30-11-2008 41 kg.hint sazanı

Konu, 'Videolar' kısmında bytime tarafından paylaşıldı.

1. tuncaydemirhan

tuncaydemirhan TUNCAY DEMİRHAN

Favori Kamış:
    EL OLTASI
    En İyi Avı:
    98 CM 6,5 kg TURNA - 3.5 KG ÇİPURA - 2.5 KG SARGOZ
    abi fotolar ve videolar harika.görsel anlamda çok doyurucu bir av yaşattın bize.gönülden tebrik ediyorum.şunuda bilmeni isterimki hayattaki en kolay şey olumsuz eleştiridir.sen saatler harcarsın emek çekersin ter dökersin ama biri çıkar olmamış der herşey bukadar basit.böyle bir avı yaşamak sadece hayallerde kısmet bize ama kimbilir belkide bizimde oltamıza dşer.saygılar sunuyor yeni avlarını heyecanla bekliyorum

2. fuat44

fuat44 fuat

Favori Kamış:
    Albastar ,Ron Thomson 240cm
    Favori Makine:
    Abu Garcia40.OKUMA AVENGER AV-30 MAKİNE
    En İyi Avı:
    sazan 10 kg,alabalık 3kg
    harika bir av olmuş ellerinize sağlık devamını bekliyoruz ;)

3. antepli

antepli Mustfa

Favori Kamış:
    Sportex, D.A.M, kabon kamis, Daiwa,D.A.M Quick rolle
    Favori Makine:
    Dam Quik, Freilauf, Cormoran, Zebco , Schkeapear ve diğerleri
    En İyi Avı:
    Turna 105 cm, 7,3 kilo, sazan 9.5 kilo
    tebrik ederim, tanisalim

Eyyüp kardesim, mesaj yazdim ama, galiba gitmedi, tanisalim istiyorum, o balik tuttugun mekan neresi onu merak ediyorum, eger dicle ise
    misafirin olalim, biz Antepdeyiz saygilar...

4. karayel

karayel Yakup ERDEM

Favori Kamış:
    şeytan otası
    En İyi Avı:
    kaya balığı (1.5 gram) :)
    Çok güzel bir saptama... Ufak bazı noktalara ekleme yapmak isterim.

Sizin cevabını beklediğiniz aynalı sazanın ağırlığı bu sitede pek çok yerde verildi aslında.
    Şimdi elimden geldiğince burada söz konusu olan yörede turna, genelde şebut denilen bu güzel balığın ağırlığını aydınlatmaya çalışayım.

Balıklarda boy ile ağırlık arasında üssel bir ilişki olduğunu daha önce pek çok başlıkta belirtmiştik. Yani;

Ağırlık = a x Boy^b

Barbus esocinus için;

a = 0.0073
    b = 3.0850 dir.

Kaynak: Szypula, J., P. Epler, R. Bartel and J. Szczerbowksi, 2001. Age and growth of fish in lakes Tharthar, Razzazah and Habbaniya. Arch. Pol. Fish. 9 (Suppl. 1):185-197.

Bu durumda:

Boy(cm)== Ağırlık(gram)

20 ======- 75.3
    40 ======- 639.3
    60 ======- 2233.2
    72 ======- 3919.2
    80 ======- 5424.4
    100 ====== 10797.5
    120 ====== 18949.5
    140 ====== 30487.9
    160 ====== 46029.2
    180 ====== 66197.0
    200 ====== 91622.1​

Yani;

72 cm==== 4.5 kg yerine (isabetli) ==->3,92 kg
    120 cm==== 7,5 Kg yerine ==->18.95 kg
    160 cm==== 10 Kg yerine ==-> 46,03 kg
    Değerleri elde edilir.

Eklemeli tahmininiz biraz gerçek rakamları yakalayabilmiş.
    ==============================================-
    40 cm==== 1 Kg (1=1 olsun)
    72 cm==== 4.5 kg (2=2 olsun)
    120 cm==== 12 kg (3=4 olsun
    160Cm==== 24Kg (4=8 olsun)
    200 cm ==== 48 kg (5=16 olsun)

Son düzenleme: 16 Aralık 2008
  5. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    D.A.M Telespin 3 mt. 10/30gr.
    Favori Makine:
    Shimano Hyperloop 4000 RB
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    Sevgili Yakup Hocam;

Anladığım kadarıyla ifade ettiğiniz denklem, balıkların “ideal-doğal ortam”larındaki boy/ağırlık değerlerini ihtiva ediyor. Bu nedenle, Eyüp beyin 120 cm’lik Şebut balığı 18,95 kg. olması gerekirken 14 kg., ayrıca, 160 cm’lik balığın ise 46 kg. olması gerekirken 41 kg oluşu da bu yüzden. Eğer bu öngörüm de yanılmıyorsam, beslenme alışkanlıkları, zamansal dönemler (yaz-kış farkı), üreme dönemi gibi birçok faktör yanında Eyüp kardeşimizin avlağındaki besin değerlerinin ideal ortamlara nispetle biraz kısır kaldığı anlaşılabilir.

Ve yine yanlış anlamadıysam atıf yapmış olduğunuz boy/ağırlık oranlarını formüle eden denklem tüm balık türleri için geçerli. Bundan hareketle, bu formülü 20, 40, 60 ve 80 cm zargana ile aynı boylardaki pullu sazan için nasıl uygulayabiliriz? Çünkü, Ağırlık = a x Boy^b açılımını, anılan balıklar için örnekleyemedim. :eek: Bu durumda elde edilecek değerleri görmek benim için çok daha heyecan verici olacaktır. Zira sayenizde, elimde bilimsel bir “balık terazisi” olacaktır. Bu terazi sayesinde hem avlaklarımızın mümbitliğini, hem de balıklarımızın ağırlığını kolayca anlama fırsatım olacaktır. :) :rolleyes:

Sayın hocam, daha önce pek çok başlıkta, balıklarda boy ile ağırlık arasında üssel bir ilişki olduğuna dair paylaşımlarınızdan şimdiye değin haberimin olmayışı benim kusurum. Bu vesileyle özür diler ve en kısa sürede ilgili konuları yeniden gözden geçireceğimi bildirmek isterim. ;) Kendimce ifade etmeye çalıştığım paylaşımımın, eksiği ve hatası olsa da, bir bilim insanı nezdinde dikkate alınıyor oluşu beni ziyadesiyle memnun etmiştir. Çok teşekkür ederim.

Selam ve saygılarımla… :)

6. çekirge

çekirge MEHMET KÜÇÜKER

İster 14 ister 41 kg olsun bence çok güzel av olmuş,tebrikler önemli olan paylaşımdır

7. karayel

karayel Yakup ERDEM

Favori Kamış:
    şeytan otası
    En İyi Avı:
    kaya balığı (1.5 gram) :)
    Öncelikle detaycı ve incelemeye meraklı olduğunuz ve buna bağlı olarak yaptığınız güzel açıklamalar için ben size teşekkür ederim.

Boy-ağırlık arasındaki ilişki konusu daha önce balıkavı.net in zengin arşivleri arasında çok detaylı bir şekilde anlatılmıştı, aslında sizin gibi güzel ve özel meraka sahip arkadaşlarımızı arşivden bu tür bilgileri bularak değerlendirmesi lazım.

Şimdi yukarıda yazdığım mesaja bakalım.

Yani verilen kondüsyon faktörü (a) ve şekilsel katsayı (b) bu balık (şebut) içindir.

Zargana için doğru "a" ve "b" değerlerini bulmak lazım.

Bunları nereden nasıl bulunacağını daha önce çok detaylı olarak ayrı bir konu şeklinde yazdım.

www.fishbase.org sitesinde her bir balık türünün altında LW relationship yazan linkte bu bilgiler vardır.

Zargana için ortanca değer aşağıdaki gibidir.

Median Record No. 6
    a = 0.0007 cm TL
    b = 3.1220

Buna göre 60 cm lik bir zargana 249.16 gram gelmektedir.

8. gülbaharlar

gülbaharlar gulbaharlar

Favori Kamış:
    el oltası, kamış
    En İyi Avı:
    13 kilo aynalı sazan
    arkadaşlar bana kalırsa tuttuğumuz avların ağırlıklarını hiç yazmayalım sadece fotolayalım derim bakın ben hiç fotoğraflıyormuyum çünkü daha kendime bir makina alamadım alınca görün bak balıkları :D :D :D abim tebrikler güzel bir av olmuş nasıl gelmiştir o sudan kimbilir

9. 63SUSKUN

63SUSKUN Şaban ULUK

Favori Kamış:
    Surf- uzatma kamış- dip oltası Deniz için de bir çok takım var.
    En İyi Avı:
    Turna(baraküda)- yanılmıyorsam 2-3 kilo civarında
    valla hemşerim güzel bi balık avı yapmışsın eline sağlık. balık avladığın yer ile ilgili bilgi alabilirmiyim. bende diyarbakırlıyım, 2-3 yılda bir gidiyorum memlekete. tarif edersen bende fırsat bulabilirsem gitmek isterim buraya.

10. trep

trep mehmet

Favori Kamış:
    alba star
    Favori Makine:
    remikson
    En İyi Avı:
    33 kg turna
    güzel balık tebrikler bi de beni götürsen diyom hani nolacak yani......trep