eee orası almanya burası Türkiye (yakup hoca kızmasın T büyük) belgeye ne gerek var ki alt tarafı kağıt parçası. zorunlu hale gelse bilgisayarda fotoşopla sahtesini basarız yinede o sınavlara girmeyiz
herkese merhaba!!! konumuzla alakasi yok ama,bir vurgu yapmak istiyorum.türkiyede her gün en az 3,5 kisi trafik kazalarinda yasamini yitiriyor.bakimsiz araclar bozuk yollar,ve birde sürücü belgesi olmadan bilincsizce arac kullanan ve kendini soför zanneden sarhos kisiler.balik tutma belgesini buna örnek verebilirim.sadece oltayi suya atmakla bitmiyor is.doganin ve türün yasaminin devam ettirilebilmesi icin bir önceki yazmis oldugum mesajimda ki gibi olmasi gerekir herseyin.zaten ülkemiz akarsularinda ve göllerimizde sayili miktarda balik türü mevcuttur.almanyada ise 30,un üzerinde tatlisu baligi türü mevcut(sözüm ona) ben tecrübelerim dogrultusunda bildigim dogrulari sizinle adam gibi paylasmanin gayreti icerisinde iken bazilari dalga gecme mahiyetinde yazilar yaziyor helal olsun.simdi 3, 5,er tuttugunuz o baliklari ilerde hic bulamayacaksiniz bunu size garanti ederim.o zamanda sinekleri avlarsiniz.ülkemizin islerinin hic birisinde malesef ciddiyet yok hemde hic bir kurumda.her konuda ciddi olmak gerekir.ülkemizde kara ve su avciliginda görevli kisilerin gelismis ülkelere giderek ders almasi ve daha sonra insanimiza isin dogrusunu almanyada oldugu gibi ögretmesi gerekir.almanlar dünyanin cesitli ülkelerine giderek oradaki balik türlerini inceleyip almanyaya getirip kendi akarsularina veya göllerine bu baliklarin uyum saglayip saglamadigini kontrol ediyorlar basarili sonuc alinirsa bütün göllerinde ve akarsularinda bu baliklari yetistiriyorlar ülkemizde bu islerle ugrasanlar ne yapiyor soruyorum size.adamlarin kafasi bizimki gibi üc kagitciliga ve sahtekarliga calismiyor dogruluga ve dürüstlüge calisiyor.ülkemizde kurulu olan bir tane su aritma tesisi yok, yani avrupanin 15 yil gerisindeyiz fabrika ve diger endüstriyel atiklar akarsularimiza ve diger faydalanacagimiz sularimizla birlesiyor ve sudaki canli yasamini tehdit ediyor tarimsal atiklar ise cabasi.herseyden önce sudaki yasamin devaminin saglanmasi gerekir ve ondan sonra balik avi.basima gelen bir olayi paylasayim sizinle gecen hafta pazar günü baliga gitmistik ögleden önce saat 11,sularinda iki tane kontrolcü geldi (müfettis)hatta bir tanesini tanidim bize ders verenlerden bir tanesi idi oda beni tanidi ve sohbet niteliginde hic bir sey konusmadi benimle,sanki beni hic tanimamis gibi cünkü almanyada is disiplini herseyden önce gelir normal sivilde arkadaslik edebilirsiniz kahve ismarlayabilirsiniz ama vazife halindeyken hersey biter,bu is disiplini ve ciddilik ülkemizde yok malesef ülkemizde olsa ayni durum arkadasim nasilsin ya!!iyimisin av nasil gidiyor bir sigara versene coluk cocuk nasil falan torpil görmezden ve bilmezden gelme v.s. neyse bize balik avlama belgemizin olup olmadigini sordu digeri,ve bizde var dedik ve gösterdik inceledikten sonra hersey tamam deyip suya salinan( KESCHER) agimizi sudan cikarmamizi söylediler ve sudan cikardik baliklari teker teker kontrol edip limitine baktilar ve teker teker ölctüler ve ayni kisi yakalamis oldugumuz baliklardan bir tanesinin yumurtlama zamanini sordu cünkü almanyada yumurtlama dönemindeki baliklarin avlanmasi kesinlikle yasaktir.ve daha bir cok soru,belgeyi aldigim günleri hatirladim birden sanki yeniden sinav oluyoruz.ve sorduklari bütün sorulara biraz zorlansakta dogru cevap verdik,tesekkür ettiler ve bol sans dileyip yanimizdan ayrildilar.aksi bir durum söz konusu olsaydi ilk önce kacak avlandigimiz icin 300 euro,dan baslayan para cezasi kisi basina ve birde para cezasinin yanisira ihtarname tekrarinin halinde artan para cezasi ve diger kanunsal islemler,ülkemizdede böyle saglamcilik ve ciddiyet olmasi gerekir hepinize saygilarimi sunuyorum.
Selahattin Bey çok güzel yazmışsınız ve size sonuna kadar katılıyorum. Ülkemizin şu an itibarı ile bulunduğu nokta hakkında bilgi edinmeniz için küçük bir örnek vereceğim. Ülkemizde amatör balık avcılığını 2/2 nolu tebliğ düzenler. Bu tebliğe göre İzmir Körfezi içerisinde balık avlamak ( deniz kirliliği nedeni ile ) yasaktır. Gelin görünki, bugüne kadar bu yasağı denetleyen bir Allahın kulu duyulmadığı gibi, amatör balık avına gönül vermiş pekçok arkadaşta, sadece bilgi eksikliğinden kaynaklanan nedenle İzmir Körfezinde yapmış oldukları avların raporlarını sitemizde yayınlamaktadırlar. ( Bu raporlar tebliğe aykırılıktan ötürü silinmekte yada konu kilitlenmektedir )