alabalık ve türleri

Konu, 'Tatlı SU Balık Avcılığı' kısmında almora tarafından paylaşıldı.

  1. ALABALIK SALMO TRUTTA

    Bilimsel adı Salmo Trutta olan alabalıklar, salmonidae familyasına ait olup hepsinde karakteristik özelliği olan yağ yüzgeci mevcuttur (Sırt yüzgeci ile kuyruk arasında bulunan küçük kıkırdağımsı yüzgeçtir). Alabalıklar su ısısı 18 Co üzerine çıkmayan bol oksijenli temiz sularda yaşarlar.
    Besinleri küçük balıklar, larvalar, kurtçuklar, sinek, böcek, çekirge, kelebek, yusufçuk ve solucanlardır. Üreme dönemleri sonbahar ve kış ayları arasıdır. Yumurta dökmeleri genellikle kasım ve aralık aylarında olur. Mevsim ve su ısısına bağlı olarak değişiklik gösterebilir.
    Yurdumuzdaki alabalıklar, 5 gruba ayrılır. Bunların ilk dördü doğal türler olup 5. ise anavatanı Kuzey Amerika olan kültür alabalığı olarak bilinen Gökkuşağı (Salmo Gairdneri) alabalığıdır. Doğal türler kendileri üreyebilmelerine karşın gökkuşağı alası sağılma yöntemi ile çiftliklerde üretilerek içsulara bırakılır.
    DOĞAL TÜRLER :
    1- Dağ Alası ( Salmo Trutta macrostigma)
    2- Dere Alası ( Salmo Trutta Caspius)
    3- Göl Alası ( Salmo Trutta Abanticus)
    4- Deniz Alası ( Salmo Trutta Labrax)
    5- Gökkuşağı Alabalığı (Salmo Gairdneri - Rainbow)

    1- Dağ Alası ( Salmo Trutta macrostigma) : Yurdumuzda bir çok derede bulunan avcılar arasında kırmızı benek veya mercan adı ile anılan balıktır. Boyları ve ağırlığı fazla olmayan genellikle 25 - 30 cm boy ve 400 - 600 gr arasında olurlar. Yurdumuzdaki dağılımı Kuzey Egede Kaz Dağları, Istrancalar, Uludağ, Ilgaz, Bolu, Kayseri ve bütün Karadeniz Bölgesindeki temiz derelerde bulunur. Edinilen tecrübelere göre Toroslar, Maraş, Antalya, Isparta yörelerinde bulunan alalar Karadenizde bulananlara göre boy ve ağırlık olarak daha büyük olurlar.



    (Abant Alası)
    2 - Dere Alası ( Salmo Trutta Caspius) : Kuzeydoğu Anadolu Aras nehri kolları ve o bölgelerde daha yaygındır. Dağ alalarına nazaran çok daha büyüktürler. Ülkemizde Aras Alası olarak bilinen alabalık dere alasının en güzel örneğidir.
    3 - Göl Alası ( Salmo Trutta Abanticus) : Göl alası denince akla gelen en güzel örnek Abant Alası'dır. Göl alaları 5-6 kg ağırlığa kadar ulaşabilirler. Abant alası diğer alabalıklardan görüntü olarak çok farklıdır. Benekleri diğer alabalıklardan az fakat çok iridir. Bazı Abant alalarında mat renkte 7 - 8 adet kırmızı benekte bulunur. Yine bu balığın literatürde Endemik olduğu yönünde görüşler mevcuttur. Göl alasına diğer bir örnekte çıldır gölünde bulunan Alabalıktır.


    4 - Deniz Alası ( Salmo Trutta Labrax) : Yurdumuzda Doğu Karadeniz Bölgesinde Trabzon ve Rize illerindeki büyük birkaç nehre üreme dönemleri olan sonbahar aylarında denizden nehre giriş yaparlar. Yumurta dökümünden sonra tekrar denize göç eden bir türdür. 1,5 metre boy ve 15 - 20 kg ağırlığa ulaşanlarına rastlanmıştır. Günümüzde yok olma tehlikesi ile karşı karşıyadır. Bilinçsizce avlanma ve çevre kirliliği bu neslin yok olmasına sebep olmaktadır.
    Deniz alasının nehire girip yumurta döktükten sonra denize geri dönen tipine SALMO TRUTTA LABRAX NATIO MARINA, denize dönmeyip nehirde kalanına ise Nehir Alası SALMO TRUTTA LABRAX NATIO FARIO denmektedir. Denizden göle girip kalanına ise SALMO TRUTTA LABRAX NATIO LACUTRIS denmektedir, bu balığa en güzel örnek Çıldır Gölünde bulunan alabalıktır.


    5 - GÖKKUŞAĞI ALASI ( SALMO GAİRDNERİ- RAINBOW) : Anavatanı Kuzey Amerika olan bu balık kültür yolu ile bütün dünyaya yayılmıştır. Kendi üreme yeteneğine sahip olmadığından, sağılma yolu ile çiftliklerde üretilip iç sulara bırakılır. Oldukça saldırgan bir yapıya sahiptir, bu nedenle de avlanması kolay ve zevklidir. Doğal türlerden daha dayanıklı ve üretiminin kolay olması sebebi ile çiftlik üretimi yapılmaktadır. Gökkuşağı alası 25 Co ulaşan sularda dahi yaşayabilmektedir. Bu tür ayrıca denizlerde de kafesler içinde de büyütülmektedir. İrileri piyasada (SOMON) adı ile satılmaktadır.

    AVLANMA USULLERİ :
    Yukarıda anlatılan bütün türler Yurdumuzda Amatör balıkçıların avlayabileceği türler olup Sirkülerde de belirtildiği gibi SALMO TRUTTA LABRAX ( Deniz Alası) avlanması tamamen yasaktır.http://sancho.blogcu.com/1587212/
    alıntıdır
     
    Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı: 16 Temmuz 2007
  2. Hatırlatmalar için teşekkürler :)
    Uyurgezezer'e de teşekkür etmek boynumuzun borcu dimi;) :D
     
  3. osmanaltunel

    osmanaltunel

    Mesajlar:
    3.695
    Şehir:
    ANKARA / Gölbaşı
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    Turna 140 cm. Gölbaşı
    Özlem kardeş paylaşım için teşekkürler ama daha evvel bu konular işlendi keşke o konuların altına ekleme yapsaydın.Teşekkürler.