38cm karagöz ve ispari

Konu, 'Denizlerimizden Güncel Av Raporları' kısmında gawanichi tarafından paylaşıldı.

  1. night fisher

    night fisher fatih

    Yaş:
    60
    Mesajlar:
    2.135
    Şehir:
    bursa
    Favori Kamış:
    kendisinin dizayn ettiği muhtelif kamışlar
    Favori Makine:
    çançinçon çinişi makineler
    En İyi Avı:
    kırlangıç 8.4 kg
    Sevgili volkan kardeşim,diplodus sargus balığı yüzlerce yıldır marmara ve karadenizde KARAGÖZ olarak isimlendirilir.Resime dikkat edersen gözlerinin etrafının kararmış olduğunu görürsün,dahada büyüdümü kafası kapkara bir hal alır.Bu balığın sevdalısı binlerce hobici ,onun peşinde özellikle geceleri uykusuz,soğuk geceler geçirir.Marmarada türünün en iri ebatlarına ulaşır(5 kg civarı).
    Egede ise rumlardan kalma ismi sargus,sargoz,sargos isimleri kullanılmaktadır.
    Tebliğde ve egede kullanıldığı adıyla karagöz(diplodus vulgaris) bu türün daha çok ispariye yakın özelliklerdeki en küçük bireyi olup,ne gözü ne kafası karadır.Karagöz isminden çok çizgili (bantlı)ispari diyebileceğimiz görünümdedir.
    Türkçe isimlendirme konusunda (aslında halkımız çok zengin bu konuda,her yöre bir isim takmış çeşitli türlere) var olan karışıklığa ,ege üniversitesi hocaları bir ilave daha yaparak,literatürlere vulgarisi karagöz,sargusu sargoz olarak geçirmişlerdir(egedeki yöresel ad tercih edilmiş,daha uyan marmaradaki tanımlama göz ardı edilmiş.)
    Bu konuya epey kafa yormuş bir ağabeyin olarak,benim isimlendirmem,ege karagözüne çizgili (bantlı)karagöz,sivriburuna(tebliğde bahsi bile geçmiyor ki daha yaygın bir türdür bir adıda kum karagözü) sivri burun karagöz ve sargoza karagöz şeklindedir.
    Tebliğe uyma konusunda haklısın,fakat tebliğ ,balık isimlendirmesinde otorite mercii değil malesef.Yurdumuzda yaşamayan balıkları alıp,koruma altına alınması gerekli bir çok türü göz ardı eden(örn.eşkina,derepisisi,orfoz) detaylandırılması gereken isimleri es geçen(örn.akya yı koymuş,sarı kuyruk akya hiç yer almadığından limit yokmuş izlenimi doğmakta. oysa limitten kasıt sarı kuyruğuda kapsamakta ama gözden kaçmış),ehil olmayanlarca hazırlanmış izlenimi yaratmakta (daha öncekilerde çok çarpıcı hatalar da vardı,ıskarmozun ''deniz turnası'' karşılığı bircins ''çok nadir rastlanan'' zargana türünün latincesinin yer alması,ya da türkiyede tek bir adedi görülmemiş gümüşi sazan balığını yasak listesine alma gibi.)
    Evet,tebliğ doğru yada yanlış,hepimiz uymalı,uyulmasına da katkı vermeliyiz.Gördüğümüz hataları bu tür platformlarda belirterek,görüşlerimizi paylaşmalıyız.
    Bu karagöz,sargoz tartışması çok eskiden beri varolan bir konu.Bu tartışmanın içinde egede karagöz denen balık(vulgaris) hiçbir zaman asıl üye konumuna gelmemiştir.Asil üyeler,sargoz (karagöz) ve sivriburun olmuştur.Egede çupraya ne kadar değer veriyorsa eskiler,marmarada karagöz de aynı sınıftadır.En az lüfer,palamut,kalkan kadar üzerinde yemekleri,avlanma teknikleri oluşturulmuş asil bir balık olarak yer alır.(egede ispari muamelesi gören,küçücük bireyleri yemli çapari oltalarıyla katledilen sıradan bir balıktır)

    Bu balığa bu kadar saygı ve muhabbet besleyen,eski ustalarımıza ithafen,karagöze ismine yakışan KARAGÖZ ismiyle sesleneceğiz,marmaralı balıkçılar olarak asla sargoz demeyeceğiz. Saygılar.
     
  2. night fisher

    night fisher fatih

    Yaş:
    60
    Mesajlar:
    2.135
    Şehir:
    bursa
    Favori Kamış:
    kendisinin dizayn ettiği muhtelif kamışlar
    Favori Makine:
    çançinçon çinişi makineler
    En İyi Avı:
    kırlangıç 8.4 kg
    Bu arada rapordaki balık çok güzel gerçekten.Üstüne methiyeler düzüp,avının meşakkatlerinden uzun uzun bahsettiğimiz karagözün bazen intihar güdüsü ortaya çıkıp,normaldeki müşkülpesent,ürkek ve kurnaz yapısından sıyrıldığı örneklerde çoktur.(bu ay ikinci rapor bu ,bir arkadaşta çinekop oltasıyla çekmişti).
    Tabiki,bu arkadaşımızın avını küçümseme anlamına gelmemeli(keşke pişirmeden önce ufak bir araştırma yapıp,balığın lezzetine de varsaydı).Bu vesileyle efsaneyle tanışmış,büyük ihtimallede tekrar karşılaşmak isteğiyle,meralardaki yerini alacaktır.Karagöz sevdalıları cemiyetine hoş geldin Ziya kardeşim:) :) :)
     
  3. Şimal

    Şimal İsa Sivri

    Yaş:
    54
    Mesajlar:
    12.617
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Lineaeffe Surf Mill 4.20
    Favori Makine:
    Daiwa Emcast Plus 5000
    En İyi Avı:
    Balık Avı Dostlarım...
    Tebrikler, harika bir balık, devamınında gelmesini dilerim.
     
  4. volex21

    volex21 Volkan

    Mesajlar:
    6.735
    Şehir:
    İzmir
    Favori Kamış:
    Okuma V System 2.40 Lineaeffe Spirit Surf 3.90 (fiyat performans 9/10)
    Favori Makine:
    Spro Red Arc 20'lik (Fiyat/Performans : 8/10)
    En İyi Avı:
    Levrek (57 cm - 2.100 gr ) Sargoz (700 GR kadar) Palamut (40 cm üzeri), Lüfer 40 cm, Çipura 950 gr
    Abi sizler ne derseniz deyin. Ben karagöz, sargoz görmedik insan değilim. Karagözün de çapariyle yakalandığını ilk defa senden duydum.
    Benim deddiğim tebliğde geçen sargoz buysa ki bu bence. Sargoz olduğu belirtilmeli ki karagözün limitiyle karıştırılmasın.
    Her ne kadar tebliği hazırlayanlar sizler kadar bilgili olmasalar, sakatlı bir tebliğ hazırlasalar da saygı gösterilmesi gerektiğini düşünüyorum.

    Yeni başlayanların kafasını karıştırmamak adına dikkat edilmesi gerektiğini düşündüm hepsi bu. :)

    Keyifli avlar dilerim. :)
     
  5. Yenerbey31

    Yenerbey31 Levent AKSOY

    Yaş:
    45
    Mesajlar:
    346
    Şehir:
    Mugla
    Favori Kamış:
    Seytan oltasi
    Hakikaten super bir sargoz tebrikler.Bu arada isimlendirmeye soyle bir nokta koyalim bu baligi egede yakaladiysan Sargoz Marmarada yakaladiysan Baltabas Karagoz denir.Yanliz burada birseyi belirtmek isterim egenin sargozunun vucudunun bazi kisimlarinda hos bir acik mor menekse rengi bir renk hakimdir.Bu hos renk Marmara Batabasinda daha cok koyu bir grilik veya siyahlik olarak kendini gosterir.En azindan benim nacizene izlenilerim bunlardir.Karagoz ise egede sargozdan belirgin siyah bantlari ve vucut rengi farkiyla kolaylikla ayrilir.Lezzet olarak maalesef cipurayla kiyasliyamam.Daha guzelleri rastgelsin:thumb:
     
  6. night fisher

    night fisher fatih

    Yaş:
    60
    Mesajlar:
    2.135
    Şehir:
    bursa
    Favori Kamış:
    kendisinin dizayn ettiği muhtelif kamışlar
    Favori Makine:
    çançinçon çinişi makineler
    En İyi Avı:
    kırlangıç 8.4 kg
    Volkan, sen sargozu bilmiyorsun gibi bir imam olmadıki,gayet beğendiğim bir avcısın.Konu bir şekilde beni ırgalıyor ve konu hakkında görüşümü bir makale halinde belirttim.
    Senin dikkat çektiğin konuya da hak verdim,onayladım.sende bu abine bi hak ver, sen nasıl levreğe sevdalıysan,abinde 25 yıl gece taş tepelerinde bu balığın peşinde koştu.Yıllarca ,yurdum denizlerinde,gazipaşadan,cide ye kadar tüm kıyılarda karagöz aradı,karşılaştığı avcılarla balığa ayrı isimde verseler,tutkularını,aldıkları hazzı paylaştı.
    Doğal olarak ta ,sevdalandığım balığın tüm özelliklerini,gelmişini,geçmişini,zilliyetini araştırma ve öğrenmeye de zaman ayırdım bu sürelerde.
    Yeni başlayan acemi kardeşlerimizin ilk araştırması,balığın yakalanma teknikleri üzerine olur genellikle,daha sonra balıkçeşitlerine ,isimlerine ilgi duyarlar.Limitler,sirküler çok zaman sonra girer gündeme.
    Bu bağlamda,acemi ya da türlere ilgisi olan dostlara,balığın ismini doğru öğretmek,varsa bir yanlışlık(karagöze neden karagöz dendiğine kadar açıkladım ama sen çapariye takılmışsın,çapari oltası sadece tüylerden yapılmaz,izmarit çaparisi yemli olur''yemli çapari'',5 köstekliyse bir takım o çaparidir ,düzeltme yapıp ,yemli çapariye çevirmiştim ama gerçekleşmemiş.) bunu vurgulamak yerinde bir davranıştır.
    Yorumumu senin yorumuna karşı algılamanın sebebi alıntı ise,alıntıyı konuyu daha da açmak için tercih ettim.
    Bir noktada imalı(ya da ben öyle anladım) bir cümlen beni kırdı.
    ''Her ne kadar tebliği hazırlayanlar sizler kadar bilgili olmasalar'' biraz bel altı geldi. Mesleğim ziraat mühendisi,bu sirküleri hazırlayan ,denetleyen merci meslekdaşlarımca yönetilmekte(en acımasız eleştirilerimi birazda bu sıfatla yaparım).Kendi çapımda bilgi ve tecrübelerimle,camiamızda saygı da görür,spesifik bazı konularda seminer vermişliğim,dergilerde makalelerimin yayınlanmışlığı vardır(su bitkileri,balık avı,yöresel balık çeşitlerimiz,egzotik balık türleri vs. konuları).
    Bu tür platformlara,genç nesillere tecrübe paylaşımı,yüzdeyüz hakim olup bilgi düzeyine ermiş bilgileri,meraklısına ulaştırabilme zevkine varmak gayesi dışında başka bir hedefi olmadan katılıyorum(ilk girişim sadece 3 ay öncesidir),vaz geçme noktasının da sınırındayım.
    Toplumumuzda virüs gibi yayılmış tahamülsüzlük,burundan kıl aldırmama dürtüsü,en son söylenecek sözün ilk tercih hale gelmesi bu platformlarda da had safhalarda.Bu durumda beni üzüyor,işin zevki kalmıyor.(bu sözlerimide üstüne alınma lütfen genel bir durumdan bahsediyorum).
    Neyse fazla uzatmayayım,herkese rast gelsin.
     
  7. gawanichi

    gawanichi Öner

    Yaş:
    49
    Mesajlar:
    158
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    lineaeffe Turnafresh 3.90
    Favori Makine:
    Daiwa EMP6000A, Okuma AV-55B
    En İyi Avı:
    38cm karagöz
    Teşekkür ederim, darısı başınıza
    Teşekkür ederim, darısı başınıza
    Teşekkür ederim, bunlar güzelmiş.
     
  8. volex21

    volex21 Volkan

    Mesajlar:
    6.735
    Şehir:
    İzmir
    Favori Kamış:
    Okuma V System 2.40 Lineaeffe Spirit Surf 3.90 (fiyat performans 9/10)
    Favori Makine:
    Spro Red Arc 20'lik (Fiyat/Performans : 8/10)
    En İyi Avı:
    Levrek (57 cm - 2.100 gr ) Sargoz (700 GR kadar) Palamut (40 cm üzeri), Lüfer 40 cm, Çipura 950 gr
    Fatih abi, yazın beni üzdü. :( Farkında olmadan biraz dikkatsiz ve imalı yazmışım sanırım. Aslında imalı ve sert bir tavırla yazmadım yazımı, kırdıysam peşinen özür dilerim. Böyle basit gördüğüm bir konunun uzaması nedeniyle biraz özensiz yazdım, amacım hafife almak, imalı yazmak falan değildi aslında kusura bakma, alınma abi.

    Rastgelsin, saygılarımla abi.
     
  9. gawanichi

    gawanichi Öner

    Yaş:
    49
    Mesajlar:
    158
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    lineaeffe Turnafresh 3.90
    Favori Makine:
    Daiwa EMP6000A, Okuma AV-55B
    En İyi Avı:
    38cm karagöz
    Teşekkürler üstad, balık kısmetimizdeymiş demekki. :D
    İnşallah daha iyilerini sen avlarsın reeling

    Çok teşekkür ederim. Güzel bir açıklama.

    Bu forumu çok sevdim, üye olmadan önce bir süre sadece yazıları okudum. Baktım ki herkes bir birine çok saygılı, aklı başında insanlar. Küçük tartışmalar illaki olur bu çok normal. Herkese çok teşekkür ediyorum.:thumb:
     
  10. neon78

    neon78 seyit

    Yaş:
    46
    Mesajlar:
    206
    Şehir:
    Bursa
    tebrikler süper bir balık,afiyet olsun
     
  11. night fisher

    night fisher fatih

    Yaş:
    60
    Mesajlar:
    2.135
    Şehir:
    bursa
    Favori Kamış:
    kendisinin dizayn ettiği muhtelif kamışlar
    Favori Makine:
    çançinçon çinişi makineler
    En İyi Avı:
    kırlangıç 8.4 kg
    Volkan,yazılarından tanıdığımca beğendiğim bir avcı olduğundan dolayı,senin de söylediğin gibi,dikkatsiz bazı cümlelerin beni kırmıştı.Şu an mesele hallolmuştur.SAĞLIKLI,MUTLU,GÜZEL AVLAR DİLERİM...