bencede birebir oraya gitmek daha mantıklı.ben en son sorduğumda 5 hp 4 zamanlı motor 1200 dolardı.yani 2000 lira civarı.15 hp de bundan çok çok fazla değildir.hadi oda 3500 lira olsun.birebir gittiğinizde markette indirim yapacaklardır.
bence tabiki tohatsu hiç olmazsa daha bilindik bir marka.bende 15 hp alacağım sıfır alsam tohatsuyla parsun arasında kalacaktım tohatsu derdim
çok yakıyor diyorlar ama bence okadar da fazla yakmıyorlar.sonuçta 15 hp.arabalar gibi düşünün 100 hp lik 1600 cc arabalar nekadar yakarki?200 cc 15 hp benzinli motor da az yakacaktır tabiki.yalnız vites olayı olmadığı için tam gazda devir arttığı için faza yakacaktır.tam gazda 15 hp motor 6500 7000 devirde çalışacaktır.1600 cc 100 hp bir araba 2.viteste 6500 devirde(yani yüksek devirde vites isterken hani motor çok bağırır ya ki devirli kullanımdır ve arabanın devir göstergesinde zaten max 8000 devir var oda 7000 den sonrası zararlı kullanma kılavuzunda 7000 deviri geçerse hararet yapar der)çalışıyorken 100 km de ortalama 10 12 litre yakacaktır.15 hp de 100 km 200 cc de hadi 6 litre yaksın diyorum balıkçı arkadaşlar dizellerle kıyasladıklarında fazla yakıyor diyorlar.ben rizede 10 hp lombardini 10 hp pancar ve 6 hp pancar kullandım.bu motorlar dizeldi..tabiki 2 litre koyuyorduk bütün mahalle geziyorduk.benzinlide ise benim 6 hp evinrude a 2 litre koyuyorum yine geziyorum.sonuçta botlarda ağırlık fazla olmayacagı için pek fark etmeyecektir.bu da tork konusuna girer ki ağırlık max 300 kilo olacagından motorların torkları ahşap yada fiber teknelerdeki kadar fazla gerekmeyecektir.düşünün bir ahşap teknenin ağırlığı nekadar..ona 6 hp takıyorlar..tork gerekiyor ve dizellerin torkları zaten yüksek.benzinlide ise 300 kg lik bota pek tork gerekmediğinden 4 zamanlı 2 zamanlı arasında bile benzin sarfiyatı pek değişmiyor teknelerdeki gibi % 50 ler civarı değil en fazla % 15 20 ler civarındadır. dizel 10 hp pancar yada lombardini karadenizin ahşap teknelerinde 5 liralık mazot yakarsa benzinli 12 13 liralık yakar.buda balıkçı arkadaşlara fazla geliyor.sonuçta dizelle akşama kadar gezebilirlerken benzinlide iki kat fazla para veriyorlar.sonuçta balıkçılıkla geçiniyorlar ve aradaki iki kat farkı verebilmek için iki kat balık tutmaları gerekiyor. bence fazla yakmıyorlar.örnek olarak 2 litre mazotla 6 hp pancar motorlu karadeniz ahşap teknelerinde 2 3 saat gezerseniz 2 litre benzinle hemen hemen tam gazda 6 hp benzinli kıçtan takmayla(benim denemelerim tam gazda bu yönde)1 saat 1 saat 10 dakika gezersiniz.15 hp de de konu bot gibi hafif bir araç olduğu için bunun 2 katı gibi düşünün.motor botu hareket ettirmek için hemen hemen hiç zorlanmayacakır. 5 litre(15 lira)benzin alıp sürekli tam gaz gitmeden(arada rölanti ve yarım gaz da gideceksiniz)15 hp ile 4 5 rahat saat gezersiniz gibi ki herzaman tam gaz vermek imkansız.zaten ben bile denizde sürati sevdigim halde arada rolantiye alıp denizin keyfini çıkartıyorum.. sanırım arada teknede de kullanırım mantığıyla uzun şaft istiyorsunuz yada uygun bir motor buldunuz.ama uzun şaft kullanırsanız botunuz gaz verdiğinizde sağ sola yalpalayacak ve botu denize doğru çekecektir.hız yapamayacagınız gibi doğru dürüst yol da alamayacaksınız.zaten uzun şaft kısa şaft arasında tek pim-20 cm- bir fark var.bu bile botu denize çekmesine ve yol alamamasına neden olacaktır.ama botun aynasına takacagınız 20 cm lik bir aparatla bunu halledebilirsiniz.
finlandiyada yayinlanan avrupwnin en büyük denizcilik dergilerinden biri olan kippari çok ciddi bir test yapti. test 4 zamanli 9.9 lar arasinda yapildi ve bu teste omc grubu(johnson ve evinrude) hariç tüm markalar katildi. performansta birinci makina parsun çikti keza akselerasyondada tüm kistaslar hesaplandiginda ise (ekonomi, çevrecilik,sessizlik vs) tohatsu birinci, honda ile parsun ikinci oldu digerleri arkadan geliyor....
test birçok bakimdan ilkti normaldr araba motosikletlerde böyle kiyaslamalar yapilir ancak deniz motorlarinda pek rastlamazdik.... ayriyeten gerekli idide zira ülkemizde bilhassa deniz motorlari tamami ile (eskiler) e danisilarak aliniyor....balikçilar bu konuda ekol olarak bilinir ekseriyetle ve yüzde doksanida johnson fanatigidir baska markaya bulasma derler (evinrude un ayni makina oldugunu bile bilmezler) bi de biraz yeniceleri kerhen yamaha der....baska motor zinhar alinmaz arama motorlarina kippari+test yazarsaniz sizi yönlendirir burada tamami ile bilimsel esit sartlarda bir test yapilmis bence (abiler) sen daha güvenilir.... testin birincisi tohatsu kanimcada dünyanin en iyi markasi....bunu gönül rahatligi ile söyleyebilirim. tohatsu ülkemizde fazla taninmayabilir ancak distan takma motoru ilk yapan firmadir.....ayrica her zaman ilklerin markasi olmustur en son tldi teknolojisi ile 4 zamanlidan az yakan 2 zamanli çikardi piyasaya.... bir sonraki motorum kesinlikle tohatsu olacak
Servislerin söylediği kadarıyla johnson ve evinrude motorların üretimi artık yok. Bu motorların arızalarını da tohatsu servislerine yönlendiriyorlar. Tohatsu ile bu grup arasında nasıl bir ilişki var bilemiyorum. Tohatsu motorların çok güçlü ve iddialo motorlar olduğu yadsınamaz bir gerçek. Piyasada daha çok tanınmaya ve satılmaya başladı. Artık teknoloji öyle bir noktaya geldiki yeni üretim motorları birbirinden ayırmak çok çok zor. Eski motorların sadece seslerini dinleyerek markasını anlayabiliyorduk. Ama yeni motorların hepsi çok çok üst düzey ve aralarındaki farklar ayrıntı olacak kadar az. Ancak yine de her markanın bir iddialı olduğu yön oluyor. Bazı markalar sessizliğe bazı markalar tork gücüne bazı markalar yakıt tasarrufuna bazı markalar seriliğe ve hıza bazı markalar uzun süre dayanıklılığa önem veriyorlar. Örneğin mariner motorlar yakıt tasarruflarıyla tanınır. Ancak hız tutkunlarının hayallerini karşılamaz. Japon malları hep dayanıklıdır. Pek başını ağrıtmaz. vs.vs Ancak parsun hakkında olumsuz bir eleştiri duymadım. Sorunlu bir motor olsaydı zaten ikinci el sitelerde hemen "sıfır motorumu satıyorum" ilanları boy gösterirdi İşin aslı da zaten bu marin motorların fiyatları parsun seviyelerinde olmalı. Tüm dünyada deniz motorları keyfen pahalı satılıyor. 15000 TL ye 70 hp her türlü aksesuarı olan bir 4 tekerli bir araba satılabilirken yakın fiyatlara içinde bir aksesuar olmayan basit bir deniz motoru satılabiliyor. Bir Türk markası da çıkıp kardeşim bende şunu bir imal edeyim demiyor ya da diyemiyor
Gerçekten güzel bilgiler ve yorumalr sunmuşsunuz teşekkür ederim. Bugün bir arkadaşım vasıtası ile mercury motoru daha ucuza yani toptan fiatı gibi bir rakama almam söz konusu oldu.mercury motorlar hakkında olumlu olumsuz eleştriler nelerdir.9.9 4 zamanlı ve 2 zamanlı arasında tercih etmem gerekse ne tavsiye edersiniz
2 zamanlı motorları botlarda 4 zamanlıları teknelerde tercih etmeniz faydanıza olacaktır. Mercury motorlar iyidir. Orta karar motorlardır. Sorun çıkarmaz yakıtları ideal herşeyden bir parça vardır yani. Başını ağrıtmaz. Açıkçası ben birebir uzun süre kullanmadım. Ama kullanıpta şikayet edeni de hiç duymadım.
alperen bey kesinlikle dünya çapinda bi yaraya parmak basmis bende hiç anlamamisimdir bu deniz motorlarinin fiyatlarindaki mantigi keza teknelerdede inanilmaz bir kâr marji var insanlari denizden ilk olarak finansal nedenlerle sogutuyorlar sonrasida mevzuatidiydi masrafiydi geliyor.... yerli üretim motor benimde hayalim umarim gerçeklesir
4 zamanli kullanan biri olarak kesinlikle 2 zamanliyi almanizi öneririm heleki barinak sorununuz varsa 2 zamanli sizin için zaruret.... tam sezona girerken toptan fiyatina motor bulmaniz büyük sans yerinizde olsam sabahi zor ederdim aksaminada motorumun özelliklerini forumda paylasiyor olurdum isin sakasi bir yana eger sartlariniz da uygunsa kaçirmayin dünyaya bir kere geliyorsunuz
Haklısınız dünyaya bir kere geliyoruz.Şu yaşadığımız hayata bak Barınak sornu var o yüzden bot aldım..İşim bitince katlayıp getiriyorum..anladığım kadarı ile 4 zamanlı motorların taşınması sırasında problem olabiliyormuş...2 zamanlıda çok yakıyor diyorlar...Bende asıl işim gezmek aslında...avcılığ pek becerdiğim söylenemez..
benimde sahsen en iyi avim 2 torba midye....denizden henüz baska bisey almadim benimde amacim sizin gibi gezmek ve dalmak belki buradan ögreneceklerimizle ileride avlanmaya baslariz.... 40 bg üzerine çiktiktan sonra 4 zamanli daha ekonomik oluyo ben sahsen 2 zamanli 15 de 4 zamanli 15 de kullandim ve henüz farki anlamis diilim. hissedebildigim tek fark agirlik farki ve performanstaki muazzam düsüs ha tek tesellim ileride agir bir teknem olursa belki bu motoru kullanabilirim....
sizin motorunuz 8,9.9,yada 15 iki zamanli....marka konusunda da bi öneri sunmaya gerek kalmadi gerçekten sezon basinda toptan fiyatina buldugunuz mercury i kaçirmayin derim son olarak eger ki ellerinde 2 zamanli yoksa mercury 4 zamanli 9.9 tercih esilebilir zira mercury diger birçok markanin aksine 9.9 u 15 tek ufak cc yapmis bu nedenlede daha hafif ben denemedim ama sanirim kucaklayarak kaldirilabilir hayirlisi hangisi ise o olsun
ben 15 lik mercury i kaç liraya bulduğunuzu merak ettim?4 zamanlı mı 2 zamanlı mı?toptan fiyatına bulduysanız herşey alınır ki benim de mercury hakkında hiçbir bilgim yok yalnız hiç olmazsa bilindik bir motor ve parçası bol bunu biliyoruz.bence toptan fiyatı gibi uygun bir fiyatsa düşünmeden alınır.