BALIK AVI Cengiz Balıkçılık Av İstanbul
SPOT BALIK, 'Hayata olta at!' SPOT BALIK, 'Hayata olta at!'

















































Go Back   BALIK AVI > Denizde Balık Avı > Yemler ve Yemleme
Şifremi Unuttum
Kayıt Ol


Sardalyanın yem olarak kullanılması ve muhafaza edilişi

Cevapla
30-03-2006, 04:20   #1
balikci
Murat / Kuzey Ege
 
balikci - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Mesajlar: 3.158
merhaba,

Bir çoğumuz belki sardalyanın yem olarak nekadar kullanışlı olduğunu bilmiyoruz ancak ben yıllardır çipura avında kullanmaktayım vede mükemmel denecek sonuçlar alıyorum.. şimdi çipura avında kullanılacak sardalyanın nasıl muhafaza edileceğini siz balikavi.net üyeleri için anlatacağım..

ilk önce sardalyayı alırken mutlaka ama mutlaka taze olmasına dikkat edin dip diri olması lazım buna çok dikkat edin, günlük olduğundan emin olun..
aldığınız sardalyayı kilosu hiç önemli değil, ilk önce pullarını bıçak kullanmadan suyun altında temizleyin, zaten elinizle ovuşturunca hemen pulları dağılıyor.. eğer bıçak kullanırsanız o parlak en önemli gövdesine zarar verirsiniz.. sardalyanın pullarını ayıkladıktan sonra pisliklerini temizlemenize gerek yok..

hemen 2 kat gazete kağıdı açıyoruz ve sardalyaları sıra halinde yan yana diziyoruz vede her dizdiğimiz sıra üzerine güzelce tuzluyoruz, taki tuz sardalyanın üstünü hafifçe kaplayana kadar tuzluyoruz, ardından ikinci sırayıda üzerine diziyoruz ve tekrar o sırayı tuzluyoruz.. bu sıra her gazete kağıdı için 2 sıra yapılmalıdır daha fazla sıra olursa balıklar sağa sola kayıp tuzları dökülür.

güzelce tuzladığınız sardalyaları gazeteyle güzelce sardıktan sonra üzerine hafifçe nem olacak şekilde su serpiyoruz mutlaka ıslak olmalı gazete kağıdı.
bu işlemden sonra sardalyayı buz dolabında saklıyoruz ama buzlukta değil sadece buz dolabında.. ben bu yöntemle 2 hafta kadar sardalyayı taze tutabiliyorum vede 20 günlük sardalyayla bile çipura avladığım oldu.. belki daha fazlada saklanabilir deneyip görmek lazım..

umarım çipuracılara güzel bir püf noktası olur bu, rast gele.
balikci çevrimdışı  
13-04-2006, 07:21   #2
balikci
Murat / Kuzey Ege
 
balikci - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Mesajlar: 3.158
Thumbs up Sardalyanın yem olarak kullanılması ve muhafaza edilişi

Sardalya bildiğiniz gibi sularımızda bolca bulunan bir balıktır, eti lezzetli ve ekonomik değeri büyüktür. Sardalya lezzetiyle, parlaklığıyla sualtında yaşan canlılarında en sevdiği beslenme kaynağıdır, çünkü sardalya kokulu ve yağlı olması bir çok balık tarafından çabuçak farkedilmesini sağlıyor. Balık avında kullanılacak sardalyanın günlük olması, taze dipdiri olması çok önemlidir, sardalyayı elinize aldığınızda sertliği ile bunu anlayabilirsiniz, bayat, yumuşamış sardalya ile av yapılmaz. Av kadar sardalyanın hazırlanışıda çok önemli, kullanacağınız sardalyaları öncelikle sualtında elinizle yıkayın, biryandan yıkarken elinizi hafifçe derisine ovuşturarak pullarınında çıkmasını sağlayın, ama en önemli parlak gövdesine zarar vermeyin. Sardalyaları yıkadıktan sonra pisliklerini ayıklamanıza gerek yok, hemen kullanmaya başlayabilirsiniz.

Nasıl Kullanılır
Avda kullanılacak sardalya yukarıdaki yazıdada söylediğimiz gibi iyice sualtında yıkanıp, pulları üzerinden dökülmesi sağlanmalıdır. Sardalyayı iki şekilde oltanıza takabilirsiniz;

1) Parçalar halinde lokma olarak takmak

En kullanışlı ve avda verimli olunan şekil parçalar halinde sardalyayı iğneye takmaktır, bir bütün sardalyadan 6-7 parça her iğneye 1 tanesi takılmak üzere elde edilir. Parça halinde iğneye takılacak sardalya ilk önce parçanın köşesinden iğne saplanır, daha sonra iğne arkadan çıkartılıp, parçanın ortasına saplanır ve takma işlemi tamamlanır. Örnek aşağıdaki resimde görülmektedir;



Sardalyanın Yem Yapılmaya Hazırlanışı ve Oltada Uygulanışı (Video)

Sardalyanın lokmalar, parçalar halinde hazırlanışını ve oltaya takılışını görsel olarak anlatan bir video hazırladım, aşağıdan izleyebilirsiniz:



2) Fileto yapılarak iğneye takılması

Sardalya fileto veya yaprak halinde kullanılmasıda avda çok verimlilik sağlar, fileto için özel bıçağımızla sardalyanın ortasındaki kılçıkla eti birbirinden ayırır ve fileto elde etmiş oluruz. Bu filetoları ikiye bölerek her sardalyadan 4 iğneye takılabilecek yem yapabilirken, iğnenin büyüklüğü ve balığın avına göre bir sardalyadan 2 iğneye takılabilecek yem elde edebiliriz. Ayrıyetten filetoları dahada küçük parçalara bölerek yem sayısı arttırabilir ve iğne büyüklüğüne göre ufak parçalar halindede kullanabilirsiniz. Fileto yapılmış sardalyanın iğneye takılması için örnek bir resim aşağıda bulunmakta;



Sardalyandan Yaprak Yem, Fileto hazırlanışı ve Oltada Uygulanışı (Video)

Sardalyadan yaprak yem ve fileto elde edilmesi, oltamızda iğneye birebir uygulaması hakkında bir video hazırladım, aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz:



Hangi Sezon Daha Verimli
Sardalyanın yem olarak kullanılması kışın pek verimli değildir, kışın çipura, levrek gibi balıkların derin sulara çekilmesiyle sardalya ile avcılık zorlaşır, herzaman etkili olan bir yem değildir, mayıstan itibaren ekim ayının sonuna kadar en verimli şekilde yem olarak kullanılır ancak onun haricindeki aylar kullanılmaması tavsiye edilir.

Muhafaza Edilişi
aldığınız sardalyayı (kilosu hiç önemli değil), ilk önce pullarını bıçak kullanmadan suyun altında temizleyin, zaten elinizle ovuşturunca hemen pulları dağılıyor.. eğer bıçak kullanırsanız o parlak en önemli gövdesine zarar verirsiniz.. sardalyanın pullarını ayıkladıktan sonra pisliklerini temizlemenize gerek yok..

hemen 2 kat gazete kağıdı açıyoruz ve sardalyaları sıra halinde yan yana diziyoruz vede her dizdiğimiz sıra üzerine güzelce tuzluyoruz, taki tuz sardalyanın üstünü hafifçe kaplayana kadar tuzluyoruz, ardından ikinci sırayıda üzerine diziyoruz ve tekrar o sırayı tuzluyoruz.. bu sıra her gazete kağıdı için 2 sıra yapılmalıdır daha fazla sıra olursa balıklar sağa sola kayıp tuzları dökülür.



tuzladığınız sardalyaları gazeteyle güzelce sardıktan sonra üzerine hafifçe nem olacak şekilde su serpiyoruz mutlaka ıslak olmalı gazete kağıdı. Bu işlemden sonra sardalyayı buz dolabında saklıyoruz ama buzlukta değil sadece buz dolabında.. ben bu yöntemle 2 hafta kadar sardalyayı taze tutabiliyorum vede 20 günlük sardalyayla bile çipura avladığım oldu.. belki daha fazlada saklanabilir bekleyip görmek lazım.

Sardalyanın yem yapılması hakkındaki anlatımlar şimdilik bukadar, hepinize faydalı olması dileğiyle.. rast gele.

BALIKAVI.NET

Konu balikci tarafından (08-02-2008 Saat 00:16 ) değiştirilmiştir.. Sebep: görsel video eklendi, fotoğraflar yenilendi
balikci çevrimdışı   Alıntı ile Cevapla
13-04-2006, 16:54   #3
Burhaniyeli
 
Mesajlar: 86
Favori Kamışı: olta ve zıpkın
En İyi Avı: akya 28kg
ben her yaz kullanıyorum çıpra, mırmır ve mercanın bir numaralı yemi ama ben biraz daha değişik tuzluyorum
ilk baş orta boy bi kova altını ince çiviyle delikler açıyorum en alta gazete koyuyorum sardalyaları dizip kaya tuzu ile tuzluyorum her katın arasına 1 gazate yerleştiriyorum kovayı yarıya kadar sıkıştırmadan dolduyorum ve 2 litrelik pet şişede deniz suyunu kovanın içine boşaltıyorum (bunu mutlaka çatıda yada kovayı bekleteceğiniz açıkta yapın) kovanın kapağını kapatıp hava girmiyecek şekilde bantlıyorum
bu işlem bittikten sonra kovayı catıya çıkartıyorum mutlaka akkşam üstü yapıyotum bu işi yoksa güneşten dolayı balıklar tam yemlik olmuyor (kovanın hafif sıcakta kuruması yemin daha zor dağılmasını ve hafif cekici bi koku yaymasını sağlıyor) ve bu şekilde bırakıyorum ertesi sabah saat 8 gibi kovayı alıp buzdolabının normal gözüne koyup ortalama 48 saat bekletiyorum ve bir seferde ortalama 3-4 kilo sardalya tuzluyorum ve yem bozulmadan 1 ay kullanıyoruz
Burhaniyeli çevrimdışı   Alıntı ile Cevapla
13-04-2006, 20:51   #4
balikci
Murat / Kuzey Ege
 
balikci - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Mesajlar: 3.158
farklı bir teknik burhaniyeli, paylaştığın için çok teşekkürler.. sardalya kıyıdan avlarda vazgeçemediğim yemlerden biri, uzun süreler muhafaza edilebilmeside çok avantajlı diğer yemlere göre, birde kokulu ve yağlı olunca diğer yemlerden çok bunu ön planda tutuyorum.
balikci çevrimdışı   Alıntı ile Cevapla
13-04-2006, 20:57   #5
Burhaniyeli
 
Mesajlar: 86
Favori Kamışı: olta ve zıpkın
En İyi Avı: akya 28kg
ben senin dediğin yolu çok öncelerde kullandım ama yem 10-15 gün sonra oltaya takarken dökülmeye başlıyor yada eti iyice kuruyor benim yaptığım gibi yapınca yem 1 ay çok rahat kullanılıyor ve en güzeli küçük parçalar kesilebiliyor ve ispari gibi ufak balıklardada kullanılıyor
Burhaniyeli çevrimdışı   Alıntı ile Cevapla
13-04-2006, 21:31   #6
balikci
Murat / Kuzey Ege
 
balikci - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Mesajlar: 3.158
evet bu konuda haklısın 15 gün sonra falan iyice kuruyor sardalyalar, daha doğrusu mumyalanmış gibi oluyor senin teknik salamura gibi bişey oluyor sanırım, o yüzden dağılma kuruma olmuyor hmm. Peki bu 15 gün geçti diyelim sardalyalar yine aynı sertliğinde duruyormu yoksa yumuşama başlıyormu
balikci çevrimdışı   Alıntı ile Cevapla
13-04-2006, 22:32   #7
Burhaniyeli
 
Mesajlar: 86
Favori Kamışı: olta ve zıpkın
En İyi Avı: akya 28kg
yok abi 1 ay sonra falan başlıo ondada yumuşamıo içindeki su ve yağ iyice cekiliyo ama yine çok işime yarıyo artık oltaya takılacak gibi olmayınca çatıya bi gaste serip balıkları ufalıyorum 1-2 gün güneşte bekletiyorum sonra iyice kuruyup kokunca tamemen ezip toz haline getiriyorum geceleri levreğe çıkacağımız zaman çok süper levrek çıpra çekiyor olta attığımız mekana hem balığın karnınıda doyurmuyor balıklar yeme öyle bir atlıyorki anlatamam
Burhaniyeli çevrimdışı   Alıntı ile Cevapla
13-04-2006, 22:46   #8
balikci
Murat / Kuzey Ege
 
balikci - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Mesajlar: 3.158
sağolasın burhaniyeli, gerçekten güzel tüyo oldu sardalyalar bitince arta kalan o kokulu, yağlı sudanda iyi bir mazmuz yapılabilir, o sudan yapılacak mazmuza gelmeyecek balık yoktur sanırım.
balikci çevrimdışı   Alıntı ile Cevapla
13-04-2006, 23:14   #9
Burhaniyeli
 
Mesajlar: 86
Favori Kamışı: olta ve zıpkın
En İyi Avı: akya 28kg
işte yani herşeyden faydalanmaya bakacan ben esas sana bi mazmuz anlatıyim deniz kıyısında taşların üstünde gezinen sülükler var onlardan topla kır bi yoğur kabının içine doldur yalnız saatlerini alabilir hiç temizlemekle uğraşma sadece kafasında turuncu bi pul var onu çıkart yoğurt kabı iyice dolsun içine bas tuzu kapat kapağını ince bi çiviyle alttan ve üstten 10-15 er tane delikler aç güneş altında beklet ve mümkün mertebe evden uzak kimsenin uğramadığı yerlerde beklet tam 1 hafta sonra 2 tane kadın corabı al ve eldiven çünkü çok pis bi kokusu var elden çıkmıyor 1-2 avuç kokmuş sülüğü çorabın içine koy ve çok sıkı olmıyacak şekilde bağla ama bollukta olmasın ve azısını sıkıca bağla ve çorabın fazlalığını kes 2. çorabın içine biraz ağırlık koy ve sülünlü çorabı koy biraz bolluk ver azını bağla sonrada bi kasnağa bağlayıp bırak tekneden sadece 2 dakka bekle oltayı attığın gibi parmağın kapacak gibi başlıyacak sarsılmaya
Burhaniyeli çevrimdışı   Alıntı ile Cevapla
13-04-2006, 23:31   #10
balikci
Murat / Kuzey Ege
 
balikci - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Mesajlar: 3.158
tahmin ediyorum aynı yöntemi patates, soğan filelerini bilirsin sardalyanın kafalarından yapıyorum, kanlı suyuyla beraber ezip filenin içine dolurup, içine taş koyduktan sorna avlandığım bölgeye atıyorum, bide bayatlamış yemler varsa elimde onlarıda bu mazmuz işinde kullanıyorum çok etikili oluyor, yannız seninki tam leş oluyor güzel yöntemler gerçekten verdiğin tarifide deniyeceğim sağolasın.
balikci çevrimdışı   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bu Konuyu Paylaş!
Bu Konuyu Facebook'ta Paylaş!
Facebook
Bu Konuyu Friendfeed'de Paylaş!
Friendfeed
Bu Konuyu Twitter'da Paylaş!
Twitter
Bu Konuyu Google Buzz'da Paylaş!
Google Buzz

Konu Araçları

Yetkileriniz
Yeni Mesaj yazma yetkiniz aktif değil dir.
Mesajlara Cevap verme yetkiniz aktif değil dir.
Eklenti ekleme yetkiniz aktif değil dir.
Kendi Mesajınızı değiştirme yetkiniz aktif değil dir.

Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Forum navigasyonu




Bütün Zaman Ayarları WEZ +2 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 07:38 .


Powered by: vBulletin
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Her hakkı saklıdır. Copyright ©2004 - 2014, Balikavi.net