Sağol hocam yardımın için teşekkürler şöyle bir yazı hazırladım ve jandarma sorarsa göstereceğim 3/2 NUMARALI AMATÖR AMAÇLI SU ÜRÜNLERİ AVCILIĞINI DÜZENLEYEN TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: 2012/66) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1 – (1) Bu Tebliğin amacı; 1/9/2012-31/8/2016 tarihleri arasında amatör balıkçılığın belirli kurallar çerçevesinde yapılmasını sağlamak için, ticari amaç dışı veya spor maksadıyla yasak olmayan bölgelerde ufak vasıtalarla su ürünleri istihsal edeceklerin avlanma usul ve esaslarını belirlemektir. Dayanak MADDE 2 – (1) Bu Tebliğ; 22/3/1971 tarihli ve 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu ve 10/3/1995 tarihli ve 22223 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Su Ürünleri Yönetmeliğine dayanılarak hazırlanmıştır. İKİNCİ BÖLÜM Amatör Balıkçılık Yapılması Türk vatandaşlarının amatör balıkçılık yapmaları MADDE 4 – (1) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gerçek kişiler, bu Tebliğ ile getirilen yasak, sınırlama ve sorumluluklara uymak şartıyla amatör balıkçılık yapabilirler. Bu kişilere müracaatları halinde, veriliş tarihinden itibaren beş yıl geçerli olmak üzere, il ve ilçe müdürlüklerince Amatör Balıkçı Belgesi verilir. Bu belgenin alınması veya avcılık sırasında bulundurulması zorunlu değildir. (2) Gönüllü amatör balıkçılık kuruluşları, üyelerinin belge alma işlemini topluca yaptırabilirler. (3)Amatör Balıkçı Belgesi ek-1’de yer alan forma uygun olarak düzenlenir. İçsularda avlanabilecek türler ve zamanlar MADDE 11 – (1) Çizelge - 5’te avlanabilir asgari boy ve günlük avlanabilecek miktar bilgileri belirtilen su ürünlerinden daha küçüklerinin ve belirtilen miktardan fazlasının avlanmaları yasaktır. Çizelge 5 - İçsu balıkları Türler Tatlısu kefali Latince adı Leuciscus cephalus Boy Limiti (en az) 20 cm. Günlük Limit (en fazla) 1kg Çizelge 6 - Zaman yasakları Türler Tatlısu kefali (Leuciscus cephalus) Bölgeler/İller (Orman içi sular ve akarsular dışındaki iç sular) Afyon, Aksaray, Amasya, Ankara, Balıkesir, Bartın, Bilecik, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Düzce, Edirne, Eskişehir, Isparta, İstanbul, Karabük, Karaman, Kastamonu, Kırıkkale, Kırklareli, Kırşehir, Kocaeli, Konya, Kütahya, Nevşehir, Niğde, Sakarya, Tekirdağ, Uşak, Yalova, Zonguldak Akarsular -Yasak Yok Yasak Dönem 15 Mart 15 Haziran
Hasan bey bu tebliği okuyacak kadar sana zaman ayıracak anlayışlı bir jandarma görürsen tebliğe gerek kalmaz zaten sana bu belgeyi sormaz. Fakat alacagın cevap şu olacaktır bence,kardeşim bensana belgen varmı diye sordum tebliğin varmı diye sormadım belgen varsa göster yoksa 620 lira ceza artı tum takımlarına da el koyuyoruz diyecek.Ki 20 yasında uzun eşek oynarken köyde gelip asker olmuş eline de yetki verilmiş bir jandarma erine emin ol hiç bir şekilde laf anlatamazsın.Benden tavsiye belgeni al.
Hürkan kardeşim, niçin böyle aşağılayarak görevini yapmaya çalışan Jandarmamızı eleştiriyorsun ? Bu asker bizim onur ve gurur kaynağımız değilmidir ? Bu 1 Sizde belki yaptınız veya hayırlısıyla yapacaksınız bu görevi. Diyelim ki balıkcılıkla ilgili bir merakınız olmadı ve konuyla yakından ve uzaktan hiç bir bilginiz yok. ( Çoğu böyledir ) kırsal bir yerde Jandarma er veya erbaşısınız. Size şikayet geldi. Nasıl bir icra sergilerdiniz. Bu 2 Daha önceleride bu tür eleştirilerde yazmışımdır; bırakın Uzm. Çavuşu, 4 yıl askeri okul eğitimi alan bir Asb.da bile böyle bir bilgi yoktur. Çünkü böyle bir bilgi okullarda verilmez. Asli görevleri değildir çünkü. Bulundukları bölgede göl, gölet veya akarsu var ise, '' Al bununlada ilgilenirsin '' denmiştir. Dolayısıyla da kulaktan dolma şeylerle bilgilenmişlerdir. Gelelim '' Anlatamazsın '' demene. Bu, kişinin yaklaşım tarzına bağlı değilmidir. Adama posta koyar gibi külhan beyce davranırsan, bırak cezayı ve oltaları kaptırmayı, 48 saatde misafirleri oluverirsin. Bencede belgenin bulundurulmasının yanındayım ve ilave olarakda, bilinçli, seviyeli ve saygılı bir yaklaşımın tüm sorunları eritip yok edeceği inancındayım. Sevgiler.
Tevfik bey amca; bu sanal alem böyle işte e türkçe de bir çok dilde olduğu gibi bir kelime bazen bir gülücükle farklı anlasılırken normal söylediğinizde farklı anlasılan birdildir. Ben sizin anladığınız gibi olayı okadar kötü anlatmadım aslında,aşağılama değil sadece gercekleri ve olasılıkları yazdım.Ben askerlik yaptım bilirim o yaşlarda yetki sahibi olmanın o kişi nasıl aslan yaptığı.Aynı zamanda kardeşimde jandarmaydı anlatırdı o cahiliye zamanlarını.Birçok jandarmanın vatandaşa olan tavrını.Başlarında komutan olmadımı misal sahilde midye satan adamın kafasına çöküp yasak satamaz sın dediklerini fakat sonra birpoşete midyeler dolunca neyse hadi benseni görmedim sen beni demesini.Haaa bu duyduklarımın içinde en masum olanı.Ama dedimya cahiliye dönemi,daha hayatı orda öğrenmeye başlıyan genç insanlar elbette yanlışları olacak,bu da anlatmak istediğim asıl şey. Köyde uzun eşek oynamak bir hakaret veya aşagılama değil bir durum bildirimi dir.Yani misal siz halen uzun eşek oynarmısınız?Bence hayır onlar cocukluk yaşlarının gzel oyunlarıdır iş şimdi onlarda unutuldu Neyse amaç kimseyi aşağılamak değil ama konumu mevkisi ne olursa olsun aşağılanmayı hakeden olursa ondan da lafımı esirgemem. :thumb: Avcılıgıma gelince 15 yıldır avla ilgilenirim 3 yıldır da kara avıyla ilgileniyorum.Devletimizin her kurumu kutsal ve değerlidir.Bu içinde çalışan insanlarında aynı değerde oldugu anlamına gelmez.Ben avcılıgın yanı sıra kampcılık,trekking,off-road vb bircok spor ve faliyet dalıylada ilgileniyorum. Yaşınız iti bariyle cahiliye dönemini atlatamamış veya art niyetli bir gence hele de yetki sahibiyse laf anlatmak çok zordur.Benim kasdetdiğim mevzu bundan ibaretdir. Ve emin olun avlakta bolca jandarma ile muhattap oluyorum.Üzülerek söylüyorum görevini layıkıyla yerine getiren cok azını gördüm.Birde jandarmada asker siniz, balıkcılıkla alakanız yok fakat evrak kontrolu yapıcaksınız diye birşey yoktur.Jandarma önce eğitim verir sonra yollar ekiplerini araziye. Siz hiç silah eğitimi almadan,silah kullanan polis veya jandarma gördünüzmü?Bunların eğitimini sivilde mi alıp gidiyoruz?Ordu yetkiyi verirken dersinide verir.Ama öğrenir ama öğrenmez o askere kalmış.Saygılar..
Hürkan kardeşim, herşeyden önce nezaketiniz ve saygı seviyesini aşmayan yaklaşımınızdan ötürü teşekkür ederim size. Profil bilgilerime bakıp 57 yaşını görünce '' Amca '' hitabınız olmuş. Çevremde 15 yaşında ki gençler bile '' Tevfik abi '' diye hitap ederler. Çünkü onlarla futbol, Basketbol ve hatta çelik çomak oynarım hala. Keşke uzun eşşek, birdirbir oynasalar. hihi '' Yaşınız iti bariyle cahiliye dönemini atlatamamış veya art niyetli bir gence hele de yetki sahibiyse laf anlatmak çok zordur.'' Zordur da, o kırsalda ve avlakta amaç zor olanı kolaylaştırmak mı, yoksa dahada zorlaştırmak mıdır? Elbette ki kolaylaştırmak diyeceksiniz. Ama anlatamıyorum da diye yakınacaksınız. '' Bilinç ''dedim. Derkende bunu kastetmiştim. Peki ne yapabilirsiniz diyeceksiniz? Tutanak istersiniz yapılan işlem ve uygulamalar için, hemde tüm detayları ile. Ve bu tutanakla ve elinizde ki belge ve tebliğ ile, İl J.Alay komutanlığına ve Cumhuriyet savcılığına haklarında usulsüz işlem için şikayette bulunacağınızı beyan edersiniz. İnanın problemin % 99' u orada bitmiştir. '' Siz hiç silah eğitimi almadan,silah kullanan polis veya jandarma gördünüzmü?'' Adı üstünde zaten, Türk Silahlı Kuvvetleri diye. Görevi gereği silah kullanma ve harp sanatını öğreten ve uygulayan mekanizma. Bunları öğrenmeden mezuniyet yoktur ki. Ama balıkları koruma, boy limitleri ve avlanma süreci konusunda ne yazık ki. eğitim ve öğretim müfredatında maalesef yoktur. Asli görevleri dahilinde olmamıştır. '' Ordu yetkiyi verirken dersinide verir.'' Teorik olarak haklısınız. Ama yoktur böyle bir bilgi, okutulan 4 yıl süresince. Nereden biliyorsun, sende işkembeden atıyorsun deme sakın. Gittim, gördüm, okudum ve böyle bir bilgi ile hiçbir zaman okul süresince karşılaşmadım. Öğrenilen şeyler, ilerleyen süreçte karşılaşılan olaylarla haşır neşir ola ola, yalan yanlış bilgilerin yanlışlığı ve yapılan hatalar, daha üst rütbelilerin tecrübe bilgileriyle doğrusu öğrenilmiştir hep. Bu bizim gerçeğimizdir ne yazık ki. Ve bu gerçeklede yaşıyorsak, buna karşı biz bilinçli, bilgili ve akıllı olmak durumundayız. Saygı sevgi, nezaket sınırları aşılmadan elbette. Sevgilerimle.
Tevfik Amca veya Ağabey artık hangisini kabul edersiniz bilmem. Bu konuda ki deneyimlerim ve ekiplerin tutumları beni bu yönde dusunmeye itti benn de halen böyle düsünüyorum.Ama bu yetkili merciler daha sağıklı ekipler gönderirse daha aklı basında insanlar gönderir ise benim düsüncelerimde illaki değişecektir. Bende Gürkan bey gibi saygıyla ellerinizden öpüyorum efendim...
muzip_06 haklıdır Yaklaşık 10 gün kadar önce Ankara civarında bir gölete avlanmak üzere gittik ve jandarma ile tatsız bir olay yaşadık. Gece yanımıza gelen genç bir jandarma uzman çavuş gece avlanmanın yasak olduğunu söyleyerek oltaları toplamamızı söyledi. Kendisine böyle bir yasak olmadığını söylediğimde "kanunu benden iyi mi bileceksin" diyerek kimliklerimizi ve amatör avcılık belgelerimizi istedi. Kimliklerimizi verdik ancak yine kendisine bu belgenin alınmasının ve bulundurulmasının zorunlu olmadığını söyledim. Bizi azarlar bir şekilde zorunlu arkadaş dediğinde ise, kendisine tebliği göstererek ilgili maddeyi okuttum. Bunun üzerine uzman çavuş yine ukela bir tavırla bu kanun size farklı bana farklı mı, oltaları toplayın yoksa her birinize 800 TL ceza yazacağım diye bir tehtidte bulundu. Biz de anlamsız bir polemiğe girmemek için jandarma uzmanı ve cehaletini başbaşa bırakarak oltalarımızı topladık ve ava devam etmek için sabahı bekledik. Pazar gecesi Eskişehir'e döndükten sonra jandarma genel komutanlığına başımıza gelen olayı ayrıntılarıyla anlatacak şekilde bilgi edinme formu doldurdum ve jandarmanın iddialarınında haklı olup olmadığının, eğer haklı değilse keyfi uygulama yaptıgından dolayı gerekli işlemlerin yapılmasını talep ettim. Salı günü gelen cevapta ise, avlandığımız gölette gece ve gündüz avlanmanın serbest olduğu ve adı geçen uzman jandarma hakkında gerekli yasal işlemin yapıldığı bildirildi. Umarım kendisine gerekli uyarı ve ihtar yapılmıştır. Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmuş çocuk yaşta jandarma ile uğraştık yani Malesef muzip_06 arkadaşımız bu konuda çok haklı. Eğitim yok, bilinç yok, terbiye yok, üniformayı giyip kendini padişah zanneden kişilerden asker olmaz.
Hürkan Hocam bu Yenimahalle'deki yer tam olarak neresi? Tarım Bakanlığı'nın pekçok yeri var bildiğim kadarıyla metro istasyonu yakınlarında. Şurası olduğunu tahmin ediyorum ama öğle arası gidip halletmem gerektiğinden fazla vaktim olmayacak. Gezmeden halletmem gerek. http://www.tubiba.com/tarim-il-mudurlugu/harita.html
İlçe olarak Yenimalle'ye bağlı değilseniz oradan alamıyorsunuz. Her ilçeyi farklı merkezde veriyorlar. Adres olarak istanbul yolunda ilerleyin. İlerde tarım müdürlüğüne girdiğinizde sorarsınız gösterirler kampüs içinde arka taraflarda çok küçük bir bina. MİT lojmanlarının oradanda girişi var ama diğeri daha kolay. Sizin haritada tam çözemedim binayı. Gitmeden önce bir arayın derim geçen ay yeğenime çıkarmayı gittiğimizde sistemleri bozuktu, şansımıza biz oradayken düzeldi ancak masada bir ton bekleyen dilekçe vardı.
Yapılabilecek en güzel şeyi yapmışsınız. Yazılı dilekçelerde özelliklede genel komutanlığa yaptıysanız. Bu tarz başvuruları dikkate alıyorlar. Üşenmeyip uğraştığınız için ayrıca tebrikler...
Merhaba arkadaşlar. Ömerli barajına giden arkadaşlarıma yapılan denetimde bu bölgede Maslak Orman ve su işleri bölge müdürlüğünden alınacak belge ile amatör balıkçılık yapılabileceğini bedelininde 50 TL. olduğu söylenmiş. Bu bölgenin statüsü farklımı acaba.
Bu belge hem zaruri hem değil, kolluk kuvvetlerinin istenilen belgeyi ibraz edmemekten ceza yazıyorlar, şayet alabalık için orman içi sularda avlanacaksanız, orman içi av belgesi almanız da zorunlu.
Mehmet bey Tarım ve Köy işlerinin verdiği belge Ömerli baraj göletinde geçerli değilmiş. Maslak Orman ve su işleri bölge müdürlüğünden alınacak ayrı bir belge ile bu bölgede amatör balıkçılık yapılabilirmiş.
Bahsettiğiniz belge anladığım kadarıyla orman içi avlanma belgesi. Amatör balıkçılıktan farklı bir olay. Bu belgeye ek olarak bahsttiğiniz rakamlara yakın bir meblayla diğeri gibi 5 senelik değil, 1 sezonluk olarak alınabiliyor.
Tamam, orman içi avlanma belgeside zorunlu değil ama güzel bir günün eğitimsizlik ve bilgisizlik yüzünden tadını kaçırmamak adına alınır. Teşekkürler.