Emrah bey Amerika ya kadar gidipte Okuma makine alıp dönmek mantıksız çünkü aynı paraya buradanda alabilirsin. Limitleri biraz zorlayıp Shimano veya Daiwa makine bakın. Yo-zuri sahtelerinde fiyatları uygun orada. Ben bu sene tanesi 8 $ dan pins minnow 7 cm. aldım tavsiye ederim. M176 ve 177 burada bulunmayan modeller. Tam bir lüfer ustasıdır.
Emrah bey, Tecrubeli bir olta avcisi degilim, hatta bu konuda hic tecrubem yok desem yeridir. Fakat son zamanlarda spin olsun, surf olsun, low profile baitcasting de dahil olmak uzere, fixed spool, multiplier, her turlu makina arastirmasindan basim donmus durumda. Bunda amac alisveristen ziyade makinalarin kullanim alanlarini ve teknik ozelliklerini ogrenmekti. Sagolsunlar, forumdaki usta agabeylerimizin ve arkadaslarimizin bilgi, tecrube destegi sayesinde kafamda bazi fikirler olustu. Ebay basta olmak uzere bircok siteden arastirdim, bulundugum Ingiltere'deki makina fiyatlarini Turkiye, ABD, Japonya ve hatta Avustralya fiyatlariyla kiyasladim. Hangi marka, hangi ulkede hangi ozellikteki bir makinayi hangi isim altinda uretiyor, nicin bir seri makina burada bu isimle ama orada baska isimle satisa sunulmus, bunlara kafa yordum ve bulabildigim sitelerden okudum, inceledim. Neticede su birkac noktayi tespit ettim: - Genel itibariyla kaliteli sayilan markalar icinde ABD ile diger ulkeler (Turkiye, Ingiltere ve digerleri) arasinda en fazla fiyat farkina (ABD lehine) sahip olan marka Daiwa. Yani Turkiye'deki fiyatlar ile kiyaslayinca, en kalitelisine en ucuza nasil sahip olabilirim? derseniz, ABD'den Daiwa alarak derim. Bazi modellerin ABD fiyatinin Japonya'dakinden de ucuz oldugunu gordum. - Okuma modellerini sanirim elemissiniz. Bence de isabet olmus. Bunu markanin kalitesiz oldugu anlaminda soylemiyorum. Bilakis, son yillarda malzeme kalitesinin artmasi ve tuketici beklentilerini karsilama orani itibariyla belki de en basarili marka. Mutlaka cok tatminkar modelleri var, fiyat/performans orani bakimindan tercih edilebilir, fakat bu durum daha ziyade Turkiye icin gecerli zannedersem. ABD'de cok ucuz olmayan ve kalitesi, uzun omurlu olusu bakimindan icinize sinmeyecek bir Okuma makina almak cok anlamli olmayacaktir. Acikcasi Okuma markasini en cok tercih edenlerden birinin Turk tuketicisi oldugunu dusunuyorum. Kuskusuz bunda en buyuk etken, forumlarda kisayol ile online alisveris imkani sunan bildigimiz bayilerin genis urun yelpazesi ithal ediyor ve satisa sunuyor olmasi. Bu sayede marka Turkiye'de ciddi sukse yapmis gorunuyor. Hatta oyle bir noktaya gelmis ki kimileri Okuma makinalari Daiwa ile Shimano ile kiyaslayabiliyor. - Shimono, Balzer, Ryobi, Grauvell gibi diger kaliteli markalarin da Turkiye'ye nispeten ucuz modellerini ABD'de bulabileceginizi saniyorum. Fakat yukarida bahsettigim nedenlerden oturu, bunlarin da bir Daiwa alisverisi kadar reel getirisi olacagini sanmiyorum. - 'Uzumu kendi baginda yemek lazim' mantigiyla hareket ederek, Amerikan markalarini da mutlaka kontrol etmelisiniz bence. Oncelikle de Penn. Fiyatinin yuksek oldugunu kabul etmekle birlikte, tekrardan hatirlatirim ki 2012 model Penn Surfblaster 8000 mutlaka incelenmesi gereken bir makina. Gittiginiz yerde ugrayacaginiz bayilerde bizim buradan gorebildigimiz ebay fiyatinin altinda bulma ihtimaliniz var bence. Tabi butceniz sinirlarinda kalir mi, bilemem. Penn'in Fierce serisini dusunmussunuz anladigim kadariyla, fakat bununla tam anlamiyla uzun atis surf avi olabilecegini dusunmuyorum. Fierce olsun, Battle olsun, hatta Captiva ve Pursuit serileri olsun, bildiginiz klasik spin makinalar. Belki Sargus serisi ihtiyaclarinizi bir yere kadar karsilayacaktir ama o da yari spin olacaktir. Eger bahsettigim Surfblaster orada da pahali cikarsa, hic olmazsa Surfmaster 750'ye bakin derim. Esasen Tayvan kokenli olup da ABD'de yaygin satilan ve kullanilan Tica makinalari da orada incelemekte fayda var. - Diyelim ki Daiwalarin oradaki fiyatlari butcenizi asti, Amerikan markalari da tam aradiginiz fiyat/performans oranina oturmadi, o zaman son bir opsiyon olarak uluslararasi sayginliga sahip diger markalara (son yillarda fabrika tasinma, uretim bandi degistirme, hatta iflas etme nedeniyle kaliteden odun verenler dahil) bakmak olabilir. Mesela Abu Garcia. Temelde spin olmakla birlikte, kapasiteli bir makina goruntusu verren Soron serisinin buyuk kafali olanlari, mesela Soron SX60 veya STX70 olabilir. Neticede; ABD'de kisa bir sure bulunacak, orada oldugu sure icinde muhtemelen olta malzemesi alisverisi icin cok uzun mesafeler yapamayacak olan, ozellikle de kisitli bir butce ile yola cikan birisinin yapabilecegi en akillica is; bence oncelikle Daiwa Emcast, mumkunse Crosscast ve hatta Windcast serilerinin fiyatlarini gormek, eger butce yetismiyorsa orada konusulacak bayilere 'onerebilecekleri Amerikan mali surf makinalari (Turkiye distributoru olmak kaydiyla) sormak olacaktir diye dusunuyorum. Gideceginiz Anaheim kentindeki av bayilerinin linkleri mutlaka isinize yarayacaktir. Bunlarin bazilari sadece spor malzemesi satiyor olabilir tabi. Ugrayip urunleri incelemekte fayda var. Bir kismi mutlaka balik malzemesi satiyordur. Bulabildigim linkler asagida. http://www.anglersmarine.com/contactusnew.htm http://www.meltontackle.com/ Bunlarin haricinde, yine Anaheim'de olan ve balik malzemesi satan bir diger magazanin bilgileri de soyle (web sitesi yok): Taka's Bait & Tackle 2707 West Lincoln Avenue, Anaheim, CA 92801 (714) 527-2920 Son olarak, verdiginiz iki link uzerinden gidince, bulunacaginiz yere en yakin olarak, Fullerton'da soyle bir magaza var: http://ca.fullerton.sportsauthority.com/sporting-goods-fullerton-640.html Kolay gelsin...
İbrahim bey, çok değerli yorumlarınız ve paylaşımınız için teşekkür ederim. Emin olun çok faydalı oldu. İlginiz ve zahmetiniz için müteşekkirim. Eğer oradan istediğiniz burada bulamadığınız bir sahte filan varsa lütfen bana özelden bildirin. Bulabildiğimi sizin için getirebilirim
Ben tesekkur ederim. Faydali olduysa ne mutlu bana. Teklifiniz icin de ayrica tesekkurler. Son gunlerde yeterinden fazla sahte aldim, butceyi de astim. Bundan sonrasi burada ufak ufak denemelere ve Turkiye'ye gidince esas tecrube seferlerine kaliyor. Iyi yolculuklar...
Penn Surfblaster 8000 benimde yakından takip ettiğim bir makine. Fakat Penn Amerikan malı olmasına rağmen nedense internette yaptığım araştırmada sadece İngiltere de bir sitede bulabldim. Oradaki fiyatı 89.90 £
Ben de iste o buldugunuz makinanin fiyati dussun, acik artirmadan ucuza kapayim diye bekliyorum. hihi
Emrah bey merhaba, Ne yaptiniz? ABD'den dondunuz mu? Makina aldiniz mi? Aldiysaniz hangisi oldu? Burada tartisilanlarin bir faydasi oldu mu? Biraz bahsederseniz bizler icin de fikir edinmek acisindan iyi olur.