kaplayacak şekilde takılır, çift köstekli takımlarda yem, halkalar halinde kesilip kullanılır. Sülünesle midye ve benzeri yemlerle beslenen her balık yakalanabilmektedir.

Sülünes nasıl muhafaza edilir veya saklanır

Dayanıklı bir yem olduğundan muhafazası kolaydır, serin ve nemli ortamda 3-5 gün canlı tutulabilmektedir, sülünesin ölü olması yem özelliğini kaybettirmez. Canlı olup olmadığını öğrenmek için iki kabuk arasında bulunan zara, temas edilmesi yeterlidir, canlı sülünes bu temasta kendini koruma refleksiyle kabuklarını içe doğru kapatır.