Merhaba sevgilii dostlar. havalarin en nihayetinde yavas yavas isinmaya baslamasi ile biz de balik turlarina basladik. turna avi turkiyenin aksine polonyada 1 mayis ta aciliyor o yuzden bugunlerde sazan ve diger baliklari kovaliyoruz. son olarak dun kayinpederle birlikte yaklasik 30 km uzakliktaki bir gole gitttik. daha once 3-4 defa gidip pek kayda deger av yapamadigimiz bu gol dun bize tum imkanlarini sundu. saat 15 gibi mesai sonu golde yerimizi aldik. bizden baska 2-3 avci daha vardi. yem olarak yanimizda misir,beyaz kurt ve toprak solucani vardi. tum baliklari misir ile tuttuk. takim olarak 0,22 misina tek igneli dip oltasi ve 4 gr lik samandirali takim kullandik.her iki yontem de yeterince basari sagladi. toplamda 24 adet 2 kilo uzeri balik tuttuk. resimlerde ilk 7 tanesi mevcut. daha sonra livarda yer kalmadigi icin tuttuklarimizi resimlemeden saldik. tuttugumuz en buyuk iki baligi alikoyduk. digerlerini geri saldik. iki buyuk toplamda 9 kilo geldiler. kayinpeder baliklari geri salarken avlagimiz
Maşallah, çok güzel balıklar tebrik ederim. Saldıklarınız da iyice büyüyüp oltanıza denk gelirler inşallah. Orada avlanma için kurallar nedir? Denetimi nasıl sağlıyorlar? Sıkmayacaksa, bununla ilgili biraz bilgi aktarır mısın? Gerçekten merak ediyorum. Ya da ne bileyim, bununla ilgili bir döküman da olur. Konu dağılmasın istersen özelden de gönderebilirsin. Şimdiden teşekkür ederim.
Çok güzel balıklar gerçekten yeterli ve güzel bir av olmuş.. Başarılarınızın devamını ve bol trofeli günler dilerim
tesekkur ederim Sennur hanim elbette anlatirim dilim dondugu kadar. Oncelikle burda iki sekilde av yapilabiliyor. birincisi sahipli ozel goletlerde belirli ucret karsiligi. bunun icin herhangi bir belge dokuman istenmiyor. goletin kuralina gore ya tuttuklarinizin hepsini aliyorsunuz ya geri saliyorsunuz hepsi golet sahibine bagli. ikinci olarak da burdaki balik avciligini denetleyen kuruma basvurup balikci karti icin sinava girip kartinizi aliyorsunuz. karti aldiktan sonra bolgenizdeki bir balikci klbune uye oluyorsunuz. daha sonra her yil belirli bir ucret odeyip avlanma izni aliyorsunuz. soyle ki benim yasadigim bolge Leszno icin 55 zloty yillik. ayrica Poznan bolgesinin ki 150 zloty. toplamda 200 civari yillik. her bolgenin kendi golleri kanallari ve nehirleri var. hangi bolgenin karti sizde varsa orda avlanabiliyorsunuz. bolgeler kendi aralarinda anlasma yapiyor her yil o anlasmalara gore diger bolgelerde de avlanabilirsiniz. bir kisi 2 olta atabiliyor. denetim icin polis, zabita ve balikcilik dairesi yetkili ve sik sik denetliyorlar. cezalar oldukca agir o yuzden pek kanun disi av yapan olmuyor.
Bilgi için çok teşekkür ederim. Güzel bir sistemleri varmış. Özellikle her bölge için ayrı kart istemeleri dikkatimi çekti. Sanırım avlaklardaki balık türlerinin ve üreme dönemlerinin farklılığı ciddi olarak göz önünde bulunduruluyor. Ücretli ve denetime tabi olması da, avcıların daha dikkatli davranmasını sağlıyordur. Bölgedeki klüplere üye olunması da zorunlu anladığım kadarıyla. Yani, bilmiyorsan, öğrenmek için bizimle olup öğrenmelisin diyorlar. Bizim ülkemizde de bunlar ya da bunlara benzer kuralların getirilmesi için çok çalışmak zorundayız.
kardeşim denizdi göldü maşallah tüm hızınla devam ediyon sazanlarında maşallahı var özlettin kendini varmı gene buralara seyehat planları babanında eşkine sezonu açılıyor artık
Mustafa abi kismetse 21 temmuzda bir aligina oralardayim. bitirmezseniz eskinalari ben gelene kadar atariz bir iki olta beraber.... babam daha sezonu acaayacak gibi kalbine pil takildi gecen ay nekahatte bu aralar ))
konuyu okumadan ilk once resimlere baktim. Allah allah bir gariplik var boyle bereketli yer Turkiyede varmiymis derken.... sizin resminizi gordum. tamam dedim olay anlasildi bu arkadas polonyada ikamet eden arkadas tebrik ederim oldukca bereketli bir av olmus
Serhat bey vallahi sazan tutmayı çok özlediğimi bu raporla bir kez daha anladım . 24 Nisan Salı günü alabalık oltalarımıza sazan vurdu . 15 haziranda yasak bittiği için anında suya salıverdik . ama sazan avına gitmediğimizden onları tuttuk demiyorum gece kalmasını suyu yemlemesini hazırlıgını zilin ötmesini mücadelesini her şeyini özlemişim tutugunuzdan fazlasınıda suya bırakmanız gerçkten örnek bir sportif balıkçılık örneği umarım daha bol bereketli kazasız belasız avlar yaşarsınız Rastgele
Yani mantığınızı anlayamadım. Pek çok arkadaş can atıyo aynalı sazan yakalamaya acaba sizin dediğiniz gibi olsa ne yaparlar. Konuyu takip eden arkadaşlar varsa yazsınlar lütfen. İlleri geçtik diyelim 7 bölgemiz var herbiri için ayrı kart ayrı başvuru (81 bölge olur muhtemelen), kulüplere havadan para toplama şansı vurur. Ülkemizdeki kulüplerin pek çoğu içki ve kumar mekanı malesef(gerçek kulüpler hariç). Yani yazdığınızın neresini kabul edeyim yada eleştireyim şaşırdım. Okadar çok tezat varki. Zaten var bu söylenenler ülkemizde. Ama bizim avcılarda ve denetleyenlerde iş yok. Yıllardır amatör balıkçı kartım var ne soran var, ne eden. Parayı verdinmi tamam. Ayrıca şartmı balık tutmayı bilmek, tuta tuta öğrenemezmiyiz, yakında kurs açılır 80 saat ders alıcaksın, bide sınava giriceksin. Nerdeyse dedelerimizi güldürücez halimize yav. Arkadaşlar insanı eğitelim. Eğitimli dinini, vatanını, toplumunu, isanını ve sporunu seven bilinçli eğitimli bi toplum ancak düzeltir aksayan şeyleri. Gelelim 23 nisandaki aynal zakanlara; Arkadaşım seni tebrik ederim, aynalı sazanları yumurta zamanı yakalamışsın iyi yapmışsın. Bravo.Ne diyelim. Şimdi diyceksin burası polonya burda mevsim başka, hiç farketmez en fazla 15-20 gün oynar. Balıklar havyarlımı bize de bi bilgi düşersen seviniriz. Arkadaşlarda Hatırlatayım Turna sezonu açık olmasına rağmen ülkemizde balıkların yumurta atma zamanları 15 Nisan-30 Mayıs gibi geniş bir zaman dilimidir. Bu tarihlerden önce tutulmazsa ancak bu spor yaşar. Öyel parayla kartla, yasakla masakla olmaz bu işler diye düşünüyorum. Veteriner Hekim C.Yalçın
Cengiz bey, açıkçası ben de sizi anlayamadım. "O kadar çok tezat var ki" demişsiniz ancak ortada tezat oluşturan tek cümlem yok. Siz hangi mesajı okudunuz kestiremedim. "Zaten var bunlar ülkemizde" dediğiniz ne var ülkemizde onu da kestiremedim. Klüp deyince aklınıza içki ve kumar mekanlarının gelmesi de enteresan. Veteriner hekim olarak, yazdıklarınız olmasa, klüp anlayışınız hakkında vizyonunuzun daha geniş olduğunu düşünürdüm. Bulunduğum yerde balıkadam ve yelken klüpleri var ama içki ve kumar mekanı olarak faaliyet göstermiyor, işlerini yapıyorlar. Bunun dışında, öğrencilik dönemimde bulunduğum ilde amatör balıkçılık kursu vardı, ki şanslı bir ildi zira başka yerlerde böyle kurslar pek yoktu, çok şeyi orada kursa giden ağabeylerimizden öğrendik. Onlar da çok şey öğrenmişlerdi. En azından balık yağmalamayı bilmiyorlardı. Dedelerimiz bize gülüyordur evet, çünkü balıkçılık anlamında iki yakamızı bir araya getiremedik ve hala da bir çabamız yok. İki kuruş vermeyelim diye muhalif zihniyetlerde dolaşıyoruz. Gülmeye ilk başlayan, dedelerimizin dedeleri olsaydı, belki bugün daha farklı bir bakış açımız olur, balıksızlıktan da ağlamazdık. Gülene değil, güldürene bakmak lazım. Bence artık balıkçılar eğitime tabi tutulsun, araştırmalar bilimsel düzeyde gerçekleşsin, bazı şeyler zorunlu hale getirilsin, denetlensin, maddi külfeti olsun ki, dedelerimizi halimize daha fazla güldürmeyelim. “Şart mı balık tutmayı bilmek” demişsiniz; cevap vereyim “evet şart”… Anladığım kadarı ile siz balık tutmayı, olta atmak ve balığı sudan çıkarmaktan ibaret sanıyorsunuz. Ben eğitimden bahsederken, “oltayı şöyle tutacaksın, şöyle atacaksın, şurda şu ağırlığı kullanacaksın” v.s. gibi bilgiler verilmesinden söz etmiyorum. “Bundan birkaç yıl önce kilo üstü karagözlerden 30-40 parça alırdım, şimdi bitirdiler orayı” deyip de kendi yaptığını göremeyen zihniyetin, balık tutmaya elverişli bir zihniyet haline dönüştürülmesinden söz ediyorum. Zihniyet değiştirilmiyorsa, o zaman maddi cezalarla metazori yapılmalıdır. Yazdıklarınız arasında size tek katıldığım nokta, denetim eksikliğidir ancak zaten amatör balıkçılık devlet tarafından bu denli ciddiye alınırsa, denetim ayağı da bir o kadar ciddileşecektir. Öncelikle bölgelere ayrılan bilimsel çalışmalara ağırlık verilmeli ve bu çalışmalara dayanarak, amatör balıkçılık kopyala yapıştır bir tebliğden kurtarılmalıdır. Açılacak kurslarla bu tebliğ insanlara benimsetilmeli, hataya yer vermeyecek şekilde gerçek anlamda yorumlanmalı (balıkların üreme zamanları, bir batındaki yumurtlama sayıları, bulunduğu ortamdaki diğer canlılarla ilişkileri, yasaklanan konuların neden yasak olduğu v.s.) bu tebliğden sınava girilmeli ve balıkçılık ehliyeti verilmelidir. Ehliyeti olmadan avlananlara ceza kesilmelidir. Ne kadar enteresan değil mi? Gelişmiş ülkelerin tamamında yöntem bu ya da buna benzer, denetim gayet sıkı ve biz daha dün, Avustralya’da ayaküstü bir köprüden alınan palamutlara imrenerek bakıyorduk. Bilmem anlatabildim mi? Sanırım at gözlüklerimizi biraz olsun çıkarıp, etrafımızda neler oluyor, neler yapılabilir diye görmeye çalışmak gerekiyor.
Avrupanin birçok ülkesinde tatlisu avciligi belgeye tabiidir. Öyle elini kolunu sallayarak kafada tepe lambasini takan eline kamisini alan tatlisuda avlanamaz. Kanunu nizami denetimi vardir. Yeni tebligde neyi görmek istersiniz diye bir konu açilmisti, oraya yazmistim lakin en yakin arkadasim dahi olurmu öyle sey demisti. Avlanma belgesi ile düzeni kuran ülkelerin avlaklarini görüyorsunuz iste.. Fazla söze de gerek yoktur önce birey bilinçlenecek ki toplum bilinci olussun.
tebrik eden arkadaslar cok tesekkurler )) mayis ayi basinda turna acilacak bu yilki hedefim at cek ile turna avina agirlik vermek insallah basarili olacagim Cengiz bey tuttugumuz 24 tane baligin sadece ikisini alikoyduk digerleri salindi. alikoyduklarimiz da erkek baliklardi merak etmeyin . hem buranin iklimi ve sartlari ile bilgilerinizi dogrulamak adina soyle soyleyeyim. her bolge icin ayri ayri basvurmuyorsunuz. balikcilik karti tek tum ulkede gecerli. siz her bolge icin para ile avlanma izni aliyorsunuz kartiniza bir pul yapistiriyorlar. o bolgedeki av klupleri de gerek yarismalar ile gerekse bu pul paralari ile sorumlu olduklari sulari (gol-dere-kanal) hem koruyorlar hem de surdurebilir balikcilik icin gollere uygun turleri asilama yapiyorlar. Ulkemizde balik avciligi icin getirilen avci karti zorunlu bir uygulama degil. 10 liraya tarim muduruluklerinden alinan bi kagit parcasi. simdi o kagit parcasi ile burdaki uygulamalari karsilastirip aynisi bizde de var demek biraz haksizlik oluyor. kara avciliginda var olan il ici il disi uygulamasinda ise kontrol yetersizliginden istenen sonuc alinamamaktadir. Elbette bilinc ve egitimle alakali bir durumdur bu, ancak yuzyillardir Turklerde gelisen gocebe ve tuketici toplum genleri maalesef bu calismalarin onune gecen en onemli etkenlerdir. ne yasakla ne egitimle maalesef bu sorun cozulmez. bahcesinde otlayan bir karacayi seyreden bir polonyali ile bahcesine giren karacaya hicbisey bulamazsa tas atan turk arasindaki fark oyle kolay kolay kapanmaz... bu konuda yillardir yazilar yazar cesitli dergilerde yayinlarim. eger ki niyetiniz gercekten medeni bir tartisma ortaminda sorunlari tartismak ise sizin adiniza sevindim yok eger klavye basinda kendinin yapamadigi bir ava camur atma niyetindeki kisilerdenseniz de en azindan meslektas olarak uzuldugumu belirtmek isterim. Sennur hanimin burdaki sistemi sorup bilgilenmek adina aldigi cevaplara yorum olarak bu kadar elestirel ve dar cercevede bakmanizi da yadirgadigimi belirtirim. Ayrica burda sazan sezonu ve diger sezonlar ile ilgili bilgileri kendi mantiginiza gore degil buranin kurallarina gore degerlendirmeniz gerekir. gerekli bilgileri asagidaki linkten ogrenebilirsiniz. http://www.pzw.org.pl/home/cms/89/fishing_regulations_in_poland Saygilarimla Dr.Serhat TORUN DVM,PhD Ic Hastaliklari Uzmani