9 nisan - biraz mezgit

Konu, 'Denizlerimizden Güncel Av Raporları' kısmında duzensizifade tarafından paylaşıldı.

1. simendifer

simendifer Sennur

Yakup hocam,

Bundan yaklaşık 1 yıl kadar önce, mezgit ile ilgili küçük çaplı bir araştırma yapmıştım. Bu araştırmalar içinde, Marmara ve Karadeniz bölgesindeki mezgit boyları farklılık gösteriyordu (forumun bir yerlerine de ayrıca aktardım diye hatırlıyorum sanki ama net olarak hangi konudaydı aklıma gelmiyor şimdi.) Marmara bölgesinde mezgitler ortalama 17 cm. civarında yumurta bırakırken, Karadeniz bölgesinde bu boyun ortalama 13 cm. civarında olduğundan bahsedilen tezler ve bir kaç araştırma okudum. Sizin bu konudaki görüşünüzü merak ediyorum.

Bu arada, bu avda tebliğe göre herhangi bir sorun göremedim. Yakup hocamın da bahsettiği üzere, 60 cm. boya ulaştığı düşünülen balık, fotoğraflarda gördüğünüz balık değildir arkadaşlar. Bunun yanı sıra, mezgit yakalamak gibi bir amacınız varsa, yani hedefiniz mezgit ise küçük mezgit avlamamak gibi bir şansınız yoktur. Öncelikle şunu söyleyeyim, mezgit öyle aç gözlü bir balıktır ki, boş iğne gönderseniz suya, ona dahi atlar. Erik, elma v.s. gibi yemler dahi mezgit yakalamak için kullanılabilir. Ve mezgit iğneyi neredeyse kuyruğuna (mecazen) dek yutar. Muhtemelen iğneyi çıkarırken, balığın iç organları ile birlikte çıkaracaksınızdır. Kısacası kurtulması imkansızdır. Hadi diyelim kurtardınız, mezgit denen balık iğneden kurtulup da bırakıldığında yaşamaz, iki üç yüzer, sonra suyun üzerine çıkar, size değilse de martılara besin olur. Birşey daha eklemek istiyorum, fotoğrafta gördüğümüz boylar ile avcının oltada gördüğü boy, mezgit balığında aynı olmuyor malesef. Muhtemelen oltada iken daha uzun ve iri görünüyorlardı. Mezgit tutmuş olanlar bilirler nasıl olduğunu. Öldükten sonra neden bilmem küçülür, ayıkladıktan sonra daha da küçülürler. Evinde yemek amaçlı balık tutanlar varsa, bunları evlerine götürmeleri benim nazarımda (yalnızca mezgit için söylüyorum) anormal değil. Belki, ziyaretçi ya da yeni üye olanlara, öğretmeye çalıştıklarımıza ters düşebileceği için (tebliğ değil zihniyet bakımından) forumda küçük balıklara ait fotoların yayınlanmaması rica edilebilir ama kendi adıma avda sorun göremiyorum arkadaşlar. Bunun dışında, mezgit balığının, yılın büyük bölümünü havyarlı geçirdiğini de ek bilgi olarak aktarayım. Unutmayalım, bizim için önemli olan balığın ille de battal boy olması değil, yakalandığında en az bir kez yumurta bırakmış olmasıdır. ;)

Son düzenleme: 12 Nisan 2009
  2. Okan_uA

Okan_uA .

Sorun işte burda zaten.Acaba balıklar,mezgitler çoğu zaman neden kıyılar:confused: YUMURTA BIRAKMAK için.Bu yüzden bizimde en azından doğaya saygı duyup bu mezgitleri avlamamak gerekir yumurtlayacağını düşünürek vs.
    Bazıları da küçük küçük tutulduğu halde küçük tutulduğunu gördüğü halde hadi stres atayım,hava değişikliği olsun diye sırf kendini düşünüp balık(mezgit) tutuyor nedense.

3. simendifer

simendifer Sennur

Okan'cığım, ek bir bilgi daha vereyim. Mezgit balığı 90 m. ye varan derinliklerde yumurtlar. Ve ilk mesajımda da söz ettiğim gibi, yılın büyük çoğunluğunu yumurta dönemi ile geçirirler. Yakup hocam bu konuda daha detaylı bilgi verecektir muhtemelen. Hatam varsa düzeltir sanıyorum.

4. Okan_uA

Okan_uA .

Ben bu şekil olduğunu bilmiyordum ya da siz yanlış biliyorsunuz :(

Herneyse gerekli açıklamaları Yakup abiden bekliyoruz.

5. Aslıhan TURAN

Aslıhan TURAN Aslıhan TURAN

Favori Kamış:
    Daiwa Ballistic X 270 cm 14-40 gr. /Fujın Dragon 270cm 8-32 gr
    Favori Makine:
    Daiıwa Fuego 17 LT 3000 DC/Shimano Stradic 4000 XG FK
    En İyi Avı:
    Levrek 2.4 kg
    Görünen o ki esas olan resmi tebliğ değil,etik ve vicdani olan tebliğ...Pek çoğumuzun da belirttiği gibi yasal kaidelerde yer almasa bile yumurtlama ve boyca küçük yada nadir bulunur olması gibi etkenler,hiç değilse biz bilinçli amatörleri bu avdan uzak tutmaya yeterlidir sanıyorum.Bazı konuların ille de tebliğlerde ya da yasalarda yer almasını beklememeliyiz bence...

6. Okan_uA

Okan_uA .

Çok doğru.;)

7. korni

korni koral

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    55 kg trakya kıvırcığı
    ben yasalarda yer almasını beklerim :) fakat yoksada limit bu tutayım demem aslan sana bende katılıyorum:)

8. Okan_uA

Okan_uA .

Yasalarda yer alsa nolcak ha şu olur buraya yasaklanmış bir balığın av raporu konursa tepki alır :D Başka ne işe yarar ki bi de bu var.
    Çoğu kişi zaten yasalara uymuyor,çoğu zaman da iyice denetlenmiyor,yanlış politikalar izleniyor.Mesela balık sezonu gırgırlar tekneler için 1 mayısa uzatıldı.:eek:

9. er41han

er41han Erhan

En İyi Avı:
    İstavrit, Kefal, Mırmır
    TEBRİKLER; Başka söze hacet kalmamış zaten. Dört beş gün önce başka bir forumda aynı mevzu vardı, mezgit ufaktı, tebliğlere uyuyordu uymuyordu diye, bende kenerından, köşesinden katılayım dedim, keşke katılmasaydım, bana göre kaç cm boyunda olmalıymış, yok öyleymiş, yok böyleymiş, bir sürü laf salatası, bir dövmedikleri kaldı, sizin anlayacağınız, birde tehdit !!! böyle eleştiriler yapmaya devam edersem gereği yapılacakmış...! Ne diyeyim Allah sonumuzu hayretsin. Sizi tekrar tebrik ediyorum, gerekli mesajı verdiğiniz için; Yani mesaj alınmıştır, teşekkürler; :)

10. duzensizifade

duzensizifade Hüseyin

bu balıkları tutarken tebliğe uyarmı-uymazmı gibisinden bir düşüncem yoktu. gelen tepkiler doğrultusunda kötü birşey yaptığımı düşünür oldum. amacına ulaştı tepkiler.

Son düzenleme: 14 Nisan 2009
  11. korni

korni koral

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    55 kg trakya kıvırcığı
    bu düşüncenizi bizlerle paylaştığınız için ayrıca teşekkürler:)

12. mehmetc

mehmetc memo

Favori Kamış:
    Tsunami trophy surf, Grauvell Teklon Concept Spin, Gloomis IMX Surf
    Favori Makine:
    Aero technium XT, Shimano twinpower 5000PG, Penn Fierce
    En İyi Avı:
    Ironfish
    Aslinda tepkiden ziyade ongoruydu ama oz elestirinizide bizimle paylasmaniz takdire sayandir, duyarliliginiz icin sahsim adina tesekkur ederim.

13. duzensizifade

duzensizifade Hüseyin

belki ben tutmayacağım bundan sonrasında bu boyları fakat tutanlara tepki göstermenin yersiz olduğu düşüncemi savunmaya devam ederim.

14. Okan_uA

Okan_uA .

Neden tepki,öneri belirtmeye devam edeceksiniz ki ?

Belki yaptığının yanlış olduğunu anlar mesela.

Son düzenleme: 14 Nisan 2009
  15. Aslıhan TURAN

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Levrek 2.4 kg
    Hüseyin arkadaşım, eleştiriler karşısında tevazu ile kendi özeleştirini verebilecek ve doğruya ulaşmak adına doğru bildiklerini sorgulayacak seviyeye yaklaşmış olduğun için sana teşekkür ederim.Bu pek çok insanın kolay gelemeyeceği bir seviyedir ve daha iyi bir birey olmanın ilk adımıdır :)

16. duzensizifade

duzensizifade Hüseyin

ortada bir gerçek var, aynı oksijeni soluyoruz. ortak hareketler önemli.

17. Aslıhan TURAN

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Levrek 2.4 kg
    Bu düşüncen hepimiz için önemli arkadaşım,ortak paylaşım için yine ortak üretim gerekir çoğu kez...Dostlukla.:)

18. Okan_uA

Okan_uA .

etmeyeceksiniz olacaktı.

Yanlış yazmışım.Düzelt butonu görünmeyince de alıntı yapıp yeni cevap yazdım.;)