2 Ayda 4 adet istavrit... Hatalar nerede. Yardım lütfen

Konu, 'Kıyıdan Balık Avcılığı' kısmında Coho tarafından paylaşıldı.

  1. ENGN

    ENGN engin

    Mesajlar:
    174
    Şehir:
    İSTANBUL
    Favori Kamış:
    im casting
    Favori Makine:
    awa shima
    biraz atış çalışmasıyla çözülür.
    ayrıca her kamışın reaksiyonuda birbirini tutmayabilir.
    kimi kamış çok esner kimisi uca yakın esner . hem kamışın yapısı hem taktığınız ağırlık . hemde kamşın ucundan aşağı sarkıttığınız pay. yani ağırlık la kamış ucu arasındaki mesafe. bunlar etkiler.

    araba sürmeyi bilirsiniz ama yılllarca hatcback kullanan birisi sedana binince garip gelir buna öyle.

    size tavsiyem kamış ucundaki kelepçeye iğneli takım takmadan önce sadece kurşun takın . biraz misina sarkıtın takım varmış gibi . ardı ardına atışlar yapın .çekin.
    aynı şeyi zargana topuyla ve farklı ağırlıklar deneyin .
    en azından kamışınızın hangi ağırlıklarda nekadar esnediğini .ve sizinde tabiri caizse hangi ağırlıkta kamışa nekadar abanmanız gerektiğini tecrübe edersiniz.
     
  2. Coho

    Coho İbrahim

    Mesajlar:
    23
    Şehir:
    İstanbul
    Ustalar kralsınız hakikaten. Sizlerle buluşup benim arkadaşlarla bir ava gitmek çok iyi olurdu. Muhabbetimiz iyi, acemiliği bol gülme garantili. Aklıma takıldıkça buradan soruyorum. Ben sol tarafımdan atışları yapıyorum. Yani sağ elim kamışın sonunda, sol elimle misinayı sıkıştırıyorum. bunun bir etkisi olmaz galiba değil mi? Solaklar uzağa atamaz diye bir kaide yoktur. Meralarda çok farklı atış yapanları izledim. Samurai kılıcı gibi tam ense hizasından savuran, suya atlayacak gibi depar atıp atış yapan vs. Bir de yaşlı ustalar var. onlara bakıyorum hiç zorlanmadan koca kamışı kalem gibi rahatça savuruyor ve daha uzağa atabildiğini görüyorum.
     
  3. ENGN

    ENGN engin

    Mesajlar:
    174
    Şehir:
    İSTANBUL
    Favori Kamış:
    im casting
    Favori Makine:
    awa shima
    aslında yaşla değilde tecrübe ile alakası var.
    yukarda bahsedilen özelliklere göre değişir. sizde kamış kullanmayı öğrendikçe kendinize daha uygun bir kamış seçeceksiniz.

    sizin verdiğiniz koşanlara kendini paralıyanlara istinaden örneğin 4.20 kamış alıyor kişi. diyorki uzun kamış aldım uzağa atıcam. kamış atarı 100-250gr. buna bağlıyor 50 gr kurşun 75 gr kurşun . kamış yüksek ağırlığa göre imal edilmiş hafif kurşunda esnemiyor.
    buna dikkat etmeden atış yapan kişi ise 2-3 atış sonra suratı kıpkırmızı oluyor.
    kamşınızın üzerindeki atar aralığına dikakt edin . buna uygun ağırlıklar kullanın . yada kullandığınız ağırlıklara göre bir kamış edninin.

    kamışın kendi ağırlığınada bakın . yapılan malzemeler farklıdır 600 gr 4.20 kamış var. 380 gr 4.20 kamış var kalite aklite fiyat fiyat .

    kamış üzerindeki kamış kaç gram atarı kaç gr siz kaç gr takıyorsunuz bunlarıda yazarsanız daha iyi değerlendirilebilir.
     
  4. elixer

    elixer Ahmet

    Mesajlar:
    44
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    Vega Potenza Supercore
    Favori Makine:
    SA Fliegen
    Rapala ile boğazda avlanan değerli üstadlar. Size bir konuda danışmak istiyorum. Lüfer için rapalayı çekerken aksiyon nasıl olmalı. Kurşunun diplediğine kanaat getirdikten sonra önce yavaş, sonra da kıyıya yaklaşınca hızlı sarıyorum. Ancak sanırım yavaş sardığım için zaman zaman takılmalar yaşıyorum.

    Kamış olarak Roder Sensei 4.20 (200 gr atarlı) ve Ryobi 6000vi makine kullanıyorum. Genelde 140 gr ile çalışıyorum. şimdilik bir şey tutamadım ama az kaldı. Geldiklerinde karşılamaya hazır olcam :)
     
  5. Coho

    Coho İbrahim

    Mesajlar:
    23
    Şehir:
    İstanbul
    Kamış: eurofish powersurfer. Ağırlık: 400 gr. Atar değerleri 150-250 gr arasında diye yazıyor. Ben şu zamana kadar nadiren 150 lik takmışımdır. Kurşun firlar birisine çarpar diye çekindim. Yaklaşık bir ay önce Emirgandaydık. 2 saatlik av yaptık. Sonuç tabii ki sıfır. Yanımızda bizim gibi yeni başlayanlar vardı. Bir tek onlar bu süre zarfında bir adet sarıkanat çekmişti. Neyse takımları topladık. Kamışı banka dayadım. Kayıp düştü ve yüzükleri yerinden çıktı. Uçtaki kırılmıştı. Tamir ettirdim. Haftaya boş bir vakitte limitleri biraz zorlayayım diyorum.
     
  6. ENGN

    ENGN engin

    Mesajlar:
    174
    Şehir:
    İSTANBUL
    Favori Kamış:
    im casting
    Favori Makine:
    awa shima
    150-250 gr atarlı bir kamışta nadiren 150 taktıysanız limitleri zorlamak bir yana henüz kamışınızın kullanım amacına tam yaklaşmamışsınız.
    150 den başlıyor siz buna denemelerinizde 175 gr kurşun alıp takın 150 nin üzerine çıkın . limiti zorlamnıza gerek yok limiti ortalamanız yeterli .

    bu tarz kamışlar genelde boğazda kıyı derinliği yüksek yerlerde ve kıyıdan uzağa atıp yapıp yemli beklemeli avlar için idealdir.

    kullandığınız kıyılar kayalıksa genelde çapari kefal takımı zargana topu atıcam derseniz 3.60 cm lik ve atarı daha düşük kamışlar alabilirsiniz .
    bu şekilde hem kayalık arasında rahat edersiniz hemde kendinizi çok yormadan o gördüğünüz amcalar gibi gayet rahat omuz hareketleriyle güzel mesafelere atarsınız.

    eurofish konusuna gelince kamışların özelliklerine bakınca hem hafif hem carbon piyasadaki muadillerinin yarı fiyatı duruyor ancak halkalar çok dandik .
     
  7. Coho

    Coho İbrahim

    Mesajlar:
    23
    Şehir:
    İstanbul
    Engin bey,
    Dediklerinizi ilk fırsatta uygulayacağım. 150 yi direkt kullanacağım. Kurşun kolu için bazı avcılarda daha kalın, sarı ve yeşil renkte tabiri caizse don lastiğine benzer bir ip ya da misina gördüm. Bu ne olabilir? Ayrıca düğüm yerlerindeki fazlalıklara rapala arasıra takılmalar yapıyor. Bazen atış sonrası çekerken bir bakıyorum rapala taaa en üstteki ana bedene takılı fırdöndünün üstündeki düğüme ters takılmış oluyor. Atışı yapınca kurşun suya inmeden kamışı geri çekerek bunu engellemeye çalışıyorum. Bunun için burç sıkıştırın diye söylenmiş. Bu konuda ne yapabilirim acaba?
     
  8. ENGN

    ENGN engin

    Mesajlar:
    174
    Şehir:
    İSTANBUL
    Favori Kamış:
    im casting
    Favori Makine:
    awa shima
    tam olarak anlattığınız yeri kavrayamasamda genel olarak bu tarz takılmalar için öncelikle düğüm çeşitlerini öğrenmeniz daha iyi olur.
    forumda bunla ilgilli görseller ve konular var hem iğne bağlama hem fırdöndü bağlama hem sahte düğümü hemde şok düğümü gibi kendi içlerindede çeşitleri var.
    karışık gibi görünsede aslında çok basittir bir kaç kez deneyin . zaten öğrenince direk avlata rüzgarda falan bile hemen kendi takımınızı sıfırdan bile kurarsınız üşenmeden .
    bu düğümler misinanın üstüste gelip fazla hacim yapmasını engeller geniş durmaz . düğümlerin sağıdna solundaki fazlalıkları misina makası . eğer yoksa tırnak makasıyla alın .

    suya düşmeden kamışı geri çekmek makinenin ağzı açıksa pek bir aksiyon yaratmaz.
    kullandığınız kurşun misina kalitesine göre suya düşmeden hemen önce makinanın sarım telini kapatırsanız .kurşun stop eder takım ileri gider kurşun geri kalır.
    bunu zargana avında yada tek iğneli şamandra avına uygulanır . ancak 150-200 gram lık ağırlıkla uygularken hem malzemede kalite hemde kullananda ustalık ister.zamanlama açısından .çünkü çok erken yaparsanız takım daha çok dolanabilir.

    zaten istediğiniz kadar usta olun takım patlatmak gayet normal birşeydir oyusden maksat öğrenmekse deniyerek öğreneceksiniz.
     
  9. Coho

    Coho İbrahim

    Mesajlar:
    23
    Şehir:
    İstanbul
    Düğümlere çalışıyorum. Fırdöndüler için palomar düğümü yapıyorum. Düğüm sanki biraz daha yatay duruyor. Şok misina için Vedat amcanın Şemsipaşa şok düğümü vidyosunu izledim. Bir düğüm bu kadar mı güzel anlatılır? 4-5 kere denedikten sonra rahat oluyor.
    Rapala düzeneğinde palomar düğümü kullanmak bedene dolanmaların yaşanmaması için yeterlimidir?
    Başka bir düğüm kullanıp daha iyi sonuç alabilirmiyim?
     
  10. haylasx

    haylasx tolga

    Yaş:
    39
    Mesajlar:
    86
    Şehir:
    samsun
    Favori Kamış:
    fladen extraa flexxx 15-50
    Favori Makine:
    okuma safina pro spa 40
    aldığınız dam surf makinayı bende aldım kırmızı renkte ilk avıma gittim büyük umutlarla ve yarım saat sonra geri döndüm ALLAH balıkçıdan razı olsun hemen değişti makinayı 160 tl değerinde o makina yerine başka makina verdi eğer değiştiremezseniz diycek bişeyim yok o makinayla ava gitmeyin
     
  11. Coho

    Coho İbrahim

    Mesajlar:
    23
    Şehir:
    İstanbul
    Aldığımız yere sorunu anlattık. Kontrol etti. Çok birşey yapmadı. Alıştık kullanım şekline. Kullanmaya devam ediyorum. Şu an tek sorun çok ağır olması. Makine biraz yıpranmıştı. Değiştirmeyi teklif etmedim.