15 günlük tatilimde karasuya gider gitmez ilk işim oltamı kapıp Sakarya nehrinin Karadenize dökülen yerine koşmak oldu.. İlk gün sadece ortamı tanımak amacıyla gittim neye nasıl olta ve ne yem kullanılıyor. Kefal yakalanıyordu ama yem işi biraz zor. burda balık sadece Gübre solucanına geliyordu.. binbir zahmetle çıkarttığım solucanlarla maalesef balık tutamadım. daha doğrusu Kefal bir gün yapıyor 2 gün kayboluyormuş bunuda öğrendik... Bu arda kefaller deniz kefali.. Kefalden umudumu kesince tam nehrin denize dökülen yerinde mendrekten biraz rapala çalıştım.. Lüfer veya levrek denk getirebilirmiyim diye ama nafile.. Dönmeye karar verdim arabanın yanına geldiğimde baktım biri çinekop çekti hemen hazırladım takımlarımı.. Tabi tam uygun bir takımım olmadığında 1.5 saatlik uğraş sonucu resimdekileri yakalayabildim.. Bu balıklar için en uygun çaparininde 11-12 no altın renkli veya açık kahverenkli çapari olduğunuda orada öğrenmiş oldum... İnşallah bir dahaki seneye gidersem tarih olarak 15 eylül'ü seçerim Çinekopların tam boya ulaşmaları için şart. Saygılarımla. Murat
Tatile giderken Arabam olmadığında tek bir olta getireyim ama her şeyde kullanayım dedim. ama maalesef büyük ve ağır olta seçmem kol kası yapmama neden oldu.. Uzak ve ağır kurşun atarım diye büyük olta seçince çaparide beni biraz yordu, çünkü atmam gereken mesafe sadece 10 metre civarıydı.
Murat ağabey, tatilin güzel geçmiş, keyif almışsın, senin ve yeğeninin yüzlerinden belli. Balıklara gelince, şimdiden tahmin edebiliyorum çıkacak tartışmaları Ama gerçekten bunlar çok küçük olmuş ağabey. Keşke olta atmasaydın bu yavrulara. Bunun yerine geceleyin teke, midye, istavritin kendi eti ile kıyıdan eşek istavriti alabilirdin. Henüz Karadeniz için sezon başlamış değil, zaman seçimini yanlış yapmışsın. Aslında Karadeniz'de kıyı avı için en uygun zaman Ekim'in ilk yarısı ama onda da hava şartları seni zorlayabilir.
emrecim: öncelikle hoşgeldin: seni yeni gördüm, aramıza gelmenden dolayıda çok mutlu oldum.. çinekopların boyları konusunda kim ne yazsa haklıdır. Fakat iğneden yıprananları geri salamadım, özellikle küçük boydakilerden yakaladığım kadarını zarar görmeyenleri geri saldım..arada iri istavrit çıktığındanda avı yarıda kesmedim.... selamlar.
11-12 numara iğne kullanınca kaçınılmaz olarak yapraklar geliyor. İğneler büyük olsaydı, defne yaprağı yerine ya istavrit ya da çinekop gelirdi. Neyse olan olmuş artık. Hiç olmazsa emekler zayi olmamış. Afiyet olsun.
oğuzhan sağol akınım: teşekkürler dostum.. tatilim gayet güzel geçti ama denize çocukları getirmekten istediğim balık avını yapamadım.. ZİRA- karasuda yapılan büyük limana gitmek çok istedim.. İnanılmaz -levrek minekop olduğunu çğrendim. ama yasakta olduğundan gidemedim. REİS abi : haklısınız. seneye daha iyi bir zaman seçerim. Birde SAKARYA' nın DENİZE DÖKÜLEN YERİNDEN İÇERİ DOĞRU 500 METRE SONRA bir köprü var ordan itibaren belli bir yere kadar av yasaktı.. SEBEBİ : MERSİN yavrusu bırakılmış olmasıydı sevindirici ve güzel.
ya murat defneleri toplamışsın biz şimdi burda ne tutacagız çinekop zamanı saglık olsun iyi av olmuş bi dahakine senden sarıkanatları bekliyoruz bizi defneyle kandıramazsın
çinekopların boyları konusunda kim ne yazsa haklıdır. Fakat iğneden yıprananları geri salamadım, özellikle küçük boydakilerden yakaladığım kadarını zarar görmeyenleri geri saldım..arada iri istavrit çıktığındanda avı yarıda kesmedim.... Üzülerek ben bu cumlenize katılamıyacağım... Makine Parkı'nı aşağıdaki şekilde sunduğunuza göre mutlak şekilde avcılıkta da farkınız olmalı,, Kaldı ki defne yaprakları hepimizin çocuğu sayılır, Kral balığın, Kral balıkçının çocuklarıdır.... Sizi kendi şahsıma kınıyorum,,, OLTALARIM LİNEA EFFE SURF PRO & '' Extreme 4,40.mt '' DAM '' 3,50.mt'' ALBA STAR '' 2,50.mt '' MAKİNALARIM MİTCHELL SURF PRO '' Armada pro 7000 '' BANAX '' SX4000 '' SİLSTAR '' S40 ''
Daha öncede çinekop boyları konusunda kim ne yazsa haklı demiştim. ama MAKİNE PARKI cümlesi biraz ağı olmuş niyazi bey! Kamış oltacılığında (miktar ve yasak balık harici) fazla abartılmamalı. Saygılar.