06.06.2009 ctesi avozer Taşucu sırtı avı, iri iri baraküda bunlar

Konu, 'Denizlerimizden Güncel Av Raporları' kısmında avozer tarafından paylaşıldı.

1. orfoz33

orfoz33 Mustafa ZAYİM

Bu balık baraküdadır. Kızıl denizden giriş yapmaktadır. İskarmoz daha açık renklidir.

Sitede bu konuda açıklama yapılmış baraküda bizim denizlerde yaşamaz falan gibi yok öyle bişey. Kızıl denizden ve atlas okyanusundan her tür balık giriş yapmaktadır. Akdenizde 5-6 yıl önce balon balığı yoktu ama şimdi her yer balon. En azında barracuda yazıp google dan resimlerle bizim avladıklarımıza bakın aynısı. Ama iskarmozun ağzı ve rengi biraz farklı !!!

Son düzenleme: 9 Haziran 2009
  2. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    D.A.M Telespin 3 mt. 10/30gr.
    Favori Makine:
    Shimano Hyperloop 4000 RB
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    Mustafa merhaba, 20. mesajda verdiğim her iki lingide inceleme fırsatın olduysa sanırım kanaatlerin değişecektir. Buna rağmen aynı fikirdeyseniz, lütfen rapordaki bu balığın (ıskarmoz) barakuda ile aynı oluşuna ilişkin daha detaylı bilgiler veriniz. Zira, resim-belge gibi metaryaller daha tatmin edici olacak.:rolleyes: :)

3. avozer

avozer av.özer zayim

Favori Kamış:
    5 litrelik bidona sarılı 90lık misina
    En İyi Avı:
    avcı 16,5 kg
    Verdiğiniz sayfalardaki tartışmalardan {ıskarmoz da bir baraküda türüdür} sonucunu çıkarabiliriz. Zaten diğer adı avrupa baraküdası imiş... İki isimle de anılabilir galiba...

4. simendifer

simendifer Sennur

Bence boş yere anlatmaya uğraşma. :) Ben bıraktım artık bu meselenin peşini. Çok değerli çalışmaları olan bir akademisyen çıkıp, tek tek insanların sorularını cevaplandırıyor, araştırmalarını ve genel kabul görmüş bilgileri paylaşıyor, ülkemiz sularında barakuda denilen balığın olmadığını, bu nedenle deniz turnasının baracuda ile karıştırıldığını söylüyor, ama ne bileyim belki bir marangoz, bilgisayar mühendisi ya da avukat çıkıp, yok öyle bir şey diyebiliyor. Çünkü ihtisaslarının ne olduğunu karıştırıyorlar, aksini de anlatamıyorsun. :) Bunun için zamanında Yakup hocam, bana göre çok şık bir cevap vermişti aynen aktarıyorum ;

Bunun için artık kimseyle baracuda, ıskarmoz, deniz turnası v.s. tartışmaları yapmıyorum. Bana göre bu av yasal değil örneğin, zira bu balıklar baracuda değil, ıskarmoz ve tebliğde 60 cm. boy limiti var. Fotoğraflarda da 60 cm.den küçük balıklar var. Ama ne yasal değil diyeceğim ne de tartışacağım, çünkü bıktım. İnsanlar bir şeyi ya öğrenirler ya da öğrenmezler, dikte edemezsin. Ama çok merak ediyorum mesela, bir matematikçi 2x2=4 dediğinde buna da itiraz ediliyor mu? Ya da adli bir konuda avukata "yok kardeşim kanunda böyle madde, o maddeyi kullanamazsın, şunu kullan" deniliyor mu? O zaman herkes her şeyi biliyorsa, diğer insanlara danışmaya, sormaya ne gerek var ki, herkes kendi bildiğini doğru kabul edip, kendi işini kendi görsün.

Sert yazdığımı bilerek yazdım arkadaşlar ama kusura bakmayın lütfen. Çünkü ARTIK bu ülkedeki BİLİM ADAMLARININ saygı görmesi gerektiğine inanıyorum.

Son düzenleme: 10 Haziran 2009
  5. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    Sevgili Sennur,

Sitemiz üyelerinden biri olarak, konu bağlamına uygun olacağını düşündüğüm ve kesinlikle kişi/şahıs ayırımı/ithamı gözetmeksizin, hepimizin ortak anlayışına hitap edeceğini var saydığım bir-iki cümle hatırlatma yapmak isterim:;) :)

Sitemizin kuruluşundan beri sürdürmeye çalıştığı anlayış, hangi sosyal tabakadan ve hangi kültürden olursa olsun, bu platformda bulunan tüm amatörlerin doğru bilgi ve bu doğruların paylaşımına olan saygısı ve verdiği değerdir. Zira bilgi emektir, zamandır ve bu anlamıyla bir kıymettir. ;)

Bunun yanında doğru-yanlış tartışmaları kaçınılmazdır ve olması da gerekir ancak, son tahlilde ortaya konulan doğru bilgi hepimizin üzerine titremesi gereken ve amatör balıkçı oluşumuzu pekiştiren emekler toplamıdır. Bunda katkısı olan her kim olursa olsun, saygıyı hak eder. Hele ki işinin uzmanı ve hakkını veren birisi tarafından ifade edilen tespitlerin daha bir önemi olmalıdır. “ARTIK bu ülkedeki BİLİM ADAMLARININ saygı görmesi gerektiğine inanıyorum.” sözünüze yürekten katılıyorum.;)

Saygılarımla…:)

Son düzenleme: 11 Haziran 2009
  6. avozer

avozer av.özer zayim

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    avcı 16,5 kg
    bu konu önceden çok tartışılmış olabilir, ben o tartışmalarda bulunmadım, BULUNMAYABİLİRİM, bu balık ıskarmoz olabilir, ben baraküda SANABİLİRİM, bu sitenin bu bölümünün adı FORUM, belirli konuların tartışılması gereken bir alan yani... Ancak tartışmanın bir şekli ve üslubu (yöntemi) olması gerektiğini düşünmekteyim. Kimseye ahkam kesmek gibi bir amacım yok olamaz da... Ben avukatlık yapıyorum, hayatımı bu meslekten kazandığım para ile sürdürüyorum. Amatör olarak da balıkçılık yapmaktayım. Çok değerli bir bilim adamı bu balıklar arasındaki ayırımı yapmış olabilir, ben okumadım, OKUMAYABİLİRİM, okuyamamış OLABİLİRİM... İnternet doğru ve sınırsız bilgiye ulaşılabilecek bir platform... Ben hem bu amaçla, hem de balık avı heyecanlarımı aynı hobiyi edinmiş arkadaşlarla paylaşmak amacıyla bu siteye üyeyim. Tartışma yöntemine aykırı bu yazı da bu konudaki (sitemize ilişkin) fikirlerimi değiştirmeyecek tabi.. Yanlış bilgi sahibi olunabilir, çok emin olduğunuz bir bilgi yanlış da olabilir. Çok fazla uzatmayacağım, ben yaptığım her avda içim rahat şekilde dönüyorum... Çok fazla yakalama imkânım olduğu zamanlar da bile yeter deyip avı bıraktığımı benimle ava çıkan herkes bilir. Eleştiri fazlaca sert hatta 'One Munite' dedirtecek düzeyde. :) Ama yazı sahibinin düşünceleridir, saygı duymak lazım.. Herkese selamlar ve Saygılar...

7. simendifer

simendifer Sennur

Özer, şimdi bak, sıralamaya bakıyorum, balli bir mesaj yazmış ve konu ile ilgili linkleri vermiş. O linklerde herşey o kadar net ki, hiçbir tartışmaya yer bırakmıyor. Ama bunun üzerine Mustafa arkadaşım kati bir tavırla mesajını yazıyor, üzerine de sen baracuda da denilebilir tarzında bir mesaj yazıyorsun.

Oysa verilen ilk linkte 11. mesaja bakarsanız çok net olarak bunun böyle olmadığı konunun uzmanı tarafından belirtilmiş. En basit tarafından ele alacak olsak "Biri elma diğeri armut" demiş.

Evet bu konu sitede çok tartışıldı, 3 yıldır aynı konu üzerinde yazılar yazıyoruz ve bunun son 1,5 senesinde sen de bu sitedeydin. Hiç okumamış olabilirsin, belki türler hakkındaki konular ilgi alanın olmayabilir ve konuyu atlarsın v.s. hiçbir diyeceğim yok. Ama burada bir arkadaşımız çıkıp bu konuların tartışıldığı ve neyin ne olduğunun net olarak ifade edildiği konuların linklerini veriyor. Buna rağmen hala tereddütlü mesajlar ya da net olarak bu bilgilerin reddedildiği mesajlar yazılınca, hali ile tepki veriyorum. Neticede karşımızdaki insan, gecesini gündüzüne katarak araştırma yapan, pek çok paylaşımında bu araştırmalar için yerlerde süründüğüne şahit olduğumuz ve tüm bu işlerinin arasında bizlere de bilgi yetiştirmek için çırpınan bir insan. Bu sitede eksik olan tek şey anfi ve anfi sıraları, kıymetini bilmemiz gerek diye düşünüyorum.

Türler ilgi alanım olduğu için "bu balık nedir?" tarzı konulara mutlaka bakıyorum. Eğer biliyorsam zaten yazıyorum, bilmiyorsam da araştırıyorum ama bazı konularda fotoğraflar o kadar yetersiz kalıyor ki, tespit edemiyoruz. İşte bu tip konularda, "bu fotoğraftan türü belirlemek zor, daha yakın bir foto var mı?" tarzında sorular soruyorum. İnsanlar altına direk yazıyorlar, bu balık kızılkanat, bu balık siraz v.s. v.s. Diyorum ki, "arkadaşlar bu foto bunu tespit etmek için yeterli değil, bu kadar emin konuşmayın." Ama hemen altına bir başkası gelip "bu kızılkanat kesinlikle" diyor. Hadi ben bu işin ilmini yapmadım, tecrübeme de saygı yok dinlenmiyor dediğim, beklemiyorum da zaten ama aynı konuya gelip işin uzmanı "bu fotodan anlamak zor ama şu şu şu türler olması muhtemeldir" diyor. Bunun üzerine hala, "sizin dediğiniz yanlış bu balık kızılkanattır" diye ısrar ediliyor. Diyorum ki, "her yüzgeci kırmızı olana kızılkanat denmez, şimdi şuraya yüzgeci kırmızı olan 4 farklı tür koysam, ayırt edebilir misiniz?", kimse cevap veremiyor. E o zaman neden kesin bir tavırla bu budur deniliyor anlamıyorum. Bu işin ilmini yapmış, hayatı balık tutmak, bunları incelemek için avlaklarda ve üniversitede geçen insan, "türü belirlemek zor bu foto ile" diyor, ama bir dünya insan çıkıp "kızılkanat bu kardeşim, kesin" diyor. Bu sürekli olan bir şey ve ben gerçekten artık bundan sıkıldım, insanlara yanlış bilgi vermekten başka hiçbir işe yaramadığı gibi, bize öğretmeye çalışan insanlara da saygısızlık etmiş oluyoruz. Bir balığın yerel isimleri olabilir, değil baracuda ya da ne bileyim kızılkanat, istenirse kadohahsnrk falan densin umurumda olmaz. Ama o balığın mutlaka literatürde bir yeri vardır ve biz bunu öğrenmeye çalışıyorsak, buna da saygı gösterilmeli. Burada sadece balık, balıkçılık, balık avı malzemeleri v.s. yok ki, ben ve benim gibi türlere ilgi duyan ve bununla ilgilenen insanlar da var, bunlar da paylaşılıyor. Bunu da bir kenara bırakalım, buradaki paylaşımlar tebliğe göre değerlendiriliyor ve tebliğde de literatürdeki isimler kullanılıyorsa, doğrusunu bulmak zorundayız zaten. Eğer ben bir akademisyen olsaydım ve her dediğim bu kadar göz ardı edilseydi, dikkate alınmasaydı bunca yıl, yemin ediyorum elimi eteğimi çeker, ne halleri varsa görsünler derdim. Yakup hocamın idealistliğine ve sabrına bu nedenle hayranlık duyuyorum, hiç vazgeçmiyor.

Tüm bunlar birikmiş durumda, insanlara konular içinde bunları uygunca söylüyorum anlaşılmıyor ya da anlamak istenmiyor ve bu durumda illa ki bir gün ben de "one minute" diyecektim, o da bu konuya denk geldi. Velhasıl kelam, ilk mesajımda yazdıklarım yalnızca size değil, tüm siteye yazılmıştı, ki bu tavırda olanlar artık ne yaptıklarına dönüp bir baksınlar diye. Bu konuda patlamış olmamın bir başka sebebi de muhtemelen sana olan samimiyetimdendir. Başka bir konuda patlamaya cesaret edememiş, içgüdüsel olarak bu konuya yazmış olabilirim. Ve dediğim gibi, sert yazdığımı da bilerek yazdım, çünkü gerçekten bize bir şeyler öğretmek için çırpınan bu insanlara saygı gösterilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Son düzenleme: 11 Haziran 2009
  8. avozer

avozer av.özer zayim

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    avcı 16,5 kg
    Söylemek istediklerini anladım... Bu yazı (senin açından) olması gereken bir tavır olabilir. Benim şanssızlığım benim açtığım konuya denk gelmesi... Hiçbir düşünceden ve ya tartışmadan dolayı kırılmam, umarım ben de kırıcı yazmamışımdır. Şimdi bu balık ıskarmoz ise boy olarak sorunlar yaşayacağız (genelde 60 cm ve üzeri yakalıyoruz ama)... Sadece ben değil bu balığı sırtıda hedef seçen tüm arkadaşlar bu sorunu yaşayacak... Sırtıda seçme şansında çoğu zamanda iade şansında olmuyor...Çünkü kancayı balığın ağzından çıkarana kadar balık ölebiliyor...

9. simendifer

simendifer Sennur

Bu hepimizin başına geliyor. Yalnızca sırtıda alınan balıklar için değil çok derinden alınan ve şoka giren balıklar için de aynı şey geçerli. Bu durumda o balıklara ait fotoğrafları yayınlamamak daha doğru olur. Yalnızca limite uyanları yayınlayalım. Diyebiliriz ki, bu balıklar zaten ölmüş, yayınlasak ne olur yayınlamasak ne olur? :) Evet, Özer, Sennur, Nuri v.s. arkadaşlar için bu böyle olabilir, biz böyle düşünebiliriz. Ama siteye yeni üye olmuş ya da dışarıdan takip eden ve bu konular hakkında bilgisi olmayan insanlar bu şekilde düşünmezler. Bu akıllarına da gelmez zaten. Kendileri de balık yakalarken, fotoğraflarda gördükleri balık boylarına göre kıyaslama yapar ve normal olduğunu düşünürler. Kimse vicdansız değildir kanımca ama bilmeyen insan neye göre vicdan göstereceğini de bilemez. Mesela pek çok insan 60 cm. boya ulaşmamış bir ıskarmozun henüz yumurta bırakmamış bir birey olduğunu bilmez ve balık salınabilecek bir durumdaysa bile salmayabilir. İşte bu insanlara örnek avlar gösterebilmek için, bizim yayınladığımız avların uygun avlar olması gerekli. Az önce üye olmuş ya da siteye geleli fazla olmamış ama yeni yeni av yapmaya, siteye yeni yeni alışmaya başlamış, çok fazla incelememiş olan biri belki bunu yapabilir, uygun bir şekilde de anlatılır. Ama Özer, Sennur, Nuri ve bu bilince sahip diğer üyeler, doğru örnek olmak açısından bu fotoğrafları yayınlamamalı kanımca. Bundan sonra da Özer, Nuri, Sennur ve bu bilince sahip diğer üyeler uygun fotolar koymazlarsa, "balık akınında yemsiz kalsınlar" diyorum başka da bir şey demiyorum. :):):)

10. dadaskoray

dadaskoray K O R A Y

Favori Kamış:
    LİNEAEFFE ALLROUND KARBON 380 CM 150gr
    Favori Makine:
    OKUMA AVENGER-65
    En İyi Avı:
    6 KİLOLUK SAZAN
    Biz bu balıklara Turna diyoruz doğrusu baraküda sanırım

11. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    Konuyu bir daha okumak gerekiyor sanırım. ;)

Selamlar.:)

12. modena

modena

tebrikler...benden bir tavsiye...river2sea jerky minnow hb-13...bunu mutlaka deneyin turnada boş yok...süper bir aksiyonu var...ben turnaları hep bununla yakaladım...