05/09/2010 Turna Avi Raporu

Konu, 'İç sularımızdan (Tatlısu) Güncel Av Raporları' kısmında koate tarafından paylaşıldı.

1. koate

koate Baybora TUĞRUL

Favori Kamış:
    Shimano Alivio BX 240
    Favori Makine:
    Shimano Nexave 2500FB, Okuma Octana OT-30
    En İyi Avı:
    gümüş balığı, 4 cm
    Selamlar değerli balıkçı dostlar..

Yıllarca sazan, kadife, yayın avına gitmişliğim vardı, turna avına hiç gitmemiştim. At - çek işi hep eziyet gelmişti. son avımızda arkadaşların yanında getirdiği kaşıklarla 3 metrelik 100 - 150 gr atarlı alba lucky 2700 kamışım, 8 bilyalı alba makinemle ilk denememi yapmış, kaşığı ileri atamayışım, rüzgar, yosuna takma streslerinden bir anda allak bullak eden o sarsıntı, mücadeleyle ilk turnamı çekişim, bunca zamanın boşa geçtiği, turna avının keyfini alınca anlaşıldı.

Avlakta , her halinden usta balıkçı olduğu anlaşılan(adam arabasını özenle park etti, kamuflajını giydi, bagajından iki parçalı takımını çıkarttı, çantasını taktı.) orta yaşın üzerinde bir abimiz diğer kıyıdan at - çek yaparak yanıma kadar geldi. "delikanlı, belki de balık senin yanında. müsaden olursa birkaç atışı buradan yapabilir miyim?" dedi, seve seve kabul ettim. Adam o incecik oltasını tek eliyle kaldırdı, havada bir kamçı sesi çıktı, ben şaşkın şaşkın bakarken kaşık yaklaşık 50 metre ileri düştü. küçücük, kısacık kamış. benim elde 3 metrelik koca takım, adam şov yapıyor yanımda. zamanında erkeksi egolarla aldığım, kallavi makinem, kamışım, adamın yanında rezil rüsva. üçüncü atışında yaklaşık 60 cm lik turnayı da çıkartınca, takkeyi önüme koymanın zamanı geldi dedim kendi kendime.

Nedir bu gram atarı olayı? misine farkı? kaşık / meps / silikon seçimi? araştırmaya başladım, öğrendikçe ne kadar cahil olduğum ortaya çıktı. ilk iş, toptan satış yapan bir malzemeciden tavsiyeler almak oldu.

Nihayetinde heyecanla beklediğim turna setimi oluşturdum. işin henüz acemisi olduğum için kendi koleksiyonumun son parçası olan bu seti biraz ucuza malettim. takım komple 60 liraya maloldu.

özellikleri şöyle:
    alba star tek bilyalı pion 40 model makine,(10 tl)
    alba star fırat 1014 1,65 cm 4 / 8 lbs atarlı 2 parça kamış,(15 tl)
    viking extra pe line 0,24 ipek örgü misina,(15 tl)
    alba star 2 no kaşık(tanesi 2 tl) 3 adet,
    şeker pembesi - kırmızı renkli yanar dönerli kaşık 15 gr,(2 tl)
    çeşitli boylarda süt beyaz silikonlar,(tanesi sanırım 1 tl idi)
    5 li meps takımı( 7,5 tl)

Uploaded with ImageShack.us

Takımı hazırladım, heyecan içinde gün sayıyorum. Nihayet haftasonu yaklaşınca ekibi oluşturdum, saolsun işyerimden arkadaşımın eşi Cengiz abi eşlik etti, bacanağı da geldi, 3 kişilik öncü birlik Anadolu'da bir yer' e doğru gece karanlığında yol almaya başladık. Yanımıza almayı unuttuğumuz el feneri yerine 5 adet büyük boy mum aldık, avlağa ulaşır ulaşmaz 3 lü dip oltalarımı (toplam 4 adet) yumurtalı hamur ile yemleyip suya indirdim. Mumlar esintinin az olduğu gecede oldukça işimize yaradı, yalnız tahminimce uzaktan yatır gibi görünüyordu :D amaç kadife çıkartmaktı, bir önceki gelişimde solucan iş yapmayınca hamur bu işi çözer diye düşündüm ama nafile..

günün ağarmasıyla Cengiz abiyi de uyandırıp atçeklere başladık. takım inanılmaz yüksek bir performans veriyor. Uzun menzilli atışlar, sahteye istediğin gibi yön verebilme, görünen yosunların üzerinden sektirme, herşey gayet güzel.. Akın akın gelen arabalar canımızı sıkmaya başladı, zaten tek vuruş da alamadsık turnadan. biraz daha kalsak cuma namazı tertibinde olta atmak zorunda kalacaktık.
    Yakınlardaki baraja geçmeye karar verdik, saat 10:30 civarı avlaktan ayrıldık.

Baraja gittiğimizde can biraz sıkkın, yorgunluk, sıcağın bastırması.. gölde mevki belirledik, malzemeleri yüklendik. şeker pembesi kaşıkla şansımı deniyorum, ilk atış boş,ikinci atışta olta resmen u şeklini aldı, mücadele başladı. Ben heyecandan ölmek üzereyim, aklımda tek şey var, kepçeyi nasıl unuturum, bu balığı kıyıya getirsem nereye çıkartacağım.. yaklaştıkça çırpınmalar artıyor, takımda gözüm, bu kamışın parçası yerinden kırılır mı, misina sağlam duruyor kopar mı derken kıyıya yaklaşınca son hamle geriye doğru koşarak, balığı da kayalarda biraz sektirerek nihayet almayı başarıyorum. 46 cm lik güzel bir turna...

bu balık şevk veriyor, herkes moralleniyor, birkaç atış sonra bir vuruş daha, yine heyecan ama boş.. 12:30 a kadar atışlarımıza ara vermiyoruz ama nasibimiz tek balık diyoruz, mevkinin ilerleyen dönemde daha çok balık vereceği ümidiyle çöplerimizi de toplayıp evimizin yolunu tutuyoruz..

2. modena

modena

yeni takımlarınızla yakaladığın bu güzel turna için tebrikler...zevklidir at-çek yaparak avlanmak...biraz yorar insanı ayak sırt bel falan ağrıtır ama güzeldir katlanmaya değer...tebrikler...yalnız bir şey dikkatimi çekti kamış boyu biraz kısa değil mi 165 cm olarak belirtmişsiniz...bence 210 yada 240 cm çok daha güzel olacaktır...atış mesafesini arttırır...tekrar tebrikler...

3. koate

koate Baybora TUĞRUL

Favori Kamış:
    Shimano Alivio BX 240
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    gümüş balığı, 4 cm
    doğrudur, daha ileriye atılabilir. ancak tavsiye edilen kıyıdan atılacaksa 1,65cm idi, bahsettiğim gibi bu takım beginner takımım henüz. ileride daha komplike, daha uzun kamış tercihim olacak.. güzel dilekleriniz için teşekkür ederim..

4. bahti88

bahti88 Bahtiyar Çelik

En İyi Avı:
    1531 gr. Pullu Sazan, 1150 gr. & 58 cm. Turna
    Abi ben 10 liraya 2,40'lık iki parçalı kamış, 30 liraya 6 bilyeli de bir makine aldım. Takım gayet hafif ve pek yormuyor. Kamışın boyunu biraz daha uzun tutarsan daha iyi olur bence. Avın daim olsun :)

5. ALİCO

ALİCO AliCo

Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Herhalde Toriklerdir. Kofanalarda olabilir.ispendek 13,8 kg, Kırlangıçlar.vs.vs.
    Ellerinize sağlık daha güzel avlar dilerim.

6. enginson

enginson engin

Favori Kamış:
    daiwa crossfire(spin) okuma salina
    Favori Makine:
    shimano catana 400 fb, ryobı ecusima 6000vi, okuma avanger 65
    tebrikler anlatımda çok güzel olmuş. ben hiç turna avına gitmedim ama kısmet olursa ben de gitmek istiyorum daha önce tatlı su avına hiç gitmedim.
    umarım daha iyilerini yakalarsın ve bizlerle burada yine paylaşırsın.

7. ALİCO

ALİCO AliCo

Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Herhalde Toriklerdir. Kofanalarda olabilir.ispendek 13,8 kg, Kırlangıçlar.vs.vs.
    güya ferıdun da benı götürecekti turna avlamaya ilk tatlı su balığımızı tutacaktık ama adam palamutların arasında kayboldu galiba....

8. koate

koate Baybora TUĞRUL

Favori Kamış:
    Shimano Alivio BX 240
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    gümüş balığı, 4 cm
    gerçekten hesaplıymış.. arayınca güzel takımların çok da pahalı olmadığı anlaşılıyor. biraz araştırma yapmak lazım gerçekten.. senin de avın daim olsun paşam..

9. koate

koate Baybora TUĞRUL

Favori Kamış:
    Shimano Alivio BX 240
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    gümüş balığı, 4 cm
    inşallah, darışı başına..;)

10. stillborn19

stillborn19 Sezai

Favori Makine:
    Kamış:Linaffe,Captain,Remixon makina:Virax Charizma
    En İyi Avı:
    Sudak 3 kg
    Avınız Daim olsun Atçek ile uğraşmam doğal yemler daha cazip geliyor atçek için makine çok büyük ağırdır o makina yüksek devirli hafif bir makina almanız gerekirdi ve kamış olarakta lineaffe 10 gr atarlı 2,70 cm boyunda kamış almanızı önerirdim bununla atçek yapılmazmı yapılır ama benim gibi 3 ay boyun ağrısından hayattan koparsın :D
    Nice güzel avlara Takımlarınız hayırlı uğurlu olsun sahtelere kendinizi kaptırıp sürekli çeşit çeşit sahte almayın silikon balık ve döner kaşşığa gelmeyen balık başka bişeye gelmez bunlar içinde rengarenk bişey almak bana pek mantıklı gelmiyor sebebi kırmızıya vuran balık beyazada vurur havanın durumuna bağlı hava açık güneşli ise koyu renk hava kapalı ise açık renk titreşim içinde Kaşşık çok süper icad başka bişeye gerek yok.

11. bd2002tr

bd2002tr

Favori Kamış:
    3 adet makaralı olta takımı
    En İyi Avı:
    sazan= 0, turna=1, yayın vs=0, 10 çuval yosun, ahh
    Bence de kamış boyu, 2,40 ideal. Atar 15-40 gr başlangıç için iyi olup. Turna için kullanılacak hemen hemen tüm kaşıkların ağırlığını kapsar. Yalnız ip misina, özellikle rüzgarlı havalarda ve hafif kaşıklar veya sahteler kullanırken, çok kolay karışıyor. Bir kaç atışta bir misina açmaya çalışırsınız. Ancak açması normal misinaya göre daha kolay. Ben ilk takımlarımda ip kullanırken şimdi yekrar monofilament misinaya döndüm.

12. rapala fishing

rapala fishing alper kadıoğlu

örgü misinayı turna görürmü görmezmi ?

13. Erhan KIZILTAŞ

Erhan KIZILTAŞ Erhan

Favori Kamış:
    Bauer 210cm 8-30gr Spinning Rod
    Favori Makine:
    SHIMANO NEXAVE 2500 FC 3XSSS+1 BB
    En İyi Avı:
    The person you have called cannot be reached at the moment
    Öncelikle tebrik ederim güzel bir paylaşım..

Daha önceden örgü misinayı biraz araştırmıştım. Başka markalarda var mı bilmiyorum ama Berkley' in hem örgü hem de görünmez bir misinası var. -Berkley Freeline Crystal- Turnanın ve diğer balıkların örgü misinaları görme ihtimali var ancak bu ihtimal normal bir misinayı görme ihtimalinden daha düşük.. Hem örgü hem de görünmez bir misinan olursa ne âla memleket diye düşünüyorum. 110 metrelik makaralarda satışa sunulan ürünün fiyatı 60 TL' den başlıyor olması lazım.. 0,25mm misinanın 17,5Kg çekeri var. Tabi bu arada Shimano Technium misinayı da unutmamak lazım.. Biraz araştırırsan senin için en iyi bilgiye ulaşacağını tahmin ediyorum..