acil yardım motor 1 dakika çalışıp duruyor.

Konu, 'Motorlar' kısmında onur1872 tarafından paylaşıldı.

1. onur1872

onur1872

egemen bey selamlar. motor rölantide de 1 dakika çalışıp duruyor. karbüratörü biraz açtım çalıştı sonra açık gittim yine 1 dakika sonra durdu. türlü kombinasyon denedim emin olabilirsin :) en sonunda da yeter diyerek benzin akıtmaması için karbüratörü tam sıktım :) önder abinin dediği şamandıra problemi ilginç görünüyor ona da bir bakacağım. zaten haftaya servise götürünce iyice bir kontrolden geçer.

sizde durum nedir? yeni takımınızı deneme imkanı oldumu?

2. egemenparlar

egemenparlar isim hanem boş kalsın

sağolun. benim takım tıngır mıngır gidiyor. üç kişi bindik bu haftasonu. fazla zorlamadım(zorlasamda birşey değişirmi bilmiyorum ama) bi ara yanımızda yüzen bi arkadaş vardı geçip gitti diyebilirim:D şakası bir yana ben eğlendim.
    onur bey inanın karbüratörü açmak veya kapamak bunlar çözüm değil açarsanız gereğinden fazla hava alır boğulur. kaparsanız gereğinden fazla benzin .... sanırım ustanın bahsettiği şamadıra da karbüratör şamandırası... içini açarsan rahatlıkla görürsün ve tamir edersin(açarken her aşamada fotoğraflarını çekersen takarken ne neydi bu nereyeydi gibi sorunlarla karşılaşmassın)

3. onur1872

onur1872

egemen bey çok teşekkür ederim. aslında egemen de diyebiliriz forum ortamında bir samimiyet de oluştu yaşlar da yakın ben 29 yaşındayım sonra bu adam niye abi demiyor diye saygısızlık yaptığım düşünülmesin :)

sizin bota gelince. bence omurgasız oluşundan böyle bir durum meydana geldi. ben benim 4 hp nin çalıştığı zamanlarda :)P) iki kişi rahatlıkla hızlı gittim diyebiliriz. hemde tam gaz vermedim neredeyse yarım gaz verdim. zaten ne zaman tam gaz verecek gibi olsam 1 dakika sürem dolduğu için :p tam gaz verebilme şansım olmadı . 3 kişi 2 hp omurgasız 3 metre bir botla gitmeniz bile şans diyorum. fakat zodiac tarzı omurgalı 2 metre bir bot olsaydı 2 hp ile iyi giderdi. isterseniz benim zodiacta bir haftasonu sizin motoru deneyebiliriz? acaba nasıl bir performans verir diye merak ediyorum.

3 kişi 3 metre omurgasız bir botta 2hp haliyle zayıf kalacaktır. emin olun 4 hp de taksanız hızınız pek değişmeyecekti :) şunu söyleyebilirim benim 3 metre zodiac ta 6 hp ile gittiğim sürati bu 2 metrelik botumda 4 hp ile rahatlıkla yakaladım. hemde tam gaz vermeden. sizin bot hem 3 metre hem omurgasız hem 3 kişi ... yanınızdan yüzerek geçerler emin olabilirsiniz :) ama eğlencesi bir başka orası da ayrı

şimdi asıl konumuza dönelim

karbüratörü tam açmadım. yani sadece ayarını yaptım tamamen kapağı karbüratörden ayırmadım. bu nedenle şamandırayı da göremedim :) karbüratörü kendim açsam sorunu giderebilirmiyim?karbüratörde kaç tane parça vardır açarsam geri kapatmak ve parçaları dizmek sorun olurmu? ayrıca şamandıra gerçekten delikse? o zaman yapacak birşey kalmaz sanırım yeni şamandıra almak gerekir. yinede açıp bakayım diyorum merak ettim :)

4. egemenparlar

kesinlikle haklısın . bey kelimesi belli bir yazışma ve konuşma seviyesinden sonra bırakılmalı:) tabiki resmi ortamlar hariç.
    onur teklifin için çok teşekkür ederim bende bir omurgalı botta denemek isterim lakin ayvalıkta yaşıyorum(taşınalı daha 3 ay oldu) bu vesile ile istanbula gelmem biraz zor. yinede teşekkür ederim bir gün yolun bu tarafa düşerse beklerim bende buyur misafirim ol.
    el becerine güveniyorsan karbüratörü sökersen takabilirsin. bunda sorun yok. söküm aşamasında daha öncede belirttiğim gibi fotoğraf çekmeyi unutma ki ufak tefek pimlerin nerelere girdiğini sonradan karıştırmayasın:D şamandırada delik varsa tamiri kolay. yarık varsa biraz uğraştırır. deliği en güzel japon yapıştırıcısı ile (bol bol sürmemek kaydıyla) kapatabilirsin. kapattıktan sonra üzerine (benzinin solvent etkisini gdermek için) çocukken oynanılan sopaya siyah poşet dolayıp yakıp damlatma tekniği:)D ) ile bir iki damla damlatırsan sorunu çözersin. yok ben biraz profesyonel yapacağım dersen dayanıklı yapıştırıcılar var onlardan temin edebilirsin. en kötü servise götürürsün ama sana bunu bakımlı diye satan bir servisten ne hayır gelir bilemem

5. onur1872

onur1872

egemen teklifin için teşekkürler. bu sene okul bitiyor işe falan girerim sanırım tatile pek fırsatım yok yinede çok teşekkürler.

sana tavsiyem o motora 2 metre omurgalı bir bot alman. ikinci el 350 liraya falan bulursun. 2 kişi de rahat binebiliyor fakat 3 kişi imkansız :) 2 hp ile 2 metre omurgalı bot tek kişi 7 mil yapacaktır diye düşünüyorum. sizin botla kullandığınız gün 3 kişi en fazla 2-3 mil yapmışsınızdır diye tahmin ediyorum.

karbüratörü sökme işine gelince..sökmeyi düşünüyorum fakat ayarını da nasıl yapacağım bilmiyorum. yani karbüratörün benzin gelen yeri varya..açınca benzin akıyordu tamamen kapattım :) onu tam açınca da karbüratör açılıyordur muhtemelen. bir deneyeceğim olmadı servise götürüp baktırırım. haftaiçi sınavlar var. bu arada benim 3. üniversite bitiyor bir aksilik olmazsa. daha önce istanbul ve anadolu üniversitelerini bitirdim. şimdi de marmarada okuyorum :) son senem bakalım ne olacak. artık işe girip para kazanayım diyorum :) sen daha önce istanbuldamıydın? o taraflara taşınarak en iyisini yaptın zira istanbulda yaşanmaz.

6. egemenparlar

evet onur bende istanbul'da yaşıyordum. Sıkıldım oralardan.
    onur ben uzun süredir arıyorum adam gibi bir bot. dolaşmadığım site kalmadı. fakat ayvalığın olanakları malum. bulamadım bir türlü ve bu omurgasızı almak zounda kaldım. şimdi bulsam alırım omurgalı.fakat sıfır almak istemiyorum en azından bu sene. kısacası varsa bildiğin biryer adres arkadaş her ne ise 350 lira diyorsa ben talibim:)
    sınavlarında başarılar final dönemlerinden oldum olası nefret etmişimdir. kolay gelsin sana

7. alpargun35

alpargun35 c.alp argun

Onur geçmiş olsun ,tüm yazılan , arıza tespitlerini , çözüm yollarını dikkatle !!okuyorum.
    İnan ,görmedikten sonra , kesin teşhişler koyulamıyacağını bildiğim için,şurdandır demek istemiyorum !!
    Çünkü yorumlarda da , okuduğumuz üzere , örneğin küçücük bir buji uyumssuzluğu ,veya karbüratördeki hava ve benzin yollarındaki ufacık bir daralma,ateşleme sistemindeki bir temassızlık ,yine veya birden çok arızanın aynı anda meydana gelmiş olması , bizleri ve dolayısı ile seni yanıltabilir !!

Yine okuduklarımdan anladığım kadarı ile motorda 1.) soğutma sistemi (devirdaim) , 2.) Yakıt sistemi (kabüratör ) ağrızası kesin !!
    Malum deniz ,çok daha yıpratıcı özelliklere sahip , ve karada çalışan bir motora göre denizdeki daha çabuk yıpranıyor,
    Ve günümüzdeki motor üreticileri ,buna çok önem veriyorlar !!
    Bahsini etmiş olduğumuz motor bayağı bir yaşlı !!! , bunları tüm yaşlı motor , sahibi olmak isteyen arkadaşlarımızın uzunca bir düşünmesi gerekir..!!
    Bu güzel hobimiz adına , motorlu kayık sahibi olmak , tabiy ki çok güzel , gelgelelim konundan da anlaşılacağı üzere dert sahibi olmak bence yaşlı motorlarda çok büyük bir olasılık.
    Bu gün , bu sorunu tabiyki çözebiliriz , fakat yarın , yeni sorunlar üretecektir !!!
    Ve hepimizin bildiği gibi bu motorların tamiri ve parçası hiçte ucuz değildir, yani 400 tl ye ucuz diye aldığımız bir motor 500 tl parça + bir bu kadar da işçilik masrafı çıkarabilir !! bu şartlarda maalesef astarı yüzünden pahalı olur !.
    Herşeyden önemliside ! Denizde olası bir arıza durumunda hayatımız riske girebilir.
    Son olarak şunu önerebilirim ! bu motoru verebiliyorsan ,geri ver , ve denizde eskiyle uğraşma. !!
    Deniz fakiri sevmez !!! (genel anlamda ) .

8. onur1872

onur1872

herkese tekrardan selamlar. motorun karbüratörü açtım baktım şamandırada problem yok. herhangi bir deliğe denk gelmedim. karbüratörü açıp kontrol ettikten sonra kapattım motoru çalıştırdım çalıştı gaz yedi bu sefer kendim durdurdum. bakalım yarın bidonda son kez deneyeceğim. motorun çalışmada hiçbir sorun yok harika gaz yiyor. fakat bu sefer dediğim gibi kardeşim de uyuduğu için annem uyardı ve bunun duracağı yok diyerek kendim durdurmak zorunda kaldım. bakalım yarın son kez bidonda çalıştırdıktan sonra son durumu sizlere aktaracağım :)

bu arada karbüratörde benzinin içinde toz ve tortular vardı. sanırım yağ kalıntıları olabilir fakat kum gibi geldi.

yaptığım işlemler şunlar :

1) karbüratörü açtım
    2) şamandıraya baktım
    3) karbüratördeki kalan benzini boşalttım ve karbüratördeki tortu ve tozları temizledim
    4) benzin valfini açarak yeni benzin gelmesini sağladım.
    5) motoru çalıştırdım çalıştı gaz yedi ve kendim durdurdum.

sorun karbüratörün pis olmasından kaynaklanabilir fakat neden 1 dakika çalışıp duruyor onu anlayabilmiş değilim. pis bir karbüratör sorun yaratabilir fakat 1 dakika çalışıp sonra durup 5 dakika sonra tekrar çalışması biraz garip geldi? sizce de sorun karbüratörün içinde tortu ve kum benzeri tozların olmasından olabilirmi?

denizde birkez daha başıma gelmesin garanti olsun diye yarın son kez deneyerek sizlere tecrübe ettiğim durumları aktaracağım.

Son düzenleme: 14 Haziran 2010
  9. onur1872

onur1872

birde şunu ekleyebilirim. eğer elimde 4 zamanlı bir motor olsaydı yada yeni bir motor olsaydı bugün bunların hiçbirini tecrübe edemeyecektim. özellikle elimde bulunan 1986 model 4 hp evinrude yapısı bakımından çok basit bir motor. yani resmen internetten okuduklarımla motoru tamir edebilirim.

karbüratörü kendim temizleyebilirim bujileri değiştirebilirim gaz teline vs kolaylıkla ulaşabilirim vs aklınıza neler gelebiliyorsa yapabilirim. o kadar basit bir motor ki piston arızası ve arıza motorun tam içinde olmaması durumu dışında herşeyi kendim yapabilirim ki bunları da yapamayacağımdan değil cesaret edemeyeceğim için yapmam.

deniz motorlarından yada herhangi bir motordan anlayan kişi benim yapamayacağım dediğim durumları da yapabilir fakat ben motorun içini açıp bakma gibi bir duruma cesaret edemiyorum. bu nedenle piston ve motorun içindeki arızaları yapamayabilirim diyorum

bunların dışında karbüratör temizleme, karbüratör sökme - takma, jikle , buji , gaz teli ve gaz ayarları , elektrik aksamı , bobinleri söküp takma yada değiştirme , kasnak ipi ve kasnak tertibatı değişimi vs herşeyi kendim yapabiliyorum ve abartmıyorum dediğim gibi o kadar basit bir motor ki denizin ortasında bile bu saydıklarımın hepsini yapabilirim ki herkes de yapar gibime geliyor.

eski motorların bu gibi avantajları yanında sürekli arıza yapmaları olmasa ne güzel olurdu :)

Son düzenleme: 14 Haziran 2010
  10. onur1872

onur1872

tekrar selamlar. motoru su dolu bidonda çalıştırdım. egsozdan su gelmiyor. böylelikle sorunun - başka bir sorunu çıkmadığı takdirde - devirdaimde olduğu anlaşıldı. ne yapmam gerekiyor?

sorun devirdaim pompasında mı yoksa lastiğindemidir? egsoz hava üflüyor. teşekkürler.

11. ozan

ozan Ozan

devri daim hava üflememesi lazım. emme ağzı suyun içinde sonuçta. ama ekzos çıkışı suyun içinde olduğunda kabarcıklar çıkar ekzosla.

neyse nasıl olsa bu problemi çözersin ben gelecek için iki öneri yapmak istiyorum.
    1. si denizden çıkarken benzini kes motor karburatördeki benzini yaksın tamamen bitirsin. böylece bujilerin yağlı kalıp ateşlememesi gibi bir durumu yaşamazsın.

2. si çıkıştan sonra tatlı suyla çalıştır kanalları tuz kapatmasın. muhtemelen şu anki sıkıntında bu.

12. EmreT

EmreT Emre Toksöz

Arıza hakkında

Selamlar

Konuyu başından itibaren takip etmeye çalıştım.
    bir beyefendi şamandıra sorunundan bahsetmiş ki bence de böylesi bir durum var.
    Eğer hararetten kaynaklı bir stop etme olsa idi bunun manası motor şişti anlamına gelirdi.
    Soğuyamayan bir motorun birçok kereler şişmesi sonrasında kesinlikle silindirlerinde çizikler (klepaj tabir edilen durum) oluşup kompresyon kaybetmesine ve çalışmamasına neden olurdu.
    Bence depo icindeki pislik yada koyduğunuz benzinden gelen pislikler karbüratörün icindeki sabit seviye kabı adı verilen şamandıranın memesine geldi ve benzinin kontrolsüz olarak silindirlere gitmesine ve motorun boğulmasına sebep oldu.
    Bir süre beklemenin de etkisi ile buharlaşma sonrasında motor yeniden çalışabildi.
    Çözüm icin Oto tamircilerinde de yapılan işlem karbüratorun sökülmesi sonrasında şamandıra iğnesinden yakıtın çıkacağı bölüme agzınız ile vakum yapıp dili tutup tutmadığına bakmaktır.(tarifi biraz iğrenç ama kesin sonuç alabilirsiniz)
    Sonraki aşamada sabit seviye kabına benzin koyup şamandıra marifeti ile akışın kesilip kesilmediğini kontrol etmek.
    Karbüratoru temizlediğinizi ve sorunun tekrarlamadığını belirtmişsiniz.
    Kuvvetle muhtemel pislikler gitti artık sorun kalmayacak.
    İleride sorunun tekrarlamaması için sanayi sitelerindeki boyacılarda boya filtreleri vardır zaman zaman para dahi almazlar.
    Şeklide koniktir.
    Deponuzun ağzına bu filtreleri koyup yakıt ikmali yaparsanız pisliklerin depoya gitmesine engel olabilirsiniz.

13. yolcu42

yolcu42 Yakup IŞIK

En İyi Avı:
    11,5 kg aynalı sazan
    Arkadaşlar deniz motorlarından anlamam ama uzun yılllar motorsiklet kullandım. Prensipte aynı şekilde çalışıyordur.

1 dakika çalışıp duran motordan bahsedilmiş. Karbiratöre giden yakıt borusunun bir kenarında süzgeç olur(karbilatöre kirli yakıt gitmemesi için) O süzgeç pislikle dolduğu zaman karbilatöre benzin çok az gelir yeterli benzin gelmediği için bir dakika gibi kısa bir süre sonra motor durur. Üç beşdakika sonra tekrar çalışır durur. O süzgeci bulup temizlerseniz sorun hallolur sanırım.

14. onur1872

onur1872

deniz motorlarıyla motorsikletlerdeki sistem aynı evet. 4 zamanlı ve 2 zamanlı motorlar 4 ve 2 zamanlı motorsiklet motorlarıyla aynı şekilde çalışıyorlar. hatta biryerden şaft ayarlayıp motorsiklet motoru takıp deniz motoru yapanlar var. hatta bu bir sektör haline gelebilirdi bu işi yapanlar vardı pek tutulmadı.

motorda devirdaim problemi olması gerekiyor. karbüratörü temizledim. çalışmasında da hiçbir sorun yok. fakat egsoz su atmıyor. tıkanmış da olabilir. devirdaim lastiği dediğimiz lastikte de sorun olabilir. bu lastiğin fiyatı 30 lira civarı olması gerekiyor. fakat serviste işçilik parça ücreti vs nekadara yaparlar bilmiyorum. aslında kendim yapmak istiyorum fakat bu lastik motorun neresinde bulunur bilmiyorum. okul bitti sayılır bir sınavımın sonucunu bekliyorum o sınavdan da geçersem işe girerim ki işe girince zaten sıfır motor alacağımdan bu motoru aldığım yere götürür yaptırır ve satarım diye düşünüyorum.

15. getz

getz ENGİN

selamlar
    bence motorun hava yapıyor aynı sorun başıma geldi stop edicekmiş gibi olurken hemem hortumun el pomposıyla benzin gönderince 1- 1.5 dk sorunsuz çalışıyodu sonra tekrar yapıyo tekrar pompalıyodum.Sonra baktımki yakıt filtresine gelen benzin hortumunda çatlak varmış onu değiştirdik oldu.belki senin sorununda böyle birşeydir.

16. onur1872

onur1872

beyler tekrar selamlar. sorun impeller den kaynaklanıyordu yani devirdaim lastiği aşınmış.

bu arada devirdaim pompasını yani lastiğini değiştirmeyi de öğrendim. çok basit. şanzımanın üzerinde biryerde. motordan şanzımanın olduğu kuyruk dediğimiz yeri çıkartıyoruz..hemen orada.. fakat devirdaim lastiğini nereden nekadara temin edebilirim? bunu bilen varsa yazarsa sevinirim.

17. umutoz35

umutoz35 Umut Özden

Favori Kamış:
    Kaşık,Sahte yem, El Oltası
    En İyi Avı:
    300-400 gr kopez 3 tane:)
    Ustad Merhaba; benim eski 2 HP de komple elden geçmişti silindir gomlek artı piston etek genişletmesi, segman yenileme vs.. Tamircide çıkma bi impellar bulmuştuk ama yinede cok iyi randıman vermiyodu soğutma sistemi sonucta oda eski malzeme. Ben yeni motor almasaydım sıfır parca getirttirmeyi planlıyordum hatta Amerikadaki satıcıyla direk mesajla bilgi almıştım. Motorlarımız yakın. Benimki Evinrude 1979 2902A idi. Girdiğin modele göre sana direk parça diagram listesi çıkıyordu. Sen cıkma işini bir zorla ama bulamazsan son care getirttirmeyi deneyebilirsin. 100-200 gr arası 30 dolar kargo,benim impellarda 8 dolardı. Sitenin adresini bulabilirsem istersen pm atabilirim.

Son düzenleme: 10 Temmuz 2010
  18. onur1872

onur1872

umut selamlar. pistonları nekadara değiştirdin? yani segman attırmak ne kadara maloldu? impeller getirtebiliriz evet. benim impeller resmen erimiş durumda. ayrıca kanatları da eğilmiş ve kopmuş. zaten parçayı bulamadım :) tamircide de yoktu. johnson evinrude yani omc motor company parçasını istanbulda bulmamız imkansız değildir herhalde? getirtme de iyi bir çözüm fakat istanbulda bulabilsek harika olacak. johnson evinrude parçalarını nereden bulabiliriz. bilen biri yazarsa sevinirim.

umut sende nasıl getirtebileceğimizi pm atarak anlatırsan sevinirim.

19. umutoz35

umutoz35 Umut Özden

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    Piston değişmedi çünki tamirci hayatta bulamazsın buralarda demişti, sıfırını; sadece alttan etek açıldı milimetrik, silindir honlama yapıldı. Pistona segman atıldı bunlar total 70TL.Komple tüm parçalar sökülüp temizlendi, karbüratör,soğutma suyu borusu vs..Kuyruk yağı değişti.Krank mili yağlandı özel gresle. Cıkma impeller taktı.Total herşey 200 istedi.Tüm motor bilgim usta sayesinde gelişti her asamayı anlattı sağolsun:D.Ustad ben sana aksam detaylı pm atarım şimdi projeyle ugrasıyorum baya bi yogunum.

20. umutoz35

umutoz35 Umut Özden

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    Sırf segmanda 30 du sanırım 2 halka.