Açma Halkasından Olta İğnesi Yapımı

Konu, 'Takım Çantası' kısmında aNeXiEtY tarafından paylaşıldı.

1. Huseyin Alp Arslan

Huseyin Alp Arslan Huseyin Alp Arslan

Favori Kamış:
    olta ve oltadan baska hic bir sey
    En İyi Avı:
    22 kg Kingfish
    Aslinda cok guzel bir konu. Yani survivor durumunda balik avlayacak bir duzenegin yaratilmasi guzel ve keyifli bir beyin jimnastigi ve amator balikciligin ruhuna yakisan bir sey.

Yaptigin orneklere gelince bende arkadaslarla ayni fikirdeyim su haliyle herhangi bir baligi bunlarin yakaliyabilecegini sanmiyorum.

Ancak resimdeki ikinci ornegin igne agzini disardan iceriye kessen ve gene disardan iceriye egelesen sonra kerpeteninle agzin gerisindeki igne boynu kismini tutarak 35 derecelik bir aciyla hafiften buksen.(egeledigin , inceltip bicimledigin agiz kismina zarar vermeden) Sonrasinda ignenin palasindaki sanki igne gozu durumundaki o fazlaliklari da bence kerpeteninle kessen ve misinayi, ipi (her neyse) goz kullanarak degilde klasik ignelerdeki gibi baglasan bir ise yariyabilir.

Ancak bu igneyi hic bir zaman baligin agiz kismina saplayacagim umuduyla kullanamazsin.Igneni sazana kullanilan duzeneklerde oldugu gibi yemleyip(yani yemi ignenin bir az ustune misina bolumune baglayip baligin igneyle yemi oldugu gibi taa karnina kadar yutmasini beklemelisin.Ondan sonra o baligi disariya cikarmak icin bir sansin olabilir.Igne baligin girtlak, mide kismina ilismeli.
    )Sorvivor durumunda sirkulerin ve korumaciligin dogal olarak unutulacagi gercegini sanirim burda tartisacak degiliz.:)

Bu arada Serdar Beyin dedigi gibi ozellikle kuslarin bazi kemikleri boyle fantastik bir durumda igne yapmaya elverislidir. Polenezya yerlileri cok uzun yillar bu kemikleri (kus, hayvan, balina kemiklerini kullanarak)igneye donusturerek balik avladilar, ozellikle abalon gibi kabuklu deniz urunlerinin sedef yuzeylerini parlatip bunlarla birlestirdikleri kemik ignelerle kasiklar bile yaptilar. Ancak ilkel kemik ignelerde de taktik gene iri baliklara yemle igneyi ya tamamen yutturmak yada en asagi galsemaya taktirmak uzerineydi.Yani agza igne gecirmeyi hedeflemiyorlardi. Bu sonra igne kalitesi artikca mumkun oldu.

Ama ben oyle bir durumda olsam, yani bir adada yanliz basima denizden yiyecegimi saglamak zorunda kalsam herseyden once ates yakabilmek ve kabuklu deniz canlilarini hem yemek hemde balik yemi olarak kullanmak icin toplamakla ise baslardim.Ondan sonra palmiye benzeri veya buyuk alovera(succulent) cinsi bitkilerin kuru yapraklarindan lif (flax)cikarip bu lifleri burarak birbirine ekleyerek mumkun oldugunca ince ve saglam ip elde etmeye calisirdim. Bu ipler bana mizrak, ok , bambu benzeri dallar bulabilirsem bunlari bu iplerle bagliyarak sepet(pinter) yapmaya ve hatta bu iplerden yapacagim kepce meshiyle (kepce agi), bulacagim genis catal agizli uzunca bir dalin gene o catal agzina bu meshi sabitleyerek onu kepceye donustururdum.

Taslik dipli yerlere kabuklu etiyle doldurdugum pinterlerimi aksam uzeri sabitler, sabahleyin bunlari cikarip yakaladigimi iclerinden alirdim. Yakaladigim baliklarin iclerini bir ipe baglar, bunlari kumluk kiyilarda tasla yatirir , bu bazboza gelen vatozlari zipkinlardim.Vatozlarin eti oyle bir durumda beni idare edecegi gibi karacigerlerinden yagda elde etmek mukun olurdu ve bu yag bana kaliteli mesaleler yapmami saglardi.Elbetteki bu mesaleler geceleri ates balikciligi yapabilmemi mumkun kilardi.Ates balikciliginda gece karanliginda isiga toplanan baliklari kepceliyerek veya cokertmeler kullanarak balikciligima devam ederdim.Neyse bu konu uzar gider "sorvival balikciligi kitabi" olur.:)

Gene asil konumuza donersek teneke bira ve gazoz kutuklarinin kapaklarindan cok kolay kasik da yapilabilir.Bunlari halkanin etrafindaki tenekeyi kasik seklinde kaserek elde edebilirsiniz. Bunun halkasina igne ve misina bagliyarak balik yakaliyabilirsiniz.Burda bir balikci dergisinde bu yontemle gok kusagi alabaligi yakalayanlari gordum.Bilginize...

Sevgiyle , saygiyla...Rast gelsin...

Gene

2. Vay canına!!! insanın ıssız bir adaya düşesi geliyor...

3. macir_ertan

macir_ertan Ertan Çetin

Favori Kamış:
    Trabucco
    Favori Makine:
    Daiwa Emblem-Z
    En İyi Avı:
    Yayın,Sazan,Turna
    Neden canın sıkılıyor be abicim :) boşversene burada herkes birbirini tanımıyor ki herkes de aynı fikirde olmasını bekleyemeyiz zaten burada olmayı kabul edişimizden itibaren bu gibi fikir ayrılıklarını da kabul etmiş sayılırız,neyse paylaşımın için teşekkürler ilginç gerçekten umarım kimse dağ başında hazırlıksız kötü şartlar altında kalmaz selamlarımı gönderiyorum

4. HakanDurgut

HakanDurgut Hakan

Favori Kamış:
    SavageGear Bushwhacker XLNT 240cm 10-40gr
    Favori Makine:
    SHIMANO Stradic CI4 3000F
    En İyi Avı:
    88cm 4kg Yayın (spin takım ile)
    kutu kola bulunur ama bu şekilde kesmek için yan keski işine yarayacak alet vb gereçleride doğadan bulmak gerek.. ağaçtan zıpkın yapmak daha kullanışlı olur gibi..