71 Kere Maşallah :) Dişliler'e Devam

Konu, 'Denizlerimizden Güncel Av Raporları' kısmında Feyzi Aydoğan tarafından paylaşıldı.

1. roy

roy roy

Favori Kamış:
    Ron Thompson heavy telecoast, daiwa crossfire,lineaeffe extreme,Pezon&Michel Rafale pro pike
    Favori Makine:
    Daiwa tournement entoh 5500, Mitchell compact gold 7000 , Okuma Razor 65, Daiwa procaster A 4000
    Facebook bohcaci cenneti oldu. 50 tane cinekop tuttum diye gogsunu gerenler cogaldi. Eh.. Yansimasi foruma da sicriyor dogal olarak.

Moderasyon da " arkadas balik cinekopsa yasak, sarikanatsa limit asimi sebebi ile kapadim konunu " demedikce..

2. nicholai hel

nicholai hel Aykut

Yanlış. Bu balığın isimleri şöyle gider;
    Defneyaprağı
    Kaba defneyaprağı
    Çinekop
    Kaba çinekop
    Sarıkanat
    Kaba sarıkanat
    Lüfer
    Kaba lüfer
    Kofana
    Kaba kofana
    Sırtıkara
    Kaba sırtıkara
    Balina
    Kaba balina

:cool:

Yalnız Roy bir de moderasyon demiş, onu ilk defa duydum, o kaç cm olanı ki? :confused:

3. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Yalnız orada iki kişi var gibime geliyor. Bu durumda 5 kg limiti biraz havada kalıyor.

4. roy

roy roy

Favori Kamış:
    Ron Thompson heavy telecoast, daiwa crossfire,lineaeffe extreme,Pezon&Michel Rafale pro pike
    Favori Makine:
    Daiwa tournement entoh 5500, Mitchell compact gold 7000 , Okuma Razor 65, Daiwa procaster A 4000
    Bu konu ozelinde degil yazdiklarim Serdar abi. Zira raporda anladigim kadari ile ikiden de fazla kisi avlamis.

Facebookda rastlamiyormusun amanda bakin nasilda kovaya doldurdum 50 parca el kadar cinekopla raporlarina?
    Yarin forum teblige tabi olsun mu olmasin mi diye kapali oy usulu bir anket yapilsa sonuc acik ara tabi olmasin cikar.

5. sunshine

sunshine tamer

Vay arkadas yine polemikler baslamis.bereketli olsun arkadasim daha niceleri rasgelsin

6. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Dolu...

Facebook'a pek takılmam, ama denk geldiğimde dalıyorum böylelerine.

Forum, "amanda hakaret etmeyin, suç oluyor vs." diyorsa, bunlarında suç olduğunu bilmesi gerekiyor.

7. Feyzi Aydoğan

Feyzi Aydoğan

Arkadaşlar Balıklar 3 kişi tarafından tutulmuştur. Yani bu demek oluyorki sınırımız 15 kg. Dikkatli bakarsanız Foto larda ayrı ayrı 3 kişi yer almaktadır. Bir arkadaşımız Lüferin 45 cm den başladığını söylemiş çok ilginç bir tespit ilk defa duyuyorum 45 cm lik bu cins benim bildiğim kofana sonu sırtıkara başlangıcı olur.. yakında lüfer 1 metreden başlar diyen çıkasa şaşırmıcaz. Skoylu Arkadaşımızda Çinekop yakalamak yasak diyor ama zamanında açtığı '' http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=5129 '' Çinekop için bir öneri isimli konusunu unutuyor... Neyse Herkese Hayırlı avlar.. Yakında Dün Akşam Gerçekleştirdiğim avıda Paylaşıcam. Allah Sizlere 70 cm lik Sarıkanatlar Nasip Etsin :) SON OLARAKTA BALIĞIN ÇİNEKOP, SARIKANAT, LÜFER, KOFANA, OLARAK AYIRMAK İÇİN ÖLÇÜ VEYA KİLOYA GEREK YOK SIRT RENGİNE BAKMAK YETERLİ.. BUNUN İÇİNDE TECRÜBEYE İHTİYAÇ VAR.. Hayırlı Avlar..

8. Aret

Aret Aret

En İyi Avı:
    Kalkan 4,5 kg. (Boğaz'da)
    Ortalığı karıştırmışsınız gene:)

Serdar abimiz her zamanki gibi çinekop deme sarıkanat de diye ortaya çıkıp çinekop-sarıkanat il sınırını yasal sınır olan 20 cm. olarak görmemizi istiyor. Tabii bu çok doğru bir yaklaşım değil, şimdi yasak 25 cm'e çıksa 24 cm. balığa çinekop mu diyeceğiz? Yasal sınır başka şeydir, balığın geleneksel isimlendirmesi başkadır.

Sırf boyla değil ağırlıkla da ilgili olan balığın isimlendirme sistemi şu şekildedir.

En küçük boylara denilen yaprak veya defneyaprağı için bir tanımlama bile gereksizdir, bebek lüferdir.

21-22 cm'e kadar çinekop deriz.
    23-28'e kadar sarıkanat
    29-40 arası lüfer
    üzerine kofana deriz.

Tabii bu boyların en büyükleri ile en küçükleri arasında ciddi farklar vardır, 29 cm lüfer nerede, 39 cm olan nerede? Ağırlık olarak 3-4 kat fark vardır arada. Bu ayrımları yapmak için "ince", "kaba" gibi ifadeler geliştirilmiştir. kaba çinekop, ince lüfer, kaba lüfer gibi ifadelerle ifade edilmek istenen balığın boyu karşıdaki insana anlatılır.

Bu rapordaki balıklar ise sırt renklerine ve tekneye göre büyüklüklerine bakılınca limit üstü, kabaçinekop ile sarıkanat arası boylar olduğu gözükmekte. 21-25 cm. gibi.

Sahillerde ise gerçekten sağlam bir dişli akını var. Millet çapari ile çoğu limitaltı çinekopları toplamakla meşgul. Oysa hem doğaya ihanet edip hem de asıl güzel fırsatı kaçırıyorlar. Rapala ile son yıllarda görmediğimiz irilikte 25-26 cm sarıkanatlar hatta lüferleri yakalamak mümkün. Amatörüm diyen herkes kıyıdan hem daha zevkli av yapmak hem de daha güzel seçmece balık yakalamak için çapari yerine sahte ile avlanmaya yönelmeli. Bu mevsimdeki sarıkanatların lezzetine ise diyecek yok.

9. Feyzi Aydoğan

Feyzi Aydoğan

Aynen katılıyorum yasal sınır farklıdır balığın hangi aşamada olduğu farklıdır. Bilen insanda bunu daha görmekle ayırdedebilir. Şükür bana hakveren birisi çıktı sonunda :)

10. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Skoylu arkadaşının zamanında konu açtığı zamanda, çinekop tutmak yasak değildi. Gerçi siz yasak filan takmadığınız için tahminen, neyin ne zaman yasak olduğunu da bilmemeniz normal..

11. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Balıkların adları değil asıl konu. Asıl konu, 20cm'den küçük "lüfer" tutmak yasak.

Bilinen, yaygın adlandırmaya göre, 20cm'den küçük demek, çinekop ve defne yaprağı demek. O halde, "amanda çinekop tuttum" diyorsan, yasak, limitlerin dışında av yapmış oluyorsun.

Yaaa, çinekop 20 - 25 cm arası diyorsan, tamam, o av yasaklı olmaz ama, bunun adı çinekop değil, sarıkanat olur, ki, bunun bilinen adı budur.

12. Feyzi Aydoğan

Feyzi Aydoğan

Siz Yasaya göre konuşuyorsunuz..daha öncede dedim yasalara göre Çinekop yok AMA Sarıkanatta yok.. Sadece lüfer var.. Devlet denetlemede bu sarıkanat serbest demez.. eğer tuttuğun balık 20 cm yi geçiyorsa bu Lüfer Tutmanda sakınca yok der Devlet Sarıkanatı Tanımaz bilmez.. 20 cm alt limittin adı önemli değildir devlete görede 20cm yi aşan her balık lüferdir.. Eğer devlete göre konuşursak benim tüm balıklarım Lüferdir.. Doğrusu çok Merak ettim Kaç yıldır Sarıkanat lüfer tutuyorsunuz Serdar Köylü Bey?? Yada kaç tane Çinekopu ölçüp geri saldınız???

13. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Adına ne dediğinin önemi yok. Önemli olan.

1. Lüferin 15 - 20 (kimine göre 18 - 21 vs.) olan ufaklarına çinekop dendiği.
    2. 20 cm'den küçük lüferin yakalanmasının yasak olduğu.

Eğer sen bir balık tutuyorsan, isterse bu balık aslında balina dahi olsa (balina balık değildir, o başka mesele), "aha çinekop tuttum" diyorsan, bu yasak av yaptın demektir. Yukarıdaki iki meseleyi birleştirmek bu kadar zor olmamalı.

Sen tüm balıklarına lüfer deseydin, en fazla "bunlar lüfer değil, şu.." derdik, ama yasak falan demezdik, bunu anlaman da zor olmamalı.

Kaç yıldan beri mi sarıkanat tutuyorum, yarından itibaren tutacam nasipse, uyar mı sana?

14. Feyzi Aydoğan

Feyzi Aydoğan

Ben balıklarıma Çinekop demedim konunun enbaşına dönersen Sarıkanat Dedim Lütfen dikkatli okuyalım Serdar bey.. İnşallah Tutarsınızda Bilginizle tecrübenizi birleştirirsiniz..

15. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    La havle... hihi banghead banghead

Yahu sen demedin mi, bir kısmı çinekopa çekiyor diye. Sonrada "siz ne isterseniz onu deyin" demedin mi birde.

Biz ne dedik, eğer çinekop dersek, dersen, bunda bir sıkıntı olur. Hepsi bu. Diyorsan, hepsi büyüktü 20cm'den, adam başı 5 kg'dan az bunlar, hah, afiyet bal şeker, olsun, devamına rasgele. Seviniriz böyle rapor görmekten.

16. Aret

Aret Aret

En İyi Avı:
    Yahuu hayret ediyorum kendin bişey uydurup ona inanıyorsun Serdar abi. Bu konuyu belki 20. defa tartışıyorum seninle. Devletin hangi kanununda çinekop tutmak yasak diyor, göster ben balıkçılığı bırakıcam.

17. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Çinekop nedir Aret?

18. Aret

Aret Aret

En İyi Avı:
    Boğaz'da oltalara en sık takılan boy olan, 20-21 cm'lik avlanması yasal bir balığı eline aldığında bu sorunun cevabını da görmüş olacaksın. O balığa sarıkanat dersen adamın üzerine gülerler.

19. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Peki, 17, 18, 19 cm olanları ne yapmayı düşünüyorsun, onlar çinekop değil mi?

Git, bak en yakın hale, çinekop diye neleri satıyorlar?

20. KEFALKIRAN

KEFALKIRAN Murat Doğan

Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    Dülger
    Tartışmalar canımı sıkıyor, hepsini okumadım ama balık avı konusunda ve limitler konusunda hassasiyet güzel şey...

Bu tarz tartışmalarda kimse sen haklısın, dediğin doğru demese de bazı yazılanlar vicdanlarda yer ediyor ve av sırasında biraz daha doğru davranışların ortaya çıkmasına zemin hazırlıyor. Bu daha da güzel birşey...