Alabalık deneyimlerimden yola çıkarak, bazı bilgileri sizlerle paylaşmak istedim ....

Konu, 'Tatlı SU Balık Avcılığı' kısmında Ronder tarafından paylaşıldı.

  1. dagkekligi

    dagkekligi yakup

    Mesajlar:
    3
    valla ben elle tutmayı tercih ederim.
     
  2. bilent yıldırım

    bilent yıldırım bilent yildırim

    Mesajlar:
    263
    Şehir:
    istanbul-edirne
    anlatım için teşekkürler
     
  3. rakibalikadam

    rakibalikadam raki balik adam

    Yaş:
    36
    Mesajlar:
    17
    Şehir:
    Antalya
    Favori Kamış:
    Kamış: Denim 270. Makine: Flash Fl-60
    En İyi Avı:
    500 gr Mercan
    güzel bilgiler için sağolun.
     
  4. galacticwalker

    galacticwalker Bahadır BAHADIR

    Mesajlar:
    2
    Şehir:
    Ankara
    En İyi Avı:
    En büyüğü kaçandı.
    Selamlar, forumları takip ettiğim kadarıyla mepps marka kaşıklar üzerinde durulmuş ve tavsiye edilmiş, iki sorum olacak; birincisi remixon marka kaşıklar da mepps in yaptığı işi yapmazmı yoksa deneyimle sabit mepps 1 numaramıdır?
    ikinci sorum, kaşığın ucundaki iğneye canlı veya cansız yem takılması randımanı arttırır mı? koku yayması ve kamufle etmesi açısından... Şimdiden teşekkürler, rastgelsin...
     
  5. Ronder

    Ronder

    Mesajlar:
    337
    Şehir:
    Samsun
    Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    3 kg civarında
    Merhaba

    Merhabalar meps kaşık bence kendi kaşık sektöründe elline su dökecek marka yok remixon dan iyimidir deseniz bence iyidir.Mepsin su içindeki dönüşü kusursuzdur ve en ufak misina çekiminde bile veya sıg suda bile iyi döndüğünden rakip tanımam ayrıca erken egilme kırılma veya soyulma olmamaktadır..

    Kaşık ucuna takılacak yem veya baskka seyler kasıgın dönüşünü etkiler ve balıgı cezbetmede yeterli olmaz bu yüzden önerilmez sonucta su içinde kendi ayro dinamiği içinde dönmesi için tasarlanmış av malzemeleridir kaşıklar umarım yeterlidir açıklamam saygılarımla
     
  6. takunya

    takunya M.Uğur YILMAZ

    Mesajlar:
    38
    Şehir:
    Rize
    Favori Makine:
    clipper 022
    En İyi Avı:
    35 cm dağalası
    Önder Hocam.

    Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.

    Sezon da Rize ye yolunuz düşerse tanışmak, misafir etmek isterim.

    Rasgele.
     
  7. Ronder

    Ronder

    Mesajlar:
    337
    Şehir:
    Samsun
    Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    3 kg civarında
    Uğur bey görüşmek tanışmak bende isterim valla benim genel de rizeye yolum düşer hatta yakında gitmeyi düşünüyorum
     
  8. ugur35

    ugur35 uğur

    Yaş:
    50
    Mesajlar:
    185
    Şehir:
    ödemiş/İzmir
    Favori Kamış:
    Remixon
    Favori Makine:
    RYOBİ KOBE 5500
    En İyi Avı:
    acemi şansı 3,5Kg Çipura;Karaburun/Çeşme
    @ronder
    Önder kardeşim,seni tebrik etmek istiyorum.Bunlar çok güzel paylaşımlar.
    2006 yılında açtığın konuyu bugün bile takip edip cevap verdiğin için ayrıca tebrik ederim.
    bizde zaman zaman alabalık avına çıkıyoruz.ama bu mevsimde dere çok çılgın bu aralar.sanırım bir 15-20gün daha beklememiz gerekecek.
    ilk mesajında dediğin gibi bu avın en güzeli,en doğal olanı.
    Bende 4metrelik katlanır basit bir kamış,0,20 misina ucuna küçük bir mantar ve tek iğne kullanıyorum.bizim av yaptığımız balıkların beslenme durumu ise genelde solucana vuruyor.birde bizim burada halk ağızıyla helikopter böceği dedikleri,mavi-yeşil parlak renkleri olan bir böcek var.acaip enteresan bir uçuşu var.yakalayabilirsek onuda arka tarafından iğneye takıp kullanıyoruz.
    sabah erken,akşam üzeri geç saatlerde,yağmurlu çiseli havalarda güzel av veriyor.hatta bir keresinde gece 02,00ye kadar dağda kaldık :)

    birde hem alabalık,hemde tekneden av için kısa hassas 2 parçalı 1,65mt kamış
    aldım.birkaç çeşit (burada bayilerde bulabildiğim) sahte aldım.makina olarakta albastarın 3+1 bilyeli makinası var.henüz alabalıkta kullanmak nasip olmadı.
    çünkü meps denilen zımbırtıyı kullanmak ayrı bir ustalık istiyor.bizde henüz emeklemede olan bir balıkçı olduğumuzdan biraz daha el alışkanlığı kazanmam gerek.belki ilerleyen günlerde sahte ile av yaparım.ama şimdilik kurt,solucan işi ve son günlerin benim için gözdesi tavuk göğsüne devam diyorum.zaten okuduğum kadarıyla sirkülerde doğal yemler yasakmış.tavuk göğsüne devam.
     
  9. takunya

    takunya M.Uğur YILMAZ

    Mesajlar:
    38
    Şehir:
    Rize
    Favori Makine:
    clipper 022
    En İyi Avı:
    35 cm dağalası
    Bu gün sezon açılışı yapmak için yakın ve suyu az bir avlaga gittim. Geçen sezondan avlakta balık olduğunu biliyorum. gel gör ki ne zaman burası av yapar dediğim bir yere olta atsam takıldı. çuvalmı dersin, halat mı dersin, envayi çeşit plastik mi dersin. boşumuz yoktu çok şükür!

    Bir şey değil, daha sonra yine geleceğim buraya. oltayı kurtarıp kalanı da bırakamıyorsun. tüm akşam üstü avı, neredeyse avlak temizlemekle geçti. :(

    Diğer derelerde bu şekilde ise işimiz var bu sene! hadi buranın suyu az kasık cizmesi ile girdik takımı kurtardık. suyu çok yerlerde ne yapacağız bilmem :confused: bol bol mepps depolamak lazım!

    Tüm bu olumsuzluklara rağmen, alba marka kaşıkları ilk kez denememde güzel verim aldım. Dönüşleri, sudaki hareketleri mepps kadar iyi. 3 kuruş kardayız diyecegim de bu alba kaşıklardan burda yok. elimdekiler neredeyse 10 sene öncesinden amcamın takım çantasından çıkanlar. umarım yenilerini de bulabilirim. Bunun yanında, yeni aldığım çift parçalı dam kamışı erken emekliye ayırdım. sanırım elimin alışması lazım. emektar, her bir yanı tamir görmüş teleskopik kamışım ile bu sezonuda geçirebilirim umarım. Avlakaki önceki deneyimlerimin (mepps no 1 comet beyaz üstü mavi benek) aksine alba aglıa beyaz üstü kırmızı benek av yaptı. avlakta genellikle akarda köpük altı av veriyorken. akar kenarları özellkle göletlerin sonuna doğru av yaptı. avakta balık karakteri değişmiş diyesim var :D olur mu? olur herhalde.

    Birde önemli not, bu kış doğu karadenizde çok fazla sel oldu. sanırım küçük boy balıklar telef oldular :( normalde vurmasa bile mepps in arkasından gelen balıklara sıkça rastladığım bir avlakta tek gölge görmedim :( gecen sezon kaşığa olur olmaz yerlede vuran gökkuşağı alabalığından da eser yok. bir de sabah avı yapıp gözlemek lazım.

    Yeni sezon tüm alabalık tutkunlarına hayırlı olsun.
     
  10. Ronder

    Ronder

    Mesajlar:
    337
    Şehir:
    Samsun
    Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    3 kg civarında
    TakunYa
    M.Uğur YILMAZ arkadaşım öncelikle konuya katılımın için teşekkür ediyorum ve ilk sezonun ilk av deneyimini paylaşımın beni sevindirdi.Ne yazıkki dunyanın sorunu olan ve Türkiyeyi de ilgilendiren çevre kirliliğini duymak insanı üzüyor heleki Rize gibi yeşile bezenmiş bir yöre de ben de avlaklar da cok cöp topladım insanları bilinçlendirme adına anlattım ve suan bizim cevrelerde insanlar ellerin den geldikce avlakları pisletimleri azalmaktadır artık insanlarımız yeşilin değerini öğreniyor muhtarlarımız önce atık suları dereden kurtarmak için kuyular kurdurdu belediyelerimiz gidebildikleri yerlere kadar çöp bidonları koydu köylülerimiz ellerinden geldikce petrol urunu atıkları yakma yoluyla ortadan kaldırıyor gene de umutluyum kirlenme bir nebze azaldığına inanıyorum en azından dogu Karadeniz de daha güzel günleri inşalla göreceğiz..

    Aslında Karadeniz insanının mizacına gerçekten zıt bir balıktır alabalık herkes bilir karadeniz insanı yerinde duramaz sonuca hemen ulaşmak ister ve sabretme konusunda cidden zorlanırlar buda karadenizin karakterisslik yapısını insanların uzerindeki etkisidir bence alabalığa baktığımız da ise gerçekten sabır ve gerçekten herseyin kitabına uygun olmasını ister bazen herşey uygundu gene av yapamayız çok bilirim oltayı toplayıp eve geldigimi çok bilirim bu balıkla inatlaşmak olmaz sabretmekle olur :) kısacası sabır sabır deneyim ve yılmamakla mumkun ve bunları yapınca insanın bu eşşsiz varlığa karşı bir saygı oluşuyor ve bu balığı koruma adına çok buyuk mucadelelere itiyor insanı..
    Albastar kaşıkdan randıman alman güzel dönüşü konusunda sorun olabilir ama bence idea ediyorum mepssin eline su dökemez bi kere mepss cok dayanıklıdır ikincisi atışlar esnasında tasa çarpma tranvalarında denge yapısını asla bozamazsınız kaşığın ustundeki benek ve figurler kolay silinmez tabiki her yiğidin farklı yoğurt yişi vardır benim favorim mepsstir siz istediğinizi kullanabilirsiniz iyi avlar avlarınızı buralar da okumak isterim :) rasgele
     
  11. Ronder

    Ronder

    Mesajlar:
    337
    Şehir:
    Samsun
    Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    3 kg civarında
    Uğur35

    Merhaba Uğur bey Öncelikle konuya katılımınızdan dolayı teşekkür ederim..2006 da başladı alabalığı Net ortamına taşıma fikri ve sizlerin sahesinde bu zamanları gördük ve şuna inanıyorum ki Türkiye de alabalık üzerine bu kadar kapsamlı ve net açık dille anlatılmış deyimler den yola çıkarak ortaya konulmuş bir bilgi birikimi yoktur..Bu beni her geçen gün gurulandırıyor ve sevindiriyor ve alabalık avı ruhunu binlerce insanla paylaşmak taktirlerini toplamak beni mutlu ediyor..Böylesine bir bilginin bu seçkin sitede yayınlanması da insanı ayrı bir heyecana sevk ediyor açıkcası ...Bu konu sahesinde tanıştığım insanlar ve sicaklığı hangi dunyanın değeri verebilirdi ? alabalıktan başka..
    Bu sezonda iyi avlar size hikayeleriniz okumak dileğiyle
     
  12. takunya

    takunya M.Uğur YILMAZ

    Mesajlar:
    38
    Şehir:
    Rize
    Favori Makine:
    clipper 022
    En İyi Avı:
    35 cm dağalası
    Önder Hocam, bu gün yine avlak kontrolündeydim. Avlanırken aklıma geldi. bu başlık vasıtası ile arkadaşlarım ile paylaşmak istiyorum.

    Malumunuz canlı yem kullanılarak yapılan alabalık avcılığına yasak getirildi. Alabalık avcılığına gönül veren arkadaşlarımızın yeni olta takımları edindiklerini ve atış pratiği yapmaya başladıklarına eminim.

    kaşıkla at-çek avına başlayan arkadaşlarımız. ayakta dik duruşla, baş üzerinden atışlar çalışıyorlardır. hepimiz de bu şekilde başlamışızdır. belirli bir pratikten sonra avlağa gittiğimizde bazı şeylerin eksik olduğu hissi uyanır. atışlar sırasında ağaç dallarına takılan oltalar, çok güzel göletlerden dahi balık alınamaması moral bozar. hatta bu sekilde takımlarını yemliye çeviren çok arkadaşım oldu. (artık dönemiyoruz tabi)

    Sizlere önerim, eğilerek yandan atışlara çalışmanızdır. Baş üzerinden dik olarak yapılan atışlara nazaran bazı farklılıkları vardır ve atışa alışana kadar ciddi pratik gerektirir.

    Bu şekilde atışlar akarsularda alabalık (dağ-dere) avcılığında büyük avantaj sağlar. Üzeri ağaç dalları ile kaplı, çok kişinin pas geçtiği göletlerde güzel avlar yapabilirsiniz. sütre gerisinden :p görüntü vermeden atış yapmanıza olanak verir. belirli bir alışkanlıktan sonra su üzerine paralel giden atışlar yapacağınızdan balığın dikkatini kaşık suya girmeden çekme şansınız olur. ayrıca kaşığın suya inişi baş üzerinden atışlara nazaran daha yumuşaktır.

    Rasgelsin :)
     
  13. Ronder

    Ronder

    Mesajlar:
    337
    Şehir:
    Samsun
    Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    3 kg civarında
    Teşekkürler zaten baş üzerinden atış şekli saglıklı olmadığı daha önceki yazılarım da vurgulamıştım en güzeli yumusak hareketle aşağından yukarı yapılan atışlardır baş uzerinden yapılan atışlar suya sert sekilde çarpmasını saglar dolayısıyla balığı ürkütür veya suyu içinde bulunan kayalara çarparak kaşığın yapısını bozabilir ya da kaşık üzerin de bulunan kancanın misinaya dolanmasını sağlar ve görevini yapmasını engeller bilindiği gibi alabalık avlarken her yere bir kere kaşık atmak en sağlıklısı iki veya ustü atışlarda pek randıman vermez av bu yüzden baş üstü atışlar da kancaya sarılan misina o göletteki alabalığın yakalamamızı zorlaştıracaktır ikinci atışta şansımız daha az olucaktır..
     
  14. ugur35

    ugur35 uğur

    Yaş:
    50
    Mesajlar:
    185
    Şehir:
    ödemiş/İzmir
    Favori Kamış:
    Remixon
    Favori Makine:
    RYOBİ KOBE 5500
    En İyi Avı:
    acemi şansı 3,5Kg Çipura;Karaburun/Çeşme
    Dün yani 19,04,2009 Alabalık için Ödemişten yaklaşık 60Km uzaklıktaki bir yaylaya gittik.Motorsikletlerle gidilebilecek bir yerdi.Fotoğraf çekmeye bile fırsat bulamadık.Ancak dönüşte bir foto çektim.
    5 tane 15cm boyunda yakaladım,geri bıraktım.1 tanesi bence yeterli boydaydı.
    ortalama 26cm.
    Bu alabalık çok acaip bir balık.Yemi çok hızlı yutuyor.İğneyi taa derinlerden çıkarıyoruz.Ama çok güzel bir hayvan.
    [​IMG]












    Ayrıca bir rapor başlığı açmak istemedim.
     
  15. takunya

    takunya M.Uğur YILMAZ

    Mesajlar:
    38
    Şehir:
    Rize
    Favori Makine:
    clipper 022
    En İyi Avı:
    35 cm dağalası
    Uğur, çok güzel bir balık. paylaşımın için de teşekkür ederim.

    Ne tür olta düzeneği ile, nasıl bir avlakta, suyun ve havanın durumunu da anlatabilirsen, başlığı takip eden benim gibi arkadaşlarımız da bilgi edinmiş olur.

    Ayrıca, karışının veya parmak ucundan bileğine kadar olan kısmın ölçüsünü alır, bunun yanında baş parmak ucundan ilk ekleme kadar olan kısmı ölçersen, avlakta balık boylarını tespit etmekte kolaylık sağlar.
    rast gelsin.
     
  16. ugur35

    ugur35 uğur

    Yaş:
    50
    Mesajlar:
    185
    Şehir:
    ödemiş/İzmir
    Favori Kamış:
    Remixon
    Favori Makine:
    RYOBİ KOBE 5500
    En İyi Avı:
    acemi şansı 3,5Kg Çipura;Karaburun/Çeşme
    M.Uğur kardeşim.
    Elimin karış ölçüsü belli,zaten buna göre avlaklarda ortalama ölçüm yapıyorum.Benim 1 karışım tam 22cm.Benim 1 karışı geçtimi olay tamamdır :)

    Avlak durumuna gelince;
    Geçtiğimiz pazar günü hava bulutluydu,yağmur yoktu ama güneşte yoktu.Daha önceki deneyimlerime göre sabah çok erken ve akşam üzeri geç saatlerde alabalık avı daha verimli oluyor.
    Yaklaşık 6 metre genişliğinde,yer yer 1 metreyi derinliği geçen,hızlı akışa sahip bir su var.Tamamiyle insandan uzak bir bölge,öyleki cross motosikletimle köyden 25dk uzaklığa gittim.
    İğne olarak sinek iğne tabir edilen küçük çapraz iğne,küçük bir mantar ve en küçük boy kurşun.
    kamış 4metrelik teleskopik göl kamışı,
    3metre 0,20mm beyaz misina
    yem,solucan gibi kesilmiş,terbiye edilmiş tavuk göğsü kullandım.

    kamışı sürekli hareket ettirdim,adeta at-çek yapar gibi.
    iğneyi atıp,suyun hareketiyle gitmesini izleyip,benden uzaklaşınca yavaş yavaş havaya kaldırıp bana yaklaşmasını sağladım.

    umarım ilgilenen arkadaşlara bir faydam dokunmuştur.Aynı avlağa tekrar gitmek istiyorum.ama bu kez mutlaka fot.makinamı yanımda bulundurucam.

    bu arada bu da benim KATIRIM.aynı zamanda hem moto-cross hemde balık avını yapabilmek kadar güzel bir durum yok.mutlaka tavsiye ederim.

    [​IMG]
     
  17. ugur35

    ugur35 uğur

    Yaş:
    50
    Mesajlar:
    185
    Şehir:
    ödemiş/İzmir
    Favori Kamış:
    Remixon
    Favori Makine:
    RYOBİ KOBE 5500
    En İyi Avı:
    acemi şansı 3,5Kg Çipura;Karaburun/Çeşme
    Önder birşey sorayım.
    tabiki bilen arkadaşlar varsa onlardanda cevap beklerim.

    Alabalık genel olarak suyun dibindenmi yemleniyor,yoksa suyun üstündenmi???
    Yani kamışla mantarlı bir takım ile av yaparken,yemi dibe doğrumu yoksa suyun üstüne doğrumu yaklaştırmak gerekiyor??
     
  18. Ronder

    Ronder

    Mesajlar:
    337
    Şehir:
    Samsun
    Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    3 kg civarında
    Paylaşımlar için teşekkürler Uğur bey alabalık yüze yakın avlanır suyun akarına havanın durumuna göre dipten de yem alır ama genelde dibe yakın avları gece yapar ayrıca dibde derinde duran balıklar daha iridir ve az enejile daha rahat yemler alırlar yani dipten giden ölü olan böcekler vs veya yuva içinde durur aniden saldırır yani bu yüzden en verimli av yüzeye yakın yemlerle alınır teşekkürler hepinize rasgele balıkcı dostlar..
     
  19. ugur35

    ugur35 uğur

    Yaş:
    50
    Mesajlar:
    185
    Şehir:
    ödemiş/İzmir
    Favori Kamış:
    Remixon
    Favori Makine:
    RYOBİ KOBE 5500
    En İyi Avı:
    acemi şansı 3,5Kg Çipura;Karaburun/Çeşme
    Teşekkürler Önder
    Akşam gece uyumadan önce kafamda bir sürü fikir dolanıp durdu.Pazar gününü iple çekiyorum.
    Senin açıklamanlada iyice belirginleştirdim.Bu balık gerçekten muhteşem bir balık.Alabalık avlamakta hem çok zevkli hemde ustalık gerektiriyor.Bir takım tasarladım.Yine 4mt lik kamışın ucuna 3mt 0,15-0,20 misina,tek sinek iğne(sanırım 6 no oluyor),birkaç grlık kurşun.Şamandıra,mantar olarakta bu kez uygun bir malzeme araştırıyorum.Hem mantar görevi görecek ama gözükmeyecek,yani tamamen şeffaf olucak.
    Alabalıkta gerçektende usta olunmadan yakalanacak bir balık değil.Tama avcılık esaslarına uymak gerekiyor.Şükür ki 20 yıldan fazladır Karaavı yaptığımdan Balıkçılıkta fazla zorlanmıyorum.
    Hadi bakalım,herkese rastgele,Pazar günkü güzel foto ve avları siteye ekleyelim.
     
  20. takunya

    takunya M.Uğur YILMAZ

    Mesajlar:
    38
    Şehir:
    Rize
    Favori Makine:
    clipper 022
    En İyi Avı:
    35 cm dağalası
    Merhabalar.

    Sezon açılalı 1 ay oldu henuz planlı bir av günü yaşayamadım :( Allahtan memleket uygunda gün içinde boşa düştükçe avlanabiliyorum.

    Bu gün iki alabalık alıkoydum. Saldığım balıklarda limitlerdeydiler. daha büyüğü gelir beklentisiyle kotamı boş bırakmam gerekti :)


    Takımda Meps commet beyaz üstü mavi benek. 0.23 mm misina. kullandım. Öğleden sonra 1 ile 5 arasında avlaktaydım 4-5 arasında av yaptım. Hava kapalı. Kısa aralıklarla yağmurluydu.

    Bu avlağa bu sezon 3. gelişim. yavru balık yok. tuttuğum en küçük balık 20 cm den fazlaca küçük değildi. Gökkuşağı alabalığı hiç yok. Bu kış gelen seller süpürmüş gitmiş anlaşılan. Su sıcaklığına bağlıyordum bu durumu... sanırım farklı bir şeyler var.


    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]