AB'den olta keyfine engel

Konu, 'Tebliğler' kısmında simendifer tarafından paylaşıldı.

1. Dio_nysos

Dio_nysos İhsan

Favori Kamış:
    Okuma TR65
    En İyi Avı:
    Henüz bulamadım
    Ozan Bey'in dediği gibi 5 dak. da veriyorlar belgeyi. Ben bu hafta içinde aldım daha.

2. FERİKO

FERİKO İLKAY

En İyi Avı:
    LEVREK 4,5 KG BİRÇOKTA PALAMUT
    çok teşekkür ederim bilgi için

3. seckint

seckint Seçkin

Favori Kamış:
    4.20 surf kamış
    Favori Makine:
    okuma synex
    En İyi Avı:
    3,5 kg Martı
    paylaşım için teşekkürler
    bu şimdi iyimi oldu kötümü

4. nedimy1

nedimy1

Bence iyi oldu...Amatörden denizlere zarar gelmez,ne gelirse aç gözlü trolcülerden gelir....
    Nedim

5. unalankara

unalankara Ünal

Favori Kamış:
    OLTA, ZIPKIN
    Favori Makine:
    mitchel makina ve kamış
    En İyi Avı:
    ORFOZ 9.750 Kg.
    Amatör Balikçilik Belgesi önemli

Arkadaşlar, üyesi olduğum başka bir grup'tan braz önce edindiğim bir bilgiyi paylaşıyorum. Bilgilerinize;

TBMM AB Uyum Komisyonu, amatör ve sportif amaçlarla avlananlara izin belgesi alma zorunluluğu getiren değişikliği "gerçekçi olmayacağı" gerekçesiyle kaldırıldı.

Komisyon, Su Ürünleri Kanunu’nda değişiklik yapan tasarıyı değiştirerek kabul etti. CHP Bursa Milletvekili Onur Öymen, tasarıyla, İstanbul Boğazı’nda veya başka yerlerde tatil günleri spor amacıyla balık tutacak olanlara izin belgesi alma zorunluğu getirildiğini ifade ederek, bunun gerçekçi olmadığını söyledi. Öymen, "Pazar eğlencesi için balık tutmaya gideceklere, polis, ’1 Mayıs muamelesi yaparız’ derse olmaz. Zaten AB’ye destek azalıyor, amatör balıkçıların da desteğini kaçırmayalım" dedi. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Pakdil, amatör ve sportif amaçla avlananlardan izin belgesi istenmesinin amacının, özel türlerin korunması olduğunu bildirdi. Ancak Pakdil’in sözleri milletvekillerini ikna etmedi. AKP Siirt Milletvekili Afif Demirkıran, "eğlence ya da gıda temini için avlanan vatandaşların cezalandırılması doğru olmaz" diyerek önerge verdi. Kabul edilen önergeyle tasarıda amatör ve sportif amaçlarla avlananlar için öngörülen izin belgesi alma zorunluğu kaldırıldı. Buna göre ticari amaç dışında; spor, dinlenme ve eğlenme gibi amaçlarla su ürünleri avcılığı yapanlar, izin belgesi almayacak. Komisyon, izin belgesi almadan su ürünleri avcılığı yapanlar için öngörülen 100 YTL cezayı da tasarıdan çıkardı.

KAYNAK: http://www.hurriyet.com.tr/gundem/8846938.asp?m=1

6. ozan

ozan Ozan

konu açılmıştı sanırım

7. simendifer

simendifer Sennur

"Zaten AB’ye destek azalıyor, amatör balıkçıların da desteğini kaçırmayalım" dedi.

Bu mudur yani sebep? Balık popülasyonu ile alakasız, yine araştırmasız, yine bilgisiz, yine cahilce. İzin konusunun kaldırılıp kaldırılmaması değil bu söylediğim, yanlış anlaşılmasın. Öne sürülen sebebe istinaden yazıyorum sadece.

8. smyrna

smyrna Sevil Kurtoğlu

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    olacak inşallah
    Bu haberi bir kaç gün önce trt tv de verdiler. Tarım ve Köy İşleri Kartal ilçe Müdürlüğü' nü aradım, haberin doğru olduğunu, fakat kendilerine bu konu ile ilgili bir bildirge gelmediğini ve bu kanunun henüz meclisten geçmediği için, eski kanunun geçerli ve yürürlükte bulunduğunu söyledi.

9. simendifer

simendifer Sennur

Daha uygulamaya dair yönetmelik hazırlanacak. Bakalım ne nasıl olacak, bekliyoruz.

10. simendifer

simendifer Sennur

Bu arada TBMM sitesinde, tasarı henüz kabul edilmiş görünmüyor. Hala komisyonda olduğuna dair ibare var. Sanırım resmi gazetede yayınlandıktan sonra tasarı aşamasından çıkaracaklar. Yapılan değişiklikler hakkında KKGM'nin de bilgisi yok. Tasarı, değişiklikler yapıldıktan hemen sonra, çevre komisyonuna gönderilmiş.

Son düzenleme: 5 Mayıs 2008
  11. canercp

canercp Caner Pehlivan

Favori Kamış:
    3.5m Kamışım ve Çeşitli Takımlarım
    En İyi Avı:
    Kocaman Eşşek İstavriti :)
    Şimdi bizim SARI kağıtların hiçbir gerekliliği kalmadı mı??

12. Avciperdeci

Avciperdeci SeRDaR

Favori Kamış:
    El Oltası
    Caner sizdeki sarı kağıt profesyonel balıkçı belgesi. Haberde bahsedilen, amatör balıkçı belgesi. Sizdekiler çöpe atılmaz, alma nedeninizse sanırım şu;
    Profesyonel Balıkçı Teknelerinin amatör avcılara kiralanması yasak ve bu teknelerde amatör balık avcıları avlanamaz. Sizlerin kiraladığı tekneler Profesyonel Balıkçı teknesi ise o belgeler size her zaman lazım olacak.

13. yiv

yiv Kivanc Bekar

Favori Kamış:
    Olta, zipkin
    En İyi Avı:
    Turna 5,15kg
    Hayırlısı olmuş, hayata geçse çok saçma bir uygulama olacaktı.

14. kurtuluş

kurtuluş kurtuluş

Favori Kamış:
    turna fresh surf carbon 4.20 250 atar kamış + okuma 5 bilyalı makine
    peki paşam bu sarı kağıtlar olmadan biz amatörler tekne kiralayıpda balığa çıkamıyacakmıyız.
    eğer çıkamayacaksak bu sarı kağıtları nerden çıkartabiliriz bilgi verirmisiniz acaba
    teşekkür ederim

15. Avciperdeci

Avciperdeci SeRDaR

Favori Kamış:
    El Oltası
    Kurtuluş bu sarı kağıtlar olmadan, normal şartlarda dediğim gibi, PROFESYONEL balıkçı teknelerini kiralamanız ve bu teknelerde avlanmanız yasak. Ancak bu kanun her yerde uygulanmıyor. Avlanmak istediğiniz bölgede kiralamak isteyeceğiniz teknenin kaptanı böyle bir uygulama varsa zaten sizi bilgilendirecektir.
    Bu belgeyi bulunduğunuz yerde ki, Tarım İl Müdürlüğünden çıkartabilirsiniz.

16. merto3579

merto3579 MERT

Favori Kamış:
    BLAZER 3 MT RYOBI ECUSIMA 6000 VI
    En İyi Avı:
    ÇUPRA 500 GR
    hayırlısı olsun diyelim daha mart ayında çıkarmıştık ama neyse

17. Suatreis

Suatreis

Serdar dostum mecazi biçimde konuyu aydınlatmış. Kendisine teşekkür ederim. Ciddi bir yanlış anlaşılmaya mahal veremek için bazı açıklamalarda bulunmak istiyorum. Serdar'ın şu an daha detaylı bilgi vermek için zamanı olmadığını biliyorum. Kendisi ile bizzat görüştüm. Bu mesajı dahi kısıtlı zaman içerisinde konuya açıklık getirmek maksadında kalvyeye almıştır.

Öncelikle, ticari avcılık hususunda düzenlenmiş olan 1/1 no.lu sürkülerde teknede görev yapan yada avlanan kişilerde ticari avcılık belgesi dediğimiz sarı kağıdın bulunması zorunluluğu hakkında bir husus bulunmamaktadır.

Ticari(profesiyonel) avcılık için donatılmış tekneler gelir vergisi mükellefi olan tekne sahibi tarafından herkese kiralanabilir. Donanım itibarı ile farklı amaçlar hususunda kiraya verilmesi ve kullndırılması hususu ayrı konudur. Tekne içerisindeki toplam personel sayısı ile donanımda kullanılan malzemenin yeterlilik şartları uyumlu olmak durumdadır.

Ticari amaç ile donatılmış olan teknelerde amatör balıkçılar, 1/2 no.lu tebliğ çerçevesinde avlanabilirler. amatör balıkçı olgusu belge zorunluluğunun kaldırılması itibarı ile özel bir husus olmak dışında kalmıştır. Eline olta alan ve avlanan herkez amatör balıkçı kabul edilir.

Serdar dostumuzun bahsettiği uygulama, amatör balıkçılığın gerekçe olarak gösterilerek kaçak yoldan ticari av yapılmasına engel olmak için önleyici bir faaliyet olarak değerlendirilmelidir. Konu hakkında bir kanun var ise ve heryerde uygulanmıyorsa, bu hüküm kanun olarak nitelendirilemez. Burada yanlış anlaşılma olmasın, bahsedilende zaten bu değil.

Sitemizdeki eski üyelerimiz hatırlayacaktır. Zamanın birinde antalya kıyılarında amatör balıkçılık belgesi olmayan ve tekne ile avlananlar hakkında cezai yaptırm uygulandığından bahsedilmişti. O zaman belge zorunluluğu da kaldırılmıştı. Konuyu araştırdım ve cezayı uygulamaya yetkili Sahik Güvenlik Komutanlı'na bilgi edinme hakkımı kullanarak başvurdum. Aldığım yanıtta böyle bir uygulamanın olmadığına dair yanıtımı aldım.

Aynı mevzunun bu bahsettiğim konu içinde geçerli olduğunu söyleyebilirim. Ancak, kaçak yoldan avlanmanın ve buna bahane uydurulmasının önüne geçilmesi için hukuki dayanağı olmasada uygulanmakta olduğundan bahsedilen bu cezai müeyyideyi bir anlamda destekliyorum. Önleyici faaliyetler kapsamında ve iyi niyetin suistimal edilmesi ihtimali ile değerlendirilmelidir. Olanı değil olması gerekeni işaret etmektedir.

Ticari avcılığı düzenleyen 1/1 no.lu sirkülere bakıldığında amatör balıkçılıkta bahsedilmemiş ama aslında amatörleri ilgilendiren birçok husus vardır. Bu ayrntıların dahi gözardı edilmiş olduğu bir yasal düzenleme karşısında "önleme" faaliyetlerinin tartışılmayacak biçimde doğru ve uygulamada haklı nedenler içermesine şaşırmak değil, takdir ile karşılamak gereklidir.

Çok daha kapsamlı ve kısıtlayıcı faaliyetler olmadığı sürece sürdürülebilir balıkçılıktan sözetmek anlamsız olacaktır. Bu durumda hukuki dayanağı olmayan uygulamalara bölgesel anlamda kabul görmüş şekilde uyum sağlamak vicdani sorumluluktur. Herşeyin yasa ile düzenlenmesini beklememek ve uygulamaların nedenlerini düşünmek gerekir.

Bu güzide ve hassas konu için aydınlatma çabası içinde kısıtlı zamanıını ayıran Serdar dostumuza teşşekkür ederim. Bu şekilde konuyu detaylandırmamın amacı onun yanlış bir ifade kullanmış olduğunun iddia edilmesine engel olmaktır. :)

18. Avciperdeci

Avciperdeci SeRDaR

Favori Kamış:
    El Oltası

Aslında bu konu daha önce de defalarca tartışılan bir konu Suat ım. İnceliğin için teşekkürlerimi bi borç bilirim. Şu anda kanunların ilgili maddesini sana link olarak veremiyorum ama senin bu konu hakkında şimdiden araştırmalarına başlayacağına eminim.
    Aşağıda alıntısını yapmış olduğum Reis amcamız sitemiz üyelerinden olup profesyonel balık avcısıdır, ve bu konu hakkındaki uygulamadan kısaca bahsetmiştir. Ayrıca yine aşağıda vermiş olduğum linkte konu içindeki tartışmaların devamına ulaşabilmeniz mümkündür.
    Kısaca olay şudur. Profesyonel Balıkçı Teknelerinde amatör bir avcı bulunamaz. Bunun ilgili kanun maddesinin linkini bilmiyorum ancak yapılan uygulamalar örnekleri ile önümüzdedir. Konu ile ilgili araştırmalarını bizlerle paylaşacağını umuyor saygılarımı sunuyorum kardeşim.

http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=8194

19. Suatreis

Suatreis

Reis Amcamızı pek bi severim, tecrübesi ve sözünün öz olduğu tatlı dili ile gerçekten değerli bir büyüğümüzdür.

Elimde şu an konu ile ilgili somut bir kanı ve belge olmadığından, mantıklı ve akılcı olanı fikrimce belirttim. Aslına bakarsan bir açıdan düşünüldüğünde ticari av maksadı ile donatılmış teknelerin kullandığı ekipman ve personeli bir bütün oluşturmaktadır. Tekne için izin belgesi, kaptan için en azından yakın yol kıyı kaptanlığı belgesi aranıyor ise personel de budurumda istihsal vasıtası olarak görülebilir ve belge sahibi olmalıdırlar. Ancak tekne içerisindeki personel dışında kalan ziyaretçi sayılabilecek kimselerden bu belge aranmamalıdır. Zira bu kimselerin amatör balıçılık şartlarına uygun şekilde avlanmalarıda engellenmemelidir şeklinde düşünüyorum. Yasal çerçevede tek bir maddeye bakarak değerlendirmede bulunmak doğru değildir. O madde ile bağlantılı birçok yönetmelik olabilir. Ancak hukuçu arkadaşlarımız daha iyi bilir ki ...şu şu..şu...maddedeki hükümler ayrıca yönetmelik olarak düzenlenir gibisinden ibareler vardır. Yönetmeliler hiçbir şekilde kanuna aykırı biçimde hazırlanamaz, hazırlanmış dahi olsa uygulanamaz. Demek istediğim konu ticari balıkçılıktır ve bununla ilgili bir yasa vardır, yasa kapsamında düzenleyici herhangibir kaynaktan bahsedilmemiştir. Bu durumda balık avlamak amacı tekneye kaptanın olurunu alarak binen bir kişi yanlızca gerçekleştirdiği yöntem ve avdan mesuldür. O kişininde denetim yetkisi kaptana aittir. Bir anlamda mülki amir kaptan dır.

Örneğin, 17 mt.boyunda bir tekneniz var ve ticari avcılık belgesi ile ve diğer yasal şartlar dahilinde avlanıyorsunuz. Yanınızda amatör balıkçı misafirleriniz var...veyahut bir gezi teknesinden amatör avcılık yapıyorsunuz, yada ticari taşımacılık yapan bir gemiden....

Amatör balıkçı bana sorarsanız, amatör balıkçılık yasalarına tabi kalarak istediği yerden istediği şekilde ve zamanda avlanır. Bunun aksi hukuka aykırıdır. Konu hakkında bir düzenleme var ise bu açıkça ilgili yasa kapsamında belirtilir. Böyle bir belirtme olgusunu göremedim.

Görmedim demiyorum.....göremedim...

20. Avciperdeci

Avciperdeci SeRDaR

Favori Kamış:
    El Oltası
    Namık abi denizlerde tur düzenleyen yatlara izin veriliyor, 3. tekne olarak o görülebilir mi ?