Akdeniz'de 'kurbağa balığı' korkusu

Konu, 'Genel Konular' kısmında point.shot tarafından paylaşıldı.

  1. point.shot

    point.shot rıfat kayar

    Yaş:
    48
    Mesajlar:
    1.377
    Şehir:
    Kayseri
    Favori Kamış:
    Spro Precision Hot Spin 210 cm 5-15 gr
    Favori Makine:
    Shimano Stradic 3000FI
    En İyi Avı:
    Anadolu Alası Gökkuşağı 63cm
    Akdeniz'de, ekonomik değeri yüksek balıklarla beslenen ve eti yenmeyen kurbağa balıklarının çoğaldığı belirlendi. Avını son derce hızlı yakalayabilen balıklar yüzünden ağlar boş.

    Akdeniz'de, su sıcaklığındaki artışla beraber, Süveyş Kanalı aracılığıyla Kızıl Deniz'den gelen ekonomik değeri yüksek balıklarla beslenen ve eti yenmeyen kurbağa balıklarının (Lagocephalus sceleratus) çoğaldığı belirlendi.

    Mersinli balıkçılar, ''Denizdeki canavar'' dedikleri kurbağa balıkları yüzünden ağlarının boş kalmasından yakınırken, uzmanlar, bu balıklardan kurtulmanın tek çaresini, kurbağa balığıyla beslenen avcı balıklarda görüyor.

    Mersin'in 30 yıllık balıkçılarından Yakup Çınar, avını son derce hızlı yakalayabilen kurbağa balıkları yüzünden işlerini bırakma noktasına geldiklerini bildirdi.

    Çınar, ''Bu balığın etinin zehirli olduğu söyleniyor, bu yüzden yemeyi hiç denemedik. Geçmiş yıllarda da aynı balığa rastlıyorduk, ancak hiçbir dönemde bu yılki kadar yoğun görmedik. Denize attığımız yemleri bile kısa sürede yutan bu balıklar, Mersin'de neredeyse balıkçılığı bitirecek'' diye konuştu.

    UMUT AVCI BALIKLARDA

    Mersin Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bedii Cicik ise Süveyş Kanalı'nın açılmasının, bu balık türünün Akdeniz'de görülmesine yol açtığını, bu balıkların zamanla çoğalarak baskın duruma geçtiklerini ifade etti.

    Kürsel ısınmaya bağlı olarak deniz suyu sıcaklığındaki artışın, tropikal indo pasifik kökenli kurbağa balıklarının çoğalmasında etken olduğuna dikkati çeken Cicik, şunları söyledi:

    ''Son dönemlerde Akdeniz'de sayıları artan bu balıklara balon balığı da deniyor. Kızıldenizden Süveyş Kanalı aracılığıyla Akdeniz'e geçen bu balıklar ekosistemde dominant hale gelerek ekonomik türler üzerinde olumsuz etki yapmaya başladı.''

    Doç. Dr. Cicik, bu tür balıkların içerdiği ''tetrodoksin'' adlı zehirli madde nedeniyle tüketilmelerinin son derece sakıncalı olduğunu belirterek, ''Özellikle kaslarda kasılmaya, diğer bir ifade ile felce neden olur. Ancak içerdiği zehir özellikle karaciğer ve sindirim sisteminde olduğu için etinin belirli işleme teknikleri kullanıldığında Uzak Doğu ülkelerinde tüketiliyor. Birçok ülkede tüketilmediğinden de ekonomik öneme sahip olmayan bir türdür'' dedi.

    Cicik, deniz suyu sıcaklığının mevsim normallerine dönmesiyle bu balıkların sayılarının azalacağını ümit ettiklerini belirterek, şunları kaydetti:

    ''Kurbağa balıklarıyla beslenen avcı balıklar mutlaka vardır. Sorunun giderilmesi için deniz suyunun soğuması ve avcı balıklarının bunları tüketmesini beklemekten başka çaremiz yok''

    KURBAĞA BALIĞI

    Başının gövdeyle birleştiği yerin hemen üstünde arkaya doğru sert iğne olan, boyları 30 santimetreye kadar ulaşan kurbağa balıkları Akdeniz, Ege ve Marmara'da taşlık ve yosunlu bölgelerde yaşıyor.

    Vücutları grimsi kahverengi, düzensiz açık renkli benekleri bulunan ve sırt yüzgeci siyah olan kurbağa balıkları, kafalarının da diğer balıklara göre daha büyük oluşuyla dikkati çekiyor.

    Dipte yatarak başının üstündeki gözleri ile küçük canlıları veya balıkları görüp avlayan bu balıklar, nisan ve mayıs aylarında kışladıkları derin sulardan sahillere, bazen de acı su bölgelerine sokulup, temmuz ve eylül ayları arasında ürüyorlar.

    Ağırlıklarına göre 10- 20 bin yumurta bırakan bu balıkların, ''fugu'' adı verilen türünü, Japonların özel sertifikalı aşçılar aracılığıyla pişirerek, yedikleri biliniyor.


    [​IMG]

    *Bu haber 10.10.2007 tarihinde haber7.com dan alınmıştır.
     
    Son düzenleme: 10 Ekim 2007
  2. point.shot

    point.shot rıfat kayar

    Yaş:
    48
    Mesajlar:
    1.377
    Şehir:
    Kayseri
    Favori Kamış:
    Spro Precision Hot Spin 210 cm 5-15 gr
    Favori Makine:
    Shimano Stradic 3000FI
    En İyi Avı:
    Anadolu Alası Gökkuşağı 63cm
    Konuyla ilgili bilgisi olan arkadaşlar tecrübe ve görüşlerini paylaşırlarsa sevinirim. Gerçi ben tatlısu avcısıyım ama deniz konusunda da merakım var. Bana ilginç geldi sizlerle paylaşmak istedim.
     
  3. adra

    adra

    Mesajlar:
    954
    süveyş kanalının açılması ile gerçekten çok sayıda farklı türler akdenize geçiş yapmışlardır.su sıcaklığınında istenen seviyede olmaması nedeniyle bu çeşit balıkların gelmesi normaldir.yapacak pek bişede yok zaten.bekleyip görmek lazım.
     
  4. point.shot

    point.shot rıfat kayar

    Yaş:
    48
    Mesajlar:
    1.377
    Şehir:
    Kayseri
    Favori Kamış:
    Spro Precision Hot Spin 210 cm 5-15 gr
    Favori Makine:
    Shimano Stradic 3000FI
    En İyi Avı:
    Anadolu Alası Gökkuşağı 63cm
    Bu arada balığın ağız yapısı da hayli ilginç geldi bana...
     
  5. ooztekin

    ooztekin Özgür

    Yaş:
    50
    Mesajlar:
    140
    Şehir:
    Ankara
    Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    Kefal &tesadüfen Akya....ama tartmadım..
    milliyette fotoğrafı vardı..hiç görmedim..
    [​IMG]
     
  6. oz0735

    oz0735 Özkan

    Yaş:
    40
    Mesajlar:
    732
    Şehir:
    ankara/yenimahalle
    Favori Kamış:
    olta ve zıpkın
    En İyi Avı:
    28.2 kg sarıkuyruk(kuzu);4.7 kg levrek;1.5kg kofana;4.5 kg deniz turnası;2cm gümüş(alanya)
    balon (kurbağa) balıkları gerçektende tam bir bela..biz arkadaşlarla balığa çıktığımızda balonlar artık bize illahlah dedirdiyolardı.çene yapısının bir papağan gagası andırması ve çenesinin kuvvetli ve dişlerinin keskinliği ile takımları çok kesiyordu.dikkatimi çeken diğer bir noktada fazla derinden çıkmamaları..mercana gittiğimizde 50 metrenin üzerinde çok nadiren çıkması ve ilerleyen derinliklerde olmaması..bu balığın ben yaklaşık olarak 50-60 cm olanınıda gördüm.balıkçılar yakalamış ve tezgahında sergiliyorlardı.ilk önceleri etinin zehirli olduğunu bilemdiğimizden bizde yemiştik.etinin mayhoş bir tadı vardı.ama sonra zehirli olduğunu ve zararlarını öğrendiğimizde bir bakıma bu balıklara savaş açtık..ama bizle nereye kadar...tek çare bana göre suların soğumasını beklemek..
     
  7. necobey

    necobey

    Mesajlar:
    30
    Kediye benziyor bu yav:D
     
  8. serdar43

    serdar43

    Mesajlar:
    174
    Şehir:
    Kütahya
    Favori Kamış:
    Orta kalite kamış.
    En İyi Avı:
    Levrek- 1,750 gr
    bir bu balık eksikti , zaten kaçak avcılık,çevre kirliliği ve aşırı avlanmadan akdeniz ve cevre denizlerimizde balık soyları tükeniyor. Birde böyle deniz piranhalarıda türerse ne bu denizlerde balık avlanır nede yüzmeye girilir. Bu balık zehirli ve hızlı hemde 50-60 cm boyu var hangi balık yer bu müsibeti ?
     
  9. svr0607

    svr0607

    Mesajlar:
    295
    Şehir:
    Mersin-Taşucu
    Favori Kamış:
    Şu sıralar sadece zıpkın
    En İyi Avı:
    71cm 1.6kg denizturnası,1.2 kg levrek 10 kg civarı bir akya gözlerimin önündeydi....
    Evet gerçekten bu balıktan çok var buralarda..Ama sanırım derin su balığı yani ben zıpkınla dalarken hiç görmedim bunlardan..Birde dedikleri kadar alçak yanii..Balık bekliyorsunuz oltanın ucunda ya bu çıkıyor ya olta uçsuz(takımı kesip götürüyo hain:):)
     
  10. murat41

    murat41

    Mesajlar:
    1.231
    Şehir:
    kocaeli-izmit
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    vatoz 46,7 kg
    çok değişik bir balık ne yer ne içer bu balık merak ettim doğrusu:)
     
  11. tr16hunter

    tr16hunter H.Cahit ÇİÇEK

    Yaş:
    59
    Mesajlar:
    705
    Şehir:
    B U R S A
    Favori Kamış:
    Yasal olan tüm takımlar.
    En İyi Avı:
    sazan 5.300gr
    Çok ilginç Daha önce hiç görmedim ama desenize tam bir keyif TERMİNATÖR'ü..
     
  12. ufukkula

    ufukkula ufuk

    Yaş:
    40
    Mesajlar:
    1.537
    Şehir:
    İzmir
    En İyi Avı:
    Henüz yakalamamış olduğum
  13. sümer34

    sümer34

    Mesajlar:
    166
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Kamış
    En İyi Avı:
    turna 6,5 kg,aynalı sazan 14 kg
    ülen zaten bize tutmaya balıkyok bide bunlar çıktı başımıza desenize bu senede balığa hasret kaldık
     
  14. osmanaltunel

    osmanaltunel

    Mesajlar:
    3.695
    Şehir:
    ANKARA / Gölbaşı
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    Turna 140 cm. Gölbaşı
    Denizdeki Canavar ( Kurbağa Baliği )

    KIZILDENİZDEN GELDİ AKDENİZ'İ TEHDİT EDİYOR
    ====================================================


    [​IMG]



    [​IMG]



    KURBAĞA BALIĞI
    Lagocephalus sceleratus

    Mersinli balıkçılar, "Denizdeki canavar" dedikleri kurbağa balıkları tedirginlik yaratıyor Akdeniz’de, su sıcaklığındaki artışla beraber, Süveyş Kanalı aracılığıyla Kızıl Deniz’den gelen ekonomik değeri yüksek balıklarla beslenen ve eti yenmeyen kurbağa balıklarının (Lagocephalus sceleratus) çoğaldığı bildirildi.
    Mersinli balıkçılar, "Denizdeki canavar" dedikleri kurbağa balıkları yüzünden ağlarının boş kalmasından yakınırken, uzmanlar, bu balıklardan kurtulmanın tek çaresini, kurbağa balığıyla beslenen avcı balıklarda görüyor.
    Mersin’in 30 yıllık balıkçılarından Yakup Çınar, avını son derce hızlı yakalayabilen kurbağa balıkları yüzünden işlerini bırakma noktasına geldiklerini bildirdi.
    Çınar, "Bu balığın etinin zehirli olduğu söyleniyor, bu yüzden yemeyi hiç denemedik. Geçmiş yıllarda da aynı balığa rastlıyorduk, ancak hiçbir dönemde bu yılki kadar yoğun görmedik. Denize attığımız yemleri bile kısa sürede yutan bu balıklar, Mersin’de neredeyse balıkçılığı bitirecek" diye konuştu.

    UMUT AVCI BALIKLARDA

    Mersin Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bedii Cicik ise Süveyş Kanalı’nın açılmasının, bu balık türünün Akdeniz’de görülmesine yol açtığını, bu balıkların zamanla çoğalarak baskın duruma geçtiklerini ifade etti.
    Kürsel ısınmaya bağlı olarak deniz suyu sıcaklığındaki artışın, tropikal indo pasifik kökenli kurbağa balıklarının çoğalmasında etken olduğuna dikkati çeken Cicik, şunları söyledi:
    "Son dönemlerde Akdeniz’de sayıları artan bu balıklara balon balığı da deniyor. Kızıldenizden Süveyş Kanalı aracılığıyla Akdeniz’e geçen bu balıklar ekosistemde dominant hale gelerek ekonomik türler üzerinde olumsuz etki yapmaya başladı." Doç. Dr. Cicik, bu tür balıkların içerdiği "tetrodoksin" adlı zehirli madde nedeniyle tüketilmelerinin son derece sakıncalı olduğunu belirterek, "Özellikle kaslarda kasılmaya, diğer bir ifade ile felce neden olur. Ancak içerdiği zehir özellikle karaciğer ve sindirim sisteminde olduğu için etinin belirli işleme teknikleri kullanıldığında Uzak Doğu ülkelerinde tüketiliyor. Birçok ülkede tüketilmediğinden de ekonomik öneme sahip olmayan bir türdür" dedi.
    Cicik, deniz suyu sıcaklığının mevsim normallerine dönmesiyle bu balıkların sayılarının azalacağını ümit ettiklerini belirterek, şunları kaydetti:
    "Kurbağa balıklarıyla beslenen avcı balıklar mutlaka vardır. Sorunun giderilmesi için deniz suyunun soğuması ve avcı balıklarının bunları tüketmesini beklemekten başka çaremiz yok"

    KURBAĞA BALIĞI

    Başının gövdeyle birleştiği yerin hemen üstünde arkaya doğru sert iğne olan, boyları 30 santimetreye kadar ulaşan kurbağa balıkları Akdeniz, Ege ve Marmara’da taşlık ve yosunlu bölgelerde yaşıyor.
    Vücutları grimsi kahverengi, düzensiz açık renkli benekleri bulunan ve sırt yüzgeci siyah olan kurbağa balıkları, kafalarının da diğer balıklara göre daha büyük oluşuyla dikkati çekiyor.
    Dipte yatarak başının üstündeki gözleri ile küçük canlıları veya balıkları görüp avlayan bu balıklar, nisan ve mayıs aylarında kışladıkları derin sulardan sahillere, bazen de acı su bölgelerine sokulup, temmuz ve eylül ayları arasında ürüyorlar.
    Ağırlıklarına göre 10- 20 bin yumurta bırakan bu balıkların, "fugu" adı verilen türünü, Japonların özel sertifikalı aşçılar aracılığıyla pişirerek, yedikleri biliniyor.

    ZEHİRLİ AMA JAPONLAR YİYOR

    Ağırlıklarına göre 10- 20 bin yumurta bırakan kurbağa balıklarının, "fugu" adı verilen türünü, Japonlar özel sertifikalı aşçılar aracılığıyla pişirerek yiyor.

    Birkaç gazeteden alıntıdır.
     
    Son düzenleme: 14 Ekim 2007
  15. selamlar osman abim tesekkürler böyle ilgi cekici paylasimlarda bulundugun icin

    kara denizliler yunuslari avlanma izni ciksin diye bazi mercilere bas vuru yapmislar o yunuslari akdenize cekilebilse bir nebze de olsa akdenizdeki balikcilar rahatlar diye umuyorum bir yandan da karadenizde yunuslarin olmasi
    bu bölgelerde balikcilik yapan balikcilar acisin dan ne kadar önemli oldugunu gösterebilir.

    saygilar.

    ramazan bayraminiz mübarek olsun nice bayramlara.
     
  16. murat41

    murat41

    Mesajlar:
    1.231
    Şehir:
    kocaeli-izmit
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    vatoz 46,7 kg
    kurbağa balıklarını japonlar yiyiyorsa akdenizli balıkçılar bunları yakalayıp japonyaya ihraç edebilirler:D
     
  17. Huseyin Alp Arslan

    Huseyin Alp Arslan Huseyin Alp Arslan

    Yaş:
    57
    Mesajlar:
    3.370
    Şehir:
    Auckland/Yeni Zealanda
    Favori Kamış:
    olta ve oltadan baska hic bir sey
    En İyi Avı:
    22 kg Kingfish
    Yukardaki yazi ulkemizin en degerli gazetelerinden birinden alinmis olsa da oldukca buyuk yanlislar icermektedir.Sahsen bu konularla ilgili bir insan olarak gazetelerimizde devamli gordugum bu inanilmaz hatalar beni ne kadar arastirma ve bilgi yoksunu habercilerin ve bilim adamlarinin elinde oldugumuzu gormemiz acisindan oldukca dus kirikligina ugratmaktadir.Ozellikle bir bilim adami veya muhabir herseyi bilecek diye bir konu yoktur.Bilimadamindan veya bir gazeteciden beklenen en azindan saglikli bir arastirma yaptiktan sonra buldugunu sergilemesidir.Yoksa yaratacagi altinda ciddi bilimsel sifatlarla tasdiklenmis yalan-yanlis bilgi kirliligidir veya cok genis kitleleri yalan yanlis etkileyerek problemlere saglikli aksiyonlar uretebilme olanagini kilitlemektir. Ifade ettigim aksaklik bir bilimadaminin bilime verebilecegi en buyuk zarar, bir gazetecinin meslegine katabilecegi en buyuk saygisizliktir.Ulkemizde ne yazik ki gazetelerde kendi ilgi alanima dusen konularda takip ettigim kadariyla bu aksaklik inanilmaz boyutlara varmis durumda...Insan en fazla yaralayan aydinlik bekledigi yerden gordugu cahilliktir. Bir gazeteci yakalanan zipkin baliklarini hic bir arastirma yapmadan topluma "dev zarganalar" olarak tanitiyor.Bilimadaminin biri balon baligini sadece ureme donemlerinde zehirli olabilecegini soyluyor. Bir baskasi jerboa adli bir kemirgen turunu bir farenin genetik deformesyona ugramisi olarak tanimliyor.Sonuncu ornekte yukarida ki yazi.Soyleki

    Süveyş Kanalı aracılığıyla Kızıl Deniz’den gelen ekonomik değeri yüksek balıklarla beslenen ve eti yenmeyen kurbağa balıklarının (Lagocephalus sceleratus) çoğaldığı bildirildi.
    Yakup Çınar, avını son derce hızlı yakalayabilen kurbağa balıkları yüzünden işlerini bırakma noktasına geldiklerini bildirdi.

    Kurbaga baligi, balon baligi (fugu,Lagocephalus sceleratus )'nin cok yanlis olarak belirli bolgelerde yoresel adi olmus.Ancak bu buyuk bir karmasaya yol aciyor, cunku ayni adla Turkce literaturumuzde iki tane daha balik var.Bu konuya sonra daha ayrintili deginecegim.Ancak bu paragrafta yapilan hata sanki balon baliginin bir avci balik olarak gosterilmesidir. Balon baligi cok degerli baliklari avliyabilecek hiz ve kapasitede bir balik degildir. Dis yapisindan tutun,
    govde bicimine kadar oldukca hantal bir balik olup, genelde kabuklular, karidesler, kucuk baliklarla beslenir.Bu yuzden yemli dip oltalarina, arada sirada
    da caparilere atladigi oluyor. Dip seyirtmelerine genelde carpilmis olarak geliyor. Artisiyla aslinda oltacilara balik tutma firsati vermiyor.Onlarin yemlerine dadaniyor, midye ve mercan kirmaya ozel disleri oltalari kolayca kesiyor.Aglara takilmis balklari
    zedeliyerek mundar ediyor.

    uzmanlar, bu balıklardan kurtulmanın tek çaresini, kurbağa balığıyla beslenen avcı balıklarda görüyor.
    Cicik, deniz suyu sıcaklığının mevsim normallerine dönmesiyle bu balıkların sayılarının azalacağını ümit ettiklerini belirterek, şunları kaydetti:
    "Kurbağa balıklarıyla beslenen avcı balıklar mutlaka vardır. Sorunun giderilmesi için deniz suyunun soğuması ve avcı balıklarının bunları tüketmesini beklemekten başka çaremiz yok"


    Nerde bu avci baliklar.Bu baligi akya ,sari kuyruk, kilic , lambuka gibi baliklar yer ki onlarda sadece cok kucuklerini avlar.Bu baligin oyle aman aman bir avcisi yok.Zaten saydigimiz baliklar lambuka haric oldukca azaldi.Bu balik Lesepsiyen bir balik. Ferdinand de Leseps Suveys Kanalini insa eden muhendistir. Bu yuzden bilim dunyasinda dogal yasam alanini insan yapisi bir degisimle terkedip, bir baska yasam alanina nufus etmis turlere Lesepsiyen denir. Boylesi bir degisim Suveys Kanali acildiktan sonra ozellikle bilim dunyasini mesgul ettiginden boyle bir isim dogdu.
    Kizil deniz Akdenizle karsilastirildiginda oldukca tuzlu bir denizdir. Bu yuzden bu kanal acilir acilmaz kizil denizden oldukca buyuk bir debiyle Akdenize bir akinti dogdu.Nil nehrinin zengin, soguk ve besleyici deltasinda Akdenizle bulusan sulari Ashvan barajinin yapilmasiyla debisini ve kalitesini kaybetti. Bu durum Kizil denizin Akdenize akmasini cok hizli ve buyuk bir dogal felakete tasidi.Bu gun Ulkemizin de icinde bulundugu dogu Akdeniz kiyilari bir daha geri donusu olmamak uzere kizil denizden gelen sicak akintiyla isiniyor, bu kiyilarda her sene
    8-10 arasi yeni lesepsiyan turlere rastlanmakta.Bu olay kuresel isinmadan da bagimsizdir. Bir de kuresel isinmayi uzerine eklerseniz olayin boyutlarini siz dusunun. Balon baligi (fugu,Lagocephalus sceleratus) bu lesepsiyen turlerden sadece biri. Yakinda dunyanin en tehlikeli kopekbaliklarindan biri olan ve nehirlere girmesiyle taninan boga kopekbaliklarini(bullshark) kiyilarimizda gorurseniz sasirmayin.
     
    Son düzenleme: 14 Ekim 2007
  18. Huseyin Alp Arslan

    Huseyin Alp Arslan Huseyin Alp Arslan

    Yaş:
    57
    Mesajlar:
    3.370
    Şehir:
    Auckland/Yeni Zealanda
    Favori Kamış:
    olta ve oltadan baska hic bir sey
    En İyi Avı:
    22 kg Kingfish
    Başının gövdeyle birleştiği yerin hemen üstünde arkaya doğru sert iğne olan, boyları 30 santimetreye kadar ulaşan kurbağa balıkları Akdeniz, Ege ve Marmara’da taşlık ve yosunlu bölgelerde yaşıyor.
    Vücutları grimsi kahverengi, düzensiz açık renkli benekleri bulunan ve sırt yüzgeci siyah olan kurbağa balıkları, kafalarının da diğer balıklara göre daha büyük oluşuyla dikkati çekiyor.
    Dipte yatarak başının üstündeki gözleri ile küçük canlıları veya balıkları görüp avlayan bu balıklar, nisan ve mayıs aylarında kışladıkları derin sulardan sahillere, bazen de acı su bölgelerine sokulup, temmuz ve eylül ayları arasında ürüyorlar.


    Bu tanimlama balon baligina(fugu,puffer fish,Lagocephalus sceleratus ) ait bir
    tanimlama degildir.Burda tanimlanan balik Akdenizde her zaman yaygin olan bu deniz ait kiyilarimizda oldukca benzer iki turu olan gercek kurbaga baliklarina (Northern stargazer, Astroscopus guttatus ve Atlantic stargazer,Uranoscopus scaber) aittir.

    Kurbaga baligi (Northern stargazer, Astroscopus guttatus)
    [​IMG][/URL][/IMG]

    Kurbaga Baligi (Atlantic stargazer,Uranoscopus scaber)
    [​IMG][/URL][/IMG]

    Balon Baligi(Fugu,puffer fish,Lagocephalus sceleratus )
    [​IMG]

    Goruldugu uzere gazetecimiz buyuk bir yanilgi icersindedir.

    Balon baligi (Fugu,puffer fish,Lagocephalus sceleratus ) bilimsel kayitlarda 7kg ve 110 cm 'e ulasabilen, yesilimsi veya kahverengi olup uzerinde siyah noktalarla, gumusi parlak karni olan, 18 ila 100 metre derinliklerinde yasayan bir baliktir.Ozellikle odu ve galandlarinda bulunan tetradetoxin yuzunden zehirlidir.Bu yuzden yiyecek olarak tuketimi Japonya haric mumkun degildir.Ekonomik degeri sadece akvaryumcular icin vardir. Aslinda ureme yoluyla nufusunu katlamasi oldukca yavas bir baliktir.
    Bu balik icin sahsen dusunulebilecek bence en iyi cozum bu baliktan bilimsel arastirmalarla bir ekonomik deger yaratilarak ticari avciliga konu etmektir.Uzerine para konsun bakin Balikcilarimiz bir senede onun kokunu kurutuyormu kurutmuyor mu?:D

    Belki topraklarimiza onemli bir dogal gubre kaynagi veya ilac sektorune onemli bir hammadde olabilir .Kim bilir?

    Son bir bilgi.Kizil denizden Akdenize gelen balonbaligi tek Lagocephalus sceleratus
    da degil.Tetraodontidae (balon baliklari ailesi) ailesinden 5 tur hali hazirda geldi.Bunlarin dordu yerlesti, besincisi sadece bir kac vakada goruldu.

    Sevgili Osman Bey degerli emeginiz va paylasiminiz icin cok tesekkur ederim.
     
    Son düzenleme: 14 Ekim 2007
  19. PAŞŞA

    PAŞŞA Remzi

    Yaş:
    51
    Mesajlar:
    962
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Vega Potenza Supercore,Lineaeffe Fury Caster
    Favori Makine:
    Daiwa Windcast Z 5000,Ryobi AP Power
    Peki Hüseyin abi bu Kızıl Denizde ekonomik değeri yüksek olup bizim sularımıza giren hiç balık yokmudur?Bu denizde sadece zararlı balıklar ve deniz canlılarımı yaşar? Nerede zararlı bir canlı çıksa Kızıl Denizden gelmiş,gelmiştir deniyor ben bunu gerçekten merak ediyorum..
     
  20. Huseyin Alp Arslan

    Huseyin Alp Arslan Huseyin Alp Arslan

    Yaş:
    57
    Mesajlar:
    3.370
    Şehir:
    Auckland/Yeni Zealanda
    Favori Kamış:
    olta ve oltadan baska hic bir sey
    En İyi Avı:
    22 kg Kingfish
    Cok guzel baliklar var .Mesala spanish mackeral. Bir tur mercan var.Adini hatirlayamadim simdi.Guzel baliklarda geliyor.Kizil Deniz oldukca zengin bir ortamdir.Ozellikle mercan resif baliklari acisindan. Su anda Suveys Kanalinin derinlestirilmesi konusuluyor.Eger bu olursa hic merak etme istemediginden cok balik gorursun.Ancak Akdenizimizin kendine has dogalligini ve pek cok turu de
    kaybetmenin yolu acildi ve buna bir dur diyebilecek inan yok ne yazik ki.Kim "ashvan barajini. veya suveys kanalini ortadan kaldirin" diyebilir ki?

    Iste insan zekasi, iste dunya dedigimiz insanin bilardo masasi:rolleyes: ...Toplara vurunca bu masada neyin olacagini bir tek bilen biliyor.Ancak inan bana bu henuz insan degil...:eek: