Her sabah 03.00 - 05.00 arası soğukta ve bazen yağmur yağarken, ellerinde market poşetleri ile kırk yaş üstü erkekler ve kadınlar gelir iskeleler civarına, gırgır teknelerinden kamyonlara aktarılırken yere düşen hamsi yada sardalyaları almaktır amaçları. Burada yazıldığı gibi basit değildir, yere düşen iki balık için tartışmalar çıkar, o balıkları almak için uzanan eller emin olun balık sayısından fazladır. Balık kasaları daima buzlanmıştır ve dolayısıyla yerler de düşen buzlarla ıslak ve kayganlaşmıştır, her gece birileri kasaları nakleden balıkcıların ayakları arasında elleri yada ayakları kayarak surat üstü yere kapaklanırlar ve bunların arasında altmış yaş üstü kişiler de vardır. balık yiyebilmek için çabalayan aç insanlardan hoşlanmıyorum Emin olun onlarda sizlerden hoşlanmıyor. Ve eğer o gruptaki insanlardan biraz daha fazla geliri olan birileri varsa ve yazlık bölgelerde kışın iş bulamamışsa , onlarda ellerinde kamışlı yada kamışsız bir olta ile ailesine bir öğün balık yedirebilmek için sabah ayazından gece yarılarına kadar kıyıda nasipleniyorlar. Ve emin olun onlarda sizlerden hoşlanmıyor. Tok açın halinden anlamazmış ya , ne kadar da doğruymuş.
aslında balık bulucu etikmi değilmi konusuna burda girmemek gerekir diye düşünüyorum..etik olmadığını düşününen varsa başka bir konu altında açmasında sakınca yoktur...şimdi bu formların ilginç bir özelliği var sürekli polemik konuları yaratılmak için fırsat kollanıyor... eğer yasak sa kullanmayız zaten yasak değilse ....bırakın da daha verimli bir şekilde kullanmaya çalışalım karşılıklı yazışarak.. ona bakarsak o kadar güzel sahte balıklar varki o da etik olmasın..... eskiden sadece kaşık çekerdik şimdi ne çeşit aparatlar var.... gps de kullanmıyalım o da etik değil diye düşünebliriz .... kürekli tekneyle gidelim yada yelken açalım eskiden olduğu gibi.... ne gerek var motorla saatlerce balık yeri bulmaya çalışıyoruz....
''eğer yasak sa kullanmayız zaten'' .... Troller de , gırgırlar da yasak değil . Kanuna göre meşru , haklarında konuşmayalım o zaman , bırakalım işlerini yapsınlar .......
En eğlenceli olta şeytan oltasıdır bence. Bir iğne bir misina. Ama teknoloji olmasaydı misina da olmazdı, at kılı örecektik olta yapmak için Bir de bilimadamları suni kısmet geliştirse de alsak.
Ya balik bulucu-yok igne sarma makine v.s v.s bana göre bunlar da amatör ruhun bir parcasi,bu ürünler de ayri bir zevk katti amatör balikcilara ama teknolijinin bu sektörde en sevmedigim katkisi, esas beni bu amatör balikcilik sektöründe rahatsiz eden bu elektirikli cikriklar..??abi nedir bu ? Video paylasim sitesin de izliyorum, amatör balikci kardesimin biri akya avin da yüzü kipkirmizi alnindan terler oltasini cekmeye calisiyor ama bu zahmete ragmen o baligin direnmesi,verdigi direnis tepkisi o adama yorgunluk hissini tattirmiyor.Diger yandan da arkadsi bu kardesimizi kayit´a aliyor.Video belki 23-24 dk. arasi ama ben sıkılıp da hadi su makara sarma bölümlerini geceyim de, baligi göreym yada baligi tekneye alma safhasina geleyim diye bir endisem yok !cünkü balik tutma´nin her bölümünden zevk aldigim icin o sadece mücadele ile makarayi cevirme anlari da ne kadar uzun olsa dagi bana zevk veriyor.Buraya kadar güzel,Nomal. Cikriklar da benim gözümde oltanin da kuvetlendirlmis olani,sonucta o da bir olta makinesi.O videolar da izlemesi bayagi bir zevkli oluyor.Adamcagizin biri kafasindan büyük bir cikrik göbegin de asili,kendisi mücadele koltuguna sımsıkı sarılmıs, o yetmiyor arkadan da arkadaslari sarkan mücadele kemer´inin iplerinden tutyor,artik olta´nin ucunda ki neyse )ee burada da amatör balik´i temsilen o baligi oltayla yakalaman gerekir,e onun icin de uygun olan takim-makine belli.Burada 5 kilo agirligin da bir cikrik aa teknoloji..artik amatör balikcilik bitti - gitti denemez, gerekekli olta cinsi bu ! Amma gelelim basda dedigim beni üzen bu adi elektirikli cikrik olan ama benim gözüm de mini insaat asansörü bozmasi araba fiyatinda ki kücük makinalara-yada demir kutulara..Madem birsey söylüyorum,elsetiriyorum sebeb gerek,o da cok basit.Gine bu video paylasim sitesin de izlerken denk geldi bu insaat asansörleriyle yapilan bir ava.Video´da türkiye ye ait.Amcam belli kefale atmio o oltayi..büyük birsey geliyor.Orkinos olablilir Kilic olabilir.Ama hani ayni avi o insaat asansörü olmadan almaya kalksa, Allah korusun okurduk gazeteler de,ya tuttugu baligi cekerken denize düsen sahis bogularak can verdi diye, yada genc kisilerin bile cekerken saatlerini alan bu büyük baliklar o amcayi misina cekim esnasin da artik neresine vurur sanci bilemem damar tikanikligi mi ?kalp kirizi mi ?ama eminim ki o adam normal 5 kg. demir cikrik belinde asili bir de o balikla mücadele edecek..hayatta..!!Ha beni ne alaka eder ama eyer bir platform varsa bu kullandigimiz forum sitesi gibi görüslerimizi yazmaya,belirtmek hakkim.Balik tutan sahsin yaptigi hic bir sey yok sadece cekilen cikrigi seyrediyor ve üzerinde ki göstergeden de anliyor ne kadar kaldigini..Isde bu balikcilikdir ama amatör balikcilik degildir..!!ha balik agi atmissin sonra basmissin motora agi cekmeye toplamaya, ha bu fark ne ?bana kalirsa, ki hakli oldugumdan da süphe yok budur en büyük farktir örnek kapsaminda.Bu tartisilan buluclar vs o eben de daga yok ama denemek isterim,kismet olursa almak da.Diger forumlar da, yorum alanlarin da cok karsilasdigim igne sarma makinesi.Ben bu sinek igne denilen boylarda ki kücük igneleri bagliyamiyorum.Usta balikci oldugumu düsünüyorum kendimce ama bagladim bu igneler, elimi cektikten sonra soru isareti seklini ali veriyor.Bu yüzden de benim icin faydali ve amatörlük disi olan bu degil tam tersi dedigimiz aküsü ayri kendi ayri bunlari tasimak..Zaten baliga gitmemin en büyük sebeblerinden biri bu baligin misinaya yaptigi etki,bunu hissetmek ve cekme ani..,o ani yasamak.Ben neden hem bir araba parasi ona bayiliym ?hem neden ekstra elektirk aksamidir v.s tasiyim hem de bu kadar masrafa ugrasa en sevdigim ani hissetmek yerine uzakdan seyredeyim ??Keske bu elektirkli ürünler olmasaydi.Esas teknolojinin bu ürünleri bitirdi amatörlük ruhunu.Teknolji ilerledigi gibi bir cikanin bir üssü cikiyor,alta kalan modeller elden cikarimlak zorunda, fiyatlari düsüyor yani.Simdi 2 - 6 milyar,ama yarin degil... 10 yil evvel kimse de cep tel. yokdu ama simdi ..) korkarim bu olayda bizim hastasi oldugumuz hobimizi vurmaz..Insallah bi gün sahil de kayaliklarin üstünde bu sarsjli makinelarla at-cek yapan insanlar görmeyiz..Esas olani yitirmeyiz.. ?