Yer : Birecik Barajı (Şanlıurfa/Birecik) Kullanılan Yem : 3 no mepps Kullanılan Misina : 0.24 asso Tarih : 08.08.2011 Merhaba arkadaşlar. Her zaman olduğu gibi bu seferde yine sizlerle bu sabah itibari ile gerçektetirdiğim balık avına ait resimleri paylaşmak istedim. Günün ilk ışıkları ile birlikte tek başıma çıktığım balık avında avlağa vardığımda her zaman son derece akıntılı bulduğum avlakta derin bir sessizlik ve durgunluk hali mevcuttu. Baraj göletinden sonra yani kapaklardan suyun aktığı bir noktaya yakın avlandığımdan niyetim akıntıyı daha çok seven gökkuşağı alabalık avlamaktı aslında. Ama kısmet yine sis balığınaymış meğer. Tahminimce sabah erken saatlerinde sabahları fabrikaların vs. çalışmaması gibi durumlardan dolayı kapaklar genelde saat 8:00 civarı açılmaya başlanır ve elektrik üretimine geçilir. Bende bunu fırsat bilerek akıntı başlamadan durgun suda daha çok şansım olduğunu düşünerek vakit kaybetmeden at-çeke başladım hemen. İlk 4-5 atışta bir sert vuruş aldım ama malesef balık meppsi tam ağızlayamadan nazik nazik meppsten uzaklaşarak epeyce derin ve buz gibi diyebileciğim suda (çünkü direkt kapaklardan gelen su ) yavaş yavaş gözden kaybolup gitti. Daha sonra sürekli yer değiştirerek ısarla yaptığım atışlara rağmen 1 saat boyunca herhangi bir vuruş alamadım. Sonrasında suyun baya derin olduğunu düşünerek ilk vuruşu aldığım noktada meppse kurşun takma fikri geldi aklıma. Çünkü kurşunsuz şekilde atıp çektiğim mepps çok yüzeyden geliyordu ve tahminimce dipteki büyük balıklar yüzeye çıkıp meppsimi kapmak için harcayacağı enerji ile mepps büyüklüğündeki bir yemden elde edeceği kaloriyi hesaplayıp kendilerini zararda görüp yeme tenezzül etmeyecekleri düşüncesi ile ki çok ilginç bir düşüncedir Meppse kurşun bağlama fikri doğdu aniden aklıma. Sonrasında meppsimin önüne yaklaşık 5-7 gr ağırlığında bir zeytin kurşun bağlayarak at-çeke başladım ki o da nesi o muhteşem vuruşu aldım aniden. Ve birden aklıma acaba gökkuşağı alabalık mı düşüncesi geldi birden. Sonra makinaya uygun bir kalama ayarı vererek yol almak isteyen balığı yol vermeye başladım taki balığı görene kadar. Ama malesef o düşlediğim gökkuşağı ala ile yine karşılaşamamıştım. Oltaya gelen balık malesef yine sis balığıydı Kalama cızırtıları içerisinde bu balıkla yaklaşık 10 dk. mücadele ederek düzgün bir yerde kıyılamayı nihayetinde tek başımada olasa başardım ve elimden geldiği ölçüde cep telefonumla gerek kendimi gerekse balığı sizler için resimlemeya çalıştım.Balık 2,5-3 kg civarındadır. Umarım iyi bir anlatım olmuştur.Sağlıcakla Kalın...
Harika bir balık yaklamışsınız. Bizim buralardada buna benzer bir balık var koca ağız veya yöresel adı ile harami diyoruz. At çek tekniği ile avcılığı çok zevli olan bir balık. Vede boyut olarakta gayet tatmin edici büyüklüğe ulaşabiliyor. Nice avlar diliyorum size şansınız bol olsun..
tebrikler.. tebrik ederim balık çok güzel anlatım ve resimlerde gayet güzel umarım en kısa zamanda istediğin gibi bir gökkuşağı alabalığı da yakalarsın ve paylaşırsın bizlerle avlarının devamını dilerim..
Ustalık konuşmuş resmen. Tekdüze at-çek yerine alternatif yollar her avda ekstra sonuçlar verebilir. Çok güzel, tebrik ederim. Gönlünce avlara rastgelsin.
aslında bizim ilçemizdeki fırat nehrinde suyun soguk olmasından dolayı bol miktarda alabalık bulunmakta.buna kendim ilk defa bu yaz başlangıcında şahit oldum. Resmen kullandığım meppsin arkasından 4-5 adet alabalıgın birden takip aldıgını görünce o bölge içerisinde 15 gün içerisinde yaklaşık 30-40 civarı kiloluğa yakın gökala yakaladığım oldu.daha sonra inanırmısınız o avlaga ağcılar musallat olup fazla degil bir haftada bıkmadan usanmadan sürekli olarak binlerce metre ağ sererek mevcut balıgın kökünü kazıdılar. Şimdi bakıyıyorum da bizim oltaya vuruş bile yok. Adamlar çekirge sürüsü gibi resmen girdikleri yeri harap ediyorlar ve bu yüzden alabalıklar daha porsiyonluk olmadan hooop ağcıların kucagına düşüyor.yaşadıgım bölgede insanlar olta balıkçılıgına bir nevi enayilik gözüyle bakıyorlar ve bu nedenle kısacası yukarda belirttigim durumlar yaşanıyor.zaten bölgede gerekli denetimlerde yok denecek düzeyde.bu balıkların korunabilmesi adına ister fikren istersede fiilen yardımcı olabilecek arkadaşlar olursa çok sevinirim. Saygılar...
Dostum imkanınız varmıdır bilmiyorum ama şunu önerebilirim size. İki el yumruğu büyüklüğünde kırmızı dubaları naylon bir ipe 10-20 m aralıklarla geçirin. Ve bu ipin 1-2 yerine bir metin yazın. Sis Balığı Üretim Deneme Sahasıdır GİRİLMEZ gibi bir yazı, yazıya resmiyet süsü vermek için Su İşleri Geliştirme ve Denetim Merkezi gibi olmayan bir kurumun adını yazın. Ve bunu belirlediğiniz bir kaç koyun giriş kısmına uygulayın. Belki işe yarayacaktır. Bu fikri sizde geliştirebilirsiniz. Yöreyi siz tanıyorsunuz sonuçta, bu fikri yöreye uyarlayarak uygulamaya çalışabilirsiniz. Bir fikir sadece, işe yararmı bilmiyorum ama.
ilginç bir düşünce fakat ağcılar tarafından yakalanan balık malesef sis balıgı degil gökkuşagı alabalıktır. Zaten Sis balıgı alabalık gibi kolayca ağa düşen bir balık değildir. Benim öğrenmek istediğim daha çok bu adamları hangi mercilere ne şekilde şikayet edip suç üstü yakalatmaktır.
Orada zaten sis balığı yada ne balığıyla ilgili işlem yapıldığı önemli değil, amaç o bölgeye girmememlerini sağlamak. O zaman şöylede yazabilirsiniz Sis Balığı ve Alabalık Ehlileştirme, Geliştirme Uygulama Sahası GİRİLMEZ . Yani ne yazdığınız önemli değil o bölgeye girmesinlerde neden korkuyorlarsa onu yazın. Resmi mercilere gelince bir-çok yere başvurabilirsiniz ama sonuça alabilirmisiniz bilmiyorum. Birincisi Valiliğe başvurabilirsiniz, iyi takip ediyorlar ama onlarda jandarmadan yardım almak zorundalar, Jandarmayı zaten biliyorsunuz. İkincisi Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğüne başvurabilirsiniz http://www.kkgm.gov.tr/birim/su_urn/su_urn.html# ama dediğim gibi bir sonuç alabileceğinizi zannetmiyorum.