33 yıl sonra hamsi yok olacak!

Konu, 'Makaleler' kısmında TEKNOTURK tarafından paylaşıldı.

  1. TEKNOTURK

    TEKNOTURK Erkan

    Mesajlar:
    99
    Şehir:
    Afyonkarahisar
    Favori Kamış:
    Dam Salt-X SW Spin 270cm 10-40g
    Favori Makine:
    Okuma Epixor 40
    En İyi Avı:
    Levrek
    Türkiye'yi bekleyen en büyük tehlike!
    Küresel ısınma nedeniyle Türkiye 2040'ta çölleşecek, Karadeniz'de çay yerine pamuk yetişecek.


    İlk susuz kalacak iller İstanbul, Kocaeli, İzmir ve Ankara olacak. Turistler Akdeniz ülkeleri yerine serinlemek için Baltık ülkelerine akacak.


    Karadeniz'de hamsi tükenecek, turist Baltık sahillerine akacak

    Küresel ısınma nedeniyle Türkiye 2040'ta çölleşecek, Karadeniz'de çay yerine pamuk yetişecek. İlk susuz kalacak iller İstanbul, Kocaeli, İzmir ve Ankara olacak. Turistler Akdeniz ülkeleri yerine serinlemek için Baltık ülkelerine akacak.

    Küresel ısınmayla ilgili hazırlanan raporlar, Türkiye'nin 2040 yılında çölleşeceğini, Karadeniz'de çay ve fındık yerine pamuk yetişeceğini ve hamsinin soyunun tükeneceğini ortaya koyuyor. Bilim adamlarının yıllardır dikkat çekmeye çalıştığı, ancak dünyanın ve Türkiye'nin gündemine bu yıl bir türlü gelmeyen kış nedeniyle oturan küresel ısınmaya ilişkin her gün yeni bir rapor açıklanıyor. Yıllardır soyut bir kavram gibi dillendirilen 'küresel ısınma'nın somut sonuçlarının belirlendiği bu raporlar, dünyanın geleceğine ilişkin ciddi endişelerin var olduğunu ortaya koyuyor. NASA, Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği gibi kurumlar küresel ısınmanın temel nedeninin başta ABD olmak üzere sanayileşmiş ülkeler olduğunu vurgulayarak, bu konuda bir an önce önlem alınması gerektiğini belirtiyorlar. Zira, en belirgin nedeni atmosferdeki karbondioksit (CO2) oranı olan küresel ısınma, sadece canlı türlerinin yaşamlarını değil, küresel ekonominin de geleceğini belirleyecek. Raporlara göre, Türkiye 2040 yılına kadar çölleşecek, orman yangınları artacak, tarımsal hastalıklar artacak. 41 ülke içinde 1990 ve 2004 yılları arasında karbondioksitartışı en yüksek ülke olarak Türkiye görünüyor. Dünyaca ünlü bilim adamları tarafından hazırlanan raporlarda Türkiye ile ilgili bölümler de 'korkutucu bir tablo' çiziliyor. Buna göre küresel ısınma ile birlikte Türkiye'de her yıl sıcaklık 0.3 derece artacak. 100 yıl içinde ise ortalama sıcaklık 40 dereceyi bulacak. Tabi bu da Türkiye'nin tarımsal üretimine ağır bir darbe vuracak. Karadeniz'de çay ve fındık yerine pamuk üretilecek. Bu süreç ilk olarak Türkiye'nin en büyük illerini etkileyecek ve İstanbul, Kocaeli, İzmir, Ankara susuzluk ile karşı karşıya kalacak.

    PALTOLAR VİTRİNDE
    Küresel ısınma nedeniyle çizilen korkutucu tabloyu artık sokaktaki insan da bilir oldu. Ocak ayında bahar havası yaşayan birçok ülkede kış turizmi yapılamıyor, bu sektörde şimdiden binlerce insan işsizlik tehdidi altında çalışıyor. Tekstil sektörünün de gözü havada, çünkü paltolar, botlar gibi kalın kışlık ürünler vitrinde müşteri bekliyor. İşte bilim adamlarına göre küresel ısınma sonucunda dünyayı ve Türkiye'yi bekleyen tehlikeler:

    Birleşmiş Milletler: Karbondioksit artışı en yüksek ülkesiniz

    Sık sık küresel ısınmaya karşı önlem almakta yetersiz kalmakla eleştirilen Birleşmiş Milletler'in (BM) 41 sanayileşmiş ülke arasında hazırladığı rapora göre, Türkiye yüzde 72.6 ile 1990 ve 2004 yılları arasında atmosfere yaydığı CO2 (karbondioksit) en çok artan ülke oldu. Küresel ısınmanın en önemli nedeni olarak gösterilen CO2'nin artış sıralamasında Türkiye'yi yüzde 49'luk artışla İspanya, yüzde 41 ile Portekiz takip etti. Küresel ısınmayı en çok tetikleyen ülke olan ABD'de bu oran yüzde 15.8 olarak belirlendi. Raporun en büyük açığı ise Çin, Hindistan gibi yeni sanayileşen Asya ülkelerinin sıralamaya katılmaması. BM, 2050 yılına kadar CO2 oranlarının yüzde 60-80 oranında azaltılması gerektiğini belirtti. BM'ye göre, önümüzdeki yüzyıl petrola savaşları yerine su savaşları yaşanma ihtimali yüksek. Dünyada 263 nehir havzasının en az 2 ulus tarafından paylaşıldığına dikkat çeken BM, bu nedenle dünya nüfusunun yüzde 40'ının su nedeniyle çatışma yaşama olasılığına dikkat çekti. BM ayrıca, iklim değişiminin önümüzdeki 10 yılda yaratacağı hasarın sigorta şirketlerine maliyetini 150 milyar dolar olarak hesapladığını açıkladı ve ekledi: "Küresel ısınmaya karşı hemen önlem alınmalı, aksi halde sonuçları çok pahalıya patlayacak!"

    AB Komisyonu: Avrupa'da her yıl 90 bin kişi ölecek

    Avrupa Birliği Komisyonu'nun hazırladığı Küresel Isınma Raporu'na göre, Avrupa'da küresel ısınmanın etkileri açıkça görülmeye başlandı. Tarihin en sıcak 10 yılının 1990'lı yıllardan günümüze kadar olan dönemde yaşandığına dikkat çekilen raporda, küresel ısınma önlenemezse hayvan ve bitki türlerinin doğal yaşam alanlarını değiştireceğini, tarımsal alanların kuruyacağı ve doğal felaketlerin yaşanacağı belirtildi. Rapora göre, eğer 2071 yılında ortalama hava sıcaklıkları, küresel ısınma nedeniyle 1990 yılındaki seviyenin 3 derece üzerine çıkarsa, Avrupa genelinde her yıl 90 bin kişi can verecek, eğer 2071'te ortalama hava sıcaklığı 2.2 derece artış olursa, yıllık ölüm artışı 36 bin seviyesinde olacak. Endüstriyel ülkelerde gaz emisyonlarının 2020 yılına kadar yüzde 15 ile 30 oranında aşağı çekilmesi gerektiğine dikkat çekilen raporda ayrıca, gerekli önlemlerin alınmaması halinde turistik ülke tanımının değişebileceği ve aşırı sıcak hale gelecek olan Akdeniz sahillerinin yerine Kuzey ve Baltık sahillerinin tercih edileceği vurgulandı. Raporda, turist kaybının Akdeniz ülkelerine maliyetinin 100 milyar Euro'nun üzerinde olacağı ifade edildi. Rapor, Akdeniz bölgesinde orman yangınlarının artacağının altını çizdi. Rapor, küresel ısınmanın yıllık maliyetinin de 2020'de 4.5 milyar Euro, 2071'de ise 42 milyar Euro'ya kadar çıkacağını vurgluladı.

    Nasa: Türkiye, 2040'ta çöl haline gelecek

    Nasa'nın Ortadoğu hakkındaki hazırladığı rapora göre küresel ısınma önlenemediği takdirde Türkiye 2040 yılında büyük bir kısmı çölleşecek. Rapora göre Anadolu çölleşecek bölgeler arasında en tehlikeli yerler arasında. Kuru kesimlerde yüksek sıcaklıklarla birlikte orman yangınları ile tarımsal hastalık ve tarım zararlılarında büyük artışlar görülecek. Türkiye'de her sene sıcaklık 0.3 derece artacak. 100 yıl içinde ortalama 40 derece sıcaklık normal karşılanacak. Daha sık ve uzun süreli kuraklıklar olacak. NASA'ya göre, 2030'da Türkiye'nin büyük bir kısmı oldukça kuru ve sıcak bir iklimin etkisine girecek, sıcaklıklar 2-3 derece artacak. Deniz seviyesinin 2030'da 30, 2050-2100 arasında da azami 100 santimetre yükselmesi bekleniyor. Denizlerin yükselmesinden en çok kıyı kesimler etkilenecek. Deniz seviyesinde yükselmelerle birlikte kıyı şeridi ve deltalardaki tarım alanları, plajlar ve yat limanları, kullanılamaz hale gelecek.





    FATİH ATALAY-SABAH

    Kaynak: http://www.haberturk.com/haber.asp?id=12075&cat=130&dt=2007/01/14

    14 ocaktayız güneş tepemizde ve pırıl pırıl, üstelik ince bir montla bile gezilebiliyor sokaklarda. Ne acı...
     
  2. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Aslında hesap basit..

    6 Ayda 8 cm'e ulaşıyor. 1 yılda 12 cm'e.. Yain hızlı üreyen bir balık. İyi tarafı, pytoplanktonları da yiyebiliyor olması. Bu durumda, mevcudun 4/3'ünü toplasak geri kalanı seneye yakalanacak balıkları üretebiliyor olur..

    Ama işin teorik tarafı böyle. Hamsiler 12 dereceden düşük sıcaklıkta durmaz. 3 mg/l'den az oksijen varsa larvalar büyüyemez ölür. Hatta biraz daha düşerse oksijen seviyesi, topluca ölebilirler. Diğer yandan, 10 PPT'den daha tuzlu sulara hiç gelemezler.. İşte o yüzden hamsi karadenize üremeye gelir ve peşinden de lüferleri, palamutları vs. getirir.

    Karadenize çıksa, kirlilik ve düşük oksijen malum.. Akdenize inse tuzlu su.. Ne yapsın bu hayvancağız? Bu sebepten hem büyüme hem çoğalma kabiliyetleri pek fazla düşer.. Sonuçta birde üstüne siz koca koca ağlarla üzerlerine yürürseniz (hamsi 35-40m'den derine inmez) yandı gülüm keten helva, tencere, tava..

    Hamsi kendini 2 yılda ancak toparlayabilir bu gidişle. Ama manzaradan da görebileceğiniz gibi çözülmesi zor sorunlar nedeniyle, pek bir şansı yoktur.. Besin zincirinin ilk halkası olması babında, onun şanssız olduğu yerde, diğerleri papazı çoktan bulmuş olacaklardır..
     
  3. serhatcenk

    serhatcenk

    Mesajlar:
    1.027
    Peki neden kimse birşey yapmıyor? Anladık bu bizim yapacağımız mücadelenin çok üstünde... İnsan yani birey olarak bununla mücadele edemiyoruz.... Ve asıl önemlisi küreselleşmenin yani diğer (eski) adıyla kapitalizmin ve kapitalizmi yaymaya çalışan ülkelerin bu işten çıkarı var... Hepsini anladık bunlar güçlü lobilerin işleri... Ve bunlar para uğruna insanlıktan çıkmışlar...
    Benim kafamın almadığı şunlar:
    Herkesin mi çıkarı var bu işten?
    Hiç zarara girecek büyük sektör yok mudur?
    Neden bu zarara girecek büyük sektörler bu işe savaş açmıyor?
    Lütfen arkadaşlar, bu tür konuları açmayalım... Açınca o kadar geriliyorum o kadar sinirleniyorum ki... Ben bireysel mücadelemi yaptım ve bunu toplumsal bir mücadeleye dönüştüremedim... Yani hiçbirşey yapamadım... Televole ve pop gençliği beni ve benim gibileri yendi... Ben kaderime razı oldum ve bunun cezasını hep birlikte çekeceğiz... Yağma yok... Mücadele edemeyenlerin çekeceği cezayı bende boynum bükük bekliyorum...
     
  4. murat303

    murat303 Murat

    Mesajlar:
    349
    Şehir:
    İstanbul / Ataşehir
    Favori Kamış:
    4.20 Shimano Nexave BX TE Surf
    Favori Makine:
    Shimano Ultegra CI4 5500 XSA
    En İyi Avı:
    52cm Kofana/ Dragos'tan
    Arkadaşlar takmayın kafanıza böyle şeyleri, olumsuz düşünceler boğar insanı. Ben hayata hep pozitif bakmayı severim ve bu tip haberlere asla inanmam. Doğayı korumak için ben elimden geleni yapıyorum, çevremdekilerede yardımcı olmaya çalışıyorum. Ben bu hayatı seviyorum ve sevmeye devam edeceğim. Karadeniz kıyamete kadar çöl olmaz korkmayın. Bir karadenizli olarak sçylüyorum; Eğer orası çöl olursa zaten Dünyada yaşanacak yer kalmamış demektir. Kalın sağlıcakla.