Bu gün yeni takımı ve değişik modellerdeki kaşıklarımı denemek için Rize il hudutlarında bir dereye gittim. Avlağa vardığımda saat 17:00 sularıydı. gün boyunca 25 derecelerde seyreden hava sıcaklığı ve bulutsuz bir havada direk düşen güneş ışınlarının balığın tepkisini geçiktireceğini düşündüğümden 18:30 a kadar gölet çevresinde oyalandım. Derenin önüne tahmini 15 metrelik bir duvar yapılarak oluşturulan gölet, bu vadide sıkça karşılaştığımız doğa katli manzaralarından. 5 senedir dsi bölge olarak bu vadi ve kollarını katletmek için seferber olmuş durumda. Kendilerine sorsan ne güzel dere ıslahı yapıyorlar. bu balık nasıl tırmanışını gerçekleştirip yumurta dökecek düşünen yok..! Yoğun şekilde alabalık popülasyonu var. her ne kadar kesin teyit edemesemde gökala olduklarını düşündüğüm. boyları 10 ila 15 cm arasında değişen balıklar mevcut. Bu sayfalarda Yakup hocamızın bizimle paylaştığı doğal ortamda yetişen gökala tipine oldukça benzettiğim bu balıklardan fotograflamak için almak nasip olmadı. Çeşitli renk ve şekilde kaşık kullanmama hatta balık sahteleri denememe rağmen balık tepki vermedi. 1 saate yakın sürede yaptığım atışlarda henuz alışma devresindeki sevgililer gibi biraz yabancı kaldık yeni takımımla... metal kasalı 35 kafalı 4.25 lik dam makineden sonra 25 kafalı 5.1 lik hafif makineye uyum sağlayamadım 19:00 sularında emektar makineme geri döndüm. ilk bir kaç atıştan sonrada balıkları kandırmayı başardım üst üste gelen balıklardan alıkoyma niyetinde olmadığımdan geri iadelere başlamıştım ki. 2 numara mepss i damağına nasıl oturttuğumu anlayamadığım bir tanesini alıkoymak durumunda kaldım. (balık 20.5 cm büyüklüğünde) Balığı biraz önce temizledim ve içinden malesef havyar çıktı Yakup hocam bu konuda bir şeyler söyleyecektir. önümüzdeki 1-2 haftayı sıklıkla avlanmak için planladığım bu günlerde balıkta havyar olması tüm moralimi bozdu. Tlf ile çektiğim resimlerin kaliteleri hoş olmasada belirli bir fikir verecektir. Rasgelsin.
Sevgili UJğur Cok güzel bir alabalık yakalamışsın.Yumurta konusunda senin ve Yakup Hocamızın affına sığınarak bir acıklama yapayım.Belki yanılıyorumdur hocamızda doğrusunu ortaya koyduğunda hicolmazsa bende öğrenirim.Malum öğrenmenin yaşı yoktur. Bilindiği gibi Kırmızı benekler yumurta dökmeye yörelere ve yaşadıkları suların sıcaklıklarına göre gec Sonbaharla,Kışın son aylarına kadar devam edebilirler.Sonrasındakilerden yavru cıkacağına inanmıyorum. Şİmdi yumurta dökmekle,dişilerin yumurta tutmaya başlamalarını ayrı mütaala etmek lazım. YUmurta tutmaya ise özellikle erken devrede yumurta dökebilen bireyler daha erken örneğin gec sonbahar veya kış başında başlayabilirler.Ben cok eskiden beri alabalıkların dişilerini ayırabilirdim.Bu durumda ise dişi sandığım,emin olamasamda hepsini salardım.Hedefim erkek balıklar olurdu.Zira onların ayrıca kendi hemcinslerinede zarar verdiklerine inanırdım.Burada esas olan,artık yumurta dökmeye cok az bir süre kalmış dişileri muhakkak salınması gereğidir.Yoksa alabalıkların dişilerinin coğunda yaz ayları başından itibaren yumurta oluşumları olabilir.3 balıkla,limit dahili boyda yetinmen sonucunda moralini hicte bozma derim.Ama daha hassassan yada benim gibi bu balığa sevdalıysan,hepsini tuttukca salarsın,icabında iğnelerin damaklarını törpülersin,yada tek iğneye,tercihan Circle iğneye dönersin. Sevgilerimi sunuyorum.
merhaba aynı sorunu ben de yaşamıştım. yazın ortasında yakaladığım 2 adet kırmızı benekliden havyar çıkmıştı. çok üzülmüştüm. Yakup hocam bu konuya açıklık getirmişti sağolsun.aynen şöyle demişti. Yumurtlama dönemi Aralık Şubat arasıdır. Marttan sonra görülen yumurtalar artık sayılır. Bir ay içersinde balık bunu absorbe eder ve kaybeder. Genelde umulmadık sığ dereciklere, kaynak bağlantılarına yumurta bırakırlar. Bu esnada çoğunlukla asıl dere coşkun akıyordur ve her yer karla kaplıdır. umarım aydınlatıcı olmuştur.
Uğur keyifli bir av olmuş tebrikler. Balığın havyarlı çıkması elbette üzücü bir durum ama bunda senin suçun yok bence. Demek ki artık KKGM'deki yumurtlama dönemleri takvimi iyice geçerliliğini yitirdi, ben bir çok kez oradan bakıyordum, bilhassa deniz balıkları için olanına. Yakup hocamız gerçi açıklamış durumu, yanlış anlamadıysam yumurtaları belli bir dönem sonra balık absorbe ediyor bu havyarları. Yani avladığın balıktaki havyarlardan aslında yeni yavrular üremeyecekti. Peki benim merak ettiğim, bu durum sadece alabalık türlerinde mi geçerli yoksa üreme dönemi geçen bir çok deniz ve tatlısu balıklarında da normal üreme zamanı geçtikten sonrada mı, balık havyarı absorbe ediyor?
Merhabalar; Hepiniz sağolun, kendimi burada da hoca gibi hissettirdiniz, oysa burada daha çok oltacı bir amatörüm. Yumurtlama döneminin hemen sonrasında görülen iri yumurtalar artık yumurtadır ama, Vedat usta da önemli bir konuya değinmiş, haklıdır. Balıklarda yumurtlama peşinden kısa bir nekahat (dinlenme) devresi sonrası yeniden yumurta tutulmaya başlanır, her iki cinsiyette gonadlar (eşey organları) yavaş yavaş gelişir ve üreme dönemi öncesi zirve yapar. Çoğu türde yumurtalar tamamen dökülür, kimisinde partial (parça parça) üreme olduğundan 3 ay (veya daha farklı süre boyunca) süreyle yumurta dökümü devam edebilir. Ama alabalıklar bir gün içinde bırakmaları gereken tüm yumurtayı bırakan türler arasındadır. Bu günlerde görülen yumurtaların bir kısmı yarı yarıya emilmiş eski yumurtalar, bir kısmı da yeni gelişmeye başlayanlardır. Eski yumurtalar mat, yenileri saydam, kan damarlarıyla çevrili ve parlak renklidir. Bu arada; balık gerçekten çok güzel. Tebrik ederim. Ah şöyle net bir fotografı olsaydı, ama nedense ben de alabalıkların fotografını net çekmeyi hiç beceremiyorum. Tutmaya, sıkmaya kıyamamak bir yana, biraz da maharet eksikliği olsa gerek.
Değerli bilgileriniz için teşekkür ederim. Daha öncesinde de havyarlı balığa denk gelmiştim ama bu balığın havyarı oldukça sağlıklı ve büyüktüler. Ben göl balığı olması dolayısıyla ufak bir tereddüt yaşamıştım. paylaştığınız bilgiler sayesinde bu tereddütümü aştım. Bu akşam saatlerinde, Vedat üstadım ve Okyar arkadaşımın bilgilerinden de cesaretle aynı avlaktaydım. Dün gördüğüm ve 40 cm üzerinde olduğunu tahmin ettiğim balığı kandırabilme ümidindeydim. yine aynı yerden aynı şekilde (kıyamet kopsa umrunda değil gibi) meppsi takip etti. bir an suya atlamak ile atlamamak arasında gidip geldim. Neyse bu günkü avımın resimlerine geçeyim. Yakup hocama nazire yaparcasına bu yumurcak 5-10 saniye cok güzel poz verdi Son zamanarda beni en çok heyacanlandıran avım. Bir an mobidik geliyor sandım Rasgelsin.
Uğur Bey duyarlı bir insansınız, göstermiş olduğunuz hassasiyet için teşekkür ediyorum, daha güzel avlarınız olur inşallah.
Güzel alabalık fotograflarım arasına bir tane daha eklendi. Çok teşekkürler. İdeal avcı örneği sergiliyorsunuz, tek balık..., kim bilir ne kadar yol gidiyor, ne zahmetlere katlanıyorsunuz. Dilerim her gidişinizde üç adet trofe ile çantanız şenlenir. Biz de fotograflara bakarak şenleniriz ve hepimiz orada bir yerlerde bu güzelliklerin hala devam etiğini görerek çok mutlu oluruz.