Yer: Bursa-Uluabat gölü Tarih :06-12-2006 Yem: Çeşitli kaşıklar Oltalar: 240 cmve 1.60cm DAM ve Dam makinalar Amaç: 3kg civarında bir turnayı gözünden vurmak ve bu seneki Turna sezonunu av yasağı bitene kadar sonlardırmak.. Takım arkadaşları:Abim Ceyhan, müdür orhan, başkan zampik ismail ve ben hakan... 2 gün önceden duyum aldık. Gölde turna yapıyormuş ama jandarma çok sıkı kontrol ediyormuş diye. Her ikisinede sevinerek cumartesi sabah 10:30 da kayığı suya saldık.Sazlıklardan havalanan ördeklerin eşliğinde avlağa vardık.İlk 3 balık limit altıydı onlarla seneye buluşmak üzere vedalaştık. Sonra Gününde olan arkadaşım başkan Zampik 4 tane arka arkaya 38 ile 42 cm arasında turnayı bizimle buluşturdu. Aşağıda usta balıkçı arkadaşım başkan zampik görülüyor... Sonra bizlerde nasibimizi aldık fazlasıyla sayı iyice artınca 13:30 da kıyıya yanaştık. Ve son olarakta Yakaladığım bir turnayı sizinla paylaşmak istiyorum. Her ne kadar sipikerler acemiysede ,dilerim hoşunuza gider... http://img121.imageshack.us/i/haka.mp4/ Herkese bol şanslar, güzel avlar... Şimdi diliyorum ki resimler ve video doğru şekilde yayımlanabilir.... http://yfrog.com/0vtu3uj
Teknede yerde yatanlari görünce ve ayaginizi da referans alinca oldukca üzüldüm. Keske geri salip gelecek sezon tutsaydiniz.. Bunlar daha yavru..Bu avdan ziyade katliam olmus..
Ali Hakan Bey, Yapmış olduğunuz av her ne kadar sizin için bereketli geçmiş olsa da açıkçası ben de mesaj yazan arkadaşlarımın düşündüklerini paylaşıyorum.Sizden avınızla ilgili açıklamalara ihtiyaç duyuyoruz.. İlk üç balığın limit altı oluşu ve salınması güzel, yani demekki limit olan 40 cm in altındalarki saldınız.. Nasip miktarı biliyorsunuz biz amatörlerin uymak zorunda olduğu tebliğde turnalar için belirtilmiş, buna uyuyorsanız kim neden hangi hakla size kızsın değil mi? Ama siz "fazlasıyla" "sayı iyice artınca" diyerek şüphe uyandırmıyormusunuz? Bu resimde görünen turnalar içinse açıkçası çoğunun 40 cm gelmeyeceğini düşünüyorum. Uğur Beyin tespiti ile ayak ölçünüzle oranlandığında ve dikkatlice bakıldığında yanılma payımızında çok olmadığını düşünüyorum. Çok balık oltanızı ziyaret etmiş olabilir ama keşke bunlardan da salınma şansına elinizden ulaşabilenler olsaydı..
Tebliğlere göre 40 cm limit ve %10 da eksi payı vardır(Yani 36 cm)..Kişi başına günde 10 ad turna serbesttir. Biz dört kişi 30 taneye yakın aldık.. 15 tanesini bir öğrenci yurduna hadiye ettik. 10 tanesini fakir fukaraya vedik 5 tane kadarınıda kendi aramızda dağıttık. (aslında burayı anlatmayı hiç istemezdim) Resimlere bakınca bana da küçük geldi. Ama yanımdaki küçük metreyle ve kayıktaki 40 cm lik işaretle yakaladıklarımızı ölçtük... Örneğin elimdeki 57 cm dir... Kayıkların çıkış noktasında jandarma bekliyor. Yaban hayatını koruma için Uçar avcılarının kurdukları kaçak gümeleri batırıyor ve balıkçıların balıklarını ölçüp sayıyor.. Bizde buradan geçerek çıktık. Balıklardan 2 tanesi limit altı çıktı. Jandarmada o kadarda olur. Gene kurallara en uygun siz çıktınız bu gün dedi. Bizden önce bir kayıkta 3 kişi 97 tane tutmuş ve 30 tanesinden fazlası limit altıymış. Jandarmada onlara kişibaşı 600 tl ceza kesmiş.... Evet başka sorusu olan varsa yanıtlamaya çalışayım... Saygılarımla....
Ali Hakan Bey açıklamanız için teşekkür ederim. Yalnız affınıza sığınarak eksi payının %10 değil de %5 olduğunu söyleyeyim. (Bunu kuralın buradan okuyanlar tarafından doğru olarak bilinmesi adına yazıyorum, yoksa sizin avınız için 2 cm meselesi değildir) Avlarınızda bahsettiğiniz şekilde sayı 30 adet ve 4 kişilik ekip için uygun. Resimlerin bu şekilde göz aldatmacasına sebep olmaması adına inşallah bir sonraki avınızda balıkların yanına cep telefonu, su şişesi gibi genel geçer boyutlarını hepimizin bildiği eşyalar koyarsanız daha güzel olur kanaatindeyim. Bu elbette bir tavsiye ve raporlamızdaki muhtemel yanlış anlamaları ortadan kaldıracak bir uygulamadır. Selamlar..
57 cm'lik balık için tebrikler şahsen gerisi için üzüldüm demekki kanunlar %20 deseymiş 32 cm'lik balıklarıda görecekmişiz
Ali Hakan Bey, Sirkülere göre %5 daha küçük yakalma hakkımız var ama %5 lik limit yanımızda ölçü aleti yoksa balık boyunu ölçemediysek yani ölçme işini göz kararı yaptıysak göz yanılmasından kaynaklanan hatalar için ; zaten aksi bir durum olsaydı sirkülerde direkt olarak boy limitleri yazılırdı ve bu limitlere uymamız istenirdi. Ama bu seferde av kontrolü yapan görevlilerle aramızda sorunlar yaşanırdı (1 cm nin lafı mı olur, bu sefer 2 cm küçük olmuş gibisinden) Siz metre ile balıkları ölçtüğünüzü söylüyorsunuz. O zaman sizin 40 cm nin altında balığı alıkoyma hakkınız yok. Sürdürülebilir avcılık için lütfen limitle çok dikkat edelim. Aksi halde gerçekten 3-5 yıl sonra 30-35 cm lik turnaları bile bulamayacağız. (Bana kalırsa turna için alt limit 50 cm olmalı).
57 cm olan harika bi av olmuş keşke tek o olsaydıda gerisi olmasaydı ama olmuş inşallah seneye balık olur orda (57 cm olandan ) tebrikler genede güzelbi gün olmuş saygılar ..
limitler dahilinde deniyorsa limitler dahilindedir ya.Bence burda sorun her ne kadar limitler dahilinde olsada birilerinin belirlediği kadar vicdanınmızın belirlediği limitlere de uymalıyız 6 kişi 60 tane 40 cmlik turna alsa bi günde bunun hiç bi aykırı yanı yoktur ama insan rahat olabilecekmidir???
Arkadaşlar, yapılmış olan av ile ilgili açıklama gerektiren kısımlar, konu sahibi arkadaşımıza yönetici arkadaşlarımız da dahil olmak üzere sorulmuş ve arkadaşımız tarafından bizleri tatmin edecek şekilde cevaplanmıştır. Bu aşamadan sonra, elbette fikir beyan etmekte serbest olmamıza karşın, eleştiri ve fikirlerimizi, yersiz itham ve sataşmalarda bulunmadan, konu sahibi arkadaşımızı da rencide etmiyecek şekilde, belli bir seviye çerçevesinde belirtmemiz uygun olacaktır. Sizlerden mesajlarınızı yazarken bu hususu dikkate alarak yazmanızı rica ederim.
Arkadaşlar paylaşıma açılan konularda zaman zaman farkına varmadan yapılan hatalar ve yanlışlıklar olabilir. Ancak bunları mümkün olduğu kadar kişilere onları rapor yazmaktan yıldırmadan tabiri caizse taş yağmuruna tutmadan yapmalıyız. Aksi takdirde forumda paylaşımlar biter, tekrar konularda dolaşır dururuz. Yapılan avların raporları bize oturduğumuz yerden tecrübe ve doğruları öğrenme şansı sağlıyor. Bir arkadaşımız sunduğu raporda hatası varsa bunu zaten hem onun öğrenip kendisini düzeltmesi adına hem de konu ile ilgilenen üyelerin hatalı noktayı doğruymuş gibi algılamamaları adına mümkün olan en güzel şekilde yapmaya gayret ediyoruz. Ancak bu gayreti elbette sadece yönetimdekiler değil, konu hakkında bilgisi olan her üyemiz de yapıyor, yapmalı da. Sadece kişisel itham ve sıkıntılara neden olmayalım. Geçmiş konularda da konuştuğumuz üzere bir tebliğ konusu var ama unutmayalım.. Bizi tebliğ bağlı tutar ama vicdanımız özgür bırakır..