24 (Tam Zamanlı) Bir Bodrum Filmi

Konu, 'Denizlerimizden Güncel Av Raporları' kısmında geneben tarafından paylaşıldı.

1. geneben

geneben Aşkın

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    Deniz turnası 70 cm 900 gr.
    Ersin kardeşim teşekkür ederiz. İnşallah irileri size rast gelsin.

Sağolun Mesut abi zaman ayırdığınız için teşekkür ederiz.:)

Teşekkürler

Haluk abi geçmiş olsun bir dahakine beraber olmak dileğiyle teşekkürler.

İnşallah daha iyi raporlar sizin olsun Kağan arkadaşım teşekkürler.

Mert kardeşim sağolasın siz görmek isteyin biz yazarız rapor :D

Teşekkürler Aydın arkadaşım avımız güzel oldu Allaha şükür anlatım karaladık işte birşeyler.:)

2. geneben

geneben Aşkın

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    Çok teşekkür ederim Diren hn. kendi çapımda eğleniyorum işte ;):D
    Temennileriniz için teşekkür ederim inşallah sizin de güzel anlatımlı raporlarınızı bekliyorum.
    Not: Bu bir mit olmuş artık bozmak olmazdı ;):D

Murat kardeşim sağolasın mayıstan itibaren yazıyoruz senide listeye haberin olsun;)

Sağolasın Barış az kaldı 1 nisana dayan sonra senden bekliyoruz raporları ;):D

3. sky

sky

çok güzel bir av,çok güzel bir anlatım...keske gelebilseydim

ellerinize sağlık:)

4. geneben

geneben Aşkın

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    Evren nasılsın kardeşim sağolasın inşallah senide bekleriz yada ayarlar biz geliriz yanına ;):D

5. geneben

geneben Aşkın

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    Bu avımızda yakalanmış olan farklı deniz canlıları hakkında bilgiler.

OCTOPUS VULGARİS- ADİ AHTAPOT
    Vücut bir torba şeklindeki mantosu ile oval biçimdedir. Dışta bir kabuk olmadığı gibi, bir iç iskeleti de yoktur. Gövdeden belirgin şekilde ayrılan kafa bölümünde çepeçevre sıralanmış sekiz adet koldan yan tarafa gelenler, karın ve sırt tarafta yer alanlardan daha uzundurlar. Kolların uzunluğu gövdeye oranla 4-5 kere daha fazladır. Üreme mevsiminde erkek fertlerin sağ taraftaki üçüncü kolu, üreme (kopulasyon) organı olarak farklılaşır. Erkek fert üreme organına dönüşen bu kolu ile dişinin manto boşluğuna bir paket halinde spermlerini bırakır. Üreme yumurta ile olur. Dişinin manto boşluğunda gelişen yumurtalar jelatinimsi bir ipliğe bağlı olarak yosunlar, dal parçaları gibi cisimlere bağlanarak bırakılır. Yumurtlama bizim sularımızda Mart'tan Ekim'e kadar olan uzun sürede gerçekleşir.
    Şekil 2. Kendisini korumaya almış bir Adi Ahtapot Octopus vulgaris.

Uç tarafa doğru birer kamçı gibi incelen kolların alt yüzeyinde. iki sıra halinde sıralanmış vantuzlar yer alır ki, bu octopus genusunun karakteristik özelliğidir. Ahtapot'un vücut rengi derideki pigment hücreleri (kromotoforlar) nin durumuna göre sarımsı-griden, şarap kırmızısına kadar değişik renkler sergiler. Kromotoforlardaki bu değişiklikler, hayvanın korku, irkilme, savunma ve hücum iç güdüsüne, başka bir deyimle de o andaki haleti ruhiyesine bağlıdır.
    Türkiye sularında rastlanan adi ahtapotlar kolları ile birlikte en fazla 90-110 cm kadar olabilirler. Genellikle , 50-70 cm arasındadır.
    Ahtapotlar kaya oyukları, gemi batıkları, denize atılmış künk ve testi gibi oyuk maddeler içersinde yaşarlar. Bu oyukların önüne yığdıkları salyangoz kabukları,çakıl ve yosunlar ile kendilerine adeta bir kale oluştururlar. Ahtapotun vücudu yassılaşıp uzayabildiğinden, incecik taş yarıklarından dahi kolayca geçebilir. Genellikle sığ sularda bulunur , yengeç ve salyangozlarla, nadiren de balıklarla beslenirler.
    Adi ahtapot başta Akdeniz ülkeleri olmak üzere pek çok ülkede sevilerek yenen ticari değeri yüksek bir deniz ürünüdür. Genellikle kıyıdan zıpkın, özel yapılmış sepetler ve dip trolü ile avlanırlar. Çok lezzetli olmakla birlikte eti çok sert olduğundan pişirilmeden önce iyice dövülmesi, sirke veya şarapta bırakılarak etin yumuşatılması gereklidir.
    Alıntı: TÜRKİYE SULARINDA YAŞAYAN KAFADANBACAKLILAR.
    BÖLÜM I. AHTAPOT TÜRLERİ.
    İlham ARTÜZ, Levent ARTÜZ

ANTENLİ MERCAN:
    Bazı kaynaklarda bu türlere farklı isimler verilmiştir.

Örneğin Bilim Teknik Tür Listesinde;

Genelde Trança olarak bilinen Pagrus caeruleostictus türüne Yalançı Trança,
    Antenli sinarit'e de Trança denmiştir.

Türkçe ismin bu kadar karışması normaldir. Her zaman bu sorunla karşılaşıyoruz. Bu nedenle bilimsel isim kullanmadan bir balıktan bahsetmiyoruz.

Tanımlamadaki zorluğun genç D. gibbosus (antenli sinarit) bireyleriyle P. caeruleostictus (Trança) bireylerinin birbirine benzetilmesinden kaynaklandığı varsayılarak en alttaki metin yazılmıştır.

TRANÇA ve ANTENLİ (TELLİ) SİNARİT sırt yüzgeçlerinin ilk bir kaç ışını oldukça uzunluklarıyla meşhur iki önemli balık türüdür.

Trançanın eski bilimsel adı Sparus erhenbergii olup günümüzde Pagrus caeruleostictus şeklinin kullanımı tercih edilmektedir.

Pagrus mercan demektir, fakat Türkçemizde özel bir isim olan Trança ile adlandırılmıştır. Belki bazıları bu nedenle trançaya antenli mercan da diyor olabilir.

İngilizcede mavi benekli mercan ifadesinin karşılığı olarak Bluespotted seabream ismi verilmiştir.

Doğru isimlendirmeyle Antenli yada Telli Sinarit ise sinarit olmayı hakedecek şekilde Dentex gibbosus bilimsel ismine sahiptir.

Genç antenli sinaritler farklı, yaşlılar farklı görünür.

Balık yaşlandıkça başının üzerinde bir kambur yada ibik oluşmaktadır. Ayrıca uzun olan 3. sırt yüzgeci dikenleri kısalarak normal bir hal almaktadır.

[​IMG][​IMG]

Sanıyorum genç antenli sinarit bireyleriyle Trança karıştırılmaktadır.

Oysa; yukarıdaki çizimde görüldüğü gibi sırt yüzgecinin sonundaki siyah nokta ve bedeni üzerinde mavi benekler bulunmamasıyla trançadan ayrılır.

Sırt yüzgeci sonundaki koyu renkli benek
    Antenli sinarit gençlerinde yüzgecin bedene birleştiği yerde beden üzerindeyken
    Trançada yüzgecin üzerindedir.
    Bilgehan Sarp Usta'dan alıntı.
    =======================

Trança (Pagrus caeruleostictus)

Mercan ailesinin sularımızdaki en büyük örneğidir. Ege ve Akdeniz'e özgü türdür Marmara ve Karadenizde bulunmaz dense yeridir. Trança, antenli mercan, altınkaş yerel isimleri ile bilinir.
    Sık sık sinarit bahsinde anlatılan Dentex gibbosus da trança olarak anılır ve bu balık yalancı trança diye tanıtılır. Ben daha fazla bu balığı trança olarak duyduğumdan bu şekilde anlatıyorum.

Yabancıların da iyi bildikleri bu balığa bluespotted seabream (İng.), bluepointed porgy, goldenhead porgy (ABD), stiktofagri (Yun.) isimlerini vermişlerdir. Rengi sırt ve yanlarda pembe, karında beyazdır. Vücudunda genelde karnın üst tarafında kalmak kaydı ile sırttan kuyruğa doğru mavi benekler bulunur. Kafası büyük gözleri iridir. Ağzı küçük, çeneleri çok kuvvetlidir. Erkeklerin başında bir tümsek bulunur. Yüzgeçleri çok gelişmiştir ve vücudu ile aynı renktedir. Sırt yüzgecinin 3,4 ve 5nci ışınları uzamış balığa antenli mercan denmesine neden olmuştur. Yan yüzgeci büyük ve oyukludur. Göçmen balıktır yaşadığı tüm sularda göçler yapar. Yazları havanın ısınması ile Ege sahillerinde görülürken kışın hava serinleyince güneye Kuzey Afrika kıyılarına sokulur. Üremeleri hariç genelde derin sularda bulunurlar yetişkinlere 200 metre derinlikler de sık rastlanırken gençleri daha sığlıklarda bulunur. Genelde kayalık, taşlık gibi sert zeminli diplerde bulunur. Herşey yiyicidir, eklembacaklıları severek yer bu arada küçük balıklarda menüsünde bulunur. İki yaşında cinsel olgunluğa erişirler, hermafrodittirler. İri balıktır 1 metre ve daha fazla büyür 10 kiloluklarına sık rastlanır. Türkiye sularında 20-25 kiloluklarından da bahsedilmektedir ama ben görmedim, şimdilerde de bu kadar büyük balıkların bulunacağını da sanmıyorum. Eti çok lezzetlidir. Trança şiş Ege'nin meşhur yemeklerindendir, gözü bile lezzetlidir ve emerek yenilmektedir. Sayıca az olduğundan ekonomik değeri ülkemizde daha çok yöreseldir.
    ==============*===============

Alıntı : Yakup Erdem (Karayel)

6. Avciperdeci

Avciperdeci SeRDaR

Favori Kamış:
    El Oltası
    Kardeşim çok güzel bilgiler vermişsin ellerine sağlık.

7. gurbuz29

gurbuz29

Favori Kamış:
    kamış makara
    En İyi Avı:
    lanbuka 2kg
    teşekürler gercekten bilmiyordum bilgilendim sagol varol;)

8. gülbaharlar

gülbaharlar gulbaharlar

Favori Kamış:
    el oltası, kamış
    En İyi Avı:
    13 kilo aynalı sazan
    olay bu işte ya ben en iyisi biran önce bitireyim şu bağ işlerimi yoksa denizde balık kalmayacak :D :D

9. pratik

pratik Volkan

Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    980 gr Levrek
    Grubunuzdaki tum arkadaşları kutlar,tum avlarınızın bereketli olmasını dilerim.

10. mallaca

mallaca Halil Barış Şengül

Favori Kamış:
    Makinalı kamış olta,her türlü el oltası,rapala
    En İyi Avı:
    Kiloluk mırmır,Kiloluk iskorpit
    Tebrik ederim mükemmel bir av olmuş.

11. Avciperdeci

Avciperdeci SeRDaR

Favori Kamış:
    El Oltası
    teşekkürler abi, elimizden geldiğince:)

12. geneben

geneben Aşkın

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    Teşekkürler arkadaşlar ne tuttuğumuzu bilelim öyle değil mi?:D

Valla bence de acele et Alicim güzel bir org. da birlikte olalım teşekkürler.:D

13. geneben

geneben Aşkın

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    Teşekkürler Volkan abi daha irileri livarınıza dolsun bugünkü av güzel geçmiştir umarım:)

Teşekkürler Barış darısı size.

Teşekkürler Usta sizin kadar olmasada yakaladık birşeyler , zaman ayırıp okuduğunuz için teşekkürler.:)

14. Aramis

Aramis

Allah Muhabbettinizi hiç bozmasın arkadaşlar bu güzel paylaşım için teşekkürler.

15. sky

sky

uzun zamandır balığa çıkamıyorum.inşallah birdahaki sefere:) her zaman beklerim

16. Atos

Atos Bülent ERDİK

Favori Kamış:
    OLTA + ZIPKIN
    En İyi Avı:
    47 kg önce ben tuttum sandım ama galiba o beni tutmuş hala evliyim :=)
    Süper yaa.. İnsanın içi kaynıyor valla. Tebrikler derim ben buna...

17. geneben

geneben Aşkın

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    O zaman sizide bekleriz deriz bizde buna ;):D:D

18. Avciperdeci

Avciperdeci SeRDaR

Favori Kamış:
    El Oltası
    Yapalım mı bu hafta bir organizasyon;)

19. geneben

geneben Aşkın

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    Sen bıkmadın mı bakayım her hafta sonu gitmeye bodrum a :D:D
    Ben bu hafta sonu çalışır pamuk ipliğinde öbür haftaki org. pamuk ipliğini işlemem lazım ;)

20. Avciperdeci

Avciperdeci SeRDaR

Favori Kamış:
    El Oltası
    Rastgelsin kardeşim:D:D