6/12/2008fındıklı,inanılmazdı:eek:

Konu, 'Denizlerimizden Güncel Av Raporları' kısmında balık kurdu tarafından paylaşıldı.

  1. çekirge

    çekirge MEHMET KÜÇÜKER

    Yaş:
    53
    Mesajlar:
    8
    Şehir:
    ANTALYA
    Keşeke Bir Fotoğraf Makinasi Olsaymiş:(
     
  2. draco

    draco Kaan

    Mesajlar:
    1.854
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Vercelli Alba Surf, Yamaga Blanks EARLY 94MHR
    Favori Makine:
    JDM Shimano Stella SW8000PG, Daiwa Certate 3012H
    En İyi Avı:
    Tuttuğum ilk ispari. o olmasa burada olmazdım.
    eski kaynaklarda boğazda, özellikle fındıklı, fenerbahçe burnu ve kalamış gibi yerlerde fok ve su samuru olduğundan bahsedilmekte.

    ayrıca eğer daha sivrice başlı, narin, gelincik veya sansara çok benzeyen ve normal kuyruklu idiyse su samurudur. ama küt ve yuvarlak kafalı, daha çok kobaya(fare değil, şu güney amerikadaki iri kobaylar) benzeyen, kemirgenimsi bir hayvan benzeri ve palet kuyruğu var idiyse kunduzdur. kunduzun olması çok zor ihtimal ama.
     
    Son düzenleme: 16 Aralık 2008
  3. balık kurdu

    balık kurdu ercan

    Yaş:
    50
    Mesajlar:
    1.862
    Şehir:
    istanbul
    En İyi Avı:
    4 kilo civarı kofana
    selam kaan,aynen dedigin gibi,hafif sivri burunlu gelincige benzeyen ve açık kahve rengiydi ama kuyrugu ovaldi yanılmıyorsam.bildigim kadarıyla kunduz daha boz renkli oluyor başıda daha iri
     
  4. Vedat Abayoğlu

    Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

    Yaş:
    77
    Mesajlar:
    7.065
    Şehir:
    Canakkale
    Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Sevgili Kardeşim Ercan
    Konu hakkında sorduğun soruya verilen cevapları tek,tek okudum.Maalesef Kaan Kardeşiminki bir miktar yaklaşmış,Ozan kardeşlim ise sormuş,bunların haricindeki tüm cevaplar maalesef yanlış.ralarında Kunduz diyenler bile var.
    Su samuru ülkemizde bazı tatlısularda halende barınabilen(Abant gölü,Trakya Motor deresi üstleri gib)cok kıymetli,nesli tükenmek tehlikesiyle karşı karşıa olan nadide bir hayvandır ve koruma altındadır.Keza Fok(Akdeniz foku)da bu konumdadır.
    Maalesef yöremiz yakınlarındada görüldüğünde başında Su kelimesi olduğundanmııdır nedir,nadiren görüldüğünde Su Samuru denilmektedir.
    Oysa denizde yaşıyan su samuru türü bizim denizlerimizde bulunmaz.
    Oysa adetleri hayli azalmışsada Akdeniz Foku olarak tanımlanan ve bu sıralar Foca yakınlarında kayalık ve mağaralık kısımlarda koruma altında barınabilen bir fok cinsi vardır.Bu canlı tarafımdan cok yakından izlenmiş (60 metre kadar)ancak gözlemim bir saate yakın bir süre sürmüşsede mahalli halk tarafından resmedilmem engellenmiştir.Sebebi ise sularımızda var olduğu tespit edildiğinde yöremizin ticari balıkcılığa kapanması endişesiydi.
    Maalesef sanıldığının aksine Akdeniz Fokunun ülkemiz sularında bir zaman en cok olarak bulunduğu yöre Ege ve Akdeniz suları değil bilfiil Karadenizdi.Maalesef yöre halkının acımasız katliamına maruz kalan bu nadide hayvan bugün icin Karadenizde kalmamıştır.Öyleki eski tarihlerde bu hayvanın derisinden mahalli Carık bile yaparak ticare gaye elde etmekteydi.
    Sevgili Kardeşim bir doğa sevdalısı olarak belirttiğin bu husus cok önemlidir.Diğer üyelerimizede sesleniyorum.Bir daha lütfen rastlarsanız resmediniz.
    Yarın tarafımdan bu durum yetkili birime sorulacaktır.Sonucu sizlere paylaşacağım.Bilinizki bu ilgili birim bu konu üzerine cok büyük bir hassasiyetle eğilmekte ve hatta kendini bu işe adamış bazı doğa severler bulunmaktadır.
    Sevgiyle kalınız
     
  5. draco

    draco Kaan

    Mesajlar:
    1.854
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Vercelli Alba Surf, Yamaga Blanks EARLY 94MHR
    Favori Makine:
    JDM Shimano Stella SW8000PG, Daiwa Certate 3012H
    En İyi Avı:
    Tuttuğum ilk ispari. o olmasa burada olmazdım.
    doğru dersiniz Vedat Abi, 1900 lü yılların başlarında kaleme alınan eserlerde, özellikle Karekin Deveciyan Efendi'nin yazdığı Türkiye'de Balık ve Balıkçılık eserinde boğazın muhtelif yerlerinde ayıbalığı (fok) ve su samuru bulunduğu belirtiliyor, zaman zaman taşların üzerinde güneşlenmek üzere yatan fok görüldüğünde tüfekle vurulduğu, su samurlarının da kürkü için ara sıra avlandığı yazıyor yanlış hatırlamıyorsam. su samuru alanları için 1-2 kayıkhaneden bahsediliyor ama neresi olduğunu hatırlayamıyorum, sanırım anadolu yakasındaki yerlerdi, kalamış, çubuklu gibi. ama bu samurlar o zamanki çeşitli derelerden belki de denize kısa sürelerle çıkıp gözlemleniyorlardı bilemiyorum.

    konu ile ilgili yapacağınız girişimlerden bizi mutlaka haberdar ediniz. saygılar...
     
  6. balık kurdu

    balık kurdu ercan

    Yaş:
    50
    Mesajlar:
    1.862
    Şehir:
    istanbul
    En İyi Avı:
    4 kilo civarı kofana
    merhaba vedat amca,verdigin eşsiz bilgiler için çok teşekkür ederim. ben çok belgesel izleyen biri olarak gördügüm şeyin samur oldugunu düşünmüştüm,halada öyle düşünmekteyim,bogazda fok olması çok zor ihtimal geliyor bana,sence bu mümkünmüdür pamuk dedem:)
     
  7. cakirta

    cakirta Selman Çakır

    Yaş:
    34
    Mesajlar:
    43
    Şehir:
    İstanbul
    selamlar...
    bu gördüğünüz muhtemelen foktur. çünkü eski kaynaklara göre sularımızda eskiden karadenize kadar tüm denizlerimizde fok vardr.fakat bizim insanımızın bilinçsizliğinden ve doğal ortamının bozulmasından olsa gerek kaybolmuşlar.fakat yalovada bizim yazlığımızın bulunduğu yerde fok balığının karaya çıktığını hatta insanların beslediğini duymuştum. demekki hala var çok çok az da olsa. ayrıca bildiğim kadarıyla su samurunun denizde yaşayanı avustralya ve yeni zelanda civarlarında bulunuyor. kunduz ise tuzlu suda yaşamaz diye biliyorum çünkü yapı olarak akarsulara set çekip kendine yaşam alanı açacak bir doğaya sahiptir.
    bu gördüğünüzü bence heryerde dile getirmelisiniz varsın halüsinasyon desinler. çünkü böyle canlıların bilinmesi, dahası koruma altına alınması habitat açısından önemli diye düşünüyorum.
    saygılar, sevgiler...
     
  8. balık kurdu

    balık kurdu ercan

    Yaş:
    50
    Mesajlar:
    1.862
    Şehir:
    istanbul
    En İyi Avı:
    4 kilo civarı kofana
    selam arkadaşlar,bir süredir samurlarla ilgili araştırma yapmaktayım.avrasya cinsi(LUTRA)Su samurunun yaşayan 13 samur türünden biri oldugu,kıyıya yakın kayalık yerlerde aydınlık gecelerde avlandıgı belirtiliyor ve resimlerden gördügüm kadarıyla benim gördügüm renkte ve aynı kuyruga sahip yani oval uzun palet kuyruk.buda gördügüm canlının samur olma ihtimalini kuvetlendiriyor. yorumlarınızı bekliyorum.eger o gerçekten samursa bu marmaradaki balık popilasyonu için çok olumlu bir sinyaldir bence.saygılar
     
  9. m-a-v-i

    m-a-v-i Yasin

    Mesajlar:
    1.153
    Şehir:
    İstanbul
  10. balık kurdu

    balık kurdu ercan

    Yaş:
    50
    Mesajlar:
    1.862
    Şehir:
    istanbul
    En İyi Avı:
    4 kilo civarı kofana
  11. modena

    modena

    Mesajlar:
    1.911
    muğla akyaka bölgesinde de su samurları mevcut...hepsi koruma altında...henüz görmek nasip olmadı ama görenler çok şirin olduklarını söylüyor...en azından badem (akdeniz foku-en meşhur olanı) yüzsüz değillermiş...badem de çok tatlı ama çok yaramaz...bilmem haberiniz var mı ama kendisi yine firarda...
     
  12. kilicbey

    kilicbey İsmail Kiliç

    Yaş:
    54
    Mesajlar:
    1.719
    Şehir:
    İSTANBUL
    En İyi Avı:
    MIRMIr. 1.5 Kg LEVREK2 Kg Köpekbalığı 1 metre.
    Evet Ercan sen aklandın , birde ben Zeytinburnundaki fok konusunda aklanabilseydim.
     
  13. memoli52

    memoli52 mehmet asar

    Yaş:
    48
    Mesajlar:
    10
    Şehir:
    istanbul
    Ben bunu gördüm

    kulelide askeriyeyi geçince saga yukarı çıkan rampa var,araçları oraya park ederler genelde,orda harabe bina var sabah 5 gibiydi ordan çıktı,dogru denize girdi kayaların ordan bu resimdekinin aynısıydı,resim alıntıdır...
    [​IMG]