Didim'de bir kumsalda bakıma muhtaç olarak bulunan ve Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç tarafından evlat edinilen Badem adlı Akdeniz foku, 5 aylık tedavinin sonunda bugün Foça açıklarında denize bıkarılacak. Foça Belediyesi, Lenie't Hart Zeehondencreche Hollanda Fok Hastanesi ve Sualtı Araştırmaları Derneği işbirliğiyle sağlığına kavuşan Badem'in doğal ortamına dönmesi için tüm hazırlıklar tamamlandı. Foça açıklarına bırakılacak olan Badem için bugün Reha Madilli Kültür Merkezi'nde bir tören düzenlenecek. Törene Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe ile Mustafa Koç da katılacak. Yavru fokun güvenle taşınması için Sahil Güvenlik Komutanlığı'ndan bir sürat botu ve helikopter tahsis edildi. Badem'in arka yüzgecine tanınması için bir marka da takıldı. [IMG] Son günlerde birkaç yerde daha rastladığım haber üzerine bu konuda fikirlerimi paylaşmak istedim. Nesli tükenmekte olan canlılar arasında yer alan akdeniz fokları diğer tüm canlılar gibi doğanın bir parçası.Özellikle Ege ve Batı Akdeniz'de yuvalanan Akdeniz fokları çoğu zaman tekne turlarında, balık avlarında karşımıza çıkabiliyor. 1950'lerde İstanbul Boğazı'nda bile görülen hatta yavrulayan Akdeniz foklarını artık görmek bile çok zor, Ege çevresindeki balıkçılar sıklıkla Foça ve çevresinde av yapmaktalar ve bu güzel hayvanlarla bu bölgenin bilinen en iyi yaşam alanı olmasından dolayı her an karşılaşabilirler.Tabii ki yalnızca Egeliler değil Akdenizde bulunanlar da her an karşılşabilirler.Özellikle yuva yapabilecekleri kayalık bölgelerde rastlamak mümkün. Akdeniz Fokları balıkçı ağları,zıpkın ve kirlenme yüzünden tehdit altında.Kimi zaman kıyıya kendilerini atmakta kimi zaman kayalıklarda yaşam mücadelesi vermekte.Benim isteğim,Ege ve Akdeniz kıyılarında yaralı,kıyıya vurmuş v.b şekillerde bu sevimli hayvanlardan gören olursa en kısa zamanda aşağıdaki adreslere bunu bildirmesi. Hasta, yaralı yada öksüz fok gürürseniz: Beslemeye ve su içirmeye çalışmayın, Islatmayın (Yunus gibi ıslatılmaya ihtiyaçları yoktur !), Hareket ettirmeye çalışmayın, Denize dönmesi için zorlamayın, Evcil hayvanları uzak tutun. Lütfen hemen bilgi verin 0 533 488 5858 Amatörlük doğayla kardeşliği ruhunda barındırır,duyarsız kalmayalım...