1. video http://www.youtube.com/watch?v=s6CR_5en624 2. video http://www.youtube.com/watch?v=iFuh2UVbDZ8 yer istanbul üniversitesi sapanca araştırma birimi
yavru balık üretim için havuzlarda yumurtlama yaptırılsa larvaların heba olma olasılıgı cok yüksek bu şekilde üretımı kontrol altına almaya calısıyolar üretim daha fazla oluyor videolarda bahsi geçen yer istanbul üniversitesinin sapanca araştırma birimi burda alabalık sazan ve mersın balıgı üretimi yapılıyor
Kimisi balığı alır yumurtalarını kurtarmak için özel olaraksağar üretir yetiştirir, elindne geleni yapar. Kimiside bilerek yumurtalı balığı tutar yumurtalarla birlikt ebbalığı öldürür katliam yapar. Ne çelişki...
dedıgın cok dogru abı okulumuz bir yandan üretime çalısıyor vatandasımız biryandan gırtlagına kanıp havyar derdı peşinden kosuyor sadece bilinçsizlige vermemek gerekir biz bişeyler yapmalıyız engel olmalıyız havyar sadece mersin balıgından alınır digerleri yumurtadır mersın balıgı 5 yaşına kadar üreyemez buda bunun nasıl nadide bir balık oldugunu gösterir bize suan nesli yok olma tehlikesi altında okulumuz 250 adet mersın balıgını 4 yasına gelene kadar havuzlarında besledı şimdi onlar ait oldukları yerde karadenizde 250 adet mersin balıgımız var tabi avlanmazsalar hep tüketmemeli biraz üretimi düşünmeliyiz üretim yapamazsak bile balıga en az bir üreme şansı vermeliyiz...
Bunlar gerçekten de çok güzel çalışmalar Fakültelerimiz de olmasa gerçekten bazı şeyleri kurtaramayacağız diye düşünüyorum.. Biraz da havyar konusunda ben ekleme yapayım bilgi paylaşıkça değerli Havyarın en önemli özelliği döllenmemiş balıktan elde edilmiş olmasıdır. Genellikle Mersin balığından elde edilir. En iyi havyar : Siyah olan, Tatlı sudan, Irmak Ağzından ve Kışın elde edilen havyardır. 3 mersin balığı ırkından havyar elde edilir Beluga, Asietra ve Sevruga Bunun yanı sıra Somon Havyarı (kırmızı havyar) da üretilen diğer bir çeşittir. Bu işte de en güzel hile alabalık yumurtası ile yapılır... Alabalık yumurtaları Mersin Balığı yumurtasına çok benzer mürekkep balığının boyası ile boyarlar ve siyah mersin balığı havyarı diye satarlar..
Mert güzel anlatmışsın ellerine sağlık,Türk milleti ticarete başlayınca ilk işi hile öğrenmek olur,mürekkep balığı mürekkebi kabın dibine çökmesi lazım bunu nasıl hallediyorlar.
ben bunu duymamıştım daha önce birazda zor olsa gerek mürekkep balıgının mürekkebiyle yapmak ama benzetmeye çalıstıları mersin balıgınında havyarı bin dolarlarla bahsediliyor! bu parayı verecek olan adamda zaten gidipte kendı satın almaz bunu yanlışmı düşünüyorum işin ehline aldırılır.