akarsular özelleşicekmiş boş durmayalım

Konu, 'Göller, Barajlar ve Akarsular' kısmında OTTOMAN tarafından paylaşıldı.

1. Conqueror

Conqueror Ahmet Fatih Eryılmaz

Favori Kamış:
    Silstar at makara 50 lik , Silstar Bx makara 50 lik ,Silstar 2,70 m iki adet kamış
    En İyi Avı:
    100 gr israil sazanı
    Kira Sözleşmesinin Devri

Madde 18 — Su ürünleri istihsal sahasının, su ürünleri avlama hakkını kiralayan kooperatif, kooperatif birliği, köy birlikleri veya diğer kiracılar bu haklarını başkalarına devredemezler.

Projeye dayalı kiralamalarda ise; su ürünleri üretim yerlerinin, kiracı tarafından başkasına devredilmesi veya ortak alınması talepleri durumunda, kira sözleşmeleri İl Müdürlüğünün teklifi ile Kanunun 66 ncı maddesine göre İdarenin izniyle devredilebilir.

Kiracı tarafından su ürünleri üretim faaliyetlerinden doğan vergi ve SSK prim borcu olmadığına dair ilişiksiz belgesini, İdareye vermeleri gerekir.

Kiracının önceki dönemlere ait kira borcunun bulunmaması ve İdarece devrinde sakınca görülmemesi halinde, kira sözleşme devir işlemi İdarece yapılır.

Ancak, devir alacaklarda, ilk ihaledeki şartlar aranır.

Kira Sözleşmesinin Feshi

Madde 19 — Su ürünleri üretim yerine ait kira sözleşmesinin iptalini gerektiren genel hükümler ile bu konuda yapılacak işlemler aşağıda belirtilmiştir:

a) Kiracı, sözleşmede ve şartnamede belirtilen yükümlülüklerini yerine getirmemesi halinde, Kanunun 62 nci maddesi gereğince, İdarece kira sözleşmesi tek taraflı olarak feshedilir. Ayrıca, kat'i teminat, irat kaydedilerek bir yıllık kira bedeli tutarında tazminat alınır, bir zarar ve ziyan var ise kiracıya ödettirilir.

Bu zarar ve ziyanın, üçüncü şahıs tarafından yapılması İdarenin zarar ve ziyanı kiracıdan isteme hakkını kaldırmaz.

b) Su ürünleri üretim yerinin, yıllık kira bedellerinin, kiracı tarafından sözleşmede belirtilen tarihlerde ödenmesi esastır. Kira bedeli, vadesi geldiğinde ödenmediği takdirde Kanunun 62 nci maddesi hükmüne göre İdarece, en az on ve en çok otuz günlük bir süre tayin edilmek suretiyle, biriken kira alacağının, bu süre içinde gecikme zammı ile beraber ödenmemesi halinde, süre sonunda kira sözleşmesinin feshedileceği, ayrıca kesin teminatın irat kaydedileceği, bir yıllık kira bedeli tutarında tazminat alınacağı noter aracılığıyla kiracıya bildirilir.

Kira alacağı, tespit edilen süre içerisinde ödenmediği takdirde, sürenin sonunda, İdarece kira sözleşmesi, tek taraflı feshedilir.

Fesih tarihine kadar biriken kira borcu var ise kat'i teminat ve ek teminatlarından mahsup yoluna gidilir. Arta kalan kısım var ise iade, borcu çıkarsa tahsil edilir.

c) Kira sözleşmesinin iptalini gerektiren hususlar aşağıda açıklanmıştır:

1) Kiracı tarafından, yukarıdaki maddelerde yazılı hükümler ile İdarenin, İl Müdürlüğünün veya Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü taşra teşkilatının belirleyeceği esaslar ile şartname veya düzenlenen kira sözleşmesi hükümlerine uyulmaması,

2) Kooperatif birliği, kooperatif ve köy birliklerinde, ilgili kurumların müfettiş veya kontrolörlerince, yapılan denetimlerde, tespit edilen aksaklıkların giderilmemesi,

3) Sözleşmeden sonra, tüzel kişiliğin tasfiyesi veya sona ermesi,

4) Projeye dayalı kiralamalarda, öngörülen yatırımların belirtilen süreler içinde tamamlanmaması ve üretim faaliyetine geçilmemesi halinde, müteşebbisin kira sözleşmesi İdarece fesh edilir ve 2886 sayılı kanunun 83 ve 84 üncü maddeleri gereğince yapılan işlem İçişleri Bakanlığına bildirilir.

d) Kira sözleşmesinin feshinden önce, İl Müdürlüğünün görüşüne bağlı olarak İdarece karar verilir.

Kira sözleşmelerinin fesih durumlarında, su ürünleri üretim yerleri, en kısa sürede kiracıdan teslim alınır ve kira alacağı var ise, ödenmeyen süre için, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 51 inci maddesi uyarınca gecikme zammı uygulanmak suretiyle tahsil edilir.

2. Conqueror

Favori Kamış:
    Silstar at makara 50 lik , Silstar Bx makara 50 lik ,Silstar 2,70 m iki adet kamış
    En İyi Avı:
    100 gr israil sazanı
    Su Ürünleri Üretim Yerinin Kira Süresi Sonunda Teslim Alınması ve Ecrimisil Takibatı

Madde 20 — Kiracı, su ürünleri üretim yerini, kira süresi içinde aynen korumak ve kira süresinin sonunda İdareye teslim etmek zorundadır.

Kiracı, su ürünleri üretim yerinde, avlanma tesislerinde ve her türlü taşınır mallarda yaptığı onarım ve benzeri giderlerinin ödenmesi için, İdareden herhangi bir talepte bulunamaz.

Kira süresi sonunda, su ürünleri üretim yeri kiracı veya vekili tarafından teslim edilmediği takdirde, 2886 sayılı Kanunun 75 inci maddesi gereğince, tahliyesi sağlanır ve tahliyeye kadar geçen süre için de ecrimisil takibatı yapılır. İdarenin taşınmaz malı yeniden kiraya verememesinden doğacak menfi zararlarını isteme hakkı saklıdır.

Ayrıca, İdarenin, teslim alamadığı veya noksan veya hasarlı teslim aldığı taşınır mallardaki (teslim sırasında tutanakla tespit edilen) zarar ve ziyanı için tazminat davası açma hakkı mevcuttur.

3. Conqueror

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    100 gr israil sazanı
    Avlanabilir Su Ürünleri Stok Miktarlarında Değişiklik Olması Durumunda Kira Bedellerinin Tespiti

Madde 21 — Avlak sahalarında İl Müdürlüğünce veya Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünce her kira dönemi başlamadan iki ay önce, avlanabilir yıllık su ürünleri stok miktarı belirlenir.

Belirlenen yıllık avlanabilir su ürünleri stok miktarında artış veya düşüş olması halinde, İl Müdürlüğünce değişen stok miktarları üzerinden yeni dönem kira bedeli belirlenerek 16 ncı madde hükümlerince işlem yapılır.

Dönem içinde avlanabilir stok miktarlarında artış olması halinde, İl Müdürlüğünce tespit edilen ilave stok miktarı için, kira bedeli belirlenerek İdareye bildirilir. Bu bedel ayrıca kira bedeline ilave edilerek tahsil ed

4. Conqueror

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    100 gr israil sazanı
    geçmiş yıllardaki sözleşmeler konuya bağlantı amacıyla ekledim . ve her şey mevcut

5. OTTOMAN

OTTOMAN

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    1 kilo aynalı sazan :(
    teşekkürler kardeş

6. Conqueror

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    100 gr israil sazanı
    rica ederim abi ,asıl ben teşekkür ederim bu hepimizin sorunu

7. OTTOMAN

OTTOMAN

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    ama nasıl oluyor bilmiyorum herkes aynı soruna farklı bir gözle bakıp farklı şeyler görüyor
    herkes aynı şeyi görse birlik olsak birliğimizden güç doğsa herşey çok farklı olacak ama malesef hala bekliyoruz:confused:

8. tarcan

tarcan ...

Favori Kamış:
    .
    Favori Makine:
    .
    En İyi Avı:
    Kefal 325 gram
    .

Size katılıyorum.

ayrıca :
    * Bide 10,000$ bişey değil ya,

9. Conqueror

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    100 gr israil sazanı

Ne kadar güzel bir cümle

10. Conqueror

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    100 gr israil sazanı
    işin açıkcası ne olucak , bu alanları yani göl ve barajları milli park şeklinde gösterip para almak başka açıklaması yok tabi daha bizleri kabul ederlerse kiralayanlar ama edicekler sonunda onlar para ödiyecekler hem kendi avlayacaklar hemde parayla bize avlatacaklar benim düşüncem bu

11. OTTOMAN

OTTOMAN

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    kısacası SATILDIK yani:mad: :mad:

12. Conqueror

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    100 gr israil sazanı
    satılma değil abi ,kan emme zaten belli barajlarda var bu belli bir para karşılığında avlanma ,her yere bu sistemi koymak ve para kazanmak amaç .

13. xDJx

xDJx Mehmet Kundak

Favori Kamış:
    Oltalarım
    En İyi Avı:
    El oltası ile Turna 7kg. sazan 6kg. yayın 7kg.Yılanbalığı 2.65kg.Alabalık 1.12kg.
    Vural hocam Seydiler barajını kiraya verdiler neler oldu biliyorsundur sudan çok balık vardı yıllardır nerdeyse orada.Ama ağlarla trollerle balık bırakmadı adamlar haa suç kiracıdamı bir bakıma değil zira adam parasını ödemiş 1 - 2 yıllığına tutmuş ne var ne yoksa sonuna kadar onun sayılır ve tabiki iş para olarak düşünülürsede haklılar DSİ nasılsa yeniden balık salar zihniyeti uygulanıyor ki bu hep böylede devam edecek.Aslında o barajların yanına Alabalıklarda olduğu gibi üretim tesisleri kurularak kiralayana hazır DSİ tarafından salınan balıklar yerine kendin üret yetiştir yakala sat denilse bakın bakalım bir daha trol çekiliyormu o sularda.Sıkarrr o kadar balığı 1 seferde telef etmek için maçaları sıkar çünkü maliyet masraf tamamen kendilerinin olacak.Keşke işin o boyutu yerlimize o şekilde verilse ama sanmam altında çok büyük pislikler çıkar bu işin ve sıkıntıları hep birlikte her şekilde çekeriz iş sade balık avıyla falan kalmaz su bu suuuuu hayatımız 1 tane 500ml. sine 3ytl vermeye başlayınca görürüm o yabancı sermaye savunucu veya destekleyicilerini...
    Öz varlıklarımıza kaynaklarımıza değerlerimize biz bu nesil olarak sahip çıkalımki gelecek nesilde evlatlarımızda yararlansın,her millet kendi nesli için mücadele ediyor biz yabancıya kıyak geçmeyelim kaynaklarımızı kendi evlatlarımız kendi neslimiz dururken çünkü o kaynaklar onların öz mirası....

14. OTTOMAN

OTTOMAN

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:

haklısın abi bu memleketi çocoklarının geleceğini başka devletlerde garanti altına almış insanlar yönetirse seninkileri düşünecek adam bulmak zor:mad: :mad:

15. bd2002tr

bd2002tr

Favori Kamış:
    3 adet makaralı olta takımı
    En İyi Avı:
    sazan= 0, turna=1, yayın vs=0, 10 çuval yosun, ahh
    Bir çok ülkede avlakların kiraya verildiği biliniyordur herhalde. İnsanlar bu avlaklarda av yapabilmek için para ödüyorlar. Ve tabiiki belirlenmiş kurallara uyarak. Yani adam 3 tane balık alacaksın diyorsa 3 tane alıyor. 5 kilodan azını alamazsın diyorsa almıyor. Ağ atamazsın diyorsa atmıyor vs. Kurallara uymadıktan sonra (hem olta balıkçılığı limitlerine uymamak hemde ağ atmak gibi) ister özelleşsin ister özelleşmesin yakın gelecekte balık veya diğer av kalmayacak zaten. Ozamanda mecburen sıkı korunan özel avlaklar açılacak ve bizde paşa paşa yüksek meblada paraları ödeyerek ve kurallara uyarak avlanmak zorunda kalacağız. Belki ozaman görürüz 20-30 kilo sazanları.
    Benim görüşüm, özelleştirmeden ve dışa açılmadan bu memelekete hiçbir zarar gelmez. Tersine içine kapanmaktan özellikle ekonomik açıdan çöküntü ortaya çıkar. Almanyada 2-2.5 milyon türk var ve bunların bir çoğunun gayri menkulü var. Yurt dışında bir çok iş adamımızın yatırımı var bunlardan kime ne zarar gelmişki ülkemize benzer durumlarda zarar gelsin. Tabiki iyi belirlenmiş kurallar çerçevesinde bu işlemler gerçekleştirilirse.

Birde herkes aynı şeyi düşünürse, farklı görüşleri ortaya kim atıpta gerçek doğrunun bulunması sağlanacak.

16. OTTOMAN

OTTOMAN

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    herkes aynı şeyi düşünse olmaz tabi ama doğru tekdir ve herkes onu görmeli;)
    ayrıca sayın hocam tüm varlığımız çocuklarımızdan aldığımız emanetimiz, emaneti satıp geçici süre rahat ediyoruz alan adam üretiyor bize satıyor:D :D
    biz bukadar basiretsizmiyizde onların kar ettiği kaynaklardan kar edemiyoruz.
    emanet sahibi emanetini sorduğunda verecek cevabınız varsa banada söyle hocam ben ne cevap vercem bilemiyom çünki:mad: :mad:

17. mihtaroglu

mihtaroglu Melih

Favori Kamış:
    olta.sallama.
    En İyi Avı:
    pullu sazan 4 kg.
    :confused: arkadaşlar öncelikle söylemek isterimki işimden dolayı bu saatlarde.okuya biliyorum.tamam tartışmayalım,düşünmeyelim,bir yol aramayalım,çözüm aramayalım.PEKİ NE YAPALIM.eğitim sistemimizdeki gibi versinler okuyalım.ne istiyorlarsa söyliyelim.bumu kusura bakmayın ama bir eğitimci olarak içim elvermiyor.tamam sorun belli yokmu içimizde bu konulardan anlayan.bu vatan ve üzerindeki her şey bizim.bize emenet.EMANETİN üzerinde oynama olurmu sahibi biz isek,hiçmi sözhakkımız yok...bilen varsa araştırsın,bu oluşumun başlaması ne kadar zaman alır.neler yapabiliriz.

SÖZ MİLLETİNDİR...

18. skymount

skymount Nuri ERTİK

Favori Kamış:
    Dam Spezipower 180
    Favori Makine:
    Abu Garcia 100U
    En İyi Avı:
    Yayın,35 kg.,Aras
    hiiç unutmam...
    Etbalık özelleştiğinde et çok ucuzlayacak rekabet olcak demişlerdi...
    Sek için de aynı şey...
    Sahi kimlerde bunlar?
    ney ucuzladı?
    Seki satın alanın kaç tane daha benzer işletmesi var?
    neyse...
    Benim topraklarımdan beni atmaya ya da sokmamaya cesaret ediyorlar ya...
    Anayasal hakkımı da engelliyorlar ya bir şekilde...
    gün gelir...
    elde kalırsa tabiii...

19. Huseyin Alp Arslan

Huseyin Alp Arslan Huseyin Alp Arslan

Favori Kamış:
    olta ve oltadan baska hic bir sey
    En İyi Avı:
    22 kg Kingfish
    Tarihten ozellestirmeye bir iki ornek olabilecek hadise

1- 1571 de Osmanli egemenligine giren Kibris, 1878 yilinda Ruslarin Kars ve Ardahan gibi Dogu illerimize girmesi sonucu , Ingilizler, Osmanliyi bu ulkeye karsi desteklemek karsiliginda Kibris'in uretim haklarini kiralamayi teklif etti.(Kisaca Kibris nakit ,teknoloji sikintisi nedeniyle dis sermayeye satildi.Ingilizler gelip Bu illerde Ruslara karsi savasmadilar.Biz savastik. Bu savasi ve bu savasin muhimmatini finanse ettiler, Osmanliyi politik olarak desteklediler. Bizleri cok sevdiklerinden mi? Hayir. Cunku Ruslarin sicak denizlere inmesini, ve donanma kurmasini en buyuk tehdit olarak goruyorlardi. Gozleri Dogu ve bati arasinda cok buyuk bir ticaret yolu olan ve o zaman ki Dunyanin merkezi sayilabilecek liman ve stratejik noktalarin rakipleri Ruslarin eline gecmesine engel olmakti) Analasmaya gore Ingilizler Ruslar Kars,Ardahan,Artvinden bosaltilinca Kibris'i terkedeceklerdi.1914 yilinda Osmanli Almanya'nin yaninda savasa girince Ingilizler Kibrisi tek tarafli olarak ilhak ettiler.
    1923 Lozan Antlasmasiyla adadaki Turk Halkinin geleceginden TC'nin sorumluluk
    almasi kabul edilirken,ayni antlasmayla adadan Kibris Turklerinin Anadoluya gitmek isteyenlerine izin verildi. Kalanlar Ingiliz vatandasligini kabul etti.Boylece
    adada Turkler sagiltildi.Ingilizler Ruslara sicak denizlere acilma konusunda celme takarken,Osmanlidan uretim haklarini kiraladiklari bu adada kurduklari lojistik destekle 1.Dunya Savasinda Osmanli Imparatorlugunun yok olamsiyla sonuclanan tarih zincirini baslattilar.eHedefledikleri dogrultusunda Ortadogu, Avrupa ve Asyanin bu kilit noktasinda cok stratejik bir guc olmayi basardilar.Orta Doguya girerek Arap Yarim Adasini yeni kurulan devletlerle bolmeye , bunun karsiliginda bu devletlerden buyuk Imtiyazlar aldilar.(British Petrolleri-BP'nin hikayesi boyle baslar)

2- Kaputulasyonlar: Fransiz Kralinin yardimina kosan Kanuni Sultan Suleyman
    bu hadisenin ardindan Fransiz Kralligini kurtarmakla kalmadi, yakinlasan iliskiler sonucu Fransiz Ticaret adamlarina Osmanli topraklarinda gumruksuz mal satisi
    gibi bir cok ticari imtiyazi tanima sonucu dogurdu.Elbette o zamanlar bu anlasma ile bir nevi dis sermayenin ulkemize girisine olanak tanimak hedeflenmisti. Ancak kapitulasyonlar adi ile anilan bu imtiyazlar bir sure sonra
    Fransizlarla yakin iliski kurabilen azinliklarin zenginlesmesine, Osmanli Topraklari icersinde uretim ve ticaret dengesinin Turklerin elinden cikmasina, Turk yatirimcilarin teknoloji ve mallarinin ragbet gormeyerek gelsiminin durmasina, Imparatorlugun ekonomik olarak gucsuzlesmesine, bu yuzden gerekli bilimsel gelismelere ayak uydurmakta finans problemlere yenilmesine,Baska ulkelerin benzeri imtiyazlar istemesine onayak olmasina, fakirlesen halkin bagnazlik ve
    cahilligin eline duserek akilcilik yolundan sapmasina, toplumda yozlasma ve huzurun yok olmasina dolayisiyla 600 yillik dunyanin en basarili ve en buyuk Imparatorlugunun Kanuni'nin yaptigi zirvenin ardindan yok olmasina neden olmustur. Ve hatta Yeni kurulan Turkiye Cumhuriyeti bu cokusun ekonomik
    dis borcunu uzerine almak zorunda kalmis, buna ragmen akilci politikalarla
    Ulkede buyuk bir ilerleme saglamayi basarmistir.

3- Irakta zamaninda Kentucky Fried Chicken(KFC), Mc Donald gibi firmalara
    verilen ticaret izni Irak savasinda bu firmalarin Iraktan cekilmek zorunda
    kalmasiyla son bulmustur.Ancak iki firma kendilerine verilen haklarin istismar edildigini ileri surmus, boylece Amerika girdigi ulkede Irak halkini, yeni Irak hukumetini kurtarici sifatiyla, savas maliyetini odetmek bir yana, zamaninda dis sermayenin Irak'a girisine izin verilmesiyle bu ulkeye nufus eden
    bu gibi firmalarinda zararlarini odemeye mahkum etmistir. Sadece bu iki firmaya
    odenecek miktar 160 milyon dolar civaridir. Kisacasi Irak Halki uzerine bombalar atan, cocuklarina kiyan, bir ulusa tipis tipis daha onlarca sene borc ve bu borclarin faizini odemek icin yasamaya ve uretmeye mahkum olmustur.

Ulkemizde bu gun akarsularimizin uretim haklarinin bile ozellestirilmesinden bahsediliyor. Yarin buralari parasi olanlar ele gecirecek. Belki de buralarda
    bu tesebbuslerle sermaye destegi olarak yaklasan uluslararasi sermaye
    direk veya indirek olarak bu tesebbuslerin icersine sizacak. Kimi insanlarimiz
    cok zengin olacak. Guzel imkanlar yaratacaklar kendilerine ve ailelerine. Ancak
    Yabanci sermaye kar etmek icin gelir. Yani giren cogu zaman fazlasiyla disari cikar. Bunun yaninda ekonomisi gucsuzlesen bir ulusun yukarida verilen orneklere benzer hendikaplara yuvarlanmasi kaderi olur. Kisa goruslu olmayiniz. Kendinize sorun dun kar etmeyen kuruluslar satildiktan sonra neyi degistirdilerde birden kar canavari kesildiler.Bu kuruluslarda kimler calisiyor. Biz.
    Bu kuruluslarin cogunun yoneticisi kimler? onlar. Ureten kim.Hala biz. Emir veren kim.Onlar. Bu kuruluslarin urunlerini tuketen kim? Biz. Peki bu adamlar niye bir ton dolari yurt disina kar payi diye cikariyor. Kimin vergileri kurdu aslen bu fabrikalari.? Kimin ulkesinde kim patron, kim isci... Kimin ulkesinde kim sermayedar, kim tuketici.? Ozellestirme bir secim degil, zayiflayan bir ekonominin mecburiyetidir.Biz onlarin ulkelerinde onlarin suyunu havasini ticaretini ,endusturisini satin alabiliyormuyuz?Onlari ozellestirebiliyormuyuz? Globallesme Anglosakson ve yahudi sermayesinin altinda somurgelesmek demek degildir. Globallesme kulturlerin ve insan uretiminin entegrasyonu olmalidir.

20. tarcan

tarcan ...

Favori Kamış:
    .
    Favori Makine:
    .
    En İyi Avı:
    Kefal 325 gram
    .

Yenibosna/İstanbul da SEK in koskocaman fabrikası vardı, özelleştirildi,
    Koç grubu satın aldı, ilk işleri orayı yıkıp yerine E-5 Koçtaş' ı kurdular hemde 3 ay gibi kısacık bir sürede...