benim verdiğim cevaptaki kast ettiğim şey 12 yaşında birinin 250kg luk bir balığı tekneye tek başınaa alamıcak olmasıydı ama hüseyin abim gerekli bütün açıklamaları yapmış fazla söze gerek yok diye düşünüyorum... bu cevabıda çok beğendim...
Deniz asagidaki linkde IGFA Game Kurallarini bulabilirsin.Ingilizcenin iyi oldugunu kestiriyorum Ben tekne geri gidemez diye bir kural gormedim bunlarin arasinda. Geri gitmeyen tekne de gormedim.Ancak ozellikle cifte balik atladiginda baligin tekneye cekildigini de biliyorum.Ama gene tekne duzeltiliyor.Rolanti yapiyor. Elbette baligin pesinden baliktan hizli giderek misinayi boslayip boslugu almak gibi bir seyden bahsetmiyorum. Bahsettigim Baligin misinayla alip kalamayi cektikten sonra teknenin misinayi ve baligi takibi.Avusturalyada karadan da marlin yakalaniyor.Bu soyledigim konu orada gecerli degil.Ancak altini cizmeye calistigim sey pek cok arkadasin dusundugu gibi 350-400 kg varan bir agirligin cekilmesi olayi degildir bu olay. Baligin canliliginin buyuk rolu vardir.Zaten rezistansla sen ona oltayi patlatacak firsati vermiyorsun.Yoruluyor. Ve kendisi geliyor.Baliga oltayla yukleniyorsun ama bu yuklenme rezistans ayari yuzunden hic bir zaman misinanin ceker degerleri uzerine cikamaz.Cikarsa makina kalama birakir. Bir Game fisher icin olabilecek en kotu hadiselerden biri baligin catlayarak olmesi veya dalmasidir. Cunku iste o zaman gercek kilosuyla ki suyun kaldirma kuvveti hesaba katilirsa gene bu kilo butun agirligiyla misinaya yaslanmaz, karsilasip baligi cekmekten soz edilebilir.Unutulmamlidir ki bahsedilen misina degerleri ana beden misinasi icindir. Beden misinasi 90kg dan 130 kg cekere cikiyor.Hatta daha fazlasina... Yani bir kez bedeni eline gecirdinmi zaten yorulmus baligi belirli bir misinayi cekme teknigiyle(asla misina ele dolanmaz) kakica bile gerek kalmadan tekneye yanastirabiliyorsun.Kilicindan cenesenden eldivenli ellerinle tutup baligi ardinda gezdirebiliyorsun.Baligi aslinda tekneye cekmeye bile gerek yok.Teknenin yanina yaklastirip uzerine nisan cubuguyla nisan bastiginda balik kayitlara yakalanmis olarak geciyor. Deniz yukardaki yazilarda belirli kisimlarda IGFA dan bahsederken aslinda yazilan her sey IGFA mantalitesi icersinde yazilmamistir.Ornegin IGFA kurallarinda trolingle kopek baligini kanla yemlemek arasinda hic bir ilinti yoktur.Buna benzer yorumlar sadece "bazi seylerin disardan gordugumuz guclukte olmadigini, insanin kafayi kullanarak her baligi yenebilecegini ve hatta bir cocugun bile dev baliklari yakaliyabilecegini " ifade etmek icin kullanilmistir. IGFA Rules http://www.pvgfc.com/IGFA Rules.pdf
Bu balık 250 kilo değil.Ayrıca 30 yaşında bir insan dahi değil 250 kg 80 kg lik bir balığı bile yardımsız tekneye alamaz.Yinede tebrikler güzel av.