33 KG Şabut (Caner).. Harika bişey..

Konu, 'İç sularımızdan (Tatlısu) Güncel Av Raporları' kısmında murtykoc tarafından paylaşıldı.

1. murtykoc

murtykoc murat

Herkese merhaba.. Dayım yine iş başında.. Daha önceki konularda sölediim gibi onun bilgisayarla pek arası yok. O yüzden ben ekliyorum..

Takım: 90lık misina. Pelican marka kaşıklar.

Yer: Keban gölü Pertek tarafında bir köy.

18.10.2009 Pazar günü saat 09:00 sularında çekmiş dayım bu balığı..
    Elazığ'da bu balığa turna derler. Fakat hint sazanıymış gerçek adı.

143 Cm 33 Kg

Son düzenleme: 24 Ekim 2009
  2. bnymnblr

bnymnblr Bünyamin

tebrikler iri bir balık. bu balıkların tadı nasıl olur. kızrtması mı ızgarası mı iyi olur yada fırında mı?

3. LapinCash

LapinCash

Başlığı görünce aklım gitti :D . Süper bir şey acaba tadı nasıl israil sazanı gibi birşey olmasın . Tebrikler dayınıza .

4. emrahkaya

emrahkaya emrah

Favori Kamış:
    remıxon
    Favori Makine:
    technostar
    En İyi Avı:
    turna 5 kılo
    vallahı helalınız var.tebrıkler...

5. esref surek

esref surek eşref sürek

Favori Kamış:
    tekne ile olta balıkçılığı
    En İyi Avı:
    7 kiloluk sinarit
    Murat dayının ellerine sağlık kuzu gibi bir balıkmış rastgele

6. İstinyeli

İstinyeli Uğraş

Tebrikler. Bunu tereyağı sosuyla ekmek fırınına vereceksin , anca oraya sığar :)

7. shatin

shatin mErt

En İyi Avı:
    :)
    balık çok iyi görünüyor daha öncede rastlıyordum bu balığa.. lezzeti nasıl acaba bu balığın ???

8. murtykoc

murtykoc murat

Vallahi ben tadnı beğenirim.. İsrail sazanı gibi olmadığı kesin biraz yağlı sadece.. Kızartması çok güzel oluyor..

9. korayozkan_1907

korayozkan_1907 koray özkan

En İyi Avı:
    daha kg'a ulaşamadım :) :) :)
    Dayınızı bizim yerimize tebrik edin.baksanıza kuzu gibi yatıyor maşallah...afiyet olsun...

10. adem1

adem1 adem aksoy

En İyi Avı:
    halibut.20kg(tahmini:D)
    memleketimde bu buyuklukde tatli su baliklari olmasi cok guzel,sabut baligi bu,turna demeyin vedat abi cook kizar sonra:D,Yiyen varsa tadini yazsin,herkes merak ediyor tadini

11. gtatas

gtatas Gürcan Tataş

Favori Kamış:
    en ucuzu
    Favori Makine:
    en ucuzu
    En İyi Avı:
    Levrek 2.200 gr
    Millet balık görsün diyorsunuz yani tamam o zaman bizde sizi ve amcanızı tebrik ediyoruz dahada büyükleri gelir inşallah.

12. Vedat Abayoğlu

Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Haklısın sevgili Adem.Ben artık ümidimi kestim coğu gencten.En az yirmi kere muhtelif platformlarda izah ettim.Ancak halende Hint Sazanı,yok turna,ha şimdide İsrail sazanı lafı cıktı.Hadi bakalım gencler yeni bir ad daha bulun bakalım.,Kolay gelsin.

13. murtykoc

murtykoc murat

Vedat abi bu balığa doğuda herkez turna diyor. Bende gerçek adının hint sazanı olduğunu biliyorum. Sadece turna dendiğini belirttim.

14. skymount

skymount Nuri ERTİK

Favori Kamış:
    Dam Spezipower 180
    Favori Makine:
    Abu Garcia 100U
    En İyi Avı:
    Yayın,35 kg.,Aras
    Bu balık, Türkçeleştirilmiş bir adla Bir şekilde tebliğe ya da bir listeye girse de, Şabut ya da Caner hangi adla olacaksa, kurtulsak bu Turna haberlerinden...

Zaten gazeteler ne olduğuna bakmadan reyting olsun diye Dev yayın,Dev turna haberini basmakta bir sakınca görmüyor, Ama bir çok balıkçılık platformunda bile, tanımlanmış bir turna varken turna adıyla hala geçebiliyor...Somon diyen de çıktı, yayın balığının bir türü diyen dahi...

Tamam okumuyoruz araştırmıyoruz hazırı doğru yanlış Tvden gazeteden alıyoruz, hatta konuda bir önceki bilgi mesajını bile okumadan yorum yapabiliyoruz da...
    Hiç olmazsa bu balığın bir net liste adı olsa da , bir şekilde rahatlasak...

15. hızlı

hızlı nedret

Favori Kamış:
    sheakspear
    Favori Makine:
    sheakspear
    En İyi Avı:
    sazan 4200gr
    ellerinize sağlık dayınızın,benim 1 yılda tutacağım tüm balıkların kilosunu 1seferde yakalıyarak açık ara fakr attı bana :)
    şimdi benim kaç kova istavrit tutmam gerek size ulaşmam için :D

16. shatin

shatin mErt

En İyi Avı:
    :)
    lezzeti hakında pek yorum yok balığın. sazanın turnanın yayının hastası vardır ama bu balığın yok sanırım heralde pek lezzetli bi balık değil büyüklük bakımından çok güsel yakalamasıda bir o kadar zevklidir yani

17. karayel

karayel Yakup ERDEM

Favori Kamış:
    şeytan otası
    En İyi Avı:
    kaya balığı (1.5 gram) :)
    Biz kabul etsek te etmesek te, yörede balığın adı turna...
    Sinop'tan, Ankara'dan, İstanbul'dan, ... vs. diğer illerden, bu balıkla hiç tanışmamış kişiler olarak, balığın adını değiştirmeye kalkmamız ne kadar doğrudur bilmiyorum.

Oysa yörede binlerce yılda bu isim oluşmuş ve kendince haklı nedenleri nedenleri var.

Balığın; Doğu Anadolu'da Farça, Kürtçe, Arapça isimlerinden başka tek ismi var, o da "turna".

Bu isim İngilizceden çevrime yada İngilizce değil, öz be öz Türkçe.
    İngilizce isimleri kullanırken ki hataya düşmeyelim.

Bu ismin kullanımı sadece bilimsel kitaplar için eksik bir yaklaşımdır. Yöre insanı "turna" diyecek, biz "o kocaman sazan, hani şebut, caner, manyar, fıratın şahı felan da denilen, burnu uzun, bıyıkları olan, kafası küçük balık değil mi" diyeceğiz, olup bitecek :)

Hep örnek veriyorum, sadece Samsun ilinde yayın balığının bir sürü ismi var. Kitapta yazmasına, bizim onaylamamıza ihtiyaç yok.

Bafra Samsun'un 50 km batısındadır. Kızılırmak burada Karadeniz'le buluşur. yayına "ağzıbüyük" derler... Kızılırmağın denize aktığı yerden taaa Tosya'ya kadar yörede ismi budur. Canavar balığı ismiyle karışır yukarılarda... Heryerde olduğu gibi efsaneleri vardır ve yöre insanı uzun bir geçmiş ve efsanelere dayalı olarak bu ismi uygun görmüştür.

Samsun merkezde yayına yayın denir. Kozmopolit ve gelişkin iletişim ağının ortasında olması nedeniyle yaygın ad kullanılır.

Çarşamba, Samsun'un 38 km doğusundadır. Yeşilırmak buradan Karadeniz'e dökülür. Yayına "çapak" derler, ama bu isim ırmak takip edildiğinde çok ta yukarılara kadar gitmez. Tokat-Amasya sınırlarında birden adı;
    Yılanus,
    Ilganus
    Organus... a döner...

Hepsi de antikçağlara dayanan, ama Türklerin yöreye hakimiyetiyle 1300 lü yıllarda Selçuklu ağzıyla "yılan" a benzetildiği için ve yılanus adıyla bu güne taşınan bir kültür.

Yılanus öyle bir isim ki; balığın Bilimsel adının da kökeni... glanus kelimesinin çağdaş eşi...

En iyisi; Bu isimlere dokunmayalım, başka illerden bakış tarzımızı ve bilgi çöplüğü internetin binlerce yıllık kültürel birikimlerimizin , yöresel zenginliklerin üzerinde baskı kurmasına izin vermeyelim.

Son düzenleme: 24 Ekim 2009
  18. LapinCash

LapinCash

Yeni bir isim buldum "Trout Şabutu" :D:D

19. seçkin

seçkin SEÇKİN

Favori Kamış:
    LINEAFFE
    Favori Makine:
    MITCHELL AVO 6500
    En İyi Avı:
    5 KG SAZAN
    :eek: Onu bunu bilmem güzel balık tebrikler.Balığın ismi pek önemli değil bence.

20. alanya_meqan

alanya_meqan EMRAH

Favori Kamış:
    Emektar Dedemin Kamışı.....
    Favori Makine:
    D-A-M
    En İyi Avı:
    Leopar KöpekBalığı 26.80 Kg
    bu balığa batmanda arkadaşın dediği şabot diyor..bunlar böyle devaasa oluyorlar ..Batmanda balıkçı
    tezgahlarında değilde dükkan kapılarında ve tavandan sarkıtılır ki batmanda ve urfada balıkçılarda çok büyük balıklar gördüm yayın vb ..benim izlenimim g.doğudaki sularda baya iri balık var. hatta timsah bile...Lezzetli bir balık yavan değildir ama mangalda köftesini öneririm...güzel bir av olmuş devamını dilerim..YENİ İSİM ARANIYORSA ŞABOTUS SAZANTİS :D